Jump to content

Απορίες περί ενυδρείων, ψαριών, ασπόνδυλων και φυτών


Recommended Posts

Καλησπέρα σας κυρίες και κύριοι,
Να κάνω μια παρουσίαση όσων έχω μια που είμαι μόνο 6 μήνες στον ενυδρειακό χώρο..
Έχω 2 ενυδρεία.

Το 1ο μου ενυδρείο το έχω 5 μήνες και είναι κουτί αποθήκευσης 76 λίτρων με καπάκι και καθαρά τα 55-60 λίτρα νερού, έχοντας για ζωντανά 2 χρυσόψαρα, 1 σουμπουκίν και 1 κόμετ ή κομον (δεν καταλαβαίνω τι είναι).
Οι παράμετροι του νερού που έχω μετρήσει σε αρκετά τεστ το τελευταίο δίμηνο είναι 27-31 θερμοκρασία, 7,5-8 ph, 180-250 Total Alkalinity, 180 Total Hardness, 0 αμμωνία, 0-0,5 no2 και 50 no3.
Το συγκεκριμένο ενυδρείο περιέχει τα εξής φυτά:
Anubias Heterophylla, Echinodorus Mix (Bamboo pot Medium), Cryptocoryne Mix (Bamboo pot Small), Valisneria Spiralis και 3 ψεύτικα φυτά λόγω των χρυσόψαρων.
Για τα φυτά προσθέτω Seachem Flourish 0,4 ml κάθε 2-3 μέρες και θειικό κάλιο στην άκρη του κουταλιού ανά 3 μέρες και στην αμέσως μετά από την αλλαγή νερού.
Έβαζα και HS Aqua Flora Carbo κάθε μέρα αλλά παρατηρησα προβλήματα στην Valisneria και το έκοψα εντελώς.
Από υπόστρωμα έχω 5-6 εκατοστά ύψος χαλαζιακή άμμο Rawasy 1-2 mm, και από πάνω 1 kg 0,7 mm κοκκομετρίας πολύχρωμο χαλίκι neon διάσπαρτο στον χώρο.

Φίλτρο εσωτερικό RESUN Magi-380, που έχω βάλει απλό ενυδρειακό σφουγγάρι, ενυδρειακό βαμβάκι και ως βιολογικό υλικό μισό χώρο ελαφρόπετρα και μισό χώρο Aquael BioCeraMAX 1600.
Αδιάβροχο φωτισμό σε λευκό χρώμα LED RS-LE 3 watt 40 cm, που τον έχω ανοιχτό 8 ώρες συνεχόμενα κάθε μέρα.
Πέρα από αυτά έχω επίσης 2 μεγάλα κοχύλια, 1 κεραμικό κορράλι 10cm, 1 κεραμική σπηλιά 10cm και μια πέτρα Αmtra Rοccia Bamboo 10 cm μήκος 6 cm πλάτος και 5 cm ύψος.

Το 2ο ενυδρείο μου το έχω 1,5 μήνα και είναι κανονικό γυάλινο 22 λίτρων με καθαρά τα 18-20 λίτρα νερού.
Έχω μέσα προς το παρόν μόνο 1 σαλιγγάρι Black Helmet και κάποια φυτά:
Οι παράμετροι του νερού που έχω μετρήσει σε αρκετά τεστ το τελευταίο δίμηνο είναι 24-28 θερμοκρασία, 7,5-8 ph, 180-250 Total Alkalinity, 180 Total Hardness, 0 αμμωνία, 0-0,5 no2 και 5-20 no3.
Τα φυτά αυτά είναι Anubias Heterophylla, λίγα φύλλα εχινόδορων στο χαλίκι (χωρίς την ρίζα τους για δοκιμή πόσο θα κρατήσουν), Bucephalandra Wavy Green σε πέτρα λάβας και Java Moss μαζί με Microsorum pteropus Trident (το Trident καχεκτικό, χωρίς σχεδόν κανένα φύλλωμα, μ;oνο με κλαδάκια και ρίζες) σε πέτρα λάβας. Επίσης έβαλα και 4 cm Egeria Densa που μόνο αυτή γλύτωσε από το μεγάλο ενυδρείο από τόση που είχα και 2 μικρά Limnophylla Sessiliflora 4 cm που επισης που με το ζόρι γλύτωσαν από τα χρυσόψαρα.
Για τα φυτά προσθέτω Seachem Flourish 0,2 ml κάθε 2-3 μέρες και θειικό κάλιο στην άκρη του κουταλιού ανά 3 μέρες και στην αμέσως μετά από την αλλαγή νερού.
Από υπόστρωμα έχω 4-5 cm εκατοστά ύψος χαλαζιακή άμμο Rawasy 1-2 mm κοκκομετρίας
Φίλτρο εσωτερικό Aquapor Aq-200, που έχω βάλει απλό ενυδρειακό σφουγγάρι, ενυδρειακό βαμβάκι και ως βιολογικό υλικό μισό χώρο ελαφρόπετρα και μισό χώρο Aquael BioCeraMAX 1600.
Αδιάβροχο φωτισμό 4 χρωμάτων LED RS-300LE 2W 30 cm, που τον έχω ανοιχτό 8 ώρες συνεχόμενα κάθε μέρα.
Ανεμιστήρας laptop που χρησιμευει και σαν καπάκι λόγω του μεγέθους του.
1 κεραμικό τούνελ 14 cm και μια πέτρα Αmtra Rοccia Bamboo 6 cm μήκος 2 cm πλάτος και 3 cm ύψος.

Έχω κάποιες απορίες-διευκρινήσεις-ερωτήσεις για κάποια πράγματα
Επειδή έχω δει τις blue velvet shrimp και μου άρεσαν ιδιαίτερα,.σκέφτομαι να βάλω στο μικρό ενυδρείο κάποιες γαρίδες. Πόσες προτείνετε να βάλω σε αριθμό, και φυσικά αν θα αντέξουν οι συγκεκριμένες σε αυτές τις συνθήκες που έχω;
Προτιμώ τα εύκολα φυτά να πω την αλήθεια και Έχω δει αυτά: Helanthium Quadricostatus, Lagenandra Meeboldii Red, Marsilea Hirsuta-Crenata, Lobelia Cardinalis, Rotala Rotundifolia, Ludwigia Palustris Red, Aponogeton Crispus, Hydrocotyle Leucocephala, Hygrophila difformis.
Αυτά που αναγράφω θα έχουν κάποιο πρόβλημα με χρυσόψαρα, γαρίδες και σαλιγγάρια ή άλλες συνθήκες, και αν ναι ποια φυτά από αυτά ή κάποια άλλα φυτά προτείνεται για κάθε ενυδρείο που έχω.
Στο μεγάλο ενυδρείο με τα χρυσόψαρα, μπορούν να μπουν κάποια nerite snails για να τρώνε την green spot άλγη που έχω ή θα φαγωθούν από τα χρυσόψαρα.
Στο μικρό ενυδρείο αν πάρω τελικά τα blue velvet shrimps, μπορούν να συμβιώσουν αυτά με σαλιγγάρια (συγγεκριμένα με nerite snails αν πάρω) ή με το υπάρχον black helmet snail που ήδη έχω;
Για την green spot άλγη να κάνω κάτι για να την εξολοθρεύσω (μέχρι στιγμής την καθαρίζω με χαρτί κουζίνας όπου βλέπω ότι σχηματίζεται) ή να την αφήσω εντελώς όπως είναι μιας και δεν επηρεάζει κάτι πολύ αρνητικά εκτός από το οπτικό αποτέλεσμα;
Για τα φυτά επειδή βλέπω πως αναπτύσσονται αρκετά αργά, να βάζω 1/3 ταμπλέτας στο υπόστρωμα κοντά στις ρίζες τους σε κάποια από αυτά ή δεν χρειάζεται;

Σίγουρα σας κούρασα με τόσα που έγραψα αλλά έχω πολλές απορίες σαν αρχάριος 6 μηνών που έχω στον χώρο, είναι η αλήθεια.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπερα

Καταρχας προτεινω αναβαθμιση για τα χρυσοψαρα. Το σουμπουνκιν αμα ειναι fancy μπορει σε 100 λιτρα να ζησει ανετα. Αλλά το common θελει 260+ , αμαά ειναι και τα δυο με μια ουρα 300+ λιτρα ειναι ενταξει. Τα χρυσοψαρα γινονται τεραστια (50 εκ. ειναι τυπικο) και εχουν ανάλογη βρωμα.

 

Σχετικα με τις πραγματικες σου ερωτησεις(συγνωμη για την παρακαμψη)

1. Στο 20λιτρο εγω θα αρχιζα με 5-6 για να βρέις καλη ισοροπια f to m. Θα αναπαραχθουν ταχυτατα και θα γεμισουν το ενυδρειο. Μετα απο ενα σημειο θα κανουν αυτορυθμιση και θα έχεισ σταθερα νουμερα. Απο παραμετρους εχεις πολυ υψηλα επιπεδα kh and gh. Οι blue velvet ειναι necoaridina οποτε ειναι ανθεκτικες αλλά για να μην χανεις απο αποτυχια molt και για  να ειναι πιοο χαρουμενες καλυτερα να το κατεβασεις. νερο απεσταγμενο, ro , η φυλλα μπορουν να δουλεψουν

2. Hellanthium quadricostatus θα χρειαστει  καλο υποστρωμα και root tabs καθως τρφεται γερα απο ριζες. Marsilea hirsuta εκτος άμα εχεις καλο φωτισμο δεν θα δοκιμαζα. Aponogeton crispus ειναι δυσκολο να πω την αληθεια αλλά με καλο φωτισμο ,υποστρωμα καιυγρο διοξειδιο το καταφερνεις. Hygrophilla difformis δεν το σκοτωνεις και να θες

3. Τα χρυσοωαρα θα φανε σχεδον τα παντα. Ανουμπιες και βαλισνεριες δεν τις εφαγαν εμενα αλλά μερικα αλλά επισης δουλευουν. Γαριδες και το νεριτες εντελως ακάκα σε υγιη φυτα.

4.Άμα δεν σε πειραζει πως φαινεται ασε την αλγη ειναι καλη, Οξυγωνονει και αποροφα νιτρικα και όλλα αζωτουχα

5. Κακο δεν κανει οποτε βαζε αναλογα με τις οδηγιες. Μονο οι εχινοδοροι απο αυτα που εχεις χρειζονται ομως

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Διάβασα πως τα χρυσόψαρα τύπου σουμπουκίν, κόμον, κόμετ πως το ελάχιστο που μπορούν να έχουν είναι 30 λίτρα νερού το καθένα. Σίγουρα και συμφωνώ μαζί σου πως δεν είναι ότι καλύτερο το ελάχιστο που τους παρέχω, αλλά προς το παρόν αυτό μπορώ μέχρι να βρω κάτι αξιόλογο και κυρίως αρκετά οικονομικό.
 

Για τι 1 αν μπορείς να μου πεις τι είναι αποτυχία molt (για να έχω και τον νου μου) θα σου είμαι υπόχρεος ? Από φύλλα, ποια λες να κάνουν δουλειά;
Για το hellanthium έχω root tabs, παρότι προς το παρόν δεν έχω βάλει καμία σε κανένα από τα 2 ενυδρεία στα φυτά που έχω ήδη. Για φωτισμό έχω όντως λίγο, αλλά  δεν θέλω να βάλω περισσότερο επειδή ψάχνω εύκολα φυτά σε συνθήκες διαβίωσης και να αντέχουν από χρυσόψαρα, γαρίδες και σαλιγγάρια.
Τα ψαράκια ως τώρα δεν πειράζουν τους εχινόδορους και τις κρυπτοκορύνες, τις ανουμπιες ούτε καν τις αγγίζουν, ενώ που και που στις βαλισνέριες μόνο βλέπω μια δαγκωματιά μία στο τόσο. Είναι 10 εκατόστά τα χρυσόψαρα αν μεγαλώσουν πολύ παραπάνω δεν ξέρω τι θα αντιμετωπίσω βέβαια.
Το μόνο που κάνω με την green spot άλγη είναι να την καθαρίζω με χαρτί κουζίνας μια φορά την βδομάδα 1 μέρα πριν την αλλαγή νερού. Αφού οξυγωνόνει και αποροφά νιτρικά τότε να την αφήνω την μισή ? !
Για τις ταμπλέτες να αρχίσω να βάζω στους εχινόδορους, τοτε οκ.

Link to comment
Share on other sites

Δεν ξερω που το διαβασες άλλα κομον και κομετ φτανουν ανετα το 50 εκατοστα. Σε ενα 30λιτρο κυριολεκτικα δεν θα εχουν χωρο να στριψουν.

 

Καθως μεγαλωνουν οι γαριδες ο εξωσκελετος δεν μεγαλωνει μαζι τους. Για αυτο καθε μια στο τοσο πρεπει να βγαζουν το εξωσκελετο τους, αυτο το λεμε molting (οπως τα φιδια).Εχουν λιγο καινουριοεξωσκελετο αφου το βγαζουν αλλά ειναι λεπτός. Αυτο σε συνδυασμο με την κουραστικη διαδικασιa τα κανει ιδιαιτερα ευαισθητα αυτη την περιοδο. άμα το νερο ειναι πολύ σκληρο ή πολυ μαλακο αυτη η διαδικασια γινεται ακομα πιο δυσκολη και μερικες γαριδες δεν επιβιωνουν. Αυτο το λεμε αποτυχια  molt

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ωραίος ο GFAJ, σε ευχαριστώ πολύ για όλες τις πληροφορίες που μου παρείχες! Θα τις έχω στον νου μου μόλις πραγματοποιήσω αναβάθμιση και πάρω ένα κανονικό ενυδρείο για τα χρυσόψαρα μου. Προσανατολίζομαι σε κάτι μεγαλύτερο από 100 λίτρα, αρκεί να βρω κάτι καλό και αρκετά οικονομικό όπως προείπα.
Γαρίδες σκεφτόμαι να πάρω από Σεπτέμβρη και μετά για να πέσει κάπως η θερμοκρασία περιβάλλοντος.
Έχω και αυτό το θέμα με το χρυσόψαρο μου που μου παρουσίασε πρόβλημα, αν θα μπορούσες να μου πεις μια γνώμη και σε αυτό θα με βοηθούσες υπέρ του δέοντος! Στίγματα στο σώμα του 1 χρυσόψαρου

Link to comment
Share on other sites

Γαριδες και χρυσοψαρα δεν πανε μαζι. 20λ ειναι μονο για γαριδαδικο......

Link to comment
Share on other sites

Εννοείται αυτό που λες. Οι γαρίδες θα πάνε στο 20αρι ενυδρείο

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...