Jump to content

Fin rot (?) Σε μονομάχο.


Antoonia

Recommended Posts

Καλησπέρα, ζητώ βοήθεια επειγόντως. Έχω έναν μονομάχο εδώ και περίπου 2 εβδομάδες. Το ενυδρείο είναι 25λιτρο αλλά καθαρά το κόβω να είναι γύρω στα 20 λιτρα. Έχω έναν θερμοστατη 50 w σταθερά στους 26 βαθμούς πάντα και ένα φίλτρο resun magi 200. Δεν ξερω αν είναι καλές οι επιλογές μου καθώς είναι το πρώτο μου ενυδρειο. Στο φίλτρο έκανα μια μικρή πατέντα για να με δω την ροή και νομίζω τα έχω καταφέρει αρκετά καθώς η επιφάνεια αναταρασσεται λίγο ( δεν ξέρω αν υπάρχει πρόβλημα με την δόνηση του φιλτρου καθώς δουλεύει και στρεσσαρει το ψάρι αλλά νομίζω τα περισσότερα εσωτερικά φιλτρα το κάνουν αυτό). Έβαλα χαλίκι από πετ από Αφού το έπλυνα καλα με ζεστό νερό, έναν αμφορεα, ένα ξύλο από πετ από για το οποίο μου είπαν ότι δεν χρειάζεται βράσιμο και απλά το είχα καμία βδομάδα σε ζεστό νερό με συχνές αλλαγές νερού. Επειδής έχω δύο ανουμπιες. Για το στρώσιμο έβαλα το νερό με aquasafe και βακτήρια της tetra και τα φυτα με τα άλλα διακοσμητικά και τα άφησα περίπου 2.5 εβδομάδες με το φιλτρο να δουλεύει. Τεστ νερού δεν πήρα είναι η αλήθεια. Μετά ήρθε το ψαράκι. Το έβαλα στο ενυδρειο σύμφωνα με οδηγίες που βρήκα σε διάφορα φόρουμ για να συνηθίσει θερμοκρασιακα και χημικά και όλα πήγαιναν μια χαρά. Τον ταιζω bloodworms της sera. Κανω 20% περίπου αλλαγές νερού κάθε εβδομάδα και πιο σπάνια σκουπα βυθου. Η θερμοκρασία του νεου νερού είναι ίδια όταν κάνω τις αλλαγές και τις κάνω όσο πιο σιγα μπορώ. Δεν φαίνεται στρεσαρισμενος, ήρεμος είναι τρώει καλα και δεν έχω δει άλλη περίεργη συμπεριφορά. Πριν λίγες μέρες άρχισε να ξεφτιζει κάπως η ουρά του. Ίσως να το έπαθε και στο ξύλο και για αυτό το έβγαλα και έσπασα όλα τα μικρά κλαδάκια π8υ θα μπορούσε να χτυπήσει πάνω τους. Πήρα myxazin Και σήμερα είναι η τρίτη μέρα θεραπείας. Όμως σήμερα σαν να είναι λίγο χειρότερα η ουρά του. Α Επίσης πριν το φάρμακο του έκανα μερικές μεγαλουτσικες αλλαγές νερού κάθε δύο μερες. Δεν ξερω αν έκανα καλα αλλά το διάβασα κάπου στο φόρουμ. Τι λετε να κάνω μιας και είστε πιο εμπειροι; Επίσης, μετά το φάρμακο θα κάνω αλλαγή νερου; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

15849003140017988630151395782865.jpg

Link to comment
Share on other sites

Το ενυδρείο ισως να μην είναι στρωμένο .

Εκανες κατι για αυτό; Ποιες ενέργειες ακολούθησες κατα το στήσιμο ;

Δωσε και καμια καλύτερη φωτογραφία απο το ενυδρείο γενικά.

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Όταν λες να μην είναι στρωμένο τι εννοεις; 

Καθάρισα το ενυδρειο, έβαλα το χαλίκι μετά το καθάρισμα του όπως και τα διακοσμητικά και τα φυτα. Έβαλα νερό με aquasafe και βακτήρια και ενεργοποίησα φίλτρο και θερμοστατη. Το άφησα να δουλεύει 2 με 2.5 εβδομάδες δεν θυμάμαι ακριβως. Α Επίσης ξέχασα να πω ότι έβαλα τροφή σε ένα πουγκί για κάποιες μέρες για τα βακτήρια. Μετά την έβγαλα κι έβαλα άλλη για μερικές μέρες ακόμη. 

15849022637263670649945293831776.jpg

Link to comment
Share on other sites

πριν 1 λεπτό, το μέλος Antoonia έγραψε:

Όταν λες να μην είναι στρωμένο τι εννοεις; 

Καθάρισα το ενυδρειο, έβαλα το χαλίκι μετά το καθάρισμα του όπως και τα διακοσμητικά και τα φυτα. Έβαλα νερό με aquasafe και βακτήρια και ενεργοποίησα φίλτρο και θερμοστατη. Το άφησα να δουλεύει 2 με 2.5 εβδομάδες δεν θυμάμαι ακριβως. Α Επίσης ξέχασα να πω ότι έβαλα τροφή σε ένα πουγκί για κάποιες μέρες για τα βακτήρια. Μετά την έβγαλα κι έβαλα άλλη για μερικές μέρες ακόμη. 

15849022637263670649945293831776.jpg

Θα πω ότι παίζει να φταίνε οι πετρες.... Και το αγγείο... Παίζει να είναι ασβεστόλιθικα φουλ... Κάνε ένα τεστακι για να τα τσεκαρεις

Link to comment
Share on other sites

Τεστ δεν έχω πάρει. Και τώρα με τον ιό δεν μπορώ να βγω κιόλας. Λες να τα βγάλω και να δω πως παει; δεν θα διαταραχθεί η βιολογια όμως; βασικά έχω κι ένα άλλο ενυδρειο που το ετοίμαζα για έναν άλλο μονομάχο. 20 λιτρα. Κάπου στα 18 καθαρά. Έχω πάρει λεπτό μαυρο χαλίκι, ξύλο και δύο βαλισνεριες. Αν μεταφέρω το φιλτρο από το παλιό στο καινούριο λες να ειμαι ενταξει. Και να δω αν εκεί πάει καλύτερα. Αν το κάνω αυτό να συνεχίσω την θεραπεία με το myxazin κανονικά στο καινουριο;

15849027636108167439528670022690.jpg

Link to comment
Share on other sites

Μεσα στο φίλτρο έχεις βιολογικό υλικό; Εαν οχι να βάλεις , αυξανει κατά πολύ την βιολογία , σκουπα μη κάνεις , εαν υπαρχει αφθονια σε κατάλοιπα τροφής κάτω αυτα γίνονται αμμωνία που ειναι δηλητήριο για αυτούς.

Με την σκούπα βυθού γίνεται έξαρση της με την αναταραχη στον βυθό.

Τωρα δυστυχώς δε μπορω να σε βοηθήσω επανω σε τεστ και φαρμακα , μονο για νιτρικά εχω κανει.

Link to comment
Share on other sites

Δεν ξερω αν έχει βιολογικό υλικό. Έχει ένα σφουγγάρι και κάτι ακόμη μέσα σε ένα πλαστικό. Ειμαι εργασία και δεν τα ξέρω όλα αυτά πολύ καλά. Επίσης δεν νομίζω να χωράει τίποτα άλλο το φιλτρο. Τώρα τροφή να μένει κάτω δεν νομίζω. Του δίνω ένα ένα τα σκουλικακαι και μόλις φάει το ένα του δίνω το άλλο. Αλλά έχω αρκετές μέρες να κάνω σκούπα. Θα την ελαττωσω. Υπάρχει πιθανότητα να το έπαθε από βακτηριο; κι αν ναι δεν θα το μεταφέρω και στο άλλο ενυδρειο. Επίσης αν τον μεταφέρω τελικά πως να το κάνω. Κατευθείαν η να βάλω πρώτα το φιλτρο να δουλέψει για λίγη ώρα στο καινούριο και μετά σιγά σιγά να εισάγω και το ψαρι;

Link to comment
Share on other sites

Λογικά αυτό μεσα στο κουτί θα ειναι αυτα τα στρογγυλά λευκά σαν ελαφρόπετρα που κρατάνε την βιολογία.

Δες τα με την πρώτη ευκαιρία.

Αν ειναι μαυρο , ειναι άνθρακας , δε χρειάζεται , βγαλε τον και αντικατέστησε με βιολογικό.

Εγω στο παρελθον τον δικο μου που παρουσίασε άσπρα στίγματα και κατι σαν διάβρωση και στην ουρά αλλα και σε καποια μέρη του σώματος τον εκανα καλα με esha2000.

Aλλα δε μπορω να πω τίποτα με την παραμικρή βεβαιότητα παρα μονο να αναφέρω τι έκανα.

Βαλε το φίλτρο στο άλλο και βαλε και τον μονομάχο .

Φτιαξε και ένα χαμομηλακι , ξέρεις κλασσικά το φλιτζανακι που πίνουμε εμείς και ριξε μεσα .

Έχω ακούσει οτι κάνει καλό .

Το κάνω και εγώ .

Link to comment
Share on other sites

Προς το παρόν θα αφήσω το φιλτρο  ετσι γτ δεν έχω πρόσβαση να αγοράσω υλικά. Όταν πάρω το βιολογικό υλικό που λες αν δεν έχει, το βάζω κατευθειαν; μετά από πόσο καιτο θα αποκατασταθεί  η βιολογια στο φίλτρο. 

Άρα για να συνοψίσουμε, παίρνω το φιλτρο και τον θερμοστατη στο καινούριο, και μετα υον μονομαχο. Το χαμομήλι υπάρχει περίπτωση να έχει κάποια αρνητική επιπλοκη; στα λιτρα αυτά πόσο να βάλω, ένα μικρό φλιτζανακι είναι καλα; Επίσης την θεραπεία να τη συνεχίσω κανονικά στο καινουριο; Ή να βγάλω τον αμφορεα και κάποιες πέτρες και να τελειώσω τις άλλες δύο μερες θεραπείας στο παλιό και μετά να τον μεταφέρω για να δω αν τα πάει καλύτερα στο άλλο; 

Σόρρυ σας επρηξα αλλά φοβάμαι μην κάνω καμία βλακεία και χάσω τον Ζακι μου.

Link to comment
Share on other sites

Λοιπόν το φιλτρο έχει αυτό μέσα πέρα από το σφουγγάρι. Άνθρακας ειναι;

20200322_211812.jpg

Link to comment
Share on other sites

Βαλε το στον άλλο να εχεις κεφάλι ήσυχο .

Ναι ριξε το φλιτζανακι .

Και ξανα στεισε το αλλο με την ησυχία σου .

Για το εαν ειναι κάτι ασβεστολιθικό του ριχνουμε ξύδι , εαν εστω και λιγο αφρισει ειναι.

Δες και πες μας.

Τον αμφορέα και τις πέτρες.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ για την γρήγορη ανταπόκριση. Έβγαλα τον αμφορεα και θα τον μεταφέρω άμεσα στο άλλο. Λέτε να υπάρξει κάποιο πρόβλημα με τη μεταφορα; αν βάλω το φιλτρο στο άλλο όλα οκ; 

Link to comment
Share on other sites

οχι δε νομιζω να παθει κατι .

αυτο φαρμακο λεει το βαζεις και ως ασφαλεια οταν μπαινουν νεα ψαρια κ.α .

οποτε θα εβαζα την αναλογια του για κανενα 3ημερο .

Link to comment
Share on other sites

@Antoonia Καλησπέρα. Επέτρεψε μου να καταθέσω την άποψη μου, και αν κάπου κάνω κάποιο λάθος τα παιδιά εδω στο φόρουμ θα με διορθώσουν.

Το fin rot είναι αποτέλεσμα βακτηριακής λοίμωξης που προκαλείται στο ψάρι μετά απο καταστολή του ανοσοποιητικού του. Τα βακτήρια υπάρχουν στο νερό αλλά δεν προσβάλουν ψάρι με ισχυρό ανοσοποιητικό. Τι καταβάλει το ανοσοποιητικό του ψαριού ? Κακή ποιότητα νερού, στρες, κλπ. Αν εξαιρέσουμε το στρες, μας μένει η κακή ποιότητα νερού, η οποία έχει διάφορες εξηγήσεις.

Η πρώτη αν είναι καθαρό απο υπολείμματα και εκκρίσεις του ίδιου του ψαριού. Ακόμα και με την εκπνοή του τα επίπεδα αμμωνίας ανεβαίνουν. Το στρώσιμο έχει τρεις περιόδους. Πρώτα θα ανέβει η αμμωνία (δηλητήριο), και στην συνέχεια θα πέφτει η αμμωνία και θα ανεβαίνουν τα νιτρώδη (δηλητήριο). Ο χρόνος που μεσολαβεί ώστε τα νιτρώδη να γίνουν νιτρικά (σχετικά ασφαλή), είναι μεγαλύτερος από ότι η αμμωνία να γίνει νιτρώδη. Αν η φάση του ενυδρείου σου βρίσκεται σε μία απο αυτές της περιόδους, το ψάρι αρχίζει να έχει συμπεριφορά δηλητηρίασης. Αυτό έχει σαν συνέπεια το ανοσοποιητικό του να καταρρέει. Μόνο με μετρήσεις θα μπορούσες να γνωρίζεις σε τι κατάσταση είναι το νερό σου.

Αποικίες ίσως να μην έχεις ακόμη, η αυτές να είναι σε πρώιμο στάδιο. Το φίλτρο σου 99% δεν έχει υλικό εγκατάστασης αποικιών. Σφουγγάρι και ενεργό άνθρακα θα έχει όπου και ο ενεργός άνθρακας θα κάνει κατακράτηση του φαρμάκου που έχεις προσθέσει. Ανοίγεις το φίλτρο, βγάζεις το μαύρο σακουλάκι τελείως, αφήνεις το σφουγγάρι και μεταφέρεις το ψάρι στο άλλο ενυδρείο με νέα ποσότητα απο φάρμακο. Σε αυτό που τον έχεις τώρα, καθαρίζεις βυθό, αλλάζεις νερό με το υγρό αποχλωρίωσης - αποχλωραμίνης και αν θέλεις τον ξανα μεταφέρεις μετα την θεραπεία.

Στο σκεύασμα θα λέει πότε θα κάνεις αλλαγή νερού και πόσο κατα την θεραπεία. Μετα το πέρας αυτής, θα φτιάξεις και το φίλτρο - αντλία με υλικό αποίκησης και θα προχωρήσεις αφου αποκτήσεις και τεστ μέτρησης, για να παρακολουθείς την εξέληξη και να αποφύγεις στο μέλλον ίδιο περιστατικό.

Οτι έχω λάθος ας με διορθώσουν τα παιδιά. Και εγω μαθαίνω ακόμα.  .

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Επίσης βιολογικο υλικό μπορείς να παραγγειλεις και μα στο φέρουν σπίτι 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Ωραία θα βγάλω τον άνθρακα και θα αφήσω το φιλτρο να δουλεύει μόνο με το σφουγγαρι μέχρι να τελειώσει η θεραπεια; και το φιλτρο χωρις τον άνθρακα θα το βάλω στο καινούριο ετσι; μετά αφού πάρω βιολογικό υλικό το βάζω κατευθείαν στο φίλτρο και το αφήνω να δουλευει μαζί με το ψάρι στο νερο; 

Συγγνώμη για τις πολλές ερωτήσεις αλλά προσπαθώ να συμβαδιζωαν και δεν ξέρω τόσο πολλά πάνω στο θέμα. 

Link to comment
Share on other sites

εχε υποψην πως αυτα τα ψαρια αγαπουν τα σκιερα μερη και την ηρεμια .

θα ελεγα μαυρη πλατη να μπει και φυτα επιφανειας .

 

εδω πως ειναι το δικο μου.

https://www.aquazone.gr/forums/forums/topic/111135-betta-tank-φαφουτης-ξεκινοντας-απο-την-αγνοια/?tab=comments#comment-1238655

 

εδω ενα ακομα φιλου απο εδω που το θεωρω αξαιρετικο για αυτα τα ψαρια .

https://www.aquazone.gr/forums/forums/topic/111057-15l-nano-betta/page/2/?tab=comments#comment-1238745

 

για να παρεις ιδεες .

θελουμε σκοτεινιά καβατζα και ηρεμια , για το στρεςς και την ηρεμια τους .

 

καλα σου λενε , παρε βιολογικο υλικο και για τα 2 ενυδρεια , θα αργησουν να φτιαξουν βιολογια αλλιως .

βγαλε τον ανθρακα .

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

ναι βγαζεις ανθρακα βαζεις το φιλτρο , βαζεις μετα το βιλογικο μεσα απλα .

ενα ψαρι μονο του δεν βγαζει κατι που να χρειαζετε φιλτρανση , μη τσιγκουνευθεις το βιλογικο , βαλε πραμα , κοψε και το σφουγγαρι και ασε το μισο και γεμα το βιλογικο .

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ωραία Ευχαριστώ πάρα πολύ όλους σας. Θα σας ενημερώσω για την εξέλιξη κι αν έχω ερωτήσεις. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Just now, Antoonia said:

Ωραία θα βγάλω τον άνθρακα και θα αφήσω το φιλτρο να δουλεύει μόνο με το σφουγγαρι μέχρι να τελειώσει η θεραπεια; και το φιλτρο χωρις τον άνθρακα θα το βάλω στο καινούριο ετσι; μετά αφού πάρω βιολογικό υλικό το βάζω κατευθείαν στο φίλτρο και το αφήνω να δουλευει μαζί με το ψάρι στο νερο; 

Συγγνώμη για τις πολλές ερωτήσεις αλλά προσπαθώ να συμβαδιζωαν και δεν ξέρω τόσο πολλά πάνω στο θέμα. 

Στην θέση που εχει τώρα τον άνθρακα (μέσα στο πλαστικό κουτάκι) θα βάλεις βιολογικό υλικό μετα την θεραπεία, η και αυριο που λέει ο λόγος. Σημασία έχει να βγεί ο άνθρακας που κάνει κατακράτηση του σκευάσματος θεραπείας.. Είναι μικρός ο χώρος για υλικό αλλά ... όσο χωρέσει αν δεν θέλεις να αλλάξεις φίλτρο. Τα άλλα όπως τα είπες.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Να πάρω αυτό που λένε "μακαρονι". Είδα κι ένα siporax κάπως έτσι της sera αν θυμάμαι καλα .

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

περιμενουμε εξελιξη .

οταν παρεις βιολογικο οπως ειπα αρκετο κοψε τα σφουγγαρια και ασε τα μισα . χωσε πραμα και στο κουτι και απο πανω κατω απο το μισο πλεον σπόγγο. 

ναι αυτα ειναι οπως τα ειπες .

Έγινε επεξεργασία - george rapp
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...