-
Recently Browsing 0 members
No registered users viewing this page.
-
Similar Content
-
By PlanTeam
Μαύρη τριχοειδής άλγη (BBA)
Γενική περιγραφή
Από τις δυσκολότερες μορφές αλγης. Εμφανίζεται με τη μορφή μικρών τουφών πάνω σε φύλα, τζάμια, φίλτρα, διακοσμητικά και γενικά παντού. Το χρώμα της είναι μαυριδερό καφετί και μερικές φορές σκούρο σταχτί. Παρόλο το σκούρο χρώμα της, η άλγη αυτή ανήκει στην μεγάλη οικογένεια των κόκκινων άλγεων (Rhodophyta).
Αιτίες εμφάνισης:
Η άλγη αυτή δεν έχει ερευνηθεί αρκετά και δεν είναι αποσαφηνισμένες οι αιτίες εμφάνισης της. Γενικά έχει παρατηρηθεί ότι μεγάλο ρόλο παίζει το CO2. Συγκεκριμένα εμφανίζεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα CO2, ή σε συνεχής αυξομειώσεις.
Αυξημένα νιτρικά και φωσφορικά είναι μια ακόμη αίτια εμφάνισης αυτής της αλγης με περισσότερη έμφαση στα φωσφορικά.
Κακή ποιότητα νερού, ελλειπείς φωτισμός, όπως και έντονος φωτισμός είναι μερικές από τις αιτίες εμφάνισης.
Αρέσκεται να φυτρώνει σε σημεία με πολύ χαμηλή ροή νερού ή σε σημεία με πολύ έντονη ροή νερού, για αυτό και αρκετές φορές την συναντάμε στην έξοδο του φίλτρου.
Γενικά της αρέσουν όπως καταλαβαίνεται η ακραίες καταστάσεις αλλά όχι μόνο.
Καταπολέμηση:
Προσπαθούμε να έχουμε μια ομοιόμορφη ροή νερού στο ενυδρείο μας.
Αυξάνουμε με προσοχή το CO2 λίγο πάνω από τα 30 mg/lit. Αυξάνουμε τις αλλαγές νερού και φροντίζουμε να έχουμε μια ισορροπημένη λίπανση και φωτισμό.
Αφαιρούμαι όπου μπορούμε την άλγη μηχανικά, είτε ξύνοντας την από τα διακοσμητικά, είτε κόβοντας τα προσβλημένα φύλλα.
Επίσης, η άλγη νεκρώνεται με υπεροξείδιο του υδρογόνου (οξυζενέ) ψεκάζοντας την κατευθείαν πχ με μια σύριγγα .
Τέλος έχει αναφερθεί πολλές φορές ότι η διπλάσια δοσολογία του Flourish Excel έχει εξαφανίσει την άλγη. Προσοχή, η υπερδοσολογία να μην υπερβαίνει τις 7-10 μέρες.
Το άρθρο δημιουργήθηκε απο το μέλος Χρήστος στα πλαίσια των εργασιών της PlanTeam
-
By Stathis Pagonis
Καλησπέρα σε όλους,
Έχω ένα νέο ενυδρειο (2 μηνών) το οποίο Φυτεψα πριν 10 ημέρες.
60 λιτρα
4 Ξιφοφοροι (3 θηλυκά και 1 αρσενικό)
5 Neon Tetra
Αμμωνία 0.25 (αμετάβλητη όσο και να προσπαθώ)
Νιτρικά & Νιτρώδη 0,00
PH 8,2
1 λάμπα 10W
Δεν το βλέπει ο ήλιος
Αλλαγές κάθε 7 ημέρες (προσπαθώ να μηδενισω αμμωνια)
ΦΥΤΑ:
Limnophila Sessiliflora - ambulia
Pogostemon octopus
Cryptocotyne parva
Lobelia cardinalis mini
Καθημερινά βάζω:
5 σταγόνες micro
2 σταγόνες carbon
6 σταγόνες macro 2 φορές την εβδομάδα
1 σταγόνα βιταμίνη για τα ψάρια
Ταϊζω flakes σπιρουλινα
Τις τελευταίες 5 ημέρες παρατηρώ GREEN SPOT στο πίσω τζάμι, στο σημείο που είναι φυτεμένα τα Λιμνοφυλα.
Μπορώ να βάλω αλγοφαγο γλυφτη ή θα έχω πόλεμο στο ενυδρειο ?
Έχετε να προτείνετε κάτι άλλο?
Καλή συνέχεια!
-
By Kleis Gry
Καλησπερα στο φορουμ, ετοιμαζομαι για red cherry χρειαζονται τροφη; καπου διαβασα οτι τρωνε αλγη αρκει να τις ταιζω μονο αλγη; αρκει ενα κοπαδακι των 4;
-
By alex 120
help με τριχωειδες αλγη 2 βδομαδες τωρα γεμιζουν τα φυτα μου τριχες ... κανω 1 φορα την βδομαδα αλλαγη κανονικα ...φιλτρο πεντακαθαρο καθημερινα μπαινει co2 αλλα οι τριχες τριχες... εκοψα οτι ειχαν τριχες και ξαναβγαινουν στα καθαρα φυλλα
-
By natateo
Πρασινη τριχοειδη αλγη.
1. genus Oedogonium.
Δημιουργεί στρώματα που μοιάζουν με χαλί, αναπτύσσονται πάνω από τα φυτά και τη διακόσμηση. Αυτη άλγη συνήθως ανήκουν στο γένος Oedogonium. Εμφανίζονται κυρίως κατά τη διάρκεια της φάσης στρωσίματος ενυδρείου, όταν το βιολογικό σύστημα βρίσκει ακόμη την ισορροπία του.
Αίτια εμφάνισης .
- - ανισορροπία θρεπτικών συστατικών, για παράδειγμα όταν ορισμένα θρεπτικά συστατικά (NPK) ή CO2 είναι ανεπαρκή.
- - υπερβολικά μακρές ώρες φωτισμού ή πολύ έντονο φως πάνω από τη δεξαμενή
- -ανύπαρκτος αριθμός αναπτυσσόμενων φυτών στο ενυδρείο
- - μη ισορροπημένη παροχή θρεπτικών ουσιών , ειδικά όταν πρόκειται για μακροθρεπτικά συστατικά (NPK).
Χρησιμοποιώντας ένα σύστημα έγχυσης CO2 σε συνδυασμό με τα υγρά λιπάσματα διευκολύνουμε την παροχή των υδρόβιων φυτών με ό, τι χρειάζονται .
Η ιδανική συγκέντρωση του CO2 είναι περίπου 20 έως 30 mg / l, πράγμα που υποδεικνύεται από το πράσινο χρώμα μέσα στο μόνιμο τεστ (drop checker).
Εάν το φως είναι πολύ ισχυρό σε σχέση με τις απαιτήσεις των φυτών και την παροχή θρεπτικών ουσιών είναι ανύπαρκτη , ενδέχεται να εμφανιστούν τριχoειδης άλγη. Προσαρμόστε πάντα τη μάζα των φυτών σας με την λίπανση.
Νιτρικά άλατα.
Συχνά υποτονική ανάπτυξη σε υδρόβια φυτά οφείλεται στην έλλειψη αζώτου. Αυτό μπορεί να διαγνωστεί με τo test νερού για τα νιτρικά άλατα. Όταν τα φυτά σταματούν να αναπτύσσονται, ειδικά τα πράσινα άλγη θα επωφεληθούν σύντομα από αυτή την κατάσταση και θα χρησιμοποιήσουν την ανισορροπία των θρεπτικών ουσιών για να “κατακτήσουν “ τη δεξαμενή.
Με καλά υγρά λιπάσματα μπορείτε να ενισχύσετε το περιεχόμενο νιτρικών (NO3)
Οι ανισορροπίες των θρεπτικών ουσιών προκαλούνται συχνά από ανύπαρκτη συντήρηση του ενυδρείου.
Μια τακτική αλλαγή νερού είναι ζωτικής σημασίας! Ανταλλάξτε τουλάχιστον το 30-50% του νερού του ενυδρείου μία φορά την εβδομάδα.
Έλεγχός και θεραπεία.
- - η χρήση επαρκούς αριθμού αλγοφαγων οργανισμών (για παράδειγμα της γαρίδας Amano)
- -βελτιστοποίηση του σχήματος των λιπασμάτων, ειδικά των μακροθρεπτικών ουσιών (NPK).
- -τακτική αλλαγή νερού
- - τακτική φροντίδα του ενυδρείου(φιλτρα,τζαμια,βυθος,κ.α)
- -χρηση Seachem Excel ή Easy-life easy carbo τοπικά, δίνουν καλά αποτελέσματα(προσοχή για υπερδοσολογια )
Αν το ενυδρείο σας είναι έντονα "μολυσμένo" με τριχοειδή άλγη, δοκιμάστε συσκότιση (2-3 ημερες).
Στο τέλος - θεραπεία της δεξαμενής με αλγοκτόνα όπως το Algexit (ή άλλα σκευάσματα) η μια ολοκληρωμένη θεραπεία με υπεροξείδιο του υδρογόνου(οξυζενε) έχουν αποδειχθεί επιτυχείς,
αλλά δεν λύνει το πρόβλημα.
https://www.aquasabi.com/aquascaping-wiki_algae_algae-eaters-in-the-aquarium
https://tropica.com/en/guide/algae-control/
-
By Γιώργος Ζαφ.
Εδώ και μερικούς μήνες το ενυδρείο μου φιλοξενεί μαζί με φυτά και άλγεις. Γενικά δε με πείραζε ιδιαίτερα η ύπαρξή τους και τα φύλλα των φυτών που είχαν πολύ πάνω τους τα έκοβα. Τώρα που έχω όμως χρόνο πρέπει να ασχοληθώ.
Την φωτοπερίοδο την είχα αρχικά στις 9 ώρες, αλλά τον τελευταίο καιρό τη μείωσα στις 8 ώρες (10:00-18:00).
Χθες διάβασα σε ένα παρόμοιο θέμα ότι η νηματοειδής άλγη φεύγει με 3 μέρες κλειστά φώτα και έτσι δεν τα άναψα καθόλου.
Σήμερα διάβασα στην καταπολέμηση της staghorn ότι δεν πρέπει ο φωτισμός να διαρκεί λιγότερο από 7-8 ώρες και έτσι άναψα στις 12:30 περίπου τα φώτα.
Τεστ νιτρικών και φωσφορικών δεν έχω. Αυτό που με παραξένεψε είναι ότι έχω τόση άλγη μόνο με μία λάμπα 4,3 Watt της sera και 2 ταμπλέτες sera florenette δύο φορές τον μήνα. Νομίζω στο ενυδρείο μου υπάρχουν τρία είδη άλγης:
1) staghorn (μάλλον) άλγη:
-
By Danaesip
Σήμερα εντόπισα κάποια πράσινα σκληρουτσικα σημεία πάνω στο γυαλί του ενυδρείου.......και στα φυτά τεράστιες πράσινες κλοστες.....αλλά και στην ρίζα....
σκέφτομαι να πάρω σαλιγκάρια (aple snails)αλλα αυτή την εβδομάδα θα πάρω τα τεστ για το νερό μιας και τρέχει με βακτήρια και πολύ λίγη τροφή εδώ και 3 εβδομάδες....
Τι να κάνω;;;;;
(Άνοιξα άλλο θέμα για να μην τα μπλέκω με στρώσιμο και τέτοια)
-
By νικος123
Τίτλος ενυδρείου: FERPLAST DUBAI 100 WHITE
Διαστάσεις:101 x 41 x h 53 cm
Λίτρα: 190
Χρόνος λειτουργίας: 20 ημερες
Τύπος και διάρκεια φωτισμού:1*39Watt Sylvania Grolux και 1*39Watt Sylvania Aquastar(θα αντικατασταθει απο μια OSRAΜ).Σκοπευω να αυξησω κι αλλο τον φωτισμο,δεν ξερω ακομη με ποιον τροπο.
Co2 και τρόπος διάχυσης: 2κιλη μπουκαλα με 1φυσαλιδα ανα δευτερολεπτο(θα μπει dropchecκer συντομα)\ελαφροπετρα που θα αντικατασταθει απο εξωτερικο αντιδραστηρα
Λίπανση: Ε.Ι
Υπόστρωμα:JBL MANADO
Φίλτρανση: Τetratex Ex 700
Θερμοκρασία: 27
pΗ: -
GΗ:-
KΗ:-
Λίστα φυτών:Eleocharis Accicularis Mini,Limnophila Sesiliofora,Valisneria.Δεν υπαρχουν πλεον:Limnophila Aromatica,"Weeping Moss",Ludwigia Mini Super Red, Pogostemon erectus,Pogostemon Helferi
Λίστα ψαριών και ασπόνδυλων :1 αρσενικο και ενα θυληκο Ramirezi και 2 μικρα ancistrus
Το ενυδρειο στηθηκε πριν 20ημερες.Φυτεψα πρωτα τα φυτα,το γεμισα με νερο και εβαλα σε λειτουργια φιλτρο(με μπολι) και μπουκαλα.Ηταν η πρωτη φορα που χρησιμοποιουσα συστημα co2,το οποιο οταν το πηρα ηταν γεματο.Αφησα το μανομετρο στο 1bar και το συνδεσα με χρονοδιακοπτη.Ολα καλα μεχρι στιγμης.Την 2η μερα ριχνω μεσα στο ενυδρειο 2 ροδοστομους κα με το που μπαινουν στο νερο ψοφανε .Ανοιγουν τα φωτα και βλεπω ολα τα φυτα εκτος απο το γρασιδι να εχουν σαπισει και βλεπω πως η μπουκαλα ειχε αδειασει.Eπειτα καταλαβα πως εκανα βλακεια και την ρυθμισα σωστα,αφου πρωτα την γεμισα.Τα μονα φυτα που αντεξαν ηταν η Limnophila Sesiliofora που βρισκοταν στην αλλη ακρη απο την ελαφροπετρα και το γρασιδακι, το οποιο τις πρωτες 10μερες ειχε μια πολυ καλη αναπτυξη.Τις τελευταιες 10 εχει παρει τον κατηφορο,πολλα κομματια εχουν σαπισει εντελως και τα περισσοτερα εχουν γινει καφε και εχουν πιασει αλγη(ακομα και το υποστρωμα).Η αλγη που εχει πιασσει ειναι καφε νημαοτηδεις και εχω αρκετη πρασινη πανω στην βαλινσεριαΤο ενυδρειο το χτυπαει ο ηλιος αρκετα.Τι μπορω να κανω ωστε να διορθωσω τι κατασταση?Γιατι σαπιζει το γρασιδι?Να ριξω καποιο αλγοκτονο και τι ψαρια να βαλω για να βοηθησουν στην καταπολεμηση της αλγης?(σκεφοτμαι amano και otos μολις στρωσει λιγο ο βυθος).Επισης υπαρχει καποιο φυτο-κλαδεμα σαν αυτα που μου χαλασαν ή παρομοιο για να ξεκινησω απο την αρχη?Ευχαριστω.
ΥΓ.Οι φωτογραφιες ειναι απο την πρωτη μερα και το πως ειναι τωρα.
-
By tropicana
Καλημέρα στην παρέα και καλή χρονία,
Ανακαλυψα ενα προιόν εδω στην Γερμανία που προφανώς δεν κυκλοφορεί στην Ελλάδα,
https://www.amazon.de/Femanga-Algenstop-General-1000ml/dp/B005HNINVS/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1483696239&sr=8-1&keywords=femanga+algenstop+general
Το προιόν αυτο απ οτι λέει ο παρασκευαστής είναι μια συνθεση απο βιοκτόνα τα οποία επιτίθονται σε σχεδον ολες τις μορφές Αλγης σκοτωνοντας ακομη και τους σπόρους,
αποτρεποντας ετσι την εξάπλωση. Η δραστική ουσία ειναι το σαλικυλικό οξύ (Στην ουσία Ασπιρίνη) Ειναι 100% ασφαλές για Φυτά,Ψάρια και ασπόνδυλα.
Η θεραπέια διαρκεί 4 εβδομάδες.
Εγω είμαι τώρα στην πρώτη εβδομαδα και μπορώ να πω πως είδα διαφορα.
Οι πρασινες Αλγες εγιναν γκρί και ξεκολλάνε σιγα σιγα (με την βοηθεια αλγοφαγων και σαλιγκαριων)
Οι Μαυρες Αλγες αρχισαν να ξεκολλανε απο τα φύλλα των φυτών, τα διακοσμιτικά και τα τζάμια , ακόμη και απο τα λάστιχα του εξωτερικου φίλτρου.
Επισεις σταματησαν να ξαναδημιουργουνται μετα απο κλαδεμα ή μηχανική αφαίρεση.
Κυανοβακτηριο δεν είχα (Ευτυχως) ποτέ.
Θα ολοκληρωσω την θεραπέια και θα σας ενημερωνω για τα αποτελεσματα.
-
By AquaNewbie
Θα είμαι όσο το δυνατόν πιο συνοπτικός και γρήγορος. Ύστερα απο την απουσία μου λόγω εργασίας είπα να αρχίσω ξανά με το στήσιμο του ενυδρείου το οποίο διαθέτω. Οι διαστάσεις του είναι 60*30*30. Τώρα διαθέτω σαφώς από το προηγούμενο δύο ρίζες και τρία φυτά. Τα ψαράκια δόθηκαν. Το ενυδρείο μάλιστα είχε παρουσιαστεί και εδώ
Βέβαια ήταν ελαφρώς μεγαλύτερο το προηγούμενο αλλά εφόσον έφυγαν τα ψαράκια αντικαταστάθηκε το περιεχόμενο από το παραπάνω ενυδρείο σε αυτό των διαστάσεων που παραθέτω παραπάνω. Τώρα έχω προμηθευτεί τα εξής. Γιατί στην ουσία στο προηγούμενο δεν είχα υπόστρωμα. Τώρα έχω στην διάθεση μου 2 * Seachem Flourite Black 7 kg και επειδή διάβασα περί του ότι να μην συνδιάζεται με άμμο και και έχω και ένα πακετάκι Seachem Flourite Sand 3.5kg το οποίο θέλω να το χρησιμοποιήσω για το μπροστινό τμήμα. Το ερώτημα μου είναι πριν βάλω το υπόστρωμα πρέπει κάτω να στρώσω τίποτα σκόνες? Ή έτσι όπως είναι απλά θα το στρώσω. Επίσης για τις διαστάσεις θεωρώ πως δεν θα χρησιμοποιηθεί όλο το υπόστρωμα.
Αφού φύγουμε από το θέμα του υποστρώματος περνάμε στα φωτισμό. Ο φωτισμός που έχω προμηθευτεί επειδή θέλω να είναι ανοιχτό το ενυδρείο είναι φωτιστικό Τ5 το οποίο αποτελείται απο δύο λάμπες μια Αrcadia Freshwater 24W και μια Αrcadia Plant Pro 24W. Από μια ματιά που έχω ρίξει είναι μέτριος - υψηλός φωτισμός. Τα φυτά δεν θα έλεγα πως είναι και ιδιαίτερα απαιτητικά. Φυσικά Θα μπουν αρκετά όχι μόνο αυτά τα τρία που διαθέτω.
Σαν λίπανση τώρα σκέφτομαι να το ξεκινήσω χωρίς CO2 και λόγω χώρου. Αλλά έχω προμηθευτεί ολόκληρη τη σειρά της seachem όσον αφορά τα υγρά λιπάσματα τα οποία και θα χρησιμοποιήσω. Και σύμφωνα με το πρόγραμμα της seachem αλλά και βλέποντας και κάνοντας σαφώς. Απο φίλτρο έχω ένα EHEIM Ecco pro 300. Σκέφτομαι να μην χρησιμοποιήσω αεραντλία.
Επίσης για τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού τέσσερα ανεμιστηράκια προσαρμόζονται στην επάνο πλευρά του ενυδρείου. Αυτά απο εξοπλισμό.
Το επόμενο ερώτημα μου είναι έχω διαβάσει άπειρα posts σχετικά με την φωτοπερίοδο και και αρχικά σκέφτομαι τις 2-3εις ώρες.και μετά ανά εβδομάδα την αυξάνω σε τέταρτο? Μέχρι να φτάσω τις 8-9 ώρες? Δεν τα πάω και πολύ καλά με αυτό της φωτοπεριόδου και εξού η απορία μου
Αυτά τα ολίγα. Ευχαριστώ για τον χρόνο που θα αφιερώσει ο καθένας να το διαβάσει και σαφώς οποιαδήποτε συμβουλή ή προτροπή θα είναι πολύτιμη και ευπρόσδεκτη.
-
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now