Θερμοστατης σε νεροχελωνα
-
Recently Browsing 0 members
No registered users viewing this page.
-
Similar Content
-
By Orion FallenChild
Γεία σας σε όλους! Είμαι νέος στο φορουμ και σιγα σιγα αγοράζω τον εξοπλησμό που χρειάζωμε για μια νεροχελόνα. Μαρέσουν πολυ σαν ζώα και σιλέγω όσες πιο πολές πληροφορίες και γνώσεις μπωρώ για να παρέχω στην μελοντική μου χελώνα μια καλή ζωή! Λοίπον, έχω αγορασεί μερικά πράγματα μέχρι τώρα για το ενυδρείο και μαζι με αυτά εχω παρει και θερμοστάτη, Ένας του pet shop μου είπε όμος ότι η χειμερία νάρκη είναι στην φύση της χελώνας και οτι αν της αποτρέπω με το να της έχω πάντα ζεστό περιβαλλον, αυτό θα της κάνει κακό γιατί θα πηγένει κόντρα με τον φυσικό τρόπο ζωής της. Αύτο πρώτη φώρα το ακούω, γιατι όλοι οι άλλοι λένε ότι δεν χρείαζετε να τις εχουμε σε χειμερία νάρκη. Τι να κανω? να τις αφισω κρυο το περιββαλον για την χειμερία νάρκη η να της εχω θερμοστατη και να της το κρατάω ζεστό?
-
By Nikolaos D. Touratzidis
Καλησπέρα στην ομαδα.
Διαβάζω εδώ και μέρες το φόρουμ σας αλλά και σήμερα πήρα την απόφαση να κάνω εγγραφή γιατί φαίνεται τα μέλη μας βοηθάνε και να έχουν γνώσεις επί των θεμάτων, κάτι που σίγουρα δεν έχω εγώ.
Πριν από περίπου 2 εβδομάδες αγόρασα 2 (ιαπωνικά μου είπαν) χελωνάκια. Τα έχω μέσα σε ενυδρείο με ραμπιτσα για ξηρά. Κάτω έχω βάλει χοντρό χαλίκι, φίλτρο για το νερό, θερμοστάτη (που το petshop μου είπε να τον ρυθμίσω στους 24 βαθμούς) και ταιζω 2-3 φορες την ημέρα γαριδάκια αποξηραμένα (ρώτησα για άλλη τροφή κλπ αλλά μου λέει δεν χρειάζεται). Έχω βάλει λάμπα uv (αυτή την άσπρη όχι την κόκκινη) η οποία φέγγει τουλάχιστον 8 ώρες την ημέρα. Το νερό είναι βρύσης, αλλάζω κάθε μέρα σχεδόν 2-3 λίτρα και όταν ρώτησα άμα χρειάζεται τίποτα άλλο μου είπαν πως όχι. Όσων αφορά της βιταμίνες κάθε φορά που αλλάζω νερό προσθέτω.
Το πρόβλημα μου είναι το εξής. Από την ημέρα που της έβαλα μέσα, η μία χελώνα κάθεται μονίμως κάτω από την λάμπα, δεν τρώει και είχε μαλακό καβούκι. Εάν την βάλεις μέσα στο νερό κινείται αλλά γενικά δεν. Σήμερα παρατήρησα ότι ένα πολύ μικρό κομμάτι από το καβούκι της έσπασε.
Δεν ξέρω τι πρέπει να κάνω. Ο petshopας μου λέει πως είναι λόγο εποχής και ότι λογικά θα πάρει τα επάνω της κάτι που δεν το βλέπω να γίνεται και ειναι κρίμα το ζωο.
-
By Dogs N Reptiles
Γεια σας και χαρηκα που ηρθα στο forum σας..Ειχα απευθυνθει σε εσας πριν απο λιγο καιρο για ενα χελωνακι red belly cooter που επασχε απο shell rot αλλα εχει φτιαξει πλεον τρωει κανονικα αν και ακομα εχει στιγματα τα οποια με το καιρο κλεινουν και ο γιατρος ειπε οτι θα αποβαλλει τα λευκα σημεια μεγαλωνοντας και με περισσοτερες βιταμινες
τωρα για να μπαινουμε στο ψητο σκεφτομαι να φερω στο ενυδρειο της μια χελωνα chelydra serpentina η αλλιως snapping turtle.Ξερω οτι ακουγεται τρελο αλλα πιστεψτε με μαγκες εχω δει τετοια αγριοχελωνα μαζι με κοκκινομαγουλη και ηταν και οι δυο ενηλικες παρολα αυτα δεν ειδα αγρια συμπεριφορα..Στη δικη μου περιπτωση αυτη η χελωνα θα ειναι μωρο στο ιδιο μεγεθος με τη δικια μου και μεγαλωνοντας τα δυο μωρα σκοπευω να τα χωρισω αργοτερα και θα συγκατοικισουν μαζι που ως μωρα εχω δει οτι οι snaoping ειναι πιο ηρεμες και μεγαλωνοντας γινονται τεριτοριαλ με τα αλλα ζωα..Οποτε παιδια να το κανω η οχι ; Μπορουν για τωρα που ειναι και οι δυο μωρα να συγκατοικησουν χωρις θεμα;
οριστε το βιντεο
-
By John Xepap
ΚΑΛΗΜΈΡΑ ΚΑΙ ΚΑΛΌ ΠΆΣΧΑ Είμαι και εγώ καινούριος στο Σαιτ έχω δυο χελωνάκια το ένα είναι 13 πόντους και έχει από κάτω πολλές βούλες το άλλο είναι εννέα πόντους και έχει από κάτω λίγες βούλες .
Θέλω να μάθω ηλικία και φύλλο στέλνω φωτογραφίες
Το ενυδρείο είναι 50 πόντους μήκος και 30 πόντους πλάτος 30 πόντους ύψος
Έχει θερμοστάτη και λάμπα για να στεγνώνουν
Δεν έχει φίλτρο το καθαρίζω 1 φορά την εβδομάδα και κάθε 15 ήμερες ολικό καθάρισμα
Εξέδρα έχει άλλα θα χρειαστεί και άλλη
Photos (10).zip
-
By eirinaki6
Γεια σας θα ηθελα να σας ρωτησω εχω ποβλημα με το νεροχελωνακι μου εχει εδω και τουλαχιστον εναν μηνα κλειστα ματια.Στην αρχη νομιζα οτι επεσε σε χειμερια ναρκη αλλα τελικα δεν ηταν αυτο.Τα ματια του ειναι πρησμενα και κλειστα παρολα αυτα που και που τρωει και κουνιεται κανονικα.Να σημειωσω επισης οτι του ειχα βαλει και σταγονες που μου προτειναν απο Pet shop και κρεμα ματιων tobrex.Σημερα του εβαλα χαμομηλι με μπατονετα απτο ενα ματι καθοταν μια χαρα και μολις ακουμπησα το αλλο πανικοβληθηκε και εβγαζε ηχους.Υστερα το αφησα αμεσως στο ενυδρειο του και συνεχιζε ανα καποια λεπτα να βγαζει ηχους.Δεν ξερω τι να κανω σκεφτομαι να παω σε κτηνιατρο αλλα φοβαμαι οτι δεν θα με βοηθησει γιατι το εχω ψαξει πολυ ολο το θεμα.Σας παρακαλω οποιος γνωριζει ας μου πει κατι.
-
By Elena Karaiskakh
Χελωνοφιλοι μου, πολύ καλησπέρα σας.
Σκέφτομαι να αγοράσω χελωνάκι του γλυκού νερού ωστόσο, θέλω πρώτα να αγοράσω τον απαραίτητο εξοπλισμό και μετά να προβώ στην αγορά του.
Έχω ψάξει ήδη τι περίπου απαιτεί και τι φροντίδα χρειάζεται, βρήκα ένα πολύ καλό οικονομικό site και παράγγειλα ήδη έναν θερμοστάτη Resun Mh 150 πλακέ 15w , ψηφιακό θερμόμετρο, εσωτερικό φίλτρο dophin KF-150 με 200 Litra/ώρα, ένα σταθεροποιητικό νερού χελώνας και τροφή sera raffy baby gran 100 ml για μωρά χελωνάκια.
Έχω ήδη στην κατοχή μου ένα ενυδρείο 15 ltr.
1η ερώτηση κάθε πότε και πόσο πρέπει να ταΐζω το χελωνάκι (ώρα και ποσότητα) ?
2η ερώτηση στο φίλτρο πρέπει να βάζω ενεργό άνθρακα μου είπαν σωστά ? μπορώ να βρω το κατάλληλο σφουγγαράκι στα pet shop ? , δεν έχω ξαναπιάσει στα χέρια μου φίλτρο ξέρω ότι είναι ένα μηχάνημα με δυο θήκες μια για το σφουγγάρι και μια για τον άνθρακα που φροντίζει για την καθαριότητα του νερού. Kάθε πότε καθαρίζω το φίλτρο ? πως το καθαρίζω ? ( εγώ φαντάζομαι ότι πετάω τον παλιό άνθρακα και πλένω το σφουγγάρι ) < συγνώμη αν κάνω κάπου λάθος αλλά είμαι άσχετη > .
3η ερώτηση πάλι για το πολυαγαπημένο φίλτρο λογικά δεν πρέπει να βρίσκεται όλο μέσα στο νερό ? με 10 εκ. νεράκι (θα είναι το μισό απέξω) μήπως χαλάσει ? θα μπορεί να δουλέψει σε τόσο λίγο νερό ? να το τοποθετήσω οριζόντια ή κάθετα ή το ίδιο θα είναι?
4η ερώτηση τι πετρούλες να βάλω ? πλαστικά φυτά επιτρέπονται ? ξέρει κανείς που μπορώ να αγοράσω κανένα καλό νησάκι για να λιάζεται το χελωνάκι ?
5η ερώτηση εφόσον θα έχω και φίλτρο αλλάζω το νερό μια φορά την εβδομάδα και αν μπορεί να μου πει κάποιος την αναλογία νερού σε σχέση με το μέγεθος της χελώνας (10 εκ. το περισσότερο σε μικρούλα διάβασα σε ενήλικη όσο είναι η χελώνα σε ύψος δυο φορές )
6η ερώτηση Το σταθεροποιητικό νερού χελώνας το βάζω μέσα στο νερό και το αφήνω μέχρι να διαλυθεί και μετά παίρνω άλλο ?
7η ερώτηση τι βακτήρια χρειάζεται να πάρω κάθε πότε βάζω και τι ποσότητα & τέλος αντιχλωριακό για χελώνες πόσο βάζω σε κάθε αλλαγή ?
Υπάρχει κάτι άλλο που χρειάζεται πριν το πάρω ?
Σας ευχαριστώ πολύ προκαταβολικά για τον χρόνο σας και συγνώμη για τις πολλές ερωτήσεις .
-
By Ρουλα Μαργαριτα
εχω ενα χελωνακι εδω και δυο χρονια! Φετος ομως τωρα που χειμώνιασε δεν τρωει καθόλου ενώ έτρωγε σαν τρελό! Σκέφτηκα την χειμερια νάρκη αλλα οταν το βγάζω στον ηλιο στέκεται στο νησάκι του και λιάζεται !! Τι αλλο μπορω να κανω με το φαί του; ή ειναι φυσιολογικό;
-
By myturtleismylife
Σας παρακαλω βοηθηστε με εχω ενα χελωνακι περιπου 5 μηνων (τοσους μηνες το εχω) και αυτη την εβδομαδα που αρχισαν οι βροχες, δεν κουνιεται πολυ, δεν εχει ενεργεια, γιατι; Με στενοχωρει, μπορειτε να με βοηθησετε; Επισης δεν:
Ειναι Δραστηρια Τρελενεται για τα ψαρακια της Με κοιταει στα ματια Ειναι παιχνιδιαρα και ζουζουνακι (Ολα αυτα δεν τα κανει!! :'( !!!) ειναι σημαντικο γιατι την προσεχω και την αγαπω σαν τα ιδια μου τα ματια. θα σας ημουν πολυ ευγνωμον αν μου απαντουσατε!
-
By Aquazone Team
Θερμαντικά Σώματα
Τύποι - Επιλογή - Τοποθέτηση
του Νικολάου Καρβούνη
Εν αντιθέσει με τα όντα που ο οργανισμός ρυθμίζει την θερμοκρασία του αίματος, τα ψάρια έχουν «ψυχρό αίμα», δηλαδή αποκτούν την θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Επομένως η χρήση ενός θερμαντικού σώματος μέσα στο ενυδρείο για να διατηρεί σταθερή την θερμοκρασία κρίνεται απαραίτητη .
Υπάρχουν κατηγορίες ψαριών, όπου στο φυσικό τους περιβάλλον η θερμοκρασία είναι χαμηλή, οπότε και στο ενυδρείο μας, θα πρέπει να πετύχουμε κάτι ανάλογο. Θαλασσινά ψάρια ή χρυσόψαρα, koi κλπ ανήκουν σ’ αυτήν την κατηγορία.
Είναι βασικό να διατηρούμε την θερμοκρασία στα επιθυμητά, για τα ψάρια, επίπεδα, μιας και έτσι μπορούμε να προλάβουμε έναν μεγάλο αριθμό ασθενειών που προέρχονται από το stress που προκαλεί η διαφορά θερμοκρασίας.
Ο θερμοστάτης αποτελείται από μια διπλή μεταλλική ταινία που παίζει τον ρόλο του διακόπτη. Επεκτείνεται όταν η θερμοκρασία του ενυδρείου ανεβαίνει και συρρικνώνεται όταν η θερμοκρασία κατεβαίνει, αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ανοίγει ή να κλείνει το ηλεκτρικό κύκλωμα που δίνει εντολή στην σπείρα να θερμανθεί. Όταν το κύκλωμα κλείνει, τότε ανάβει το λαμπάκι του θερμοστάτη και αντίστοιχα στην αντίθετη περίπτωση σβήνει. Καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται, δημιουργήθηκαν θερμοστάτες που αντικατέστησαν την μεταλλική ταινία με μικρο-κύκλωμα, έτσι όλα ελέγχονται ηλεκτρονικά και μειώθηκε κατά πολύ η πιθανότητα να φθαρεί, από την χρήση, η μεταλλική ταινία και να μείνει ο θερμοστάτης σε κάποια από τις δύο θέσεις, προκαλώντας ζημιά στο ενυδρείο.
Τα θερμαντικά σώματα χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες: τα κρεμαστά (hang on), τα εξωτερικά (προσαρτημένα στο φίλτρο), τα εσωτερικά και τα βυθού.
Θα αναλύσουμε κάθε μια κατηγορία ξεχωριστά, αναφέροντας την χρησιμότητα, τα υπέρ και τα κατά που προσδίδει το κάθε είδος.
Κρεμαστά (Hang On)
Τα εξωτερικά θερμαντικά σώματα αποτελούνται από ένα στήριγμα στην μια πλευρά και από το θερμαντικό σώμα στην άλλη. Είναι μακράν τα φθηνότερα και πιο «μη ασφαλή» στην αγορά των ενυδρειακών προϊόντων.
Λόγω της κατασκευής τους είναι λιγότερο αποδοτικά από τα εσωτερικά, μιας και δεν είναι πλήρως καλυμμένα με νερό, έχοντας ως αποτέλεσμα μικρότερη επιφάνεια εξαγωγής θερμότητας. Επίσης πρέπει να είναι συνεχώς βυθισμένα στο νερό, σε περίπτωση που το θερμαντικό μέρος στεγνώσει, από την θερμότητα που παράγει θα σπάσει. Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις αλλαγές νερού και να ελέγχουμε τακτικά για πιθανή εξάτμιση του νερού.
Εξωτερικά
Τα τελευταία χρόνια πολλές εταιρείες κατασκευάζουν φίλτρα που, είτε έχουν ενσωματωμένο θερμαντικό σώμα, είτε έτοιμο να προσαρτηθεί σε μια από τις δύο σωλήνες του φίλτρου. Η τάση αυτή οφείλεται σε δύο παράγοντες. 1ον στην επιθυμία πολλών ενυδρειόφιλων να έχουν τον λιγότερο δυνατό εξοπλισμό μέσα στο ενυδρείο και 2ον για την προστασία ψαριών, όπως γατόψαρων από τραυματισμούς λόγω της θέρμανσης.
Η θερμαντική τους ικανότητα μειονεκτεί έναντι των εσωτερικών λόγω της μεγάλης ταχύτητας που περνάει το νερό μέσα από αυτόν. Είναι σαφώς καλύτεροι στην θέρμανση του ενυδρείου από τα εξωτερικά ή του βυθού. Επίσης είναι σαφώς ακριβότεροι από τους υπόλοιπους τύπους και λόγω της ειδικής κατασκευής τους περιορίζουν τον ενυδρειόφιλο στα λίτρα του ενυδρείου.
Εσωτερικά
Τα εσωτερικά θερμαντικά σώματα είναι τοποθετημένα εξ ολοκλήρου μέσα στον νερό. Συνήθως στηρίζονται από μία βάση με βεντούζες σε κάποια από τις πλευρές του ενυδρείου. Λόγω της θέσης τους έχουν την καλύτερη απόδοση, η οποία επιτυγχάνεται από την βέλτιστη διάχυση της θερμότητας. Οι εν λόγω θερμοστάτες αποδίδουν καλύτερα, όταν τοποθετούνται παράλληλα με τον βυθό. Επίσης είναι καλό κατά την αλλαγή του νερού να κλείνουμε τον θερμοστάτη, διότι η επαφή του θερμαντικού σώματος με τον αέρα μπορεί να προκαλέσει ζημιά.
Βυθού
Τα θερμαντικά σώματα βυθού είναι θερμαινόμενα καλώδια τα οποία τοποθετούνται κάτω από το υπόστρωμα, σε κυματοειδή μορφή καλύπτοντας όλον τον πυθμένα. Είναι μια αρκετά διαδεδομένη λύση στην Ευρώπη, ειδικά σε αυτούς που διατηρούν φυτεμένα ενυδρεία. Τα πλεονεκτήματα πολλά, όπως ο καλύτερος αερισμός των ριζών των φυτών, η ομοιόμορφη κατανομή της θερμότητας μέσα στον ενυδρείο και ασφαλώς λόγω της θέσης τους δεν κάνουν αισθητή την παρουσία τους. Το μεγαλύτερο μειονέκτημα είναι ότι για να τοποθετηθούν ή, εάν παρουσιάσουν βλάβη, χρειάζεται να ξεστηθεί όλο το ενυδρείο, επίσης δεν είναι ικανοί να στηρίξουν και να διατηρήσουν υψηλές θερμοκρασίες.
Πριν επιλέξουμε ποιος τύπος θερμαντικού σώματος είναι ο ιδανικός για το ενυδρείο μας, πρέπει να κάνουμε την ερώτηση: «Τελικά χρειάζεται να παρέχω θέρμανση στο ενυδρείο μου και, αν ναι, πόση ισχύ; (watt)» Αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως τι ενυδρείο έχω; τι θερμοκρασία έχει ο χώρος που βρίσκεται το ενυδρείο; τι ψάρια διατηρώ;
Στην περίπτωση που έχουμε ένα θαλασσινό ενυδρείο σε έναν γενικά ζεστό χώρο, δεν υπάρχει λόγος τοποθέτησης θερμαντικού σώματος. Από την άλλη σε ένα ενυδρείο που διατηρεί δίσκους στον ίδιο χώρο, η εγκατάσταση ενός θερμοστάτη είναι επιτακτική. Ωστόσο εάν χρειασθεί να τοποθετήσουμε σε ένα θαλασσινό θερμοστάτη, θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας, ότι το ενυδρείο μας έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι στο οποίο οι κοινοί θερμοστάτες που ο αισθητήρας είναι από ανοξείδωτο ατσάλι μετά από μερικό διάστημα τελικά θα διαβρωθεί. Σε μερικούς, ο μεταλλικός αισθητήρας δεν βρίσκεται πάνω στο θερμαντικό σώμα, σε ακόμα πιο εξειδικευμένα και ακριβά μοντέλα ο αισθητήρας είναι από τιτάνιο το οποίο και δεν διαβρώνεται.
Ο γενικός κανόνας επιλογής της ισχύς του θερμοστάτη είναι 1 watt ανά λίτρο, αυτό όμως έχει άμεση σχέση με την εξωτερική θερμοκρασία.
Στον πίνακα που ακολουθεί μπορείτε να επιλέξετε ανάλογα με την εξωτερική θερμοκρασία και τα λίτρα του ενυδρείου.
Λίτρα…………...……5οC……...……..10oC……...……..15oC (Διαφορά με εξωτ. Θερμοκρασία
25λτ………….……..25Watt………………50Watt……………....75Watt
50λτ………….……..50Watt………………75Watt……………....75Watt
75λτ……….….…….50Watt……………..75Watt………..…....150Watt
100λτ……….……..75Watt………………100Watt………...…..200Watt
150λτ……………..100Watt………..……150Watt……………..300Watt
200λτ……………..150Watt………………200Watt……………..200Watt
250λτ………….….200Watt………………250Watt……………..250Watt
300λτ………….….250Watt………………300Watt……………..300Watt
Σε μεγαλύτερα ενυδρεία θα χρειασθεί να τοποθετήσετε άνω του ενός θερμαντικού σώματος, τα οποία θα πρέπει να είναι ρυθμισμένα στην ίδια θερμοκρασία και να είναι τοποθετημένα στα δύο άκρα του ενυδρείου.
Εάν έχουμε επιλέξει εσωτερικό ή κρεμαστό θερμοστάτη, η ιδανική θέση για να τον τοποθετήσουμε είναι κοντά στην έξοδο του φίλτρου ή κοντά στην αεραντλία. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να έχουμε ακόμα καλύτερη διάχυση της θερμοκρασίας μέσα στο ενυδρείο.
Σε κάποιες περιπτώσεις κρίνεται αναγκαία η κάλυψη του θερμοστάτη με προφυλακτικό κάλυμμα, για να προστατέψουμε ψάρια, όπως τα γατόψαρα, από το να ακουμπήσουν το θερμαντικό σώμα, προκαλώντας τους σοβαρά εγκαύματα.
Κλείνοντας θα πρέπει να έχουμε πάντα κατά νου ότι και οι πιο ακριβοί, εξειδικευμένοι, και πολλά υποσχόμενοι θερμοστάτες, μπορεί να παρουσιάσουν δυσλειτουργία. Γι αυτόν τον λόγο πρέπει να παρακολουθούμε τόσο την θερμοκρασία του ενυδρείου με την χρήση ενός θερμόμετρου, όσο και την λειτουργία του θερμοστάτη, μέσω της ενδεικτικής λυχνίας. -
By asoromani
ΣΩΣΤΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΤΟΥ ΕΝΥΔΡΕΙΟΥ ΜΑΣ
της Αγγελικής Σορομάνη
Κάθε ζωντανός οργανισμός πρέπει να διαθέτει την σωστή θερμοκρασία, έτσι ώστε να διαθέτει ζωντάνια και σωστή υγεία! Πιθανή απόκλιση από τη πρέπουσα θερμοκρασία έχει ως αποτέλεσμα την μείωση της ποιότητας και του χρόνου ζωής των ζωντανών οργανισμών μας.
Τα ψάρια όπως επίσης και τα φυτά αντιδρούν ιδιαίτερα δραστικά στις αλλαγές θερμοκρασίας. Σε περίπτωση αύξησης της θερμοκρασίας 10 βαθμών Κελσίου, αυξάνονται ο μεταβολισμός των ψαριών και των φυτών μας κατά 100%. Σε αυτήν την περίπτωση τα ψάρια μας έχουν ανάγκη από μεγαλύτερη ποσότητα τροφής και τα φυτά μας από περισσότερο φωτισμό και θρεπτικά συστατικά. Σε περίπτωση μείωσης της θερμοκρασίας συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο δηλαδή μειώνεται και ο μεταβολισμός τους.
Αλληλένδετη με την θερμοκρασία του νερού είναι και η ποσότητα οξυγόνου που περιέχει. Το ζεστό νερό περιέχει λιγότερη ποσότητα οξυγόνου απ’ ότι το κρύο. Εάν η θερμοκρασία είναι αυξημένη στο ενυδρείο μας αυτό είναι πολύ επικίνδυνο για τα ψάρια μας, διότι αυξάνεται ο μεταβολισμός τους, άρα έχουν ανάγκη από περισσότερο οξυγόνο, το οποίο όμως δεν είναι άφθονο εξαιτίας της θερμοκρασίας του νερού.
Από μια θερμοκρασία και πάνω, περίπου της τάξεως των 30 βαθμών Κελσίου, τα ψάρια αποκτούν υπερβολικό άγχος, το οποίο φυσικά έχει αρνητικές συνέπειες όπως για παράδειγμα την εξασθένιση του αμυντικού συστήματος του ψαριού, με αποτέλεσμα να είναι πιο επιρρεπές σε ασθένειες. Σε ακόμα υψηλότερες θερμοκρασίες καταπονείται ο μεταβολισμός του ψαριού με αποτέλεσμα τον θάνατό του. Στην περίπτωση της χαμηλής θερμοκρασίας μειώνεται ο μεταβολισμός του ψαριού άρα και η λήψη της ποσότητας της τροφής.
Αλλά και τα φυτά μας χρειάζονται συγκεκριμένη θερμοκρασία για να μην αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα. Σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες τα φυτά μας έχουν ανάγκη από περισσότερο φως και θρεπτικά συστατικά. Μέσω αυτής της διαδικασίας δημιουργούνται κάποιες άλλες ελλείψεις που μπορούν να οδηγήσουν και στον θάνατο των φυτών.
Πέραν των αρνητικών συνεπειών που έχουν οι υψηλές θερμοκρασίες στα φυτά μας και στα ψάρια μας, έχουν αρνητικές συνέπειες και σε όλες τις άλλες βιολογικές και χημικές διαδικασίες που διενεργούνται εντός του ενυδρείου μας. Οι διαδικασίες αυτές λοιπόν γίνονται πιο γρήγορα, άρα όλο το ενυδρείο χρειάζεται περισσότερο οξυγόνο και είναι πολύ πιθανό, χωρίς καν να το καταλάβει ο ιδιοκτήτης του, να «πέσει» σε έλλειψη οξυγόνου.
Τα περισσότερα ενυδρεία, που διατηρούμε στα σπίτια μας, φιλοξενούν ψάρια και φυτά που προέρχονται από τροπικές περιοχές. Σε ένα τροπικό ενυδρείο λοιπόν η θερμοκρασία πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 25 και 26 βαθμών Κελσίου.
πηγή: Nobert Zajac
-
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now