Jump to content

Νέο ενυδρείο


Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους,

Πριν λίγο καιρό αγόρασα ένα χρυσόψαρο στην κόρη μου και λόγω άγνοιας και ελλιπούς ενημέρωσης το βάλαμε να ζήσει σε μια γυάλα.

Μετά από λίγο ψάξιμο η απόφαση για αγορά ενυδρείου 40λτ (δυστυχώς μόνο τόσο μας επιτρέπει ο χώρος μας) εχει πλέον παρθεί.

Αυτά που θέλω να ρωτήσω, αν και έχω διαβάσει πολλά εδώ, γιατί έχω μπερδευτεί από την ενημέρωση από διάφορους υπαλλήλους pet shop είναι τα εξής:

Είναι απαραίτητη η ετοιμασία του ενυδρείου πριν βάλω το ψαράκι μέσα ή οχι?

Άλλος μου είπε βάλτο κατευθείαν μέσα έτσι όπως είναι.

Άλλος μου είπε μετά από 3 μέρες με βακτήρια ή βακτηρίδια αν δεν κάνω λάθος, μέσα στο νερό.

Επίσης να αναφέρω ότι την γυάλα 

τόσο καιρό την γέμιζα με νερό από κανάτα με φίλτρο ενεργού άνθρακα και δεν χρησιμοποιούσα αντιχλωριακο (έτσι μου είπαν έτσι έκανα)....

 

 

Αυτά για αρχή, ελπίζω να μην κούρασα και καλώς σας βρήκα.

Link to comment
Share on other sites

Καλωσήρθες Μανώλη και καλή αρχή! Σίγουρα στο ενυδρείο θα είναι καλύτερα από ό,τι στη γυάλα. Τι είδους Χρυσόψαρο είναι; Κλασσικό ή Fancy? Αν θέλεις βάλε μία φωτογραφία.

1) Γέμισε το ενυδρείο, ρίξε αντιχλώριο για 40lt,

2) Βάλε το φίλτρο να δουλέψει,

3) Ρίξε βακτήρια (π.χ.Sera Bio Nitrivec - 2 καπάκια),

4) Σε 24 ώρες μετέφερε το ψαράκι (διάβασε για την προσαρμογή) - συνέχισε με τις οδηγίες των βακτηρίων, 

5) Τάιζε λίγο,

6) Πάρε υγρά τεστ για αμμωνία και δες το στρώσιμο και θα τα λέμε εδώ για να προχωρήσουν όλα τέλεια. 

Μην αφήνεις άλλο το ψαράκι στη γυάλα όμως. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα, κλασικό χρυσόψαρο είναι. Θα ακολουθήσω τις οδηγίες σας λοιπόν.

Ευχαριστώ!

Link to comment
Share on other sites

πριν 6 ώρες, το μέλος Manolis77 έγραψε:

Είναι απαραίτητη η ετοιμασία του ενυδρείου πριν βάλω το ψαράκι μέσα ή οχι? Ναι αφού ολοκληρωθεί ο κύκλος του αζώτου

Άλλος μου είπε βάλτο κατευθείαν μέσα έτσι όπως είναι. Όποιος στο είπε δεν αξίζει να ασχολείται με το χόμπι

Άλλος μου είπε μετά από 3 μέρες με βακτήρια ή βακτηρίδια αν δεν κάνω λάθος, μέσα στο νερό. Ούτε αυτό ισχύει. Πρέπει το φίλτρο να αποκοιθεί από τα σωστά βακτήρια ώστε το ενυδρείο να είναι έτοιμο να φιλοξενήσει ζωή.

Επίσης να αναφέρω ότι την γυάλα 

τόσο καιρό την γέμιζα με νερό από κανάτα με φίλτρο ενεργού άνθρακα και δεν χρησιμοποιούσα αντιχλωριακο (έτσι μου είπαν έτσι έκανα).... Το αντιχλώριο είναι απαραίτητο, ίσως το πιο απαιραίτητο σκεύασμα πριν ακόμα και από τα βακτήρια. Ο άνθρακας δεν σου χρειάζεται. 

@ataktoulis Σώστα όσα γράφεις αλλά μπορείς να πεις με ασφάλεια ότι πχ το bio nitrivec που προτείνεις αρκούν δύο δόσεις ώστε να είναι έτοιμο το ενυδρείο από απονιτροποιητικά βακτήρια? Δεν έχω χρησιμοποιήσει το συγκεκριμένο σκεύασμα αλλά ισχυρισμοί του τύπου ψάρια σε 24 ώρες μου φαίνονται επικίνδυνοι. Αν το έχεις χρησιμοποιήσει και είσαι σίγουρος για τα αποτελέσματα συμφωνώ και εγώ να μπεί. 

Έγινε επεξεργασία - Panagiotis Dms-Xgs
Link to comment
Share on other sites

Να πω με ασφάλεια φυσικά και δε μπορώ αφού δε γίνεται να μετρήσω τις αποικίες  ( :) ) και είμαι και βέβαιος πως δε στρώνει ένα φίλτρο σε 24 ώρες, όμως οι οδηγίες του σκευάσματος αυτό περιγράφουν (το έχω κάνει με επιτυχία) άρα δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος σίγουρα από το να μένει σε γυάλα το ψαράκι. Που και χωρίς καθόλου βακτήρια καλύτερα στο ενυδρείο με 30lt νερό παρά στη γυάλα με 1.5lt. :)

Οι 2 δόσεις είναι ενδεικτικές και εννοείται ενισχύεις τις αποικίες στο ενδιάμεσο με επιπλέον προσθήκη, πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες. Πολύ καλά αποτελέσματα έχω ακούσει και για Api stress Zyme αλλά τα χρησιμοποίησα μόνο μία φορά σε όλη μου την ενασχόληση, στις αλλαγές και λόγω κόστους δεν τα ξαναπήρα οπότε και σταμάτησα μετά γενικά τη χρήση βακτηρίων.

 

Link to comment
Share on other sites

πριν 12 ώρες, το μέλος Panagiotis Dms-Xgs έγραψε:

Άλλος μου είπε μετά από 3 μέρες με βακτήρια ή βακτηρίδια αν δεν κάνω λάθος, μέσα στο νερό. Ούτε αυτό ισχύει. Πρέπει το φίλτρο να αποκοιθεί από τα σωστά βακτήρια ώστε το ενυδρείο να είναι έτοιμο να φιλοξενήσει ζωή.

οκ, και πως καταλαβαίνω ότι το φίλτρο έχει εποικηθεί από τα σωστά βακτήρια?

Link to comment
Share on other sites

Για αυτό θα πρέπει να καταλάβεις τι συμβάινει στον κύκλο του αζώτου ή αλλιώς στρώσιμο όπως λέμε. Για να στο πω πολύ απλά φαντάσου ότι μέσα στο ενυδρείο υπάρχουν περιττώματα ψαριών, σαπισμένα φύλλα αν υπάρχουν φυτά, τροφή που έχει κάτσει στον βυθό κ.α με λίγα λόγια δηλαδή "βρωμιά" ας το πούμε. Αυτή η βρωμιά λοιπόν απελευθερώνει αμμωνία στο νερό που είναι τοξική για τα ψάρια μας. Τα σκευάσματα βακτηρίων που ρίχνουμε αποικούν το φίλτρο μας δηλαδή προσκολλούνται στις επιφάνειες των σφουγγαριών ή στο βιολογικό υλικό (πχ sera siporax) που έχει το φίλτρο μας. Εκεί λοιπόν πολλαπλασιάζονται και φτιάχνουν μία αποικία. Να σημειώσω εδώ πως το χλώριο της βρύσης καταστρέφει τα βακτήρια άρα αλλαγές νερού πάντα από αποχλωριοποιημένο νερό, όχι βγάζουμε νερό, βάζουμε νερό από την βρύση και μετά το αντιχλώριο. Ξέπλυμα σφουγγαριών πάντα στο νερό που έχουμε βγάλει, ποτέ σε βρύση!!!

Τα βακτήρια στη συνέχεια απορροφούν την αμμωνία που υπάρχει στο νερό και την μετατρέπουν σε νιτρώδη που είναι επίσης τοξικά για τα ψάρια. Ο κύκλος τελειώνει όταν τα νιτρώδη μετατραπούν σε νιτρικά που σε συγκεντρώσεις έως 30mg/l είναι ασφαλή για τα ψάρια μας και με τις εβδομαδιαίες αλλαγές νερού βοηθάμε στο να κρατήσουμε τα νιτρικά σε χαμηλά επίπεδα. Έτσι λοιπόν δημιουργείται αυτός ο κύκλος. Αμμωνία-νιτρώδη-νιτρικά-αμμωνία-νιτρώδη-νιτρικά κ.ο.κ.

Αυτή η διαδικασία διαρκεί χοντρικά 30-40 ημέρες και για να βοηθηθούμε ώστε να καταλάβουμε σε τι στάδιο βρισκόμαστε χρησιμοποιούμε υγρά τεστ. Αν δηλαδή μετρήσουμε αμμωνία και νιτρώδη και καθόλου νιτρικά σημαίνει ότι τα βακτήρια μας δεν έχουν φτάσει ακόμα στο στάδιο που θα μετατρέψουν τα νιτρώδη σε νιτρικά αντίθετα έχουμε βακτήρια που μετατρέπουν την αμμωνία σε νιτρώδη. Όταν λοιπόν μετρήσουμε μηδενική αμμωνία και νιτρώδη και μόνο νιτρικά τότε μπορούμε να πούμε ότι το φίλτρο μας έχει στρωθεί και άρα μπορούμε να βάλουμε ψάρια πάντα με γνώμονα τα λίτρα μας, το μέγεθος του ψαριού καθώς και ιδιαιτερότητες των ψαριών όπως κοπάδι,χαμηλές σκληρότητες κ.α. Δυστυχώς χωρίς τον κύκλο του αζώτου τα ψάρια μας είναι μονίμως εκτεθειμένα στην αμμωνία και τελικώς πεθαίνουν ή αρρωσταίνουν.

 

Μία επιλογή που έχεις είναι το μπόλι. Δηλαδή έτοιμα βακτήρια από άλλο ήδη στρωμένο φίλτρο που μεταφέρεις στο δικό σου και από τις 30-40 ημέρες που διαρκεί ο κύκλος μπορείς να έχεις το ίδιο αποτέλεσμα σε 15-20 ημέρες. 

Έγινε επεξεργασία - Panagiotis Dms-Xgs
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Ο Παναγιώτης ζωγράφισε.. Νομίζω πως αν ακολουθήσεις όσα είπε δε θα έχεις κανένα απολύτως θέμα. Απλά στη φάση που βρίσκεσαι ως μη χείρον βέλτιστον προχωράς με τη μεταφορά στο ενυδρείο. Με μπόλι θα είσαι 100% ασφαλής.. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Παναγιώτη σε ευχαριστώ, αυτό σημαίνει ότι από  Δευτέρα που παραλαμβάνω το ενυδρείο υπολογίζω 30-40 μέρες για να βάλω μέσα το χρυσόψαρο και σε όλο αυτό το διάστημα το χρυσόψαρο παραμένει μέσα στην γυάλα? Μήπως η ζημιά που το κάνω μέσα στη γυάλα είναι μεγαλύτερη από το να ακολουθήσω τις οδηγίες του ataktoulis και να το βάλω στο ενυδρείο εντός 24 ωρών? Δεν αμφιβάλω ότι οι οδηγίες σου είναι σωστές και περιεκτικές, αλλά μήπως το ψάρι έχει πάθει ήδη αρκετή ζημιά για να παραμείνει μέσα στην γυάλα? Το μπόλι από που το βρίσκω?

 

Link to comment
Share on other sites

Όχι όχι εδώ κάνεις ότι σου είπε ο @ataktoulis. Κάνεις προσαρμογή το ψάρι στο ενυδρείο κανονικά. Χίλιες φορές να είναι στα 40 λίτρα παρά στη γυάλα. Φαντάσου να είσαι σε ένα θάλαμο αερίων αλλά στη μία περίπτωση να είσαι σε ένα μικρό δωμάτιο και στην άλλη σε ένα μεγάλο σαλόνι. Οκ δεν είναι και το καλύτερο παράδειγμα αλλά κατάλαβες τι θέλω να πω.

 Προμηθεύσου το σκεύασμα βακτηρίων που σου πρότεινε δηλ το sera bio nitrivec και ρίξε την δόση που σου έγραψε. Τροφή ελάχιστη και αλλαγές νερού θα έλεγα δύο φορές κάθε εβδομάδα το 30% των λίτρων του ενυδρείου δηλαδή υπολόγισε 15 λίτρα χοντρικά αφού πρώτα προετοιμάσεις το νερό σε έναν κουβά δηλαδή βάζεις όσο νερό θέλεις να αλλάξεις, ρίχνεις το αντιχλώριο και το αφήνεις μία μέρα για να βεβαιωθείς ότι θα έχει εξατμιστεί όλο το χλώριο. Αν έχεις και έναν κυκλοφορητή να γυρίζει το νερό οκ ειδάλλως με το που ρίξεις το αντιχλώριο ανακάτεψε το λίγο και άστο. 

Στο μεσοδιάστημα μέχρι να στρωθεί το φίλτρο, προμηθεύσου τα υγρά τεστ ((αμμωνία (ΝΗ3/ΝΗ4,νιτρώδη (ΝΟ2) και νιτρικά (ΝΟ3)) και πάρε μία μέτρηση κατ'αρχήν για αμμωνία αφού βάλεις το ψάρι και μετά από 1-2 ημέρες.

Για μπόλι μπορείς να βάλεις μία αγγελία εδώ και εδώ. Αν ήσουν Αθήνα μετά χαράς να σου έδινα εγώ αλλά πολλά μέλη είναι και από Θεσσαλονίκη και πιστεύω πως θα σου δώσει κάποιος.

 

Υ.Γ: Τα χρυσόψαρα είναι ψάρια κρύου νερού δηλαδή θέλουν χαμηλές θερμοκρασίες. Το καλοκαίρι είναι μια επικίνδυνη περίοδος για τα ψάρια μας γιατί οι θερμοκρασίες μπορεί να φτάσουν τους 30 βαθμούς ή ακόμα και να τους ξεπεράσουν. Ένα βίντεο με τρόπους ψύξης είναι αυτό. Αν έχεις πρόβλημα με τα αγγλικά μπορώ να σε βοηθήσω. 

Έγινε επεξεργασία - Panagiotis Dms-Xgs
Link to comment
Share on other sites

Παναγιώτη σε ευχαριστώ, θα ακολουθήσω ευλαβικά τις οδηγίες σας.

Όσον αφορά την ψύξη το ψαράκι είναι σε ένα καλά κλιματιζομενο δωμάτιο κι εκεί θα παραμείνει, χώρια που θα το πάρω και Χαλκιδική μαζί μου στις διακοπές!!! Ελπίζω να μην υπάρξει πρόβλημα για την 1 ώρα που θα ταξιδέψει χωρίς να δουλέψει το φίλτρο. 

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Manolis77 said:

Όσον αφορά την ψύξη το ψαράκι είναι σε ένα καλά κλιματιζομενο δωμάτιο κι εκεί θα παραμείνει, χώρια που θα το πάρω και Χαλκιδική μαζί μου στις διακοπές!!! Ελπίζω να μην υπάρξει πρόβλημα για την 1 ώρα που θα ταξιδέψει χωρίς να δουλέψει το φίλτρο. 

αν σκέπτεσαι να μεταφέρεις το ενυδρείο γεμάτο η 1 ώρα χωρίς φίλτρανση ίσως είναι το μικρότερο πρόβλημα. Μελέτησε προσεκτικά το θέμα της θερμοκρασίας και την συμπεριφορά ελευθέρων επιφανειών νερού κατά την μεταφορά.

Link to comment
Share on other sites

7 hours ago, Panagiotis Dms-Xgs said:

Όχι όχι εδώ κάνεις ότι σου είπε ο @ataktoulis. Κάνεις προσαρμογή το ψάρι στο ενυδρείο κανονικά. Χίλιες φορές να είναι στα 40 λίτρα παρά στη γυάλα. Φαντάσου να είσαι σε ένα θάλαμο αερίων αλλά στη μία περίπτωση να είσαι σε ένα μικρό δωμάτιο και στην άλλη σε ένα μεγάλο σαλόνι. Οκ δεν είναι και το καλύτερο παράδειγμα αλλά κατάλαβες τι θέλω να πω.

 Προμηθεύσου το σκεύασμα βακτηρίων που σου πρότεινε δηλ το sera bio nitrivec και ρίξε την δόση που σου έγραψε. Τροφή ελάχιστη και αλλαγές νερού θα έλεγα δύο φορές κάθε εβδομάδα το 30% των λίτρων του ενυδρείου δηλαδή υπολόγισε 15 λίτρα χοντρικά αφού πρώτα προετοιμάσεις το νερό σε έναν κουβά δηλαδή βάζεις όσο νερό θέλεις να αλλάξεις, ρίχνεις το αντιχλώριο και το αφήνεις μία μέρα για να βεβαιωθείς ότι θα έχει εξατμιστεί όλο το χλώριο. Αν έχεις και έναν κυκλοφορητή να γυρίζει το νερό οκ ειδάλλως με το που ρίξεις το αντιχλώριο ανακάτεψε το λίγο και άστο. 

Στο μεσοδιάστημα μέχρι να στρωθεί το φίλτρο, προμηθεύσου τα υγρά τεστ ((αμμωνία (ΝΗ3/ΝΗ4,νιτρώδη (ΝΟ2) και νιτρικά (ΝΟ3)) και πάρε μία μέτρηση κατ'αρχήν για αμμωνία αφού βάλεις το ψάρι και μετά από 1-2 ημέρες.

Για μπόλι μπορείς να βάλεις μία αγγελία εδώ και εδώ. Αν ήσουν Αθήνα μετά χαράς να σου έδινα εγώ αλλά πολλά μέλη είναι και από Θεσσαλονίκη και πιστεύω πως θα σου δώσει κάποιος.

 

Υ.Γ: Τα χρυσόψαρα είναι ψάρια κρύου νερού δηλαδή θέλουν χαμηλές θερμοκρασίες. Το καλοκαίρι είναι μια επικίνδυνη περίοδος για τα ψάρια μας γιατί οι θερμοκρασίες μπορεί να φτάσουν τους 30 βαθμούς ή ακόμα και να τους ξεπεράσουν. Ένα βίντεο με τρόπους ψύξης είναι αυτό. Αν έχεις πρόβλημα με τα αγγλικά μπορώ να σε βοηθήσω. 

 

Καλημέρα σας! Να κάνω μια ερώτηση μιας και έπεσε το μάτι μου στο θέμα. αν έχει κυκλοφορητή γιατί να βάλει και αντιχλώριο; Με την ανάδευση του νερού για 16 έως 24 ώρες δεν γίνεται φυσική αποχλωρίωση του νερού; Δεν προσπαθώ να δημιουργήσω καμία σύγχυση στις απορίες στον Μανώλη αλλά και να μπερδέψω κανέναν. 

Link to comment
Share on other sites

Κυκλοφορητή δεν νομίζω να έχει. Πάντως αυτή η κανάτα με φίλτρο ενεργού άνθρακα που χρησιμοποιούμε σπίτι για να πίνουμε κι εμείς οι ίδιοι νερό κάνει πολύ καλή δουλειά στο να αφαιρεί το χλώριο από το νερό, παρόλα αυτά εγώ θα χρησιμοποιήσω και αντιχλώριο σύμφωνα με τις οδηγίες των έμπειρων.

Link to comment
Share on other sites

Εννοείται αντιχλώριο πάντα!! Ποια μάρκα έχεις;; Αν πάρεις Seachem Prime που είναι με διαφορά και το πιο οικονομικό από όλα και ρίξεις την ποσότητα που απαιτείται πάντως, με μικρή ανάδευση σε 1 τέταρτο θα είσαι οκ με το νερό. Αυτοί λένε αμέσως αλλά οκ, ας περιμένουμε ένα τεταρτάκι. Αν αργότερα φυτέψεις και αποχλωριώνεις ολόκληρο το βράδυ θα χάνεις και πολύτιμα στοιχεία για τα φυτά με αποτέλεσμα να έχεις άλγες μετά. Τουλάχιστον εγώ έτσι έπαθα όταν το δοκίμασα και από τότε, απλά αντιχλώριοΨ ένα τέταρτο στο δοχείο με τον κυκλοφορητή και γέμισμα.

Link to comment
Share on other sites

πριν 30 λεπτά, το μέλος GVC έγραψε:

 

Καλημέρα σας! Να κάνω μια ερώτηση μιας και έπεσε το μάτι μου στο θέμα. αν έχει κυκλοφορητή γιατί να βάλει και αντιχλώριο; Με την ανάδευση του νερού για 16 έως 24 ώρες δεν γίνεται φυσική αποχλωρίωση του νερού; Δεν προσπαθώ να δημιουργήσω καμία σύγχυση στις απορίες στον Μανώλη αλλά και να μπερδέψω κανέναν. 

 

Εφόσον υπάρχει η εύκολη, ασφαλέστατη και οικονομική λύση του αντιχλωρίου γιατί να μπλέκουμε τζάμπα;; ;)

Στα υπόλοιπα έχεις δίκαιο. Απλά ο Παναγιώτης ήθελε να δώσει έμφαση προφανώς πως και το αντιχλώριο πρέπει να ανακατευτεί με το νερό, όχι απλά να πέσει σε ένα σημείο και να περιμένουμε να απλωθεί, αυτό. Ε και τι πιο αποτελέσματικό από το να γυρίζει με κυκλοφορητή αντί για δάχτυλο;; ?

Link to comment
Share on other sites

Δεν έχω χρησιμοποιήσει αντιχλώριο ποτέ, ο πετσοπάς που αγόρασα την γυάλα με είχε διαβεβαιώσει πως το νερό της κανάτας που χρησιμοποιούμε είναι από μόνο του πολύ καλό. Φυτά είναι αλήθεια πως δεν έχω σκεφτεί ακόμα να βάλω, μάλιστα μου είπαν στα καταστήματα ότι τα χρυσόψαρα τα τρώνε έτσι κι αλλιώς. Έχω πολύ διάβασμα ακόμα μου φαίνεται!

Link to comment
Share on other sites

Ανούμπιες, Κρυπτοκορίνες, Εχινόδορους και άλλα σκληρά φυτά ούτε που τα αγγίζουν. Βασικά αν είναι καλοταϊσμένα δεν αγγίζουν γενικά, είναι στο χαρακτήρα του ψαριού, όπως τύχει. Ίσως στην ποσότητα του νερού της γυάλας η κανάτα να έκανε δουλειά και να είχε δίκαιο ο πετσοπας αλλά σίγουρα αντιχλώριο πρέπει στο εξής να χρησιμοποιείς.. Κάνε τη μεταφορά στο ενυδρείο και μελέτα στη Χαλκιδική όπως θα λιάζεσαι. :) :)

Link to comment
Share on other sites

πριν 5 ώρες, το μέλος GVC έγραψε:

 

Καλημέρα σας! Να κάνω μια ερώτηση μιας και έπεσε το μάτι μου στο θέμα. αν έχει κυκλοφορητή γιατί να βάλει και αντιχλώριο; Με την ανάδευση του νερού για 16 έως 24 ώρες δεν γίνεται φυσική αποχλωρίωση του νερού; Δεν προσπαθώ να δημιουργήσω καμία σύγχυση στις απορίες στον Μανώλη αλλά και να μπερδέψω κανέναν. 

Κανονικα ενα 24 ωρο αρκει και υπεραρκει για να φυγει το χλωριο (αν μιλαμε για ενα ανοιχτο δοχειο, κουβα κτλ)

Εγω δεν το χρησιμοποιω ποτέ (το αντιχλωριο).....και δεν βαζω κυκλοφορητη μεσα στο δοχειο με νερο αλλαγης....

Διαβαζουμε εδω

Το χλώριο, με χρόνο ημιζωής στο νερό 1-5 ώρες, μπορεί να απομακρυνθεί απλά με βρασμό ή με αποθήκευση του νερού της βρύσης μέσα σε μια νύχτα σε ένα ευρύ ανοιχτό δοχείο.

Στην Ελλαδα δεν χρησιμοποιουν χλωραμινες για απολυμανση ποσιμου νερου......

Link to comment
Share on other sites

Λοιπόν κατόπιν ώριμου σκέψεως και επειδή το βάρος ενός 40λτ ενυδρείου γεμάτο νερό μου φαίνεται αβάσταχτο για να το πάρω μαζί μου για διακοπές, προχώρησα στην παρακάτω κίνηση: Αγόρασα μεταχειρισμένο από συνεργάτη που ασχολείται με το χόμπι και ένα μικρό 16λτ ενυδρείο εύκολο στην μεταφορά στο οποίο θα ζήσει το ψαράκι το υπόλοιπο καλοκαίρι όσο το μεγάλο ενυδρείο θα στρώνει σύμφωνα με τις οδηγίες του Παναγιώτη. Τώρα στρώνω το μικρό σύμφωνα με τις οδηγίες του ataktoulis. Τώρα προς το παρόν η μόνη μου ανησυχία είναι ότι το φίλτρο του μικρού ενυδρείου παράγει έναν ελαφρύ υπόκωφο θα τον χαρακτήριζα θόρυβο. Ο συνεργάτης τον θεωρεί φυσιολογικό. Το ψάρι δεν θα ενοχλείται?

Link to comment
Share on other sites

Συγνώμη που επιμένω αλλά η μεταφορά γεμάτου ενυδρείου δεν είναι σοφή κίνηση. Η ελεύθερη επιφάνεια νερού θα σου δημιουργήσει πρόβλημα σε κάθε λακούβα, φρενάρισμα, στροφή.

Link to comment
Share on other sites

πριν 6 λεπτά, το μέλος CptMario έγραψε:

Συγνώμη που επιμένω αλλά η μεταφορά γεμάτου ενυδρείου δεν είναι σοφή κίνηση. Η ελεύθερη επιφάνεια νερού θα σου δημιουργήσει πρόβλημα σε κάθε λακούβα, φρενάρισμα, στροφή.

Γι'αυτό πήρα το 16λτ που έχει και καπάκι από επάνω. Το θέμα μου είναι το ψάρι βασικά όχι αν χυθεί νερό. Λέτε να έχει πρόβλημα?

Βασικά ο λόγος που βάζουν το καπάκι στο ενυδρείο ποιός είναι? Κανονικά δεν θα πρέπει να είναι ανοικτό από πάνω για να παίρνει οξυγόνο το ψάρι?

Έγινε επεξεργασία - Manolis77
Link to comment
Share on other sites

Παρεπιπτόντως το sera bio nitrivec το έβαλα μόνο του στο μικρό ενυδρείο χωρίς τροφή μέσα ή κάποιο φυτό. Έβαλα 6,5 ml για τα 16 λτ του ενυδρείου, αλλά δεν έχω παρατηρήσει μέχρι στιγμής θολούρα στο νερό, όπως λέει στο site του σκευάσματος. Η υπάλληλος από το κατάστημα που το αγόρασα μου είπε πώς κανονικά θέλει 10 μέρες, αλλά την Τετάρτη θα πάω από εκεί με λίγο από το νερό του ενυδρείου για να το μετρήσει.

Link to comment
Share on other sites

Το μόνο πρόβλημα με τη μεταφορά είναι το στρεσάρισμα του ψαριού από τις αναταράξεις.. Ο θόρυβος από το φίλτρο είναι το μόνο σίγουρο πράγμα που δε θα το ενοχλήσει. Το Nitrivec πριν το προσθέσεις στο ενυδρείο χρειάζεται πολύ καλό χτύπημα/ανακάτεμα.. και θα θολώσει στάνταρ το νερό σου αμέσως, αλλά αυτό μη σε ανησυχεί.. ;)

Οξυγόνωση έχεις με την ανατάραξη της επιφάνειας του νερού από το φίλτρο άρα το καπάκι δε σε επηρεάζει και τέλος... αγνόησε τους πετσοπάδες! Χαχα.. Εύχομαι καλές διακοπές και να πάνε όλα καλά..

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...