Jump to content

Recommended Posts

Καλησπέρα, γράφω κι εδώ γιατί έχω ένα ανεξήγητο θέμα με την αμμωνία. Το θέμα το ξεκίνησα εδώ αλλά δεν είδα ανταπόκριση και δεν έχω αρκετή εμπειρία για να το χειριστώ μόνη μου . 

Εδώ τα περιγράφω όλα. 

Διάβασα πως βοηθάει το prime της seachem. Να το χρησιμοποιησω; μαζί με το αντιχλωριο που ήδη έχω η χωρις;

Link to comment
Share on other sites

Μήπως να πάρω το betta basics της seachem επειδή έχω μονκναχο; λέει ότι κι αυτό αφαιρεί την αμμωνία. 

Link to comment
Share on other sites

Άστρωτο ενυδρείο;; Αν κρίνω δλδ από αυτό σου το θέμα που αναφέρεις στο πρώτο post (αν μιλαμε για την ίδια περίπτωση) τις λέξεις "εδώ και μερικές μέρες...". Κοίτα σύμφωνα με την seachem λεει ότι "καταπραΰνει" την αμμωνία, σύμφωνα με άλλα site και αναφορές λένε ότι βοηθάει στην αποτοξικοποίηση της αμμωνία. Μιας και από χημεία δεν κατέω και πολλά...τα δέχομαι όλα. Κανένας όμως δεν λέει ότι εξαφανίζει την αμμωνία. Δεν ξέρω αν όμως από πλευρά χημείας η αμμωνία αν μπορεί να υπάρχει σε "μη τοξικη" μορφή. Και αν θέσουμε σύμφωνα με το στρώσιμο και τον κύκλο του αζώτου σε μια στήλη (ενυδρείο) η αμμωνία πρεπει να είναι μηδέν, εμένα η απλή λογική μου λέει ότι δεν υπάρχει αμμωνία. Αλλά καλύτερα να κάνει τις διευκρινήσεις κάποιος εμπειρότερος γιατί τώρα με το prime μου δημιουργήθηκαν και εμένα απορείες.

Link to comment
Share on other sites

Όχι δεν είναι αυτό το ενυδρειο απο το ποστ που λες. Λέω λεπτομέρειες για το ενυδρειο στην δημοσίευση που έβαλα το λινκ. 

Αυτό που με προβληματίζει είναι που όλα ήταν οκ και έδειχνε το στρώσιμο να προχωράει κανονικά και ξαφνικά ανέβηκε η αμμωνία και δεν μπορώ να βρω την αιτία. Πριν κάτι μέρες είχε ένα θεματάκι με φούσκωμα ο μονομαχος και τάισα αρκετά λιγότερο. Τώρα είναι μια χαρά. Τον βυθό δεν τον ανακατεύα. Και προχθές υποτίθεται ότι έκανα καλή σκουπα και απομάκρυνε το νερό που είχε μέσα όταν την έκανα. Το σαλιγκάρι ζει. Τώρα ένα ψαράκι τόσο δα να βγάλει τόσα απόβλητα που να ανεβάσουν ξαφνικά την αμμωνια; με το φιλτρο δεν έγινε τίποτα για να πω ότι έχασα βακτήρια. Αλλά και πάλι αυτές τις μερες βάζω σε κάθε αλλαγή και έριξα και μερικά κατευθείαν πάνω στο βιολογικό υλικό του φιλτρου. Διακοπή δεν έγινε, ώρα κλειστό δεν το άφησα, μια μικρή αναταραχή την έχει η επιφάνεια. Τώρα να είναι η αναταραχή τόσο μικρή που να μην έχουν οξυγόνο; αλλά φοβάμαι να την αύξηση Μήπως στεεσαριστει ο μονομαχος. 

Δεν ξερω αν τίποτα φύλλα και ριζουλες από τα φυτά πέφτουν στο βυθό αλλά και πάλι δεν νομίζω να το προκάλεσαν αυτά το πρόβλημα...

Κανω κάθε μέρα η κάθε δύο μερες 50% αλλαγή νερού. 

Επίσης πιστεύω ότι λόγω του ξύλου έχω χαμηλο oh άρα αυτό ίσως βοηθάει στην κατάσταση...

Link to comment
Share on other sites

πριν 2 ώρες, το μέλος Antoonia έγραψε:

Και προχθές υποτίθεται ότι έκανα καλή σκουπα και απομάκρυνε το νερό που είχε μέσα όταν την έκανα.

Μόνη σου απαντησες στην ερωτηση σου. Και λες , οτι δεν ανακατεψες τον βυθο. Με την σκουπα τι εκανες;

Το ενυδρειο ακομα ειναι φρεσκο, μην κανεις τιποτα. Ουτε σκουπα, ουτε φυτεμα - ξεφυτεμα. Ολα αυτα μας δινουν αυξημενη αμμωνια.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

@natateoΗ αμμωνία ανέβηκε πριν κάνω τίποτα. Έκανα μέτρηση και το βρήκα καταπράσινο. Ήταν σε πολύ ψηλά επίπεδα. Για αυτό έκανα την αλλαγή και αποφάσισα να κάνω σκούπα γιατί τον είχα αφήσει πολύ καιρό απηραχτο  τον βυθό. Έβγαλα σε ένα κουβά το νερό που ήθελα να κρατήσω και άφησα λίγο για να κάνω τη σκουπα. Κι αφού την έκανα απομάκρυνα το νερό που είχε μέσα το ενυδρειο. Και μετά έβαλα αυτό που κράτησα συν το καινούριο με πιάτο για να μην ανακατεύει άλλο με νερό. Μετά από αυτό έπεσε στο 1 (αρκετα πιο ανοιχτοχρωμο το δειγμα). Παραμένει εκεί όμως. 

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, Antoonia said:

 Έβγαλα σε ένα κουβά το νερό που ήθελα να κρατήσω .............. Κι αφού την έκανα απομάκρυνα το νερό που είχε μέσα το ενυδρειο. Και μετά έβαλα αυτό που κράτησα συν το καινούριο με πιάτο για να μην ανακατεύει άλλο με νερό. Μετά από αυτό έπεσε στο 1 (αρκετα πιο ανοιχτοχρωμο το δειγμα). Παραμένει εκεί όμως. 

Κάτι μου λέει ότι απλά αραίωσες το "διάλυμα" δλδ τις ποσότητες αμμωνίας μέσα στο παλιθό νερό με την προσθήκη του νέου νερού

Link to comment
Share on other sites

Δεν ξερω τι έκανα, το θέμα είναι ότι μειώθηκε η αμμωνία. Και την πρώτη φορά στα 20 λιτρα έκανα το τεστ και βγήκε κοντά στα 5 και σήμερα πάλι στα 20 λιτρα μέτρησα και βγήκε κοντά στο 1.

Το θέμα είναι την πρώτη φορά γιατί να ανέβει τόσο. Δεν έκανα τίποτα το περίεργο. Και τον βυθό είχα να τον ανακατεψω παρά πολλές μέρες χωρίς να έχω βάλει καθόλου σκουπα εδώ και 2.5 εβδομάδες που έβαλα το ψάρι. Και γι αυτό υπέθεσα ότι είχε μαζευτεί πολλή βρωμια στον βυθό και αυτό ανέβασε την αμμωνία. Μετά από εκείνη τη μέρα προσπαθω να την κραταω σε χαμηλά σχετικά επίπεδα κοντά στο 1 με συχνές αλλαγές και βακτήρια. 

Το θέμα τώρα είναι πως λύνω το πρόβλημα. Και προσπαθω να καταλάβω αν έγινε κάτι με τη βιολογια και ανέβηκε ετσι η αμμωνία. 

Link to comment
Share on other sites

πριν 6 ώρες, το μέλος Antoonia έγραψε:

Επίσης πιστεύω ότι λόγω του ξύλου έχω χαμηλο oh άρα αυτό ίσως βοηθάει στην κατάσταση...

 

Αν πιστεύεις οτι το ξύλο σου κατεβάζει το PH, θα πρέπει να ξέρεις ότι PH κάτω απο 6 σκοτώνει τα βακτήρια. Οπότε όσα και να ρίξεις πάνε αδιάβαστα.

Και κάτι ακόμη. Το νερό δεν το αλλάζουμε με νέο που δεν έχει προηγηθεί τουλάχιστον μερικές ώρες πριν το βάλουμε στο ενυδρείο, αποχλωριοποίηση. 

Αν το βάζεις κατ' ευθείαν και ρίχνεις την ίδια στιγμή αντιχλώριο, ξανά πάνε αδιάβαστα.

Και το φίλτρο σου θα πρέπει να έχει καλή ροή. Κάπου διάβασα ότι του έχεις βάλει κάτι πανιά στην έξοδο να χαμηλώσεις την ροή. Βγάλε τα και βρες άλλον τρόπο.

Εγω θα έβγαζα το ξύλο σε πρώτη φάση τελείως έξω. Μια πιου ξεβάφει και μια με το PH, δρόμο. Και όταν με το καλό έστρωνε το ενυδρείο θα το ξανα δοκίμαζα.

Link to comment
Share on other sites

Το ξύλο το έχω από την αρχη. Τώρα να έριξε το ph και να σκότωσε τα βακτηρια; πάντως κανένα δεν μου έχει πει να έχει θέμα με ξύλο. Βλέπω κι αλλά ενυδρεια με πολύ περισσότερα ξύλα και πιο μαύρο νερό από το δικό μου. Τι να πω...

Το νερό το ετοιμάζω ώρες. Και συνήθως έχω έτοιμο. Κι όταν έκανα την μεγάλη αλλαγή έβαλα κι αλλο να ετοιμάζεται και περίμενα, δεν το έβαλα αμέσως. 

Έχω διαβάσει ότι τα βακτήρια θέλουν οξυγόνο το οποίο επιτυγχάνεται με την αναταραχή της επιφανείας, σωστα; αναταραχή έχω, το πανί αποτρέπει τον πολύ μεγαλο κυματισμό που κούρασε τον μονομαχο. Δεν είναι τελείως ακίνητη η επιφάνεια... Αν υπάρχει αναταραξη έχει σχέση η έξοδος του φιλτρου με τα βακτηρια; 

Link to comment
Share on other sites

Το ξύλο πως ξέρεις οτι δεν σαπίζει και είναι προβληματικό. Τα ξύλα δεν ξεβάφουν για να κάνουν το νερό σκούρο. Το έχεις βράσει για να σκοτώσεις τα μικρόβια αλλά τούτου τι γίνεται. Και εξ΄ αρχής αν θυμάμαι καλά, είχες ένα μικρότερο απο οτι είχα δει στις φωτογραφίες του ενυδρείου σου. Το spike της αμμωνίας που έχεις, δεν νομίζω να οφείλεται στην αναπνοή και στα απόβλητα του ψαριού, άντε και σε λίγα υπολείμματα τροφής που όπως γράφεις το προσέχεις. Και με τόσες αλλαγές νερού να παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Κάτι άλλο συμβαίνει. Βάλε το παλιό ξύλο και βγάλε αυτό που έχεις για λίγο και παρακολούθησε την κατάσταση. Και επίσης το φίλτρο. Η ανακύκλωση του νερού πρέπει να γίνεται 2-3 φορές την ώρα τουλάχιστον. Διαφορετικά δεν θα μπορέσει να γίνει διασπορά βακτηρίων σε σύντομο χρόνο. 

Ταπεινή μου άποψη όλα τα ανωτέρω.

Έγινε επεξεργασία - Display Name
Link to comment
Share on other sites

Βγήκε τελικά το πανί. Έβαλα το spray bar υπό γωνία 90 μοιρών κι ένα κομμένο μπουκάλι. Έχει αναταραξη περισσότερη η επιφάνεια τώρα. Ελπίζω να μάθει να μην πηγαίνει κοντά στην έξοδο του φιλτρου και κουράζεται. Μην πάω να τον γλυτώσω από αμμωνία και πάει από υπερκόπωση και στρες. 

Τώρα με γέμισες διαόλια με το ξύλο... Θα είναι μεγάλη φασαρία να το βγάλω και θα γίνει χαλια κι ο βυθός. Λες να σαπίζει και να ανεβάζεις αμμωνια; πρώτη φορά το ακούω. Έχω διαβάσει και ακούσει ως τώρα ότι το χρώμα αλλάζει λόγω των τανινων(το λέω σωτα;) και ότι αυτές είναι ότι πρέπει για τον μονομαχο. Άλλοι μου λέγαν να βάλω και φυλα κλπ για να σκουρινω τι νερό αλλά επειδή το ξύλο είναι λίγο μεγάλο σε σχέση με το ενυδρειο θεώρησα πως ειναι αρκετό για αυτό το θέμα. Μου είπαν και πως κατεβάζει λίγο το ph  αλλά για το ότι πηραζεθ τα βακτήρια δεν είχα ακούσει. Τώρα να το κατεβάζει κάτω από 6;

Υποτίθεται ότι το ξύλο το πήρα απ αξιόπιστο μαγαζί (καλό είναι να μην πω ονομα) που θεωρώ ότι κάνει πολύ καλή δουλειά όσον αφορά τα ενυδρεια. Το έχω μόνο 2 μήνες. Τόσο σύντομα να σαπισε;

Link to comment
Share on other sites

Αν είναι να το βγάλω αύριο με την αλλαγή και να βάλω το άλλο. Αν και νιώθω ένα μαχαιρωμα την καρδιά τώρα γιατί μου άρεσε πολύ αυτό το ξύλο, έκανε και μια σπηλιά που πήγαινε και κρυβόταν εκεί συνέχεια...

Α, επίσης το άλλο το έβαλα στο φυτεμένο που ξεκινάω και είχε μαζευτεί πάνω του αλγη. Το έβγαλα και το έπλυνα. Λες να έχω θέμα και να μεταφέρει αλγη και σε αυτό του Μονομάχου (δεν έχω ιδέα αν μεταφέρεται να αλγη αλλά ρωταω για να είναι καλυμμένη)

Link to comment
Share on other sites

Κάπου είχα διαβάσει ότι κάποια ξύλα περιέχουν ίχνη αμμωνίας (trace ammonia). Δεν γνωρίζω τα επίπεδα, αλλά δεν παύει να είναι ένα αλλά. Τώρα για το σάπισμα μπορεί να μην ήταν τελείως ξερό. Μπορεί οτιδήποτε. Αν είναι πρόβλημα να το βγάλεις άφησε το και βλέπεις την εξέλιξη. ?

Link to comment
Share on other sites

Θα κάνω μέτρηση το απόγευμα αν είναι. Τώρα όλο το βράδυ και μέχρι τοτε μπορεί κάτι να έχει αλλάξει με την αύξηση της αναταραξης. Να ρίξω και βακτήρια αύριο το πρωί να δω αν αλλάξει κάτι;

Θα δοκιμάσω να το βγάλω. Ας μην το ρισκάρω. 

Τώρα για τις τανινες νονιζω υπαρχουν κστι φυλλα στο εμποριο αν δεν κανω λαθος. Και θα πάρω κι ένα τεστ ph να δω αν πέφτει πολύ. 

Να συνεχίσω με αλλαγές κανονικά τώρα αφού κάνω αυτα; 

Link to comment
Share on other sites

Κάποιος είχε νιτρικά 5ppm. Με το που έβαλε κάποιο ξύλο Mopani driftwood, ανέβηκαν ξαφνικά σε 10-20ppm. Μόνο με το ξύλο. Οπότε καταλαβαίνεις οτι κάθε δοκιμή είναι κάποιες φορές απαραίτητη. Περίμενε λίγο και βλέπεις.

Καλό σου βράδυ και όλα να πάνε καλά.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Όλους ξενυχτιδες μας βλέπω.. Στο all night bar Aquazone!!! Ερώτηση..Ούτε εδώ αλλά ούτε και σε αυτό το thread...Επίσης σύμφωνα με τις απίστευτες δημόσιες υπηρεσίες της Ελλάδος, στον νομό αιτολωκαρνανίας ο μέσος όρος pH του νερού είναι πείπου 7.5..Θέλετε να μου πείτε ότι ένα ξυλαράκι μέσα σε ένα 20λιτρο (μικτά 20λιτρα) μπορεί να κατεβάσει το pH κάτω από 6...;;;;;Τι ξύλο είναι αυτό;;από τον τίμιο σταυρό το βγάλανε και το πουλούσανε για ενυδρειακό;;; (Θεε μου σχώραμε τον αμαρτωλο ? ) Δεν το πιστεύω.οκ το ξυλο μαλακώνει το νερό, και δεν νομίζω ότι έχει σαπισει το ξύλο. Τώρα για τα ιχνοστοιχεία αμμωνίας τι να πω... Προσωπικά ενα τόσο δα ξυλο να ρίξει τόσο πολύ το pH δεν νομίζω και από ένα ψαξιμο που έκανα εδω μέσα δεν είδα να ανφέρει κάποιος τοσο μεγάλη πτώση ειδικά από μικρά ξύλα.

Link to comment
Share on other sites

Αυτό λέω κι εγώ. Εκτος κι αν μου σαπίζει. Εντωμεραξυ το Αιτωλοακαρνανία τώρα το είδα ?. Λάρισα είμαι. Αλλά ξέχασα να βάλω νομο και μάλλον αυτό είχε ως προεπιλογή. Θα το αλλάξω. 

Έγινε επεξεργασία - Antoonia
Link to comment
Share on other sites

Αν είναι θα το βγάλω προσεκτικά, θα το πλύνω καλα και θα το βάλω σε έναν κουβά. Κι από εκεί θα μετρήσω αμμωνία. Αν βρω μηδέν πάει να πει ότι είναι άλλο το θέμα σωστα; 

Θα βάλω το μικρό και ίσως γεμίσω τον κενό χώρο με κανένα φυτό. 

Εντωμεταξύ τα βακτήρια τα πήρα όταν ξεκίνησα να στήνω το ενυδρειο και τα έχω στο ψυγείο αλλά τώρα σκέφτηκα μήπως ήταν πολύ καιρό στο πετ σοπ. Λήγουν αυτα; αν είναι να το κοιτάξω..

Link to comment
Share on other sites

Δεν το σωζεις με το Λάρισα..Περίπου 7.7 είναι το pH εκει πάνω..Εγώ θα το άφηνα στην θέση του και θα έκανα ένα τεστ pH πρώτα και αμμωνίας φυσικά...Και θα το παρακολουθούσα το φαινόμενο..Και όπως λέει η @natateo δεν πειράζουμε, δεν ανακατεύουμε, δεν φυτευουμε, δεν ξηλώνουμε, δεν..., δεν...., δεν.... στην αρχή απορώ με αυτή την natateo που δεν μας έχει παλκώσει στις μπάτσες ακόμα με αυτά που ακουει). Τα βακτήρια νομίζω τα πέρνεις ήδη σε κατάσταση walt disney αν δεν κάνω λάθος....Δλδ κάτι σαν πεθαμένα, κάτι σαν να έχουν μπει στον πάγο...κάτι τέτοιο...Μόλις πιάσουν θερμοκρασία και βρούνε και μαμ τότε αρχίζουν και ζούνε αυτα τα διαόλια. Αλλά οι παλαιότεροι έχουν πιο εμπεριστατωμένη άποψη σε αυτό το θέμα με τα βακτήρια. Δεν παθαίνουν τπτ...Έχουν φάει από την παραγωγή μέχρι να φτάσουνε σπίτι σου ζεστες, κρυα, αέριδες και θάλασσες που λενε.Δεν παθαίνουν τπτ..

Έγινε επεξεργασία - GVC
  • Haha 2
Link to comment
Share on other sites

Άρα να το αφήσω το ξυλο; και τι άλλη ενέργεια να κάνω για την αμμωνία πέρα από αλλαγές, βακτήρια και την αύξηση ανάταραξης; 

Επίσης την μια ανουμπιες την πήρα σε lava stone. Από ότι ξέρω δεν επηρεάζει κάτι στο ενυδρειο και νομίζω ότι μπορούν να κατοικήσουν και βακτήρια σε αυτή (;).

Θα πάρω και τεστ ph σύντομα. 

Αλλά αν μια στις χίλιες φταίει το ξυλο; να το ρισκάρω να Το αφησω; 

Δεν είναι ότι το έχω θάψει κιόλας, δεν νομίζω να υπάρξει θέμα στον βυθό αν το βγάλω προσεκτικά. 

Ουφ, δεν ξέρω... 

Link to comment
Share on other sites

πριν 25 λεπτά, το μέλος GVC έγραψε:

Όλους ξενυχτιδες μας βλέπω.. Στο all night bar Aquazone!!! Ερώτηση..Ούτε εδώ αλλά ούτε και σε αυτό το thread...Επίσης σύμφωνα με τις απίστευτες δημόσιες υπηρεσίες της Ελλάδος, στον νομό αιτολωκαρνανίας ο μέσος όρος pH του νερού είναι πείπου 7.5..Θέλετε να μου πείτε ότι ένα ξυλαράκι μέσα σε ένα 20λιτρο (μικτά 20λιτρα) μπορεί να κατεβάσει το pH κάτω από 6...;;;;;Τι ξύλο είναι αυτό;;από τον τίμιο σταυρό το βγάλανε και το πουλούσανε για ενυδρειακό;;; (Θεε μου σχώραμε τον αμαρτωλο ? ) Δεν το πιστεύω.οκ το ξυλο μαλακώνει το νερό, και δεν νομίζω ότι έχει σαπισει το ξύλο. Τώρα για τα ιχνοστοιχεία αμμωνίας τι να πω... Προσωπικά ενα τόσο δα ξυλο να ρίξει τόσο πολύ το pH δεν νομίζω και από ένα ψαξιμο που έκανα εδω μέσα δεν είδα να ανφέρει κάποιος τοσο μεγάλη πτώση ειδικά από μικρά ξύλα.

 

Λες και σε αυτόν να του έτυχε τίμιο ξύλο ?? Διάβασε το απο την αρχή. -:)

https://www.fishlore.com/aquariumfishforum/threads/can-driftwood-cause-an-ammonia-spike.293243/

Link to comment
Share on other sites

πριν 7 λεπτά, το μέλος GVC έγραψε:

. στην αρχή απορώ με αυτή την natateo που δεν μας έχει παλκώσει στις μπάτσες ακόμα με αυτά που ακουει).

Ευτυχώς να λες ?

Μωρέ πάλι καλά που την έχουμε και μας βοηθάει ❤

  • Haha 1
Link to comment
Share on other sites

Το κοιταξα λιγο κι αν κατάλαβα καλά δεν έπρεπε να το βρασει; 

Εγώ όταν το πήρα μου είπαν ότι δεν χρειάζεται να το απολυμανω με κάποιο τρόπο η να το βρασω; λέτε να με πήραν στον λαιμό τους;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...