Jump to content

Recommended Posts

large.553459346_Chrysipteracyanea.jpg.e8210586306aa377172166a9db25cf6b.jpg

 

 

Chrysiptera cyanea

 

Είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ψάρια, έχοντας έντονο χρώμα και όντας ανθεκτικό. Τα νεαρά και τα θηλυκά δεν είναι συνήθως υπερβολικά εριστικά, αν και τα μεγαλύτερα αρσενικά είναι αρκετά επιθετικά, ενοχλώντας πιο ειρηνικούς κατοίκους του ενυδρείου όπως καρδινάλιους, γοβιούς κ.α. Ένα αρσενικό και ένα θηλυκό μπορεί να κρατηθούν σε ένα μικρό ενυδρείο μαζί, ενώ μια ομάδα αυτών των ψαριών (ένα αρσενικό και πολλά θηλυκά ή μια ομάδα θηλυκών ή /και νεαρών) μπορούν να κρατηθούν σε ένα μεσαίου μεγέθους ενυδρείο εξοπλισμένο όμως με άφθονες κρυψώνες. Σε συνθήκες αιχμαλωσίας έχει παρατηρηθεί πως αναπαράγεται με ευκολία.

 

Εύκολο ψάρι που τρώει όλες τις τροφές που θα του προσφερθούν. Στη φύση τρέφεται ως επί το πλείστον με νηματοειδή φύκια, αυγά ψαριών  και μικρά καρκινοειδή, κωπήποδα και αμφίποδα. Σε ορισμένες περιπτώσεις τρέφεται επίσης με σφουγγάρια, υδρόζωα και σκουλήκια.


Ζει σε κοραλλιογενείς υφάλους σε βάθη από 1 έως 10 μέτρα. Εμφανίζεται συνήθως σε μικρές έως μεγάλες αποικίες, οι οποίες αποτελούνται από αρσενικά, θηλυκά (τα οποία συνήθως ξεπερνούν κατά πολύ τα αρσενικά) και νεαρά ψάρια. Τα ώριμα αρσενικά υπερασπίζονται με ζήλο την περιοχή τους. Το επίκεντρο του εδάφους του αρσενικού είναι μια περιοχή φωλιάσματος, η οποία αποτελείται συνήθως από τη βαλβίδα - το μισό από το κέλυφος - μιας μικρής νεκρής αχιβάδας. Το Blue Devil είναι σεξουαλικά διχρωμικό. Υπάρχουν δύο ποικιλίες: Στην Ιαπωνία και στις Φιλιππίνες το αρσενικό έχει μπλε πτερύγια με σκούρες άκρες, ενώ τα θηλυκά έχουν διαφανή. Στις υπόλοιπες περιοχές τα αρσενικά έχουν πορτοκαλί (ή κίτρινο) στην περιοχή του στόματος, στην κοιλιά και στην ουρά. Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί πως η ποσότητα πορτοκαλί χρώματος στην ουρά μπορεί να αυξηθεί ή να μειωθεί ανάλογα με την αναπαραγωγική επιτυχία του αρσενικού. Όσο πιο πολύ ζευγαρώνει, τόσο πιο πορτοκαλί υπάρχει.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...