Jump to content

Μάκης Παναγιωτίδης


ΣΤΑΜΑΤΗΣ

Recommended Posts

Χτες έφυγε απ τη ζωή ένας καλός φίλος και συνχομπίστας .

Αβραάμ Παναγιωτίδης ήταν το όνομα του , Μάκη τον ξέραμε οι χομπίστες .

Είχε ενα μαγαζί με ενυδρεία στο Φάληρο στην οδό Αμφιτρίτης .

Απ τους πρώτους εισαγωγείς ψαριών στην Ελλάδα και αντιπρόσωπος αρκετών γνωστών εταιριών Sera , Jager , Brustman και άλλων .

Χομπίστας απο πιτσιρικάς που διατηρούσε τα ψάρια του σε ντενεκέδες και ψάχνοντας σε λασπόνερα να βρεί ζωντανές τροφές για να τα ταΐσει .

Έζησε για αρκετά χρόνια στη Γερμανία όπου εργαζόταν σαν φυσιοθεραπευτής , σε κάποια στιγμή γνώρισε το Ravnak ιδρυτή της Sera και δούλευε μαζί του απο τα πρώτα βήματα της εταιρίας ( που δεν ήταν εταιρία τότε ) όταν πουλούσε η Sera ζωντανές τροφές ψαριών .

Όταν πιά μεγάλωσε η Sera και μπήκε για τα καλά στην αγορά της Γερμανίας με τις αποξηραμένες τροφές , ο Μάκης ήρθε στην Ελλάδα κάνοντας εισαγωγές ψαριών και προϊόντων ενυδρείου .

Έτσι και η Sera έκανε τη πρώτη της εξαγωγή παγκοσμίως με τα προϊόντα της στην Ελλάδα τη δεκαετία του 70 .

Τέλη της δεκαετίας του 90 κολοσσός πλέον η Sera μπήκαν τα golden boys απ την Αμερική και αποφάσισαν να αλλάξουν τον αντιπρόσωπο τους στην Ελλάδα .

Η επιλογή έγινε και επέλεξαν να δώσουν την αντιπροσωπία στη Petline .

Προς τιμή της όμως η Petline όχι μόνο δεν τον ενόχλησε αλλά με σεβασμό τον τροφοδοτούσε με εμπορεύματα με όλους τους ευνοϊκούς όρους που είχε απο πρίν σαν αντιπρόσωπος .

Προσωπικά πιστεύω οτι τα προνόμια διατηρήθηκαν λόγω του ιδιοκτήτη της Petline  απο σεβασμό προς το Μάκη .

Άνθρωπος χαμογελαστός ο Μάκης ευχάριστος και εξαιρετικά έντιμος .

Σε κάποια στιγμή είχα ξαναγράψει εδώ μέσα για το Μάκη :

 

Κάποτε που δούλευα στη χονδρική των ψαριών , είχαμε εναν έμπορα που ερχόταν να ψωνίσει ψάρια . Είχε όμως την ιδιοτροπία να πιάνει ο ίδιος τα ψάρια του απο τα ενυδρεία μας . ( Πράγμα το οποίο είναι απαγορευμένο δια ροπάλου . ) Λόγο του ότι όμως παλιώτερα ήταν και αυτός εισαγωγέας και εξαιρετικά έντιμος , ήταν ο μοναδικός που σε όποιον εισαγωγέα ψώνιζε θα διάλεγε τα ψάρια ο ίδιος και θα τα συσκεύαζε μόνος του . Οταν τον ρώτησα γιατί το κάνει αυτό , μου εξήγησε ότι δεν ήθελε να στρεσαριστούν τα ψάρια του ( διότι δεν συμφωνούσε με το γρήγορο τρόπο που πιάναμε εμείς τα ψάρια ) και ήθελε να επιλέξει τα ψάρια αυτα που ο ίδιος έβλεπε να είναι πιό εύρωστα πιό μεγάλα και με τα χρώματα αυτα που πίστευε οτι ήταν καλύτερα . Ο άνθρωπος αυτός για να μαζέψει τη παραγγελία του θα έκανε 2 με 3 ώρες κάθε φορά , όταν εμείς την ίδια παραγγελία θα μπορούσαμε να του την έχουμε έτοιμη σε 15 λεπτά .

Είχε όμως και μία άλλη ιδιαιτερότητα απο κάθε είδος θα έπαιρνε 9 , 18 ή 27 ψάρια , το χαρτί όμως που μας παρέδιδε για να του κόψουμε το τιμολόγιο έγραφε 10 , 20 , 30 η δε απάντησή του όταν τον ρώτησα σχετικά ήταν " δε μπορεί εγω να έρχωμε να σου παίρνω την αφρόκρεμα απο τα ψάρια και να το πληρώνω στην ίδια τιμή " , " το ψάρι αυτό που διάλεξα έχει κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά σε σχέση με τα υπόλοιπα και ωφείλω να το πληρώσω " .

Ποτέ δε ζήταγε εκπτώσεις και δεν έψαχνε τη καλύτερη τιμή , ήταν δε ικανός να μπεί σε κατάστημα λιανικής και να αγοράσει ψάρι στη λιανική επειδή είδε επάνω του κάτι που όλοι εμείς δεν θα του δίναμε σημασία , αυτό συνέβει μπροστά μου με Γκάμπυ .

Τα ψάρια έμπαιναν με πολύ μεγάλη προσοχή στα ενυδρεία , η διατροφή τους ήταν ποικίλη με πολλά ταίσματα ημερισίως και αλλαγές νερού κάθε μέρα αρκετές φορές απο ενα όμως ποτήρι νερό κάθε φορά με νερό απο ένα ενυδρείο που είχε μόνο φυτά !!!

 

Καλό παράδεισο φίλε Μάκη !!!

 

 

 

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Όπως έγραψα και στο φουμπού, κρίμα, μεγάλο κρίμα.....

 

Εύχομαι οι νέοι αλλά και οι παλαιοί χομπίστες να μπορούσαν να εκτιμήσουν την προσφορά αυτών των ανθρώπων στο χόμπι μας....

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...