Jump to content

ΑΜΦΙΒΙΑ


Recommended Posts

Καλησπέρα παιδία. Ενδιαφέρομαι να φτιάξω ένα vivarium(αν το λέω σωστά) και να φιλοξενήσω κάποιον βάτραχο.  Σε ένα πρώην ενυδρείο 60χ30χ30. Έχω τις εξής απορίες:

1) Τι ράτσες μπορώ να βρώ εύκολα στην Ελλάδα (και τι απαιτήσεις έχουνε φαγητό-θερμοκρασία).

2) Τι φυτά μπορώ να βάλω-υπόστρωμα;

3)Η βρύα που βρίσκουμε στα δάση μας κάνει;

4)Τι φωτισμό θέλει (το ενυδρείο έχει μια Τ8 15W στο καπάκι)

Ελπίζω να μην έγινα κουραστικός :) 

Έγινε επεξεργασία - Liakos1
Link to comment
Share on other sites

Το βιβάριουμ που λές δεν κάνει λόγο ύψους, κανονικά τα βατραχάκια θέλουν ένα τεράριο ή αν τα βάλεις σε νορμάλ ενυδρείο πρέπει να υπάρχει κυκλοφορία του αέρα αυτό είναι απαραίτητο για τα βατραχάκια. Το ελάχιστο ύψος είναι 50cm

Υπάρχουν δυο τύποι κυκλοφορίας του αέρα με τον κλασικό να είναι απο μπροστά κάτω προς τα πίσω πάνω, αυτόν τον τύπο τον συναντάμε σε όλα σχεδόν τα αγοραστά. Ο δεύτερός τύπος είναι απο κάτω δεξιά προς τα πάνω αριστερά, συνήθως τον συναντάμε σε αυτοσχέδια τεράριουμ και σε τεράριουμ με σχετικά χαμηλή υγρασία, η σε μακρόστενα τερραριου τύπου έρημος.

Τα βατραχάκια προτιμούνν την πρώτη περίπτωση, δηλαδή απο μπροστά προς τα πίσω πάνω. Αυτό έχει και ένα ακόμη θετικό, λόγο της κυκλοφορίας του αέρα απο μπροστά δεν θολώνει το μπροστινό τσάμι και βλέπεις καθαρά το τεράριο. Στην δεύτερη περίπτωση (δεξιά - αριστερά) ή σε γυάλα τύπου ενυδρείου πρέπει να προσαρμοστούν στο μπροστινό τσάμι Οπότε,  ή θα πάρεις τεράριο ή θα  φτιάξεις κάτι μόνος σου με σωστές όμως προδιαγραφές, αλλιώς θα έχεις μεγααααααλα προβλήματα.

 

Uπάρχουν πολλά είδη βατραχάκια,  η συνήθεις είναι οι δεντροβατες και οι επιπεδοβάτες. Οι δεντροβάτες συνήθως είναι δραστήριοι όλοι την ημέρα ενώ οι εππεδοβάτες είναι μαλασμένοι σε δραστήριους όλη την ημέρα, μόνο το απόγευμα ή μόνο το βράδυ.

Οπότε αν θέλεις να βλέπεις κίνηση πας σε δενδροβατες ή ημερήσιους επιπεδοβάτες.

 

Φυτά:  Όλα τα υδρόφυλά φυτά και όλα τα emers φυτά που χρησιμοποιούμε στο ενυδρείο μας, αλλα και απο την φύση με το ρίσκο να βάλεις κάτι το μολυσματικό μέσα στο ενυδρείο.

 

Υπόστρωμα υπάρχουν στην αγορά ιδικά υποστρώματα που απλά τα αγοράζεις και δεν χρειάζεται να κάνεις κάτι άλλο

Ο φωτισμός πρέπει να είναι ένας φωτισμός μίξης για ανάπτυξη φυτών (δηλαδή καλός φωτισμός) και μια λάμπα UV λάμπα για δεντροβάτες όχι μια γενική για ερπετά γιατί θέλουν λίγο UV. Αν δεν βάλεις UV θα πρέπει να δίνεις μετά βιταμίνη D.

 

Επίσης θέλουν οπωσδήποτε υγρασία την ημέρα 80% και το βράδυ κοντά στο 100%, ο τεχνητός ψεκασμός με χρονοδιακόπτη  είναι απαραίτητος. Θερμοκρασία 20-24 to βράδυ αφού κλείσουν τα φώτα και 24-28 την ημέρα και κατά διαστήματα για λίγες ημέρες 30 αλλά ζορίζατε το ζωντανό όπως και τα ψάρια. Τροφός της αγοράζεις μια φορά και μετά της αναπαράγεις μόνο σου. Η κλασικές είναι τα δροσοφυλα και τα σπρινκταιλς.

 

Αυτά εν ολίγης είναι και άλλα που πρέπει να προσέξης πχ αποστραγγιστικά  έργα, λιμνούλα, στολισμός της πλάτης κτλ. Αυτά αργότερα αν τελικά αποφασίσεις να προχωρίσεις.

 

Το πρόβλημα είναι που θα τα βρεις και πόσο θα τα βρεις μερικές φορές μπορεί και να τα παραγγείλεις, δυστυχώς βατραχάκια που κάνουν 25-50 ευρώ στην Ευρώπη στην Ελλάδα λόγο της μικρής ζήτησες θα τα βρεις 80-150 ευρώ. Δηλαδή για ένα ζευγάρι μπορεί να δώσεις 160 με 300 ευρώ και μιλάμε για κοινά είδη αν πας σε λίγο ποιο ψαγμένα η τιμές είναι εξωφρενικές.

 

Ελπίζω πως μετά απο όλα αυτά που έγραψα να θέλεις ακόμη να αποκτήσεις βατραχάκια. :)  

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Για οριζοντιο τερραριο ταιριαζει αυτο (γινεται πολυ μεγαλο μεχρι 25-28 εκ) - http://www.feeders.gr/pacman-frog-οδηγός-φροντίδας/

και αυτο το μικρουλι - http://www.feeders.gr/bombina-orientalis-οδηγός-συντήρησης-βάτραχου/

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

να πω την αλήθεια με έχουν τρελάνει τα dart frogs ? άλλα έχω την εντύπωση είναι δύσκολα και δεν νομίζω να βρώ εύκολα...

Link to comment
Share on other sites

πριν 12 ώρες, το μέλος Liakos1 έγραψε:

να πω την αλήθεια με έχουν τρελάνει τα dart frogs ? άλλα έχω την εντύπωση είναι δύσκολα και δεν νομίζω να βρώ εύκολα...

Οπως τα λες.... ο @Χρήστος ειχε ενα πανεμορφο ζευγαρακι!

Link to comment
Share on other sites

πριν 12 ώρες, το μέλος Liakos1 έγραψε:

να πω την αλήθεια με έχουν τρελάνει τα dart frogs ? άλλα έχω την εντύπωση είναι δύσκολα και δεν νομίζω να βρώ εύκολα...

@Liakos1όπως όλα τα ζωντανά αν τηρήσεις κάποιες αρχές και ο εξοπλισμός είναι αυτός που πρέπει δεν είναι καθόλου δύσκολα, έχει πολλά είδη που είναι εύκολα και ιδανικά για αρχάριους, όπως πχ τα γκαπακια για το ενυδρείο έχει και τα αντίστοιχα dart.

 

Εγώ τα έχασα απο λάθος χειρισμό της γυναίκας μου και όχι απο κάποια άλλα αίτια.  Έλειπα και την είπα πως να τα ταΐζει αυτή άνοιξε το καπάκι άργησε να ρίξει την τροφή το ένα έφυγε και το άλλο δεν πρόσεξε και  ζουπήχτηκε στην πόρτα καθώς ήταν έτυμο για απόδραση. Από τότε ψάχνω να ξανα βρώ  στην Ελλάδα αλλά τίποτα. Εξωτερικό έψαξα όχι διεξοδικά αλλά δεν στέλνουν εύκολα ζωντανά βατράχια σε ιδιώτες.

 

Το φθινόπωρο είναι η κατάλληλη εποχή δεν έχει ούτε ζέστη ούτε κρύο και αν βρεθούν θα βρεθούν ή τώρα ή μετά την άνοιξη πάλι. Βρίσκομε σε επαφή με κάποιο κατάστημα για μια ενδεχόμενη εισαγωγή, αν τελικά είναι να γίνει και πότε, και πόσο θα κοστίσει θα ξέρω αύριο. Αν πραγματικά ενδιαφέρεσαι ενημέρωσε με

Link to comment
Share on other sites

Φυσικά!! Αν είναι εύκολο βάλε εδώ τα είδη και τις τιμές. Όσο αφορά την ζέστη έχω αποθήκη οπού η θερμοκρασία το καλοκαίρι είναι χαμηλή.(25-26 όταν φτάνουν τα 35 άρια (ΑΘΗΝΑ) ) 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...