Jump to content

Κατασκευη επιτοιχου ενυδρειου


Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους,

 

μετα από μικρη αποχή στο χόμπυ (ελέω μετακόμισης) λέω να επανέλθω αλλά να μην ασχοληθώ με το 240λ που είχα και να πάω σε κάτι πιο μόνιμο και εντυπωσιακό.

Μπαίνω στο θέμα: κατασκευη ενυδρείου 160*50*100 με κιχλίδες Malawi (το ύψος μπορεί να ειναι και μικρότερο καθώς οι κιχλίδες θέλουν μήκος κυρίως και ισως για να μιεωσω το βαρος). Ο χωρος που θα κατασκευστει ειναι ανάμεσα σε δύο κολώνες και πάνω σε δοκάρι (να μην εχουμε και θεμα στατικότητας), από όπου θα αποξηλωθεί μπαλκονόπορτα που υπάρχει τώρα και οδηγεί σε μεγάλη βεράντα σκεπαστή.

Επισυνάπτω σκαριφήμα

.123.jpg.63697956d6c6a9a2809d0f449aa799b2.jpg

 

Η σκέψη ειναι να  είναι ορατό το ενυδρείο και από μέσα και από απέξω! Στο κενό πάνω-κάτω από το ενυδρείο θα μπει διπλή τσιμεντοσανίδα με πετροβάμβακα (μην ξεπαγιάσουμε κιόλας). Θα κατασκευαστεί βάση με κοιλοδοκούς για να μπουν καπαραίτητα φιλτρα, ηλεκτρολογικά κλπ και να κατασκευαστεί μόνιμη εγκατάσταση υδραυλικών (παροχή νερού, αποχέτευση νερού) από την βεράντα. Γενικά σκέφτομαι η πρόσβαση στο ενυδρείο θα είναι απέξω.

  • Που μπορώ να απευθυνθώ στην Αθήνα για κατασκευή ενυδρείου? (για τα υπολοιπα κατασκευαστικά μπορω να τα κάνω μόνος μου λόγω επαγγέλματος)
  • Έχει φτιάξει ποτέ κάποιος ενυδρείο ορατό μέσα έξω? φαντάζομαι το πιο μεγάλο πρόβλημα που θα έχω ειναι η θερμοκρασία τον χειμώνα; Ιδέες για να το διαχειριστώ;
  • Να φτιάξω sump (δεν εχω εμπειρία σε αυτό)  ή να βασιστώ σε δυο δυνατά φίλτρα;

 

Με χαρά να ακούσω απαντήσεις στα ερωτήματα, προτάσεις και εμπειρίες.

Link to comment
Share on other sites

Καλημερα φιλε νασο....ειχα ενυδρειο μικρο 70 λιτρα ορατο μεσα εξω αλλα ειταν σε εσωτερικο χωρο.Μου φαινεται αδυνατο να καταφερεις να διατηρησεις συνθηκες και θερμοκρασια εαν ειναι τελειως εκτεθειμενη η εξω πλευρα,εντυπωσιακο θα ειναι αλλα οχι λειτουργικο.καλη επιτυχια παντως εαν το υλοποιησεις.

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα! Να κάνω μερικές τεχνικές, να το πω, σκέψείς;;Πέρα του πραγματικά προτότυπου!!!

Όπως πολύ σωστά (νομίζω) αναφέρθηκες, στην διαφορά θερμοκρασίας. Ένα τμήμα θα είναι, το χειμώνα ειδικά, στην ζέστη ένα τμήμα στο κρύο. Τι γίνεται με την κατανομή της θερμοκρασιάς;; Πέρα από το νερό. Το νέρο έστω με μια πρόχειρη σκέψη το πλακώνεις στην εωτερική πλευρά με ένα γαιδουρι/α θερμαντηρα/ες και στην άλλη τπτ. Με το τζάμι τι γίνεται;;Με τις συστολές διαστολές;;;

Να θυμηθούμε λίγο τα παλιά και να προσέξουμε τα σύγχρονα τζάμια. Παλιά εποχές όπου τα κουφώματα ήταν εκείνα τα ξύλινα που σκάγανε και δεν κλείνανε... είχανε ένα τζάμια στο παρελθόν. όπου αν θυμάστε με τον καιρό πέρνανε μια κυρτότητα..Μετά ύρθαν τα αλουμίνια με τα διπλά τζάμια. Με το διάκενο στο ενδιάμεσο. ώστε και μόνωση να υπάρχει στο σπίτι και η επίδραση της θερμοκρασίας να γίνεται πιο ομαλά..

Εδώ με ένα ενυδρείο τι γίνεται;;; Κοιτάται που θα δημιουργηθει το πρώτο double deck (όπως λένε οι βαπορίσιοι) ενυδρείο. Νομίζω ότι πρέπει αν δοθεί σημασία ιδιαίτερη στο τζάμι..Η πρώτη φωνή από το υποσεινήδητο (Ναι έβλεπα Freud χτες στο netflix :P ) λέει μεγαλύτερο τζάμι..άρα μιλάμε για μεγαλύτερο κόστος..Μετά μια δεύτερη, το κόστος συμφέρει σε σχέση με την κατασκευή;; Νομίζω ότι κάτι τέτοια κουλά κανα δύο μαγαζιά μπορουν να στα λύσουν σαν απορείες στην αθήνα. Η abbysos και το aquario που ξέρω ότι έχουν κάνει κατι κουλκές και ιδιαίτερες κατασκευές. Από τζαμάδες προσωπικά ξέρω ότι η BAILA (απέναντι από το village ρεντη) ότι κάνει κουλές κατασκευές και απαιτητικές. Όταν ρω΄τησα όμως μου είπε ότι και για 10λιτρα ενυδρείο να μου κόψει τα τζάμια, να μου κάνει καλυτερη τιμή αλλα δεν πέρνει την ευθύνμη να τα κολλήσει. Τώρα μπορεί να γνωρίζει κάποιος και κάποιον ιδιώτη ή κάποιο απο τα παιδιά εδώ μέσα που μπορούν να σου δώσουν λύση. 

Πάντως νομίζω ότι είναι ένα προτότυπο εγχείρημα (δεν έχω ξανακουσει δλδ κανέναν άλλον) και κατά πάσα πιθανότητα θα είναι και εντυπωσιακό το αποτέλεσμα. Αλλά νομίζω ότι θέλει υπομονή να εκφραστούν απορείες και απόψεις και από πιο έμπειρα μέλη, όσο απλές, δύσκολες ή χαζές να είναι και να μπουν στο τραπέζι...για αποφυγή μετανάστευσης των κατοίκων του ενυδρείου σε παρακάτω ορόφους....

 

Link to comment
Share on other sites

Όλα είναι δυνατά αρκεί να είσαι διατεθειμένος να ανταπεξέλθεις στο κόστος κατασκευής και στο κόστος συντήρησης.

Αν είναι όντος εκτεθειμένο έξω και αν το χτυπάει και ήλιος τότε μιλάμε για ιδική κατασκευή με τριπλό τσάμι πριν το ενυδρείο, καλοριφέρ και ψυκτικό με πολλά έξοδα συντήρησης.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα,

 

Ευχαριστω για τις απαντήσεις και σκέψεις αλλά και για τις προτάσεις για τα μαγαζία.

Επισυνάπτω φωτογραφία της μπαλκονόπορτας όπου στην θέση της θα μπει το ενυδρείο. Όπως μπορειτε να δειτε εκτεθειμένο άμεσα στον ήλιο δεν θα είναι.

Το θέμα είναι με την θερμοκρασία. Πιστεύω με διπλό ή και triplex τζάμι μπορεί να λυθεί.

Το θέμα του κολλήματος των τζαμιών είναι βασικό.έχω την σκέψη πως επειδή δεν θα φαίνεται η όλη κατασκευή του ενυδρείου θα μπορούσε να ενισχυθεί με γωνιές σιδερένιες.

Για το θέμα του sump τι γνώμη έχετε? Να προτιμήσω φίλτρα?

 

1623357076_IMG_20200503_173849-Copy.thumb.jpg.0570af7c5084ff4ad7eb692148f62432.jpg

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...