Jump to content

Πιθανό (μεγάλο) πρόβλημα με χελώνες


Recommended Posts

Καλησπέρα στην ομαδα.

Διαβάζω εδώ και μέρες το φόρουμ σας αλλά και σήμερα πήρα την απόφαση να κάνω εγγραφή γιατί φαίνεται τα μέλη μας βοηθάνε και να έχουν γνώσεις επί των θεμάτων, κάτι που σίγουρα δεν έχω εγώ. 

 

Πριν από περίπου 2 εβδομάδες αγόρασα 2 (ιαπωνικά μου είπαν) χελωνάκια. Τα έχω μέσα σε ενυδρείο με ραμπιτσα για ξηρά. Κάτω έχω βάλει χοντρό χαλίκι, φίλτρο για το νερό, θερμοστάτη (που το petshop μου είπε να τον ρυθμίσω στους 24 βαθμούς) και ταιζω 2-3 φορες την ημέρα γαριδάκια αποξηραμένα (ρώτησα για άλλη τροφή κλπ αλλά μου λέει δεν χρειάζεται). Έχω βάλει λάμπα uv (αυτή την άσπρη όχι την κόκκινη) η οποία φέγγει τουλάχιστον 8 ώρες την ημέρα. Το νερό είναι βρύσης, αλλάζω κάθε μέρα σχεδόν 2-3 λίτρα και όταν ρώτησα άμα χρειάζεται τίποτα άλλο μου είπαν πως όχι. Όσων αφορά της βιταμίνες κάθε φορά που αλλάζω νερό προσθέτω. 

 

Το πρόβλημα μου είναι το εξής. Από την ημέρα που της έβαλα μέσα, η μία χελώνα κάθεται μονίμως κάτω από την λάμπα, δεν τρώει και είχε μαλακό καβούκι. Εάν την βάλεις μέσα στο νερό κινείται αλλά γενικά δεν. Σήμερα παρατήρησα ότι ένα πολύ μικρό κομμάτι από το καβούκι της έσπασε. 

 

Δεν ξέρω τι πρέπει να κάνω. Ο petshopας μου λέει πως είναι λόγο εποχής και ότι λογικά θα πάρει τα επάνω της κάτι που δεν το βλέπω να γίνεται και ειναι κρίμα το ζωο. 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Καλησπερα, αρχικα βαλε μια φωτο τη χελωνα απο κοντα να καταλαβουμε τι ειδος ειναι, γιατι ''ιαπωνικη'' δεν εχω ξανακουσει (κινεζικες ναι)..... επισης διαβασε τα παρακατω αρθρα αρχικα για να παρεις μια ιδεα τι αναγκες εχουν οι νεροχελωνες και θα τα πουμε και λεπτομερώς αργότερα....

 

Link to comment
Share on other sites

Όντως υπάρχει ένα είδος  που ζει μόνο στην Ιαπωνία τώρα που το έψαξα λίγο, είναι της ίδιας οικογενείας (Mauremys) με τις ''κινέζικες'' που τις βρίσκουμε παντού στην Ν.Α Ασία, αλλά αυτή ζει μόνο στην Ιαπωνία και για αυτό και ονομάζεται  Mauremys japonica (Japanese pond turtle).

Link to comment
Share on other sites

πριν 3 ώρες, το μέλος corto maltese έγραψε:

Καλησπερα, αρχικα βαλε μια φωτο τη χελωνα απο κοντα να καταλαβουμε τι ειδος ειναι, γιατι ''ιαπωνικη'' δεν εχω ξανακουσει (κινεζικες ναι)..... επισης διαβασε τα παρακατω αρθρα αρχικα για να παρεις μια ιδεα τι αναγκες εχουν οι νεροχελωνες και θα τα πουμε και λεπτομερώς αργότερα....

 

Η πίσω που φαίνεται στην φωτογραφία είναι που έχει το θέμα. Επίσης διάβασα το άρθρο που παραθεσατε και ρώτησα συγκεκριμένα για τον τάπητα που έχει κάτω μπας και πρέπει να βάλω χαλίκι ή άμμο ήκτκ τέτοιο και μου είπαν όχι. 

IMG_20201013_204449.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Καλησπέρα κόσμε. Δεν ανέβασα φωτογραφίες άλλη γιατί δυστυχώς μετά την δουλειά όταν πήγα σπίτι η χελωνιτσα μας άφησε. 

Είχε χάσει 3 μικρά κομμάτια από το καβούκι της. 2 μέρες πριν είχε κλειστά μάτια και πήγα πήρα σταγόνες κλπ, τα άνοιγε μεν αλλά τίποτα. Εν τέλει την πήγα και στο petshop καλά σε έναν κτηνίατρο να δω μήπως έπεσε απλά σε χειμερία νάρκη αλλά δυστυχώς πέθανε. Προβληματίζομαι απλά άμα έκανα κάτι λάθος εγώ. 

Ενδεικτικά να σας πω πως

1)η χελωνιέρα μου είναι γυάλινη 60*25*25 

2) έχω βάλει μέσα φίλτρο που το καθαρίζω και 2 φορές την εβδομάδα. 

3)το νερό το ανανεώνω όσο πιο συχνά μπορώ ποτε όλο 

4)το χαλίκι κάτω που έχω 1 φορά την εβδομάδα το αφαιρώ και το πλένω με βραστό νερό κλπ

5) διατροφή δίνω γαριδουλες, πέλλετ και Μαρουλι

6) μέσα έχω θερμοστάτη οπότε το νερό είναι σταθερό στους 26-27 βαθμούς περίπου

7)έχω λάμπα uv5 και τώρα τελευταία πήρα και μια uv10 για εφεδρεία μέχρι να βρω δλδ από την άλλη

Αυτά. Από ότι διάβασα και εδώ μέσα μάλλον ήταν άρρωστο το χελωνάκια και είχε και σήψη καβουκιου. 

 

Επιπλέον ερώτηση είναι η εξής. 

Με την μια αυτή λάμπα είμαι καλά; Χρειάζομαι και δεύτερη για ζεστή; Να αλλάξω κάτι στην διατροφή κλπ; Σας ευχαριστώ

 

 

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα, λυπάμαι για την απώλεια. Δυστυχώς συμβαίνει ήταν ήδη ταλαιπωρημένο απ' ότι καταλαβαίνω και έκανες ότι έπρεπε. 
Σχετικά με τα παραπάνω, 
1. 60x25x25 για αρχή καλά είναι αλλά σίγουρα θα χρειαστείς μεγαλύτερη σε λίγο καιρό. 
2. Τι φίλτρο έχεις και γιατί το καθαρίζεις 2 φορές την βδομάδα; Αν και είναι μικρό το ενυδρείο, με τόσο συχνό καθάρισμα δεν θα στρώσει ποτέ.  
3. Το νερό σε τι ύψος το έχεις; πόσα λίτρα έχεις στο ενυδρείο τώρα; Επίσης στο νερό προσθέτεις αντιχλώριο; Αν δεν θές να βάζεις αντιχλώριο τότε πολύ απλά γεμίζεις κουβά με νερό και το αφήνεις 24-48ώρες για να έχεις καθαρό νερό χωρίς χλώριο. Εγώ για παράδειγμα δεν θέλω να βάζω χημικά στο νερό και έχω βάλει ένα φίλτρο 2 σταδίων στην βρύση για κατακράτηση βαρέων στοιχείων ενεργού άνθρακα για αποχλωρίωση. 
4. Το χαλίκι καλό θα ήταν να το αφαιρέσεις εντελώς. Η χελώνες έχουν τάση να το τρώνε και μπορεί να προκαλέσει απόφραξη αν δεν μπορέσει να το βγάλει με τον κλασσικό τρόπο...
Αν δεν θέλεις να είναι γυμνό το ενυδρείο βάλε ψιλή άμμο. Για αρχή πάντως καλύτερα γυμνό το ενυδρείο. 
5. Πελλέτ και μαρούλι είναι πολύ καλά.  Γαριδούλες να τις σταματήσεις, μια φορά ανα 2 βδομάδες το πολύ, δεν προσφέρουν απολύτως τίποτα. Μέχρι να γίνει ενός χρονών, πελλέτ καθημερινά (1 φορά σε ποσότητα όσο είναι το κεφάλι της σε επίπεδο), μαρούλι επίσης καθημερινά ένα φύλλο σε μέγεθος όσο το καβούκι της.  Πελλέτ δες να πάρεις καλής ποιότητας πχ. της Ζοοmed το Hatchling Formula, επίσης σκόνη ασβεστίου για να πασπαλίζεις τα πελλέτ ή της γαρίδες αρκετά συχνά για τον πρώτο χρόνο ειδικά. 
6. Με τον θερμοστάτη ή θερμοκρασία που γράφεις είναι μια χαρά. Μια παρατήρηση μόνο, ο θερμοστάτης έχει προστατευτικό πλαστικό ή είναι ο κλασσικός γυάλινος? 
Επίσης καλό είναι να έχεις και ένα ψηφιακό θερμόμετρο μέσα στο νερό για να τσεκάρεις την θερμοκρασία που πρέπει να είναι 26-28 βαθμούς. 
7. Η λάμπα σου είναι εντάξει αλλά πόσο Watt είναι αν είναι 13W δεν παρέχει σωστή ακτινοβολία και πρέπει να μπει πολύ χαμηλά. Αν θες πες μας τι μάρκα είναι. 
Λάμπα θερμοκρασίας τώρα που βάζει κρύο ΝΑΙ πρέπει να βάλεις και η θερμοκρασία στην στεριά να είναι 31-34 βαθμούς. Επίσης πολύ σημαντικό είναι και οι 2 λάμπες να είναι κάθετα με την στεριά και όχι υπό γωνία. 
 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Έχω κι εγώ ένα παρόμοιο πρόβλημα. Τα χελωνακια μου είναι ολόιδια, αλλά το ένα κάθεται συνεχώς στην στεριά, έχει μαζέψει τα πίσω πόδια και την ουρά και κάθεται ακίνητο, με τη μούρη στη γωνία του γυαλιού. Κοιμάται και όταν το βάζουμε στο νερό ξανανευαινει γρήγορα στο νησί. Δεν έχει μαλακό καβούκι ούτε φεύγουν κομμάτια. Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι θέλει να πέσει σε χειμερία νάρκη. Εσείς τι λέτε; Μήπως είναι κάτι άλλο;

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Παιδιά έχω μια ερώτηση που ίσως να σώσει μια ζωή! Πήρα σήμερα μια χελωνιτσα! Έχω ήδη μια στο ενυδρείο μου και σκέφτηκα να πάρω και μια ακόμα! Αυτή που πήρα βεβαια αράζει όλη την ώρα πάνω στο βραχακι που έχω να επιπλέει! Το θέμα μου ποιο είναι? Παρατήρησα ότι από κάτω που το καβούκι είναι μαλακό σε αυτήν παραείναι μαλακό και έχω τρομάξει πολύ… στην άλλη που είχα πρώτα που είναι και πιο μικρή δεν είναι τόσο και μου φάνηκε μεγάλη η διαφορά μεταξύ τους… επίσης από πάνω στο καβούκι στην μέση που είναι σαν ράχη κάπως σε να μην είναι κολλημένα τόσο καλά και την πήρα σήμερα… δεν ξέρω τι να κάνω… όσο αφορά την πάνω μεριά θα χρησιμοποιήσω τις σταγόνες! Για το από κάτω όμως τι να κάνω?

γενικα ρίχνω τις σταγόνες από τις βιταμίνες στο νερό αλλά και σταγόνες για τα ματια που τις ρίχνω προληπτικά αλλά όσο αφορά το καβουκακι του από κάτω…?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...