Jump to content

Μεσογειακο 120lt - Γνωμες και συμβουλές


NicholasP

Recommended Posts

Γεια σας! Πρωτο μου ποστ στο φορουμ, αλλα το επισκεπτομουν τακτικα χωρις να ειμαι μελος και διαβαζα, καθως απο μικρος ειχα παθος με τα ενυδρεια, ειδικα τα θαλασσινα και αποφασισα πως ειναι καιρος να (ξανα)δοκιμασω να φτιαξω το δικο μου μεσογειακο.

Ειχα ξαναδοκιμασει αλλα κρατησε λιγότερο απο εβδομαδα καθως μετα τα επεστρεψα ολα στη θαλασσα γιατι επρεπε να φυγω για στρατο. Ως βαση θα χρησιμοποιήσω παλι ενα ενυδρειο 120 λιτρων. 

Σκοπος μου ειναι να εχω μεσα 1-2 ανεμωνες "ντοματες" 1-2 καλογριτσες, 2-3 ερημιτες για καθαρισμο και μια περκα στο ενυδρειο. Υποστρωμα αμμος απο τη θαλασσα, και ενας σχηματισμος με βράχους στο κεντρο που θα επιτρέπουν το ρευμα να περναει και αναμεσα τους για να μην συσσωρεύεται οργανικο υλικο σε σημεία που ειναι δυσκολο να καθαριστει. Μακροαλγες δε νομιζω να μπορω να διατηρησω, αλλα ισως λιγες τουφες ποσειδωνιας.

Εχω 2 κυκλοφορητες για να εχει ρευμα μεσα το νερο και ενα φιλτρο για 180λτ νερου. Για φωτισμο θα προμηθευτ Juwel HiLite T5 Marine 28W-590mm, και πιστευω θα ειναι αρκετο. Τσιλερ δεν εχω, αλλα τα ψαρια που θα βαλω τα βρισκω ακομα και σε 50cm νερο οπου εχει μεγαλες μεταβολές στη θερμοκρασία,  και το το ενυδρειο θα μπει στο υπνοδωματιο μου που ειναι μικρο και εχει aircondition σχεδον ολη μερα στους 17 βαθμους. 

Αλλαγες θα μπορω να κανω ως και 50% καθε εβδομαδα καθως μενω πολυ κοντα στη θαλασσα και πηγαινω τουλαχιστον μια φορα την εβδομαδα ολο το χρονο.

Πως το βλεπετε για αρχικο σετ απ; Τι αλλαγες θα κανατε εσεις; Τι παρατηρησεις ή και συμβουλες εχετε; Οποια κριτικη και βοηθεια καλοδεχούμενη,  και ελπιζω να τα καταφερω να ξεκινήσω και εγω σε αυτο το χομπι.

Link to comment
Share on other sites

Εδω ειναι ενα βιντεο απο το πρώτο στησιμο που ειχα κανει, ταιζω μια ανεμώνη (οι κυκλοφορητες στο βιντεο ειναι κλειστοι γιατι παρεσερναν το φαγητο)

 

Link to comment
Share on other sites

Καλώς ήρθες στην θάλασσα. :) 

 

- Θα έπρεπε να βαλεις σπασμένο κοράλλι ή χοντρόκοκκο αραγωνίτη για υπόστρωμα.  Η αμμος θαλάσσας στο σύντομο μέλλον θα σου φέρει προβληματα. Αν μπορείς να το κάνεις τωρα που ειναι νωρίς κάντο. Απλά να εισαι με μετρήσεις ΝΗ3 συνέχεια γιατι μπορει να χρειαστεί να ξαναστρώσει το ενυδρειο με το νεο υποστρωμα.

- θερμοκρασία γυρω στους 20 εισαι καλα.

- Επίσης θα χρειαστείς σκιμερ, και ενα φίλτρο για άνθρακα και πιθανον αντιφώσφορο.  Με την αλλαγή 50% κάθε εβδομάδα μαλλον θα γλυτώσεις τον αντιφώσφορο και τον άνθρακα μπορείς να τον εχεις περιστασιακά.

-Για τον φωτισμό εισαι μια χαρα. Δεν εχεις και κάτι να φωτοσυνθέτει εκει.

-Επισης πρεπει να δεις τι θα κανεις με την εξάτμιση. Θα πρεπει να συμπληρώνεις νερό απο Α/Ο. 

 

Αν διαβάσεις τα προηγούμενα άρθρα θα βρεις κιαλλες πληροφορίες.  

 

Οτι χρειαστείς εδω είμαστε.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολυ για τη βοηθεια! Σκεφτομουν να κανω ενα συστημα αυτοματης αναπληρωσης με φλοτερακι σαν καζανακι, αλλα δεν εχω αντιστροφη οσμωση για την ωρα. Τωρα για σκιμμερ και τετοια, μπορω να το βαλω σε ενα sump απο κατω να μη φαίνεται;

Sent from my SM-A750FN using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Ωραια! Ο αραγωνιτης αν θυμαμαι σε αλλο ποστ που διαβασα βοηθαει και στο να εχουμς πιο σταθερες μετρησης απο θεματα pH; Λειτουργει καπως σαν buffer, ή μονο σπασμενο οστρακο/κοραλι εχει αυτη την ιδιοτητα; Επισης ειδα ατομα να βαζουν αραγωνιτη και απο πανω αμμο θαλασσης (οχι απο τη δικια μας, ειδα τα προβληματα με τη σιλικονη και την αλγη που λετε), μπορω να το κανω αυτο; Για λόγους αισθητικους πιο πολυ, αλλα να εχω και τα θετικα του αραγωνιτη.

Επισης στο προηγουμενο στησιμο που ειχα κανει την αμμο την ειχα βαλει "ζωντανή" μεσα στο ενυδρειο, και αυτη τη μια εβδομαδα που το κρατησα ειχα βαρεθει να βγαζω μικρα γυμνοβραγχια. Σκαρφαλωναν στο τζαμι η τα επαιρνε το ρευμα, και ηταν παρα πολλα.

Sent from my SM-A750FN using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Σωστα ειναι ενα buffer.  Και κάνει και το σπασμένο κοράλλι/όστρακα αλλά και ο αργαγωνίτης.

Η αμμος θαλάσσης εχει πυρίτιο που πιθανον θα σου βγάλει άλγες. Αν το κανεις όπως λες, ναι θα εχεις ενα buffer αλλα δινω ενα 50% να βγάζεις αλγες όπως διατομικές. Μπορεί και οχι όμως. Ειναι λαχείο αυτο. Αν το ρισκάρεις επειδη σου αρέσει πολυ στο μάτι, ξέπλυνέ την όσο ποιο καλά μπορείς με γλυκό νερό.

Αλλά και πάλι μπορει επειδη ειναι λεπτόκοκκη να σου καθίσει σε κατώτερα στρώματα και να βλέπεις τον αραγωνίτη ή το σπασμένο κοράλλι πανω. Και ουσιαστικά δεν θα εχεις καταφέρει το αποτελεσμα που ηθελες να βλεπεις. 

 

όταν λες ζωντανή άμμο? την πήρες απο μαγαζί? 

 

Link to comment
Share on other sites

Ααα καταλαβα. Ναι δικιο εχεις, γιατι και αμμος που ειχα οταν ειχα ανοιξει το wavemaker αλλαξε θεση βασει του ρευματος και εκατσε εκει, οποτε δε μπορουσα να τη φτιαξω οπως θελω εγω, επρεπε να "παιξω" με την κατευθυνση του ρεύματος του κυκλοφορητη. Οταν λεω ζωντανη εννοώ οτι την πηρα απο 2 μετρα βαθος λιγη λιγη και την εβαλα στο ενυδρειο, χωρις να τη βρασω η τπτ για να διατηρήσω οτι μικροπανιδα ειχε νεσα απο βακτηρια η οτιδήποτε αλλο.

Sent from my SM-A750FN using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Δυστυχώς θα πρέπει να την χάσεις την μικροπανίδα και να ξεπλυθει και να βραστεί,  γιατι υπαρχει και πανίδα ανεπιθύμητη που όπως διαπίστωσες. 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...