Jump to content

Χρειάζομαι skimmer σε ένα nano reef;


Recommended Posts

Καλό μήνα!

Γειά σας φίλοι χομπίστες! Έχω να κάνω μια ερώτηση που προσπαθώ να επιλύσω εδώ και μια εβδομάδα περίπου. Σε πολύ λίγο καιρό θα φτιάξω ένα nano reef των 60 λίτρων και θέλω να μου απαντήσετε αν χρειάζομαι protein skimmer στο ενυδρείο και συγκεκριμένα θα αγόραζα ένα nano protein skimmer. Αν δεν το χρειάζομαι απαντήστε μου και το γιατί για να ξέρω.  

Link to comment
Share on other sites

:)Καλό μήνα και σε εσένα,

Στα λίτρα σου δεν είναι απαραίτητο από όσο έχω καταλάβει και εγώ που ωστόσο δεν έχω σχετική εμπειρία. Το λέω υπο την έννοια ότι υπάρχουν στο forum τέτοια ενυδρεία που πάνε καλά με αλλαγές χωρίς skimmer. Σιγουρα δεν θα του έκανε κακό αλλά στο πρακτικό κομμάτι δεν το βλέπω ως must.

Δες και εδώ https://www.aquazone.gr/forums/topic/109099-skimmer/ που αναφέρθηκε ένα λειτουργικό skimmer (εχω πάρει και εγώ στο παρελθόν για nano και μόνο θόρυβο έκανε), καθώς αν πάρεις θα πρέπει να είναι αξιόπιστο και αποδοτικό.

Θα σου πουν περισσότερα οι θαλασσινοι.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση.

Έχω όμως μια ακόμη ερώτηση.

Πόσο συχνά πρέπει να το καθαρίζω και να του αλλάζω το νερό άμα δεν έχω skimmer;

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα. Είμαι και εγώ στη διαδικασία στησίματος ενός παρόμοιου με το δικό σου ενυδρείου 60 λίτρα (47 καθαρά) χωρίς skimmer. Ακόμα είμαι στο στρώσιμο χωρίς ζωντανά με νεκρό βράχο και βακτήρια. Σκοπός είναι είναι να βάλω κυρίως ζοανθάκια και δύο μικρά ψαράκια. Μπορεί και τρία το πολύ. Αν δεν το παρακάνεις με ψάρια και κάνεις ευλαβικά εβδομαδιαίες αλλαγές νερού πιστεύω είναι εφικτό να μην μπει skimmer. Εγώ σκέφτομαι στα 47 καθαρά λίτρα να αλλάζω 10-15 την εβδομάδα. Ανάλογα βέβαια με τις μετρήσεις που θα έχω.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

το σκιμμερ δεν έβλαψε ποτέ κανέναν... εγώ θα έβαζα χωρίς δεύτερη σκέψη...

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Κάποια πρόταση για σκιμερ σε αυτά τα λίτρα; 

Πχ στα 50 με 60

Link to comment
Share on other sites

εγώ στο μικρό το γαριδάδικο δεν εχω, ουτε θα βάλω ποτέ.  Αλλά ξέρω οτι πρεπει να προσέχω με το φαγητό και τις αλλαγές. Στο μεγάλο εχω απο τον δεύτερο χρόνο και μετά. Βεβαια το οτι δεν εχω εγώ δεν σημαίνει και κατι, εξαλλου γαρίδες εχει μονο μέσα.

Link to comment
Share on other sites

Θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι. Δεν σε προτρέπω να μην βάλεις skimmer και δεν είμαι αντίθετος στο να χρησιμοποιηθεί skimmer. Πάντα είχα στα προηγούμενα ενυδρεία μου. Απλά σε αυτό που ετοιμάζω τώρα, αφενός λόγο μικρού μεγέθους, και αφετέρου λόγο του ότι θα γίνει κυρίως με εύκολα μαλακά κοράλλια, αποφάσισα περισσότερο λόγο έλλειψης sump να το τρέξω για αρχή χωρίς skimmer, δεδομένου ότι οι αλλαγές νερού θα γίνονται στην ώρα τους πάντα σε εβδομαδιαία βάση. Αν βέβαια η πορεία του ενυδρείου δείξει ότι είναι απαραίτητο το skimmer εννοείται και θα μπει αμέσως. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Έτσι για την πληροφορία επειδή ξεστήνω το ενυδρείο μου... πουλάω το σκίμμερ της tunze 9001 στα 70 ευρώ. 

Το έχω βάλει και αγγελία αν σε ενδιαφέρει μαζί με άλλα παρελκόμενα για νανο ριφ. 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...