Jump to content

Ασθενεια σε γκάπυ και μολλυ μπαλουν


Recommended Posts

Καλησπέρα σας εδω και δύο μήνες απέκτησα το πρώτο μου ενυδρείο Χαρακτηριστικά 60 λίτρα HAILEA K-60 FAMOYS Όλα πηγαιναν καλά έχω δυο θηλυκά και ένα αρσενικο γκάπυ δύο μόλλυ μπαλουν ένα αρσενικό και ένα θηλυκο ένα γκουραμι μπλε και ένα perl 3 tetra neon , 4 κουλι πορτοκαλόμαυρα μάλλον κλόουν  , 1 μονομάχο 30/10 μου τον φεραν δωρο στα γενεθλια μου και 4 γατοψαρα πάντα μου τα έφεραν και αυτα δώρο αλλά ψοφησαν σε 4 μέρες Λοιπόν δεν ξέρω πολλά , το ενυδρείο εχει μεσα annoubia kai 2 annoubies nana ,Ceratophyllum Demersum, Echinodorus Vesuvius, Egeria Densa, Gourami Pearl (Trichopodus Leerii), Spiky Moss ,Staurogyne sp. Bihar, Taxiphyllum sp."Flame" Moss και το φίλτρο είναι ΗΕ-400.Το πρόβλημα είναι λοιπόν ότι τα γκάπυ τα μόλλυ και τα τέτρα έχουν βγάλει άλλο στο πλάι , άλλο στην ουρά , άλλο στα πλευρά ένα άσπρο σαν λουρίδα , σαν αγκάθι σκληρο τί να κάνω;;;

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα. 

Κατ'αρχήν το ενυδρείο είναι ψαρόσουπα. Έχεις πάρα πολλά είδη αριθμητικά και ασύμβατα μεταξύ τους και σε λάθος αναλογίες. Όλα αυτά τα ψάρια παράγουν αμμωνία η οποία είναι τοξική για αυτά και σαν αποτέλεσμα αρχίζουν οι ασθένειες. Δεν πειράζει όμως εδώ είμαστε να τα φτιάξουμε. 

Κατ'αρχήν εγώ δεν θα ασχολιόμουν καν με την ασθένεια σε πρώτη φάση. Και να κάνεις θεραπεία πιστεύω δεν θα διορθωθεί και τόσο το πρόβλημα. 

Τι κάνεις όμως από δω και πέρα:

1) Ανεβάζεις φωτογραφία του ενυδρείου

2) Ανοίγεις το φίλτρο και σημειώνεις τι έχει μέσα. Σφουγγάρια, μακαρόνι, ότι βλέπεις.

3) Προμηθεύεσαι άμεσα υγρά τεστ νερού για αμμωνία (ΝΗ3/ΝΗ4),νιτρώδη (ΝΟ2) και νιτρικά (ΝΟ3). 12 ευρώ μέση τιμή για το κάθε ένα αν δεν μπορείς όλα μαζί τότε με τη σειρά που τα σημείωσα. Διαφορετικά πηγαίνεις σε ενυδρειακό μαγαζί και ρωτάς αν μπορούν να σου κάνουν αυτοί τα τεστ. Σημειώνεις εδώ τις μετρήσεις που σου είπαν. Ενδεικτικά θα έλεγα και ένα τεστ για PH.

4) Χρειάζεσαι επίσης αντιχλώριο, αν δεν έχεις ήδη, και ένα σκεύασμα βακτηρίων (Microbe-lift nite-out κτλ)

5) Σημείωσε το πρόγραμμα που ακολουθείς για τις αλλαγές νερού. Δηλ. κάθε πότε κάνεις, πόσο και πως κάνεις την αλλαγή πχ βγάζεις νερό από το ενυδρείο και μετά το βάζεις κατευθείαν από τη βρύση?

 

6) Σου σημειώνω ποια ψάρια από αυτά που έχεις μπορείς να κρατήσεις σε 60 λίτρα και μόνο. Τα υπόλοιπα πρέπει να δωθούν. 

   i) Το χαρέμι γκάπυ που έχεις. Προσοχή γιατί γεννούν πανεύκολα και θα έχεις ξανά γεμάτο ενυδρείο σε σύντομο διάστημα. Φυσικά υπάρχει η επιλογή να χαρίζεις τα μικρά.

   ii) Τα μόλυ. Το ίδιο ισχύει για τις γέννες και σε αυτά.

   iii) Τα δύο γκουράμι. Στο τέλος σημειώνεις και ένα pearl gourami. Για μένα καλύτερα να μείνουν δύο. 

   iv) neon tetra. Πάνε κοπάδι δηλαδή θέλεις από 6 ψάρια και πάνω. Με επιφύλαξη αυτά και δεν θα το πρότεινα καν αλλά πρέπει να δούμε στη πορεία τις σκληρότητες αν είναι οι σωστές.

   v) Τον μονομάχο μόνο του.

   vi) Συνδυασμός μονομάχος μαζί με μία ομάδα κορυντόρας των 6+ . Φωτογραφία και εδώ για να δούμε ποια κορυς είναι όμως. 

   vii) Κούλι. Λογικά εννοείς τα kuhli loach και όχι τα clown loach (κλοουν). Χωρίς να έχω εμπειρία από τα πρώτα πιστεύω πως δεν κάνουν αλλά τα δεύτερα γίνονται σίγουρα τεράστια οπότε όχι.

 

 

Έγινε επεξεργασία - panagiotis_dms
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Μπορω να φανταστω τι terror κάνει το μπλε γουραμι στα άλλα ψαρια στα 60λ.........

πριν 9 ώρες, το μέλος panagiotis_dms έγραψε:

 iii) Τα δύο γκουράμι. Στο τέλος σημειώνεις και ένα pearl gourami. Για μένα καλύτερα να μείνουν δύο. 

Θα διαφωνήσω κατηγορηματικά για τα γουραμι! Δεν κάνουν για ενυδρεια κατω των 120λ. Ειδικα τα μπλε.Τα αρσενικά γίνονται ιδιαίτερα επιθετικά κατά την περίοδο αναπαραγωγής τους (και εκτος αυτου του περιοδου δεν ειναι και πολυ φιλικα με τα άλλα γουραμι)

Μια φωτο απο τα αρρωστα ψαρια θα βοηθουσε.

Link to comment
Share on other sites

@natateo αν είναι όντως τα trichopterus και όχι η Neon παραλλαγή του laila τότε ναι θα συμφωνήσω. Ας μας στείλει φωτογραφίες η φίλη και βλέπουμε. 

Έγινε επεξεργασία - panagiotis_dms
Link to comment
Share on other sites

πριν 35 λεπτά, το μέλος panagiotis_dms έγραψε:

@natateo αν είναι όντως τα trichopterus και όχι η Neon παραλλαγή του laila τότε ναι θα συμφωνήσω. Ας μας στείλει φωτογραφίες η φίλη και βλέπουμε. 

καταλαβα, οτι για colisa lalia σκεφτικες, αυτα μια χαρα ειναι και για πιο μικρα ενυδρεια. Σχεδον ολοι τα "ονομαζουν" dwarf.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...