Jump to content

Πρόβλημα με αμμωνία.


Antoonia

Recommended Posts

Ξεκινάω άλλο θέμα εδώ όσον αφορά το ενυδρειο του Μονομάχου μου. 

Ξεκινάω με μια παρουσίαση 

Συνολικά λιτρα:20

Καθαρά λιτρα νερού: 17 με 18

Φίλτρο: εσωτερικό της resun το οποίο είχε σφουγγάρι και άνθρακα. Έβγαλα τον άνθρακα και έκοψα το σφουγγάρι στο μισό και έβαλα όσο περισσότερο βιολογικό υλικό χωρούσε. Επίσης για να μειώσω τη ροή γύρω από το spray bar τύλιξα ένα πανάκι πολλές φορές βρασμένο. 

Θερμοκρασία: 26 βαθμούς με θερμοστατη 50 w

Διακοσμητικα: χαλίκι λεπτό μαυρο, ένα ξύλο (που κάνει το νερό αρκετά σκουρο), ένα γλαστρακι για σπηλιά αποστειρωμένο καλα (πλαστικο).

Τρεχει: καπου στους δυο μηνες έχω που το ξεκίνησα. Λόγω άγνοιας πήγα να στρώσω το φιλτρο χωρις βιολογικό υλικό. Έτρεχε για 3 εβδομαδες περιπου και το "έστρωσα" με βακτήρια σκευάσματος και τροφή. Τότε πήρα τον μονομαχο. Πριν δύο βδομάδες, Ίσως παραπάνω, έβαλα τελικά το βιολογικό και πρόσθεσα βακτήρια στις αλλαγές. 

Σκευασματα: tetra aqua safe

Tetra βακτήρια 

Ζωντανοί οργανισμοι: 1 μονομαχος

1 σαλιγκάρι λαθρεπιβατης (δεν έχω ιδέα τι είναι)

Anubias petite

Anubia barteri

Egeria densa (στην επιφανεια)

Salvinia (επιφανειας)

Ποθος (περιμένω να βγάλει ριζες)

Τροφη: ξέρα bloodworms

Νιφάδες για μονομαχους της tetra που έχουν και γαρίδες μέσα.

(Θα πάρω βιταμινες και άλλες τροφές ακομη)

Αρακάς μια φορά την εβδομάδα

Προηγούμενα προβληματα: fin rot το οποίο θεραπεύτηκε με myxazin σε 5 μέρες θεραπεία. Από τότε ως τώρα έχει βελτιωθεί κατά πολύ η ουρά του και η συμπεριφορά του φαίνεται να είναι καλή.

Μετρήσεις παλιοτερες: nh3/nh4 πάντα κοντά στο 0

No2: κάποια στιγμή λίγο ανεβασμένα αλλά έπεσαν στο 0 περίπου. 

Άλλες παραρηρησεις: έχω μια diy σκουπα βυθου η οποία από ότι φαίνεται δεν είναι και παρά πολύ καλή. Παρήγγειλα μια άλλη και περιμένω να μου έρθει. Βέβαια πολλοί μου λένε ότι δεν χρειάζεται καθόλου ή μια στο τόσο. 

 

Τώρα στο προβλημα: πήγα να κάνω μέτρηση χθες και είδα νιτρικά κοντά στο 0 και αμμωνία στα ύψη!

Έκανα μια αλλαγή σχεδόν αμέσως της τάξης του 60-70 % , έβγαλα μαζί με τα φυτα σε ένα κουβαδακι το ψάρι και το σαλιγκάρι και έκανα σκουπα βυθου Γιατί φοβήθηκα ότι η αμμωνία προήλθε από οτι είχε συσσωρευτεί στον βυθό. Το παλιό νερο που κράτησα το έβαλα σε κουβά, κάνοντας τη σκουπα δεν άφησα καθόλου νερό μετά. 

Έβαλα το καινούριο και αυτό που κράτησα, σε θερμοκρασίες ήμουν πολύ κοντά. Έκανα προσαρμογη πάλι το ψάρι και το έβαλα μέσα. Από συμπεριφορά μια χαρά, όπως ήταν, δεν φάνηκε στρεσαρισμενος. 

Σήμερα ξαναμετρησα, πάλι τα νιτρικά 0 και η αμμωνία περίπου 0.5.

Πόσες αλλαγες να κάνω τωρα, τι ποσότητα και πόσο συχνα; 

Από τι μπορεί να προήλθε η αμμωνία αυτη;

15866277282412122604563914482300.jpg

Link to comment
Share on other sites

Πόσο καιρό "τρέχει" το ενυδρείο;Αν το είχες πολύ ώρα χωρίς καθόλου νερό μπορεί να χάθηκε μέρος της βιολογίας από το φίλτρο...Τώρα όπως και να έχει κάνε 1 αλλαγή 50% ανά 1-2 μέρες.

Link to comment
Share on other sites

Όχι το φιλτρο δεν έμεινε ώρα χωρίς νερό, μπήκε κι αυτό μέσα στο κουβαδακι με ανοιχτό το "καπακι" ( κάπου διάβασα ότι χρειάζεται αν σταματήσει η ροή του φιλτρου να το ανοίγουμε για να παίρνουν οξυγόνο τα βακτήρια). Με το βιολογικό υλικό τρέχει 2.5 εβδομάδες ως τώρα με μετρήσεις χωρίς πρόβλημα. Γενικά τρέχει κάνα δίμηνο. Χθες με 0.5 αμμωνία έκανα μια μικρή αλλαγή 10 με 15% να μην του έρθει απότομη. Σήμερα μέτρησα και ήταν λίγο πιο σκούρο το πράσινο, μάλλον μεταξύ 0.5 Και 1 η αμμωνία. Έκανα αλλαγή 50%. Θα μετρήσω και αύριο. Υπέθεσα Μήπως υπήρξε θέμα με τη βιολογια και τώρα στις αλλαγές Ρίχνω και βακτήρια κάθε φορά.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...