Jump to content

Βοήθεια παρακαλώ!


Recommended Posts

Καλησπέρα στην όμορφη παρέα! Το πρώτο μου post είναι δυστυχώς δυσσάρεστο! Ζήτω προκαταβολικά συγγνώμη απο τους λάτρεις του hobby για αυτά που θα ακούσετε....

Ένα μικρό intro αρχικά, έχω 3 χρυσόψαρα, 2 common και 1 Sarasa Comet(?). Τα common ζούνε γύρω στα 15 χρόνια ήδη ενώ το comet το πήραμε πρίν 5 χρόνια, είχαμε πάρει 2 το 1 πέθανε δυστυχώς.

Έχω ενα 90lt ενυδρείο με ένα Mini BioBox2 φίλτρο. Για να μην πολυλογώ το ενυδρείο πάρθηκε απο την μαμά χωρίς να έχει ιδέα και ποτέ δεν καθαριζόταν σωστά, καθαρισμοί ανα δίμηνο μπορεί και παραπάνω, τα πάντα με νερό βρύσης, τα υγρά μετά την αλλαγή Biotopol και Denitrol δεν μπαίνανε σωστά με έλειψη για μήνες του Biotopol καθώς ήταν ληγμένο χωρίς να πάρει κανείς χαμπάρι, επίσης το βιολογικό δεν είχε αλλαχτεί απο τότε που αγοράστηκε το μεγάλο ενυδρείο(~7χρόνια) και ο άνθρακας δέν είχε αλλαχτεί επίσης για περίπου 3 χρόνια τουλάχιστον. 

Τα ψάρια φαίνονται αρκετά άρρωστα χωρίς να είμαι σε θέση να καταλάβω τι απ'όλα έχουν καθώς δεν έχω ιδέα... Παραθέτω φωτογραφίες 

Αποφάσισα να πάρω την κατάσταση στα χέρια μου και να πάρουν όλα μια σειρά και να σώσω τα καημένα τα ψαράκια τα οποία απορρίας άξιον πως καταφέραν να ζήσουν μετά απο τόσο λανθασμένες κινήσεις.. 

Το νερό ήταν βρώμικο αρκετά, έκανα αλλαγή το 50% παρ'όλα αυτά και ξαναγέμισα με νερό βρύσης παρόμοιας θερμοκρασίας με το ενυδρείο(κάτι το οποίο δεν γινόταν επίσης ποτέ, πάντα ήταν πολύ πιο παγωμένο το νέο νερό...). Αντικατέστησα το βιολογικό με νέο και πήρα νέο σφουγγάρι που επίσης ήταν καιρό στο φίλτρο και δεν έβαλα καθόλου άνθρακα γιατί θα κάνω θεραπεία. Έριξα κανονικές ποσότητες απο Biotopol και Denitrol και περίμενα περίπου 1 ώρα για να ρίξω στο φίλτρο ενώ το έβγαλα απο την πρίζα το JBL FilterStart 10ml για βακτήρια. Επίσης το ενυδρείο ήταν βαριά διακοσμημένο με περίπου 4 πλαστικά μεγάλα φυτά όπως και άλλα 2 διακοσμήτικά βυθού. Αφαιρέθηκαν όλα και έμεινε μόνο ένα διακοσμητικό για να μην φανεί πολύ περιέργο στα ψάρια να είναι ένα κενό ενυδρείο και επίσης αφαίρεσα και το μισό χαλίκι καθώς ήταν 2εκ πάχος. Ο λόγος που το έκανα αυτό ήταν γιατί μάλλον η ασθένεια είχε ποτίσει τα πάντα μέσα στο ενυδρείο και το να το αφήνω βαριά διακοσμημένο δεν θα βοηθήσει κάποια θεραπεία ίσως.

 

Παραθέτω φωτογραφίες, δεν έχω κάνει τέστ ποτέ δεν γνωρίζω τιμές απο οτιδήποτε μέσα στο ενυδρείο.. το γνωρίζω πως πρέπει να πάρω το συντομότερο δυνατό.
Μου δώσανε απο το Pet City ένα JBL Baktopur που μου είπαν είναι για πολλές ασθένειες αλλά περιμένω να στρώσει κάπως το ενυδρείο και να μην κάνω την θεραπεία αμέσως, όπως επίσης έχω και αλάτι απο πιο παλιά που απ'ότι διάβασα μπορεί να βοηθάει. 

Τα συμπτώματα ήταν τα εξής, αρχικά παρατήρησα ενω τα δέρματα των ψαριών ήταν κανονικά, ότι άρχιζε είτε να ασπρίζει είτε να χάνεται ένα λέπι η λίγα παραπάνω, και μετά ραγδαία εξάπλωση μέσα σε λίγους μήνες σε όλο το σώμα με το εικονιζόμενο αποτέλεσμα... Επίσης πρέπει να έχουν και popeye, τα μάτια τους είναι πεταχτά ενώ δεν ήταν έτσι.. Γενικά κινούνται αργά, εκτός όταν πάω να αλλάξω νερό η μπορεί να ανάψω στα ξαφνικά την λάμπα και να πανικοβληθούν. 

 

Ζητώ την βοήθεια σας παιδιά.. είμαι εντελώς αρχάριος αλλά θα προσπαθήσω όσο χρειαστεί για να σωθούν(αν σώζονται....) τα ψάρια.

Σώζονται; Αρχικά πότε και με τι θεραπεία ξεκινάω και για τι ασθένεια πρόκειται; Ψάχνω δύο μέρες αλλά δεν μπορώ να βγάλω άκρη. Το comet κάτω απο το φίλτρο έχει κάποια χαμένα λέπια ενδεχομένως.  Το μεγάλο είναι γύρω στα 17 εκατοστά και προσβλήθηκε τελευταίο αλλά όπως φαίνεται το έπιασε για τα καλά....

Περιμένω να στρώσει λίγο το ενυδρείο απο την αλλαγή που έκανα και ξεκινάω θεραπεία και αν ναι τί θεραπεία; διαφωτίστε με παρακαλώ!

 

Σας ευχαριστώ προκαταβολικά, θα υπάρξουν και update

 

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

Link to comment
Share on other sites

πριν 6 ώρες, το μέλος DimSt έγραψε:

Αντικατέστησα το βιολογικό με νέο και πήρα νέο σφουγγάρι που επίσης ήταν καιρό στο φίλτρο

Λαθος!  Αν ηθελες να αλλαξεις το βιολογικο υλικο, πρεπει να το κανεις προοδευτικα (πχ 30% σημερα, 30% σε 2 εβδομαδες κτλ). Πεταξες και το χαλικι, που δουλευει στο ενυδρειο και σαν βιολογικο υλικο και σαν φιλτρο......

Το ενυδρειο σου ειναι πολυ μικρο για Χ3 χρυσοψαρα 15-17 εκ.

Το παλιο ανθρακα να πεταξεις. Καινουριο μην βαζεις ακομα.

Εκανες τεστ νερου; Κανε πρωτα τεστ νερου.....(αμμονια, νιτρωδη, νιτρικα). Χωρις τα τεστ δεν θα καταλαβεις, αν εστρωσε το ενυδρειο μετα απο τους χειρισμους σου.

Θεραπεια ξεκινας αμεσα (συμφωνα με τις οδηγιες). Ταιζεις ελαχιστα.

Link to comment
Share on other sites

Το ένα είναι 15 με 17 εκ περίπου, τα άλλα δύο είναι μέχρι 8 εκατοστά. Ξεκίνησα την θεραπεία έριξα 4.5 ml bakοtpur στο ενυδρείο όπως αναγράφεται για 90lt ενυδρείου, λιγότερο ταισμα σήμερα και τις επόμενες 2 ημέρες που θα διαρκέσει η θεραπεία σύνολο 3 ημερών. Την αλλαγή του βιολογικού με τον τρόπο που το έκανα μου το είπαν από το Pet city...... Ελπίζω να πάνε όλα καλά. 

Σχετικά με τα πλαστικά λουλούδια που είχα μέσα κλπ υπάρχει περίπτωση αν περάσει η αρρώστια η οτιδήποτε και τα ξαναβάλω μέσα μελλοντικά να είναι μολυσμένα και να τραβήξω πάλι τα ίδια; γενικά τα πλαστικά φυτά τα εμπιστεύομαι και αν ναι ποιος είναι ο τρόπος αποστείρωσης για να ξαναμπούν μέσα; 

Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο και την βοήθεια!! 

Link to comment
Share on other sites

Τρίτη μέρα θεραπείας, φαίνονται λίγο ταλαιπωρημένα τα ψάρια, κάθονται στον πάτο την περισσότερη ώρα και κινούνται αργά. Γενικά τα μόνα θέματα είναι τα λέπια που έχουν ασπρίσει και τα μάτια που είναι λίγο πιο πεταχτά δεν φαίνεται να έχουν κάποιο άλλο πρόβλημα. Αύριο τελειώνει η θεραπεία, πως πρέπει να κινηθώ με την αλλαγή νερού; τι ποσοστό αλλάζω; δεν γράφει μέσα στο κουτί του baktopur γράφει μόνο γενικά αλλαγή νερού μετά την θεραπεία.. γνωρίζει κάποιος; το φίλτρο το καθαρίζω;

Link to comment
Share on other sites

Κάνε μια καλή αλλαγή της τάξεως του 40%. Αν τα ψάρια εξακολουθούν να συνεχίζουν να παρουσιάζουν τα συμπτώματα (για τα οποία χρησιμοποίησες το φάρμακο) νομίζω ότι πρέπει να επαναλάβεις δεύτερο κύκλο  θεραπείας. Προσοχή το φάρμακο είναι αρκετά δυνατό, οπότε να έχεις το νου σου μήπως ανεβάσει αμμωνία. Τι υλικά έχεις μέσα στο φίλτρο?

Link to comment
Share on other sites

Σφουγγάρι, βιολογικό υλικό, wool. Είχα κ άνθρακα αλλά τον έβγαλα πριν την θεραπεία αν και τον είχα πολύ καιρό και δεν πρέπει να έκανε δουλειά έτσι κιαλλιως. Το κακό είναι ότι δεν έχω τεστ και πρέπει να πάω να πάρω. Αύριο τελειώνει η θεραπεία θα κάνω την αλλαγή και βλέπουμε. Λογικά δεν θα δω κατευθείαν να αλλάζει το χρώμα απ τα Λέπια η να μπαίνουν τα μάτια μέσα αν και έχω την εντύπωση πως υπαρχει λίγη διαφορά προς το θετικό παρολαυτα λογικά θα πάρει ένα διάστημα ίσως. Σχετικά με τα πλαστικά φυτά που είχα μέσα τα ξαναβάζω; η μπορεί να ειναι μολυσμένα πχ και να χειροτέρεψει πάλι η κατάσταση; το ενυδρείο το έχω σχεδόν άδειο, με μισό χαλίκι αποτι πριν και μόνο 1 διακοσμητικό μέσα 

Link to comment
Share on other sites

Απόφυγε να βάλεις οτιδήποτε πλαστικό μέσα. Τάιζε για 2-3 μέρες ελάχιστα, αφού δεν έχεις τεστ να ελέγξεις τις τιμές του νερου.

Link to comment
Share on other sites

Έβγαλα το 40% σημέρα, το φίλτρο δεν το πείραξα καθόλου. Τα μάτια τους φαίνονται να μπήκανε μέσα σε μεγάλο βαθμό, τα λέπια σαν να φαίνονται οτι παίρνουν χρώμα. Είναι ακόμα υποτονικά και ταλαιπωρημένα τα ψάρια. Έβαλα Denitrol και Biotopol για την αλλαγή νερού που έκανα και μάλιστα τα βακτήρια έβαλα 20ml για τα 40lt που άλλαξα περίπου καθώς γράφει μετά απο θεραπεία ασθένειας 10ml σε 20lt πάνω στο κουτάκι. Δεν τολμάω να βάλω μέσα κάποιο διακοσμητικό πάλι το φοβάμαι. Ξεκινάω κανονικά τάισμα απο αύριο φαντάζομαι και βλέπουμε. 

 

Γενικά όταν αγοράζω κάποιο διακοσμητικό η όταν υπάρχει κάποιο υπάρχων που θέλω να το βάλω μέσα ποιος είναι ο τρόπος να το αποστειρώσω προκειμένου να μην δημιουργήσει θέμα όταν το βάλω;

Το φίλτρο το καθαρίζω σε κάποια φάση; 

 

Ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια παιδιά!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...