Jump to content

Ψαράκι σε κίνδυνο!!!


Guest aquarius

Recommended Posts

Guest aquarius

Θα σας περιγράψω τη χθεσινή περιπέτεια που είχα με κάποιο ψαράκι μου, ένα corydoras aenaus περίπου στα 3-3,5 cm.

Πρίν από ένα μήνα έστησα το ενυδρείο μου και για τη διακόσμηση του επέλεξα δύο ρίζες mopani, ένα βραχάκι, μία κανάτα πύλινη σπασμένη περίπου στη μέση, έτσι ώστε να δημιουργεί καλή κρυψώνα το αρκετά μεγάλο στόμιο της και λίγες μέρες αργότερα αγόρασα και μια μικρή "κρητική" γλάστρα (ένα μικρό πιθάρι περίπου στα 25-30 cm ύψος).

Το πιθάρι λοιπόν αυτό δεν είχε τρύπα στο πάτο για να φεύγει το νερό και θεώρησα ότι αν το έβαζα έτσι μέσα στο ενυδρείο, το νερό θα εγκλωβιζόταν μέσα στο πιθάρι και δεν θα ανανεωνόταν σχεδόν ποτέ. Έτσι αποφάσισα να ανοίξω μερικές τρύπες στο πάτο που θα βοηθούσαν στην ανανέωση-ανακύκλωση του νερού στο πυθάρι.

Πήρα λοιπόν το τρυπάνι και άνοιξα πέντε τρύπες σε διάταξη όμοια με το "πεντάρι" του ζαριού. Δύο πάνω, μιά στη μέση και άλλες δύο κάτω. Χρησιμοποίησα τρυπάνι 10mm για να είναι αρκετά μεγάλες οι τρύπες και να μπαίνει και λίγο φώς στο πιθάρι από τη πίσω πλευρά του. Το τοποθέτησα λοιπόν "ξάπλα" στο ενυδρείο με το στόμιο στραμμένο προς το εμπρός και αριστερό κρύσταλο του ενυδρείου (δηλαδή προς την εμπρός αριστερή γωνία του ενυδρείου) και το πάτο του στραμμένο στη πίσω δεξιά γωνία του ενυδρείου.

Όλα καλά και ωραία μέχρι εδώ, το πιθάρι σιγά-σιγά έγινε αγαπητή κρυψώνα για τα ψαράκια μου, που στην αρχή (πρίν το στρώσιμο) ήταν δύο όλα και όλα στο ενυδρείο.

Χθές, γυρίζοντας σπίτι το απόγευμα, κάθησα στο καναπέ απένταντι από το ενυδρείο και απόλαμβανα τα παιχνιδιάρικα πέντε νέα corydoras aenaus μου, τα οποία είχα βάλει στο ενυδρείο τη προηγούμενη μέρα. Χαζεύοντας λοιπόν το παιχνίδι τους πάνω-κάτω, πέρα-δώθε στο ενυδρείο, το μάτι μου πέφτει στο μικρό πιθάρι. Είδα στο πάτο του σε μια τρύπα να προεξέχει το κεφαλάκι ενός cory. Τα έχασα :hysterical: Απο καιρό σε καιρό έριχνα καμια ματιά στις τρύπες γιατί φοβόμουν μην επιχειρήσει κανένα ψάρι να περάσει απο τις τρύπες και σφηνώσει. Ε, λοιπόν έγινε αυτό που φοβόμουν. Μετά από λίγα δευτερόλεπτα συνειδητοποίησα ότι το ΨΑΡΙ ΕΙΧΕ ΣΦΗΝΩΣΕΙ! :rasp:

Τι κάνουμε τώρα;;; :P αναρωτήθηκα πανικόβλητος... Η στιγμή όμως δεν χώραγε πανικό. Ηθελε άμεση δράση και αποφασιστικότητα :P . Σήκωσα τα μανίκια και έβαλα το χέρι μέσα. Έπιασα το πιθάρι και με μια πολύ απαλή κίνηση (όσο γίνεται...) πήγα το δάχτυλο μου προς το κεφαλάκι του ψαριού. Το ψάρι παρέμεινε σφηνωμένο στη τρύπα. Τώρα έπρεπε να το πιέσω για να ξεκολλήσει. Ένωσα τον αντίχειρα με το δείκτη του δεξιού μου χεριού και πίεσα το κεφαλάκι του ψαριού πολύ-πολύ απαλά και σταδιακά ώσπου ξεκόλλησε! Ω, ΔΟΞΑ ΤΩ ΘΕΩ!

Όμως η αγωνία μου δεν τελείωσε εκεί, γιατι δεν ήξερα αν το ψάρι ήταν καλά έπειτα από την απίστευτη ταλαιπωρία που υπέστη. Έπρεπε να περιμένω για να δω... Για περισσότερη από μισή ώρα δεν το έβλεπα πουθενά στο ενυδρείο. Είχε χωθεί σε κάποια άλλη κρυψώνα. Ανησυχούσα... Μετά από λίγο το εντόπισα κάτω από τα φύλλα της anubia στο πισω μέρος του ενυδρείου. Ήταν ακίνητο... φοβήθηκα για το χειρότερο αλλά δεν μπορούσα να κάνω τίποτε άλλο από το να περιμένω. Λίγο αργότερα το είδα να τριγυρνά μαζί με τα υπόλοιπα cories και να σκαλίζει το βυθό!

Το διέκρινα από τα υπόλοιπα του είδους του, γιατί είχε πλέον δύο ελαφρά ξεθωριασμένες-υπόλευκες κουκίδες στη ράχη του!...ήταν όμως δραστήριο και ζωηρό όπως πριν τη περιπέτεια του. Thank God! :rasp:

Link to comment
Share on other sites

Γιατί είχες 2 ψαράκια μέσα πρίν στρωθεί το ενυδρείο;

Πως ξέρεις οτι τώρα είναι στρωμένο;

Τα cory είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα σε νέα ενυδρεία δεν έπρεπε να τα βάλεις μέσα.

Link to comment
Share on other sites

Guest aquarius

Γιατί είχες 2 ψαράκια μέσα πρίν στρωθεί το ενυδρείο;

Πως ξέρεις οτι τώρα είναι στρωμένο;

Τα cory είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα σε νέα ενυδρεία δεν έπρεπε να τα βάλεις μέσα.

Δυστυχώς φίλε μου, μου τα πρότεινε ένας ΑΣΧΕΤΟΣ υπάλληλος γνωστού μεγάλου καταστήματος για να επιταχυνθεί το στρώσιμο του νέου ενυδρείου :rasp: .

Έμαθα εκ των υστέρων ότι είναι ευαίσθητα σε νέο ενυδρείο,αλλά ευτυχώς με τη βοήθεια-θεραπεία βιολογικής καλλιέργειας στο νερό, με πολλά ζωντανά φυτά, συχνές αλλαγές στο νερό, προσεκτικό τάϊσμα και μετρήσεις (API tests) που έκανα καθημερινά (και ενίοτε κάθε λίγες ώρες), κατάφερα να περιορίσω τα τοξικά στο νερό στο ελάχιστο δυνατό και να στρώσω το ενυδρείο μου. Τι να πώ; Είχα μεγάλη αγωνία κατά τη διάρκεια του στρωσίματος και ασχολιόμουν τις περισσότερες ελεύθερες ώρες μου με αυτό...

Πάντος, τα cories πέρα από κάποιες στιγμές που καταλάβαινα ότι ήταν στρεσσαρισμένα στο νερό, δεν αντιμετώπισαν σοβαρό πρόβλημα. Δεν άλλαξε η απόχρωση τους, δεν έχουν σημάδια από φθαρμένα-ταλαιπωριμένα πτερύγια, έχουν καλή διάθεση-κίνηση και όρεξη. Θα δείξει και η πορεία οπωσδήποτε...

Κάτι άλλο που θέλω να προσθέσω στο προηγούμενο post μου είναι το τι απέγινε με το "κακό" πιθάρι :rasp: . Λοιπόν το πιθάρι, αφού το σκέφτηκα προσεκτικά, αποφάσισα ότι δεν είναι και τόσο κακό... Το κακό είναι οι τρύπες στο πιθάρι, και γιαυτό τις "βούλωσα" με Ceratophyllum demersum 'Foxtail' και ησύχασα... :hysterical:

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Guest aquarius

Κάτι άλλο που θέλω να προσθέσω στο προηγούμενο post μου είναι το τι απέγινε με το "κακό" πιθάρι :) . Λοιπόν το πιθάρι, αφού το σκέφτηκα προσεκτικά, αποφάσισα ότι δεν είναι και τόσο κακό... Το κακό είναι οι τρύπες στο πιθάρι, και γιαυτό τις "βούλωσα" με Ceratophyllum demersum 'Foxtail' και ησύχασα... :thumbdown:

... ορίστε και η σχετική φωτό.:)post-4306-1181327158_thumb.jpg

Υ.Γ. Το ψαράκι της περιπέτειας, "ο τρυπούλης" (...αν και δεν γνωρίζω το φύλο του) χαίρει άκρας υγείας και ποζάρει στο φακό!

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

συχνές αλλαγές στο νερό, προσεκτικό τάϊσμα και μετρήσεις (API tests) που έκανα καθημερινά (και ενίοτε κάθε λίγες ώρες), κατάφερα να περιορίσω τα τοξικά στο νερό στο ελάχιστο δυνατό και να στρώσω το ενυδρείο μου. Τι να πώ; Είχα μεγάλη αγωνία κατά τη διάρκεια του στρωσίματος και ασχολιόμουν τις περισσότερες ελεύθερες ώρες μου με αυτό...

Ελα το βρηκα πως γινεται.....

Συγνωμη για την ταλαιπωρια λοιπον, ηθελα να πω πως ειμα ομοιοπαθης.

Θελει τυχη και πολυ δουλεια η υποθεση.

Link to comment
Share on other sites

θα μπορουσες να ανοιξεις μια σχετικα μεγαλη τρυπα στον πατο ωστε τα ψαρια να μπαινωβγαινουν ανετα αλλα και το νερο να μπορει να ανακυκλωνεται.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...