Jump to content

Κατασκευή Φωτιστικου για σαμπ (και οχι μονο)


Recommended Posts

Οπως εχω ξαναπεί στο καινούριο ενυδρείο του θαλασσινού έφτιαξα τα πλαϊνά διαμερίσματα με τέτοιο τρόπο ώστε να μεινει χώρος για λιγο χαετο. Ο χαετος χρειάζεται φως. Να βαλω οποιαδήποτε λάμπα του εμπορίου που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για αυτή τη δουλειά δεν παιζει γιατι τίθεται θεμα αισθητικής και κατανάλωσης ρεύματος. Επόμενη λύση να φτιάξω κατι εγώ όπως το θέλω.
Το εχω ξανακάνει με το φωτιστικό του pico απλά αυτη τη φορά "δέχομαι" να αγοράσω ετοιμο τον driver για να λεντ και να μην σχεδιάσω και τυπώσω εγω ο ίδιος κύκλωμα (αρκετά παιξαμε με το προηγούμενο).... Οπότε τα πράγματα θα είναι πολύ πιο εύκολα και απλά.
Το θέμα το ξεκινάω για να παίρνουν ιδέες και άλλοι και για να εχω κόσμο να με μπριζώνει γιατί αλλιώς δεν βλέπω να το φτιάχνω απο μόνος μου!
Λοιπόν, μένει λιγο να καταλήξω στην επιλογή των λεντ. ηδη μου εχουν απαντήσει κάποιοι στο αντίστοιχο θεμα του ενυδρείου που ειχα ξαναρωτήσει αλλά έπρεπε να διευκρινίσω οτι το διαμέρισμα του χαετου ειναι μολις 8χ10χ35 cm οπότε οι προτάσεις σχετικά με 10w λεντ ειναι για άλλες περιπτώσεις οχι για τη συγκεκριμένη. Μάλλον οτι γινει θα αφορά 2 βαρια 3 λεντ του 1w με φακους 100 μοιρών μιας και αναγκαστικά το φωτιστικό θα ειναι μόλις 5cm απο το νερό για αισθητικούς λόγους παλι (οχι αυτό δεν αλλάζει, ο χαετος θα πρέπει να προσαρμοστεί κάπως απο μόνος του!)
Ψυκτρα επισης δεν βρηκα έτοιμη οπως την ήθελα οπότε θα φτιάξω μια μόνος μου.... και μολις τελειωσω με αυτό μαλλον θα φτιάξω μια δική μου μπάρα - κλώνο της orphek.
Γενικά μεινετε συντονισμένοι.
 

Έγινε επεξεργασία - Δημήτρης Tρεχαγυρευόπουλος
  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

για την χαέτο θα σου πρότεινα να κυνηγήσεις αυτό το φάσμα που είναι για να ανάπτυξη φυτών...σίγουρα ;;ένα περίεργο μωβ ροζ που βγάζουν...κάπου θα υπάρχουν στοιχεία για το που να κυμανθείς σε kelvin...αναμένουμε νεότερα όταν με το καλό κάνεις δουλίτσα

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα

Γιατί όχι μικρότερη γωνία φακών; Θα έχεις μικρότερες απωλειες πλάγια και καλύτερη διεισδυση προς τα κάτω.

Επίσης το να να βάλεις λεντ των 3 βατ ή και ένα των 10 δεν είναι υποχρεωτικό να τα οδηγήσεις και στο μέγιστο ρευμα που σηκώνουν και είναι και για μελλοντική χρήση, ποτέ δεν ξερεις.

Είτε 1 είτε 3 βατ ίδιο χωρο θα σου πιάσουν. Έχει ακόμα και 5 βατ λεντ στο ιδιο μεγεθος με τα προηγούμενα.

 

Τα ξαναγράφω εδω ωστε η συζήτηση να βοηθήσει και άλλα άτομα που μπορεί να ψαχνονται μελλοντικά ?

Link to comment
Share on other sites

Καλά έκανες το διάβασα το ποστ σου και σκεφτόμουν ότι με 5 πόντους ύψος από τον χαετο ο φακός που λες δεν νομίζω να βοηθάει και πολύ, δεν θα προλαβαίνει να απλώσει καθόλου το φως. Ίσως 90αρη καλύτερα? Αλλά αυτό που λες θα το δοκιμάσω στο άλλο ενυδρείο που το ύψος από το νερό είναι μεγάλο.

για τα λεντ καλά λες αλλά λόγω μικρού ύψους κυρίως, ότι και να βάλω πάλι πολύ χαμηλά θα τα κροσσαρω οπότε του 1watt έχω ήδη σπίτι μερικά μην αγοράζω άλλα.  1watt έχω βάλει και στο φωτιστικό του Pico και δείχνουν εντάξει (εκεί θέλει διόρθωση το φάσμα θα το ξαναφτιάξω είναι το αμέσως επόμενο πρότζεκτ) .  

Κάτι που ξέχασα να πω είναι πως θα πρέπει η συνολική κατανάλωση να μην περνάει τα 4watt μαζί με το τροφοδοτικό (στο Pico είμαι στα 6.5 με 4 λεντ και πολύ ενεργοβόρο κύκλωμα driver με ξεχωριστά lm317 σε κάθε λεντ κι κινέζικο τροφοδοτικό). Γιαυτό είπα ότι θα βάλω έτοιμο driver ή θα φτιάξω δικό μου αλλά με ολοκληρωμένο τσιπ αυτή τη φορά. Ανάλογα τα κέφια γιατί μαζεύω και ελιές τώρα... 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Το φωτιστικό τελικά δεν θα είναι για χαετό, θα φτιάξω ενα συμπληρωματικό σποτ με το φάσμα που λείπει από το orbit marine (γιατί δεν έχω λεφτά για orphek) και αν πάει καλά θα φτιάξω ολόκληρη μπάρα.  Οι εργασίες ψιλοξεκινησαν (μετά απο ένα χρόνο βαρεμάρας). Θα ειμαι αδικαιολόγητος αν δεν το εχω έτοιμο μέσα στην εβδομάδα μιας και θα ακολουθήσω απλή μέθοδο αυτή τη φορά.

FJ20200721_143704.jpg

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

επιτέλους ξανάρχισα τη δουλειά.....  το πρότζεκτ ειναι ενας κλώνος της μπάρας orphek blue με μπλέ λεντ στα 470nm και violet στα 400nm & 420nm.
Για άλλη μια φορά είπα να μην αγοράσω τίποτα και να χρησιμοποιήσω ότι υπάρχει σκόρπιο στο σπίτι.
Απο τις πλακέτες παρακάτω που είναι από χαλασμένο τροφοδοτικό υπολογιστή πήρα ψύκτρες για τα λεντ (είναι ακριβές να τις αγοράσεις αλλά πρέπει να βάλω γιατι το αλουμίνιο που θα κουμπώσουν δεν είναι αρκετό για ψυξη) και πυκνωτές και τρανζίστορ (αυτά για τη πλακέτα της νέας έκδοσης φωτιστικού που φτιάχνω για το άλλο ενυδρείο) ενώ για τη μπάρα βρήκα 2 γωνίες από όμορφο βουρτσισμένο αλουμίνιο. Το ανεμιστηράκι που θα μπει στη μπάρα είναι απο ενα παλιό UPS που επίσης δεν δουλεύει....
για τζάμι κόπηκε μια φέτα πλεξιγκλάς από αυτά που έχουν περισσέψει από άλλες δουλειες.

fj20210418_021907.jpg

fj20210418_203451.jpg

fj20210418_170004.jpg

Link to comment
Share on other sites

τα λεντ περιμένουν τη καλωδίωση.....

FJ20210418_172103.jpg

FJ20210418_204248.jpg

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

ενώ έτοιμα είναι και τα κυκλώματα τους.

FJ20210420_182714.jpg

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

FJ20210420_182751.jpg

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...