Jump to content

Επίδοξος "θαλασσόλυκος"


Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλη την παρέα, θαλασσινών και μη.

 

Πήρα τη μεγάλη απόφαση να μεταμορφώσω το Rio 180 σε θαλασσινό. Άμεσος σκοπός το στήσιμο του υφάλου και η τοποθέτηση 2 clownfish και 2-3 μαλακών κοραλλιών για αρχή. Στο προσεχές μέλλον θα πρστεθούν σίγουρα ασπόνδυλα  και έπειτα 2 ακόμα ψαράκια. Στο υπόλοιπο της ζωής του ενυδρείου μα΄΄λον θα ασχολούμαι αποκλειστικά με τα κοράλλια. Γενικά δηλαδή δε θα επιβαρυνθεί πολύ το σύστημα από ζωντανούς ορανισμούς.

 

Ο εξοπλισμός που διαθέτω (πέραν της γυάλας που προανέφερα) είναι ένα φίλτρο Fluval 407, ένας θερμοστάτης 200W, διπλά φωτιστικά Led της Juwel (Juwel Multilux Nature +Juwel Multilux White) και μια αεραντλία ρυθμιζόμενη Eheim (πολύ πιθανόν να μη χρειαστεί, απλά την αναφέρω)

 

Όσον αφορά το Fluval 407, όπως το είχα στημένο από το γλυκό, διαθέτει αντλία 1450 L/h, και σε σειρά στα 4 καλάθια του: 4 σφουγγάρια προφίλτρου με μεγάλους πόρους-> 2 σφουγγάρια μαύρα μεσσαία biosponge -> υαλοβάμβακα -> 1L Eheim Substrat Pro -> 1L Seachem matrix -> άνθρακα ή Seachem Purigen . Αυτό θα είναι και το μέσον φίλτρανσης (πέραν του ζωντανού βράχου), με λίγα λόγια δεν θα υπάρχει sump. Διαβάζοντας κατάλαβα πως το "μειονέκτημα" των canister έναντι των sump είναι η συχνή καθαριότητα που απαιτούν, πλην όμως ούτως ή άλλως στο γλυκό καθάριζα το Fluval ανα 2 εβδομάδες, δε μου είναι κόπος. Οπότε το να μαζεύουν τόση βρωμιά τα σφουγγάρια ώστε να γίνει "εστία παραγωγής νιτρικών" δεν υπάρχει περίπτωση.

 

Στο δια τάυτα, πώς ξεκινάμε; 

1) τα βακτήρια από το ήδη στρωμένο Substrat pro και Matrix χρησιμεύουν στο θαλασσινό ή θέλουν απολύμανση και στρώσιμο από την αρχή;

2) Η σειρά των λοιπών υλικών είναι εντάξει; Λογικά θα πρέπει να προσθέσω και αντιφόσφωρο (πριν ή μετά τον άνθρακα/purigen;)

3) Πρέπει όλος ο βράχος που θα αγοράσω να είναι ζωντανός, ένα μέρος αυτού ή και καθόλου σε πρώτη φάση αφού τα υπάρχοντα βακτήρια του βιολογικού μέσου του Fluval θα αποικίσουν σε νεκρό βράχοκ και θα τον ζωντανέψουν;

4) Υπόστρωμα προτείνετε ψιλόκοκκη άμμο ή αραγωνίτη και γιατί;

5) Με τη βιοποικιλότητα που προανέφερα θα χρειάζεται συχνά σκούπα βυθού; Αν ναι απαντήθηκε εν τοις πράγμασι και η προηγούμενη ερώτηση.

6) Η ροή του Fluval αρκεί για να ανακυκλώνει το νερό ή θα χρειαστώ και επιπλέον αντλία ή wave maker. Σημειωτέον, η έξοδος του φίλτρου είναι μπροστά αριστερά "κοιτώντας" μπροστά δεξιά και η έξοδος πίσω αριστερά.  

7) Τελευταίο, προς στιγμήν, και κυριότερο κατ' εμέ γιατί δεν το κατέχω καθόλυ. Με τα φώτα τί να κάνω; Καταλαβαίνω πως χρειάζομαι άλλο φάσμα λευκού αλλά και φάσμα μπλε. Η Juwel έχει αντίστοιχες λάμπες led που μπαίνουν στη μονάδα μου Marine white και marine blue. Αρκούν αυτές με ένα timer που ήδη διαθέτω για μια φωτοπερίοδο 7-8 ωρών για παράδειγμα ή χρειάζεται να αλλάξω όλο το σύστημα με το Multilux Spectrum της Juwel και το αντίστοιχο dimmer που ανοιγοκλείνει σταδιακά, έχει επιλογές φάσματος, προσομείωση φεγγαρόφωτος κτλ. Το φως εν ολίγοις το δουλεύουμε κάποιες ώρες και απλά σβήνει όπως στο γλυκό 9με τη μόνη διαφορά ότι οι 2 λάμπες θα είναι άσπρο-μπλε) ή θέλει όλη τη νύχτα (μετά την υποτιθέμενη δύση) να ανάβει το υποτονικό μπλε μέχρι να "ξημερώσει";

 

Αυτά τα "ολίγα" για αρχή αλλά σίγουρα έπεται συνέχεια.

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Link to comment
Share on other sites

Καλώς όρισες φίλε :welcome:!

Τα παιδιά θα χαρούν πολύ να σε βοηθήσουν!!!

 

Καλή αρχή από εμένα!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...