Jump to content

Αλλαγή ενυδρείου και ερώτηση για ζωΐφια


Recommended Posts

Καλησπερα. 

Έχω 2 μικρά ενυδρεια που τρέχουν 4 - 5 μήνες τώρα. Στο ένα έχω έναν μονομαχο. Στο άλλο είχα μια μονομαχίνα για 10 μέρες περίπου που δυστυχώς μας άφησε για τον άλλο κόσμο και 2 γαρίδες αμανο που είναι μια χαρά. Αφού πέθανε το ψάρι έκανα τεστ και τα σχετικά και όλα φαίνονται μια χαρά. 

Θέλω να μεταφέρω τον μονομαχο μου και τα φυτα που έχω στο ενυδρειο του στο άλλο με τις γαρίδες γιατί είναι λίγο μεγαλύτερο και είναι λίγο ταλαιπωρία τα δύο ενυδρεια. Δεν νομίζω να έχει κάποιο πρόβλημα. Όλα φαίνονται να πηγαίνουν μια χαρά στο άλλο, νερό από το ίδιο δίκτυο έχουν οπότε δεν νομίζω να είναι τρομερά μεγάλη η αλλαγή. 

Αυτό που θέλω να κρατήσω το διαμόρφωσα κιόλας πρόσφατα, έβγαλα τα φυτα που δεν τα πήγαιναν και τόσο καλα, έκανα και σκουπα βυθου λίγο πιο επιμελώς από τις απλές φορές χωρίς βέβαια να ανακατεύω το υποστρωμα πολύ. Όλα αυτά βέβαια Αφού είχα βάλει τις γαρίδες σε δοχείο με το φιλτρο να τρέχει εκεί, αφού είχα κρατήσει σε αλλο δοχείο νερό και αφού άδειασα εντελώς το νερό που έκανα το "ανακατεμα" με τη σκουπα και το ξεφυτεμα. Τα έβαλα πάλι όλα στη θέση τους, πρόσθεσα φρέσκο νερό και έκανα ξανά μια μικρή προσαρμογή στις γαρίδες αφού είχα κάνει ένα προληπτικό τεστ αμμωνιας για να είμαι σίγουρη. 

Τώρα ποιο είναι το θέμα. 

1. Τι άλλο θα πρέπει να κοιτάξω για να είμαι σίγουρη ότι δεν υπάρχει κάποιο θέμα στο ενυδρειο και πως μπορεί να μπει ο μονομαχος με ασφαλεια; (γιατί παρόλο που κατέληξα στο συμπέρασμα πως το προηγούμενο ψαράκι ήταν ταλαιπωρημένο από το πετ σοπ μου έχουν μπει υποψιες).

2. Κάποια στιγμή είδα ελαχιστα (2-3) πολύ μικρα σκουλικακια στο τζαμί (δεν μου έμοιαζαν με πλαναρια αλλά και πάλι ήταν υπερβολικά μικρά  για να το ξεχωρίσω ακόμη και με μεγεθυντικό φακό) και με λίγο καλύτερη σκουπα δεν ξαναείδα. Χθες το βράδυ είδα κι ένα άλλο μικρό ζωιφιο, άσπρο που έμοιαζε να έχει μια πολύ μικρή ουρίτσα. Δεν μπόρεσα να το βγάλω φωτο και βάζω μια από το Γκουγκλ. Σαν water flea μου φάνηκε... είδα κι ένα άλλο άσπρο σαν μικρό ζουζουνάκι που περπατούσε πάνω στο τζαμί δεν κολυμπούσε. Με μια μικρή αναζήτηση νομίζω μου κάνει για ostracoda. Βάζω και φωτο αλλά δεν φαίνεται πολύ καλά. Είναι αυτά επικίνδυνα για τα ψάρια ή υπάρχουν ζωιφια που να μοιάζουν με αυτά και να είναι επικίνδυνα για τα ψάρια; Και για να είμαι σίγουρη ότι δεν υπάρχει κανένας μικροοργανισμος που να μπορεί να βλάψει τον μονομαχο τι άλλο μπορώ να κανω; 

3. Νομίζω ότι στο ενυδρειο αυτό που θέλω να βάλω το ψάρι βρωμίζει αρκετά εύκολα το υποστρωμα. Έχει αρκετουτσικα μικρά σαλιγκάρια και γαρίδες τώρα μέσα. Ή μπορεί να είναι και υποστρωμα που να βγαίνει προς την επιφανεια (;) είναι λογικο; για φιλτρο έχω ένα κρεμαστο της aquael και έβαλα γύρω από την είσοδο νερού σφουγγάρι γιατί ρουφούσε σαλιγκάρια και πήγαιναν κι εκεί πανω οι γαρίδες. Να δοκιμάσω να κάνω πιο συχνά σκουπα; (όταν λέω σκουπα στην ουσία ένα σωληνάκι έχω που ρουφάω το νερό και με αυτό καθαρίζω και λίγο το υποστρωμα πάνω πάνω).

Νομίζω αυτές είναι οι κύριες απορίες μου. 

Για τη μεταφορά του Μονομάχου θα τον βγάλω σε ένα δοχείο με το φιλτρο του, θα κρατήσω νερό από το ενυδρειο που ήδη είναι. Αφού θα βάλω τα φυτα από το ενυδρειο του Μονομάχου θα προσθέσω νερό από το προηγούμενο ενυδρειο, το φιλτρο από το ενυδρειο που τον έχω τώρα και προσαρμογή. Δεν νομίζω να χρειάζεται κάτι παραπάνω. 

4. Το βιολογικό υλικο που θα μείνει από το 2ο φιλτρο τι μπορώ να το κάνω για να μην πάει χαμένο; είναι κάπου στο μισό κουτί mini siporax και το έστρωνα τόσο καιρό. Μπορω να το ρίξω ετσι απλά μέσα στο υποστρωμα; 

(Ξέχασα να προσθέσω ότι σκοπεύω να προσθέσω Και λίγο ακόμα χαλικι). 

Screenshot_20201001-015333_Chrome.jpg

PSX_20201001_205607.jpg

16015763286025390645417548785620.jpg

Έγινε επεξεργασία - Antoonia
Link to comment
Share on other sites

Daphnia- ειναι αρκετα μεγαλα "ζωΐφια" , φαινονται με το ματι μια χαρα.

Στην 1-η φωτο ειναι κωπήποδα. Στ 2-η δεν φαινεται καθολου τι ειναι. Στ 3-η ή μωρα πλαναρια ή nematoda. Δεν βλαπτουν. και ostracoda ειναι καλα "ζωακια"...

πριν 23 λεπτά, το μέλος Antoonia έγραψε:

Ή μπορεί να είναι και υποστρωμα που να βγαίνει προς την επιφανεια (;)

Τι υποστρωμα εχεις βαλει; Και πόσα εκ χαλικακι εχει απο πανω;

 

πριν 25 λεπτά, το μέλος Antoonia έγραψε:

Το βιολογικό υλικο που θα μείνει από το 2ο φιλτρο τι μπορώ να το κάνω για να μην πάει χαμένο; είναι κάπου στο μισό κουτί mini siporax και το έστρωνα τόσο καιρό. Μπορω να το ρίξω ετσι απλά μέσα στο υποστρωμα; 

Άνετα.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Αυτο το ασπρο που ειδα ειναι σίγουρα στρογγυλό με μικρή ουρά που δεν κολυμπούσε συνεχόμενα αλλά σαν να έπαιρνε φόρα κάθε φορά. Δεν ξερω πως αλλιώς να το εξηγήσω. Πάντως δεν ήταν αρκετά μεγάλο για να μπορώ να διακρίνω τα χαρακτηριστικά του. 

Το άλλο δεν μπόρεσα να το βγάλω καλύτερη φωτο. Αλλά είναι σαν σκαθάρι πχ με ποδαράκια. Πάνω έχει κάτι σαν κέλυφος με αυλακωσεις νομίζω. 

Πάντως Γενικά για να μην μου βγαίνουν τέτοια να φροντίζω να κρατάω το υποστρωμα καθαρό; 

 

Έχω βάλει ένα της tropica για ανάπτυξη φυτών και από πάνω περίπου 3 εκ χαλίκι. Δεν θα προσθέσω παντού. Λίγο στο ξύλο για να θαφτεί καλύτερα και στις ρίζες από κάτι κρυπτοκορινες που δεν μπορούσα να τις βάλω πιο μέσα γιατί έβγαινε το "χωμα" στο νερό. 

Link to comment
Share on other sites

Υπαρχει αυτο το θεμα με υποστρωματα - οταν βγαζεις τα φυτα (ειδικα κρυπτοκορινες)..... Δεν πειραζει.

Κανονικα πρεπει να βαλεις 4 εκ χαλικακι απο πανω για να μην βγαινει στο νερο. Κάνε ακομα 1-2 φορες αλλαγη νερου, δεν βλαπτει.:)

Τα "ζωακια" υπαρχουν και θα υπαρχουν σε ολα τα ενυδρεια. Γινονται πολλα, οταν υπαρχει πολυ τροφη για αυτα. Παιζει ρολο, αν ειναι καθαρος ο βυθος σιγουρα. Απλα περιοριζεις τροφη για τις γαριδες (αν ταιζεις).

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Αν σε ενοχλούν αυτά τα "ζωάκια" νομίζω πως με λίγο πιο συχνές αλλαγές νερού θα μειωθούν.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...