Jump to content

Ερωτήσεις για νέα γυαλα


Jester

Recommended Posts

Μετα από πολύ καιρό στασιμότητας και λόγω μιας μικρης καταστροφής (εσπασε ένα 60λιτρο γλυκό που ειχα) έχω μπει σε σκέψεις να ξεκινήσω ένα μικρό θαλασσινό. Λόγω της περιοχής και της δύσκολης πρόσβασης θα φτιαξω την γυάλα εγω (έχω μια μικρή εμπειρία). 

 

Ο διαθέσιμος χώρος είναι μια γωνία στον πάγκο της κουζίνας μακρια από φούρνους/νιπτήρες.

 

Σκοπός είναι να φτιαξω ένα reef με ζωανθακια, μανιτάρια καμμία ricordea βαριά κανένα lps. Από ζωντανά εκτός από συνεργείο καθαρισμού γαριδες και κανένα goby. 

 

Η ιδέα είναι για μια κεντρική γυάλα 40χ30χ40 cm με ένα πρόσθετο πλαϊνό χώρο 10χ30χ40cm για να μπει ο εξοπλισμός. Η στάθμη θα διατηρηθει στα 35 εκατοστά περιπου γιατί θα κοπεί μια εγκοπή 10χ5cm στο διαχωριστικό ως επιστροφή στο sump.

 

Σαν εξοπλισμο μια αρχική ιδέα είναι μια sicce nova 200-800, 100w θερματηρας, και για αρχη ένα παλιο φωτιστικό με μια haquoss moonwhite double 14w, μέχρι να κάνω αναβάθμιση σε καποιο led συστημα.

 

Αραγωνιτης 3 εκατοστά μάλλον ψιλής κόκκο μέτριας (1-2mm). Περιπου 2 κιλά ζωντανός βράχος.

 

Οι ερωτήσεις τώρα.

· Είναι αρκετή η αντλία ή να κοιτάξω για δυνατότερη.

· Λόγω της θέσης και κυρίως της γυναίκας, θα βοηθούσε καποιο σκεύασμα τύπου brightwell microbacter ώστε να αποφύγω τα algae blooms;

· Να βάλω καπάκι ή να μην βάλω; Ιδού το ερώτημα.

 

Ολες οι συμβουλές ευπρόσδεκτες, θα το πάω λαουλαου να γλιτώσω προβλήματα και γκρίνια.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα, χαίρομαι για την επάνοδο σου. 
Πιστεύω πως θα χρειαστείς ένα επιπλέον σχετικά μικρό εσωτερικό φίλτρο για εναλλακτική γωνία ροής.

 

Το φωτιστικό είναι περιορισμένων δυνατοτήτων για αυτο πήγαινε στην αρχή με

το μαλακό στα κοράλλια. 
 

Εγώ θα έβαζα καπάκι για να μειώσω εξάτμιση και γενικότερα διαφυγή αλάτων στην κουζίνα. 
 

Το algae bloom , ειδικά το diatom bloom ούτε γίνεται ουτε πρέπει να τα αποφύγεις. Τα ζουμιά που αναφέρεις και άλλα παρεμφερή βοηθούν πολυ και για κάποιους είναι απαραίτητα. 
 

Περιμένουμε φωτογραφίες :) 

Link to comment
Share on other sites

καλώς ήλθες φίλε μου...εγώ θα πω 2-3 πραγματάκια γενικής φύσεως για να προβληματιστείς και για να γνωρίζεις σαφώς..υπάρχουν κάποιες παιδικές αρρώστιες που δεν τις αποφεύγει κανένα ενυδρείο σχετικά με άλγες διατομική...στα θαλασσινά ενυδρεία πρέπει να έχουμε όσο καλύτερη οξυγόνωση γίνεται...αυτό συμβαίνει με καλή ανατάραξη επιφάνειας...το καπάκι ναι μεν θα βοηθήσει στην εξάτμιση αλλά θα σε περιορίσει στο να δέχεται φρέσκο αέρα...απ ότι καταλαβαίνω θα φτιάξεις πλάτη στο ενυδρείο οπότε η sicce θα κάνει την δουλειά της επιστροφής...δεν ξέρω αν θα σου είναι αρκετή όσο θα στοκάρεις....σκίμμερ θα βάλεις ή θα παίξεις μόνο με αλλαγές νερού μεγάλες πχ???βακτήρια εννοείται ότι θα βάζεις γιατί πρέπει να ανανεώνονται συνέχεια στο σύστημα σου....είμαι σίγουρος ότι γνωρίζεις πως χρειάζεται αρκετό διαβασματάκι για να ξεκινήσεις όσο πιο ιδανικά γίνεται...όπως λέω σε όλους εγώ προσωπικά στο θαλασσινό ενυδρείο όσο αφορά τον εξοπλισμό ότι πληρώνεις παίρνεις με ότι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον....καλή αρχή και εδώ είμαστε να βοηθήσουμε...

Link to comment
Share on other sites

Bbetta 

• επειδή δεν θέλω να έχει μηχανήματα μέσα στην κυρια γυάλα αν εβαζα μια πιο δυνατή αντλία (στα 1000 με 1200) με εναν διαχωριστή στην έξοδο λες να ηταν αρκετό;

• το φωτιστικό ναι θα είναι για αρχη μέχρι να πάρω ένα led που ζαχαρωνω (απλά τσουζει λίγο).

φωτογραφιες θα αργήσουν, τώρα προσπαθώ να καθαρογραψω ένα σχέδιο αρχικό.

 

Dano

• αν και θεωρώ πως θα δημιουργείται οξυγόνωση από τον "καταρράκτη" της επιστροφής στο σαμπ (το κενό που λεω). Η "πλάτη" θα είναι στο πλάι αλλά ναι καλά το κατάλαβες.

 

• το σκιμμερ είναι ένα θεματάκι. Δεν το συζητάω για εξωτερικό, αν παμε σε εσωτερικό δεν ξέρω αν θα χωράει (πρέπει να το δω πριν παραγγείλω τα τζάμια) και τα hang on είναι μια σκέψη αλλά δεν ξέρω κατά ποσο κάνουν καλή δουλεια... ειδα κάποια hang on 3-1 που θα ηταν καλή λυση για να βάλω μέσα και αντι φώσφορο/ άνθρακα ( μάλλον για το matrix θα πάω το ειχα χρησιμοποιήσει παλιά και μου αρεσε), αλλά για αρχη ναι θα πάω για αλλαγές 10-20% κάθε βδομαδα.

 

η αληθεια είναι πως τα έχω ξεχασει λίγο και έχω αρχίσει παλι το διάβασμα να ξανανιωσω. :)

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...