Jump to content

Μονομάχος - Βοήθεια για το τι μπορεί να έχει πάθει.


Recommended Posts

 

Καλησπέρα, 

Αντιμετωπίζω ένα πρόβλημα με τον Μονομάχο και όσο και να διάβασα από εδώ (aquazone) για προβλήματα με Μονομάχους δεν κατάφερα να βγάλω συμπέρασμα για το τι μπορεί να συμβαίνει με το ψάρι μου. Έτσι άνοιξα αυτό το νέο πόστ προσπαθόντας να αναλύσω στην παρακάτω "φόρμα προβλήματος" όσο περισσότερο μπορώ το πρόβλημα και εάν κάποιος μπορεί να βοηθήσει θα το εκτιμούσα. Μάλλον έχω αποκλείσει την ασθένεια dropsy γιατί δεν βλέπω να έχει σηκωμένα λέπια (ίσως κάνω και λάθος).

 

Μερικές πληροφορίες για τη κατάσταση που ζούσε και τι έτρωγε το ψάρι όλο το διάστημα που είναι στην κατοχή μου που ίσως βοηθήσουν:

 

Το ψάρι μου το έκαναν δώρο  πριν περίπου 1,5 χρόνο  και ακολούθησα τις οδηγίες για τάισμα και αλλαγής νερού βάσει των οδηγιών που δόθηκαν από εκεί που αγοράστηκε και μέχριν πρίν 2 εβδομάδες όλα κυλούσαν φυσιολογικά. Η τροφή που του δίνω (μπαλάκια  Tetra Discus) είναι αυτή η τροφή που έδωσαν από το PET SHOP. Όταν κατάλαβα ότι η τροφή αυτή είναι για ψάρια δίσκους (και ίσως δεν είναι η πιο κατάλληλη) αγόρασα φιλαράκια της JBL NANOBETTA αλλά αυτά δεν τα έφαγε ποτέ, προτιμάει να μείνει νηστικός από ότι έχω καταλάβει και έτσι ξαναγύρισα στα μπαλάκια Tetra Discus χωρίς κάτι άλλο για εναλλαγή.. Το "ενυδρείο" δεν το έχω στρώσει καθόλου απλά έχω βάλει μέσα 3 πλαστικά μικρά φυτά και ένα θερμόμετρο, ούτε φίλτρα ούτε τέστ  πραγματοποιώ διότι αυτά δεν τα γνώριζα (το τελευταίο διάστημα τα έμαθα διαβάζοντας από εδω) και είχα  αρκεστεί μόνο στις πληροφορίες από το κατάστημα. Από αυτά που έχω διαβάσει εδώ ότι χρειάζονται οι Μονομάχοι και σε σχέση με το πως έχω εγώ το "ενυδρειάκι" μου το ψάρι ζει καθαρά από τύχη..

 

 

 

 

 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ : Εδώ και περίπου 2 εβδομάδες η συμπεριφορά του  Μονομάχου έχει αλλάξει σε σχέση με πριν, σε αυτό το διάστημα τις πρώτες 3 μέρες δεν είχε όρεξη να φάει καθόλου και καθόταν συνέχεια στον πάτο του ενυδρείου και όποτε το πλησίαζα προσπαθούσε να κρυφτεί με πολύ γρήγορες κινήσεις σαν να φοβόταν. Μέτα ξεκίνησε να τρώει πάλι αλλά συνέχιζε να είναι στον πάτο και μόνο ανέβαινε αστραπιαία να πάρει οξυγόνο από την επιφάνεια και αμέσως πάλι κάτω. Την τελευταία εβδομάδα παρατήρησα ότι το ψάρι όταν κάθεται κάτω μένει κάπως σαν να είναι γυρισμένο στο πλάι και πλέον όταν πάει να κολυμπήσει φαίνεται ότι το σώμα του από την μέση και πίσω γέρνει και κολυμπάει κάποιες φορές με δυσκολία. Παράλληλα με αυτό πριν 5 μέρες αντιλήφθηκα ότι η κοιλία του στο πλάι έχει ένα φούσκωμα, μόνο από την μια πλευρά όμως. Ακολούθησα το τάισμα με τον βρασμένο αρακά που διάβασα εδώ από το Forum σε αρκετά θέμα για πρόβλημα με πρησμένη κοιλία, αλλά έφαγε μόνο ένα μπιζέλι και μετά δεν ξαναέφαγε, ακολούθησε νηστεία για 3 μέρες και μετά του έδωσα  bloodworms sera (για πρώτη φορά) και δεν την προτίμησε ιδιαίτερα έφαγε μόνο ένα και του έριξα από την τροφή που τρώει πάντα (μπαλάκια  Tetra Discus) τα οποία τα έφαγε κανονικά. 

ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΝΥΔΡΕΙΟΥ

- Λίτρα: 15 litra

- Φίλτρανση (όγκος κάδου και υλικά): -

- Ιστορικό (χρόνος λειτουργίας κλπ): Περίπου 1,5 χρόνος.

- Ψάρια (είδη και αριθμός): Ένας Μονομάχος

- Ρουτίνες (Τάϊσμα, προετοιμασία νερού αλλαγής, αλλαγές νερού κλπ): Τάϊσμα : 2-3 φορές την ημέρα από 2-3 μπαλάκια  Tetra Discus - αλλαγή νερού κάθε 4-6 μέρες σχεδόν όλο το νερό βάζοντας και Sera Aquatan  (αντιχλώριο)

ΒΑΣΙΚΕΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΕΝΥΔΡΕΙΟΥ

- PH: -

- KH: -

- GH: -

- ΝΗ3/NH4 (αμμωνία):-

- ΝΟ2 (νιτρώδη):-

- ΝΟ3 (νιτρικά):-

- Θερμοκρασία:-

ΜΕΤΡΑΩ ΜΕ:

-Υγρά Τεστ:-

-Strips:-

-Ηλεκτρονικά:-

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ

- Είδος Ψαριού:  Ένας Μονομάχος

- Ιστορικό Ψαριού:

- Συμπτώματα που παρουσιάζει (Περιττώματα, χρωματισμός ψαριού, όρεξη, αναπνοή, κινητικότητα κλπ): 2 φορές είδα τα περιττώματά του να είναι χρώματος άσπρο διάφανο.

- Ιστορικό πιθανών ασθενειών του ίδιου ψαριού ή ενυδρείου:

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ( Πιθανή θεραπεία που έχει ακολουθηθεί έως τώρα)

-Φάρμακο που χρησιμοποιήθηκε: Βρασμένος αρακάς ξεφλουδισμένος, μια φορά έφαγε μόνο ένα ολόκληρο μπιζέλι, μετά δεν ξαναέφαγε. 

-Δοσολογία:

-Χρόνος Χρήσης:

-Αναλυτική περιγραφή:

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

(Το σημαντικότερο-απαραίτητο στοιχείο σε μια διάγνωση είναι οι φωτογραφίες)

1. (img) ...photo1... (/img)

2. (img) ...photo2... (/img)

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ: 

20200914_162645.jpg

20200915_152144.jpg

Έγινε επεξεργασία - wezoroner
Link to comment
Share on other sites

Το ότι δεν έχεις φιλτρο και μετρήσεις είναι ένα πρόβλημα. Αν είναι δυνατόν θα έλεγα να τα προμηθευτείς όσο πιο γρήγορα γίνεται. 

Προς το παρόν θα πρότεινα να κάνεις πιο συχνές αλλαγές νερού πάντα με αντιχλωριο και να προσπαθείς να είναι όσο πιο κοντά στην θερμοκρασία του νερού το ενυδρειου. 

Η επόμενη κίνηση θα ήταν να βρεις μπολι βιολογικού υλικού οπωσδήποτε. 

Πάρε ένα φιλτρακι που να μην δημιουργεί μεγάλη ροή, τόνισε το λίγο αυτό γιατί την πρώτη φορά που πήρα φιλτρο για ένα μικρό ενυδρειο που έχω μου είχαν δώσει ένα που το έκανε πλυντήριο. 

Ως μπολ θα σου δώσει κάποιος μερικά άσπρα πραγματάκια πάνω στα οποία υπάρχουν αποικίες με βακτήρια. Αυτά πρέπει να μπουν στο φιλτρο το οποίο θα πρέπει να δουλεύει μόνιμα και εφόσον στο ενυδρειο υπάρχει κάποιος ζωντανός οργανισμός που θα παράγει απόβλητα για να έχουν τροφή τα βακτήρια. 

Μην αγχώνεσαι για το πώς θα τα τοποθετήσεις, γράψε πάλι εδώ αφού πάρεις φιλτρο και Θα σου πούμε αναλυτικές οδηγίες. Για μπολ μπορείς να βάλεις και αγγελιες νομίζω. 

Link to comment
Share on other sites

Μπορει να ειναι αρχη απο dropsy, καποια κυστη,

πριν 18 ώρες, το μέλος wezoroner έγραψε:

2 φορές είδα τα περιττώματά του να είναι χρώματος άσπρο διάφανο.

μοιαζει με σοβαρη δυσκοιλιοτητα.

Καθε ενυδρειο χρειαζεται  φιλτρο - ειδικα τα bottom free.

μεγαλες αλλαγες νερου στρεσσαρουν το ψαρι και το κανουν ευαλωτο σε ασθενιες.

ταισμα - με ποικιλια τροφων (ζωντανες, κατεψυγμενες)

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ *Antoonia* και *natateo* για τον χρόνο σας.  Θεωρούσα ότι ειδικά σε ένα ενυδρείο χωρίς τίποτα στρωμένο στον πάτο ότι δεν θα χρειάζεται φίλτρο γιατί δεν βρομίζει τόσο εύκολα λόγω ότι έκανα και ολική αλλαγή στο νερό, προφανώς είχα λάθος αντίληψη. Επειδή το ενυδρείο είναι αρκετά μικρό θα κοιτάξω μήπως κάνω αλλαγή σε κάτι μεγαλύτερο γιατί εάν του βάλω φίλτρο έστω και μικρής ροής μάλλον θα τον ενοχλεί τον Μονομάχο. Τι φίλτρο θα προτείνατε εξωτερικό ή εσωτερικό ? 

 

Δηλαδή το σύμπτωμα της νηκτικής κύστης το αποκλείουμε γιατί από αυτά που διάβαζα και λόγω ότι γέρνει και στο πλάι σκεφτόμουν και αυτό. Να συνεχίσω πάλι την διαδικασία με τον βρασμένο αρακά για δύο μέρες  και μετά πάλι νηστεία άλλες 2-3 μπας και ξεφουσκώσει ή χρειάζεται κάτι άλλο όπως κάποια φαρμακευτική αγωγή?

 

Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Το ψαρι τρωει κανονικα ή καθολου;

Εγω θα εκανα την θεραπεια με bactopur.

πριν 7 ώρες, το μέλος wezoroner έγραψε:

το σύμπτωμα της νηκτικής κύστης το αποκλείουμε γιατί από αυτά που διάβαζα και λόγω ότι γέρνει και στο πλάι σκεφτόμουν και αυτό.

δεν αποκλειουμε, γιατι μπορει να ειναι ενα συμπτωμα, που σχετιζεται με βακτηριακη λοιμωξη (dropsy). Πιο πολυ προς αρχη απο dropsy μου φαινεται......

Link to comment
Share on other sites

πριν 4 ώρες, το μέλος natateo έγραψε:

Το ψαρι τρωει κανονικα ή καθολου;

Εγω θα εκανα την θεραπεια με bactopur.

δεν αποκλειουμε, γιατι μπορει να ειναι ενα συμπτωμα, που σχετιζεται με βακτηριακη λοιμωξη (dropsy). Πιο πολυ προς αρχη απο dropsy μου φαινεται......

Δεν μπορώ να πω ότι τρελαίνεται για φαγητό αυτό το διάστημα (πριν από το πρόβλημα που έχει, όταν πήγαινα μπροστά στο ενυδρείο και ήταν η ώρα να το ταΐσω έκανα σαν τρελό και κολυμπούσε γρήγορα περιμένοντας το φαγητό του) , για να είμαι ειλικρινής δεν το πολύ ταΐζω αυτές τις μέρες μπας και είναι δυσκοιλιότητα για να χαλαρώσει, αρακά που του έβαλα πάλι σήμερα ίσα που τσίμπησε σχεδόν μισό μπιζέλι. Από την τροφή μπαλάκια Tetra Discus χθες του έριξα δύο και τα έφαγε, τα bloodworms ούτε που να τα ακουμπήσει που δοκίμασα πριν τα μπαλάκια Tetra Discus.

 

Πάντως δεν βλέπω προς το παρόν λέπια σηκωμένα, και πάνε και πάνω από δυο εβδομάδες από την στιγμή που άρχισε να κάθετε ξαπλωμένο στο πλάι, δεν θα έπρεπε να είχε δείξει κάτι με τα λέπια για dropsy?

Link to comment
Share on other sites

Αν δεν έχεις καπάκι τότε παίρνεις ένα μικρό κρεμαστό και κάνεις μια χαρά δουλειά η έστω ένα εσωτερικό με ρυθμιστή ροής. Το να μην έχεις όμως καθόλου φίλτρο άρα και καθόλου βιολογία έστω και μακροπρόθεσμα θα φέρει προβλήματα. Το θέμα των τιναγμάτων (σ.σ στρες) είναι κάτι το οποίο το είχα παρατηρήσει εξ'αρχής σε περιπτώσεις απότομων κινήσεων μπροστά από το ενυδρείο και πολύ περισσότερο όταν άλλαξα θέση το ενυδρείο και ο μονομάχος ήταν μόνιμα στρεσαρισμένος αφού έκανε τινάγματα ακόμα και όταν ήμουν 2-3 μέτρα μακριά του και πλησίαζα το ενυδρείο. Σε οποιαδήποτε περίπτωση το στρες μόνο καλό δεν είναι.

Δοκίμασε θεραπεία με bactopur που προτάθηκε παραπάνω ή esha 2000. Μακάρι να τα καταφέρει. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ Για τις πληροφορίες *panagiotis_dms*  όσο αφορα νωριτερα που ανέφερα ότι έκανε σαν τρελό για να το ταΐσω, δεν έκανε τιναγματα αντιθέτως ακολουθούσε το χέρι μου όσο έκανα τις κινήσεις για να  ανοίξω την τροφη του κ περιμενε να του ριξω. Τωρα ομως στην κατάσταση που είναι, είναι στρεσαρισμενο κ φοβαται οταν πλησιάζω και κάνει απότομες  κινήσεις για να κρυφτεί. Θα του παρω ένα από τα δύο  σκευασματα το απογευμα κ θα αρχισω αγωγη. Τωρα για το φιλτρο πρεπει οπωσδήποτε να βρω μπολι  με βιολογικό φορτίο όπως μου ανέφερε και η *antoonia* κ να του βάλω μέσα στο σφουγγάρι του φιλτρου? Εαν δεν βαλω δεν θα αρχισει να αποκτα μονο του σιγα σιγα με τον καιρό?

Link to comment
Share on other sites

Κανονικά το στρώσιμο διαρκεί περίπου ένα μήνα και κάτι δηλαδή να γίνει όλη η διαδικασία για να φτιαχτεί η αποικία των βακτηρίων κτλ κτλ. Το μπόλι ουσιαστικά είναι αυτά τα βακτήρια έτοιμα άρα γίνεται και πιο σύντομα. Μπορείς να βάλεις και μια αγγελία για μπόλι στο φόρουμ. Το φίλτρο πρέπει να έχει μέσα κάποιας μορφής βιολογικό υλικό (μακαρόνι, ελαφρόπετρα κτλ) και κάτι για τις βρωμιές (σφουγγάρι ή ενυδρειακό βαμβάκι). Μπόλι δηλαδή είναι κάποιος να βάλει δικό του βιολογικό υλικό μέσα στο φίλτρο σου. 

Εγώ πάντως έχω να σου δώσω αν θέλεις. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

πριν 14 ώρες, το μέλος wezoroner έγραψε:

Πάντως δεν βλέπω προς το παρόν λέπια σηκωμένα,

Ετσι ειναι η εικονα στο τελευταιο σταδιο της νοσου, τοτε κανονικα δεν υπαρχει γυρισμος.....

Link to comment
Share on other sites

Οπότε *natateo* έχω μάλλον ακόμα ελπίδες..  θα βάλω κάποια αντιβίωση κ θα το παρακολουθώ.  Όταν ακολουθούμε θεραπεία αν έχω διαβάσει καλά δεν ταΐζουμε σωστά? 

*panagiotis_dms* ήσουν αναλυτικότατος με τα φιλτρα, θα σου στειλω pm εάν δεν έχεις πρόβλημα για το μπολι όταν πάρω το φίλτρο.

Link to comment
Share on other sites

Διάβασε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης και τις δοσολογίες που αναγράφονται. Μερικά φάρμακα θέλουν και συσκότιση απ' όσο θυμάμαι.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...