Jump to content

"Παλιός" που γίνεται νέος...


Χρυσόψαρος

Recommended Posts

Καλημέρα/καλησπέρα σε όλους,

 

έχουν περάσει δυο χρόνια από τότε που αποφάσισα να ασχοληθώ με το ενυδρείο, έπειτα από προτροπή (γκρίνια και κλάμματα) της κόρης μου. Ξέθαψα από την αποθήκη μια αρχαία γυάλα περίπου 20 λίτρων, πήγα στο "ψαράδικο" της πόλης και πήρα δυο χρυσόψαρα (comet), έναν pleco, ένα φιλτράκι και έναν θερμοστάτη. Και ο δρόμος προς την καταστροφή ήταν ανοιχτός... Το πρώτο χρυσόψαρο μας άφησε χρόνους μέσα στο μήνα και άρχισα να υποψιάζομαι ότι κάτι δεν πάει καλά. Άνοιξα το Google και ήρθα σε επαφή με το φόρουμ και γενικότερα με έναν κόσμο του οποίου την έκταση αγνοούσα πλήρως.

Μετά από διάβασμα πολλών άρθρων σε φόρουμ και παρακολούθηση πολλών βίντεο στο YouTube, πήρα την απόφαση να πέσω κατευθείαν στα βαθιά. Έτσι ξεκίνησα την κατασκευή custom γυάλας (λόγω των ιδιαίτερων διαστάσεων του χώρου που υπήρχε) με διαστάσεις 58x35x48 (μ,π,υ), με ενισχύσεις στον πάτο, από απλό γυαλί πάχους 6 μμ.. Μέχρι εδώ κάτι κατάλαβα σωστά από αυτά που διάβασα γιατί ευτυχώς το ενυδρείο είναι μέχρι σήμερα γερό και χωρίς ίχνος διαρροής (μακρυά από εμάς...). Στη συνέχεια προμηθεύτηκα το εσωτερικό φίλτρο Eheim BioPower 160, και για αντικατάσταση του χρυσόψαρου ένα πανέμορφο Koi και ήμασταν όλοι χαρούμενοι (εκτός μάλλον από τους τρείς ενοίκους του ενυδρείου).

Μετά από καιρό, σε επίσκεψή μου στο ενυδρείο της Βαρκελώνης, βλέπω μια λίμνη γεμάτη με κάτι θηρία που έμοιαζαν με το δικό μου και σκέφτηκα να ρωτήσω τι είδος ψάρι είναι αυτό που μοιάζει με Koi και μεγαλώνει τόσο. Ο βιολόγος του ενυδρείου γέλασε όταν κατάλαβε τι είδους ψάρι είχα στο ευδρείο μου και εγώ κατάλαβα τη βλακεία μου. Το ψάρι έπρεπε να φύγει για το καλό του.

Εντομεταξύ πέθανε και το άλλο χρυσόψαρο, αλλά το Koi και ο Πλεκόστομος μεγάλωναν ραγδαία. Μετά απο καθυστέρηση μηνών λόγω έλλειψης (κυρίως) χρόνου και χρήματος, αλλά με επιμελή φροντίδα του ενυδρείου (αλλαγές νερού, μετρήσεις τιμών NO2, NO3, NH4 με υγρά τέστ) πήρα την απόφαση να κάνω reset στο ενυδρείο μου, να δώσω τα ψάρια τα οποία είχαν μεγαλώσει πλέον αρκετά, κ (χωρίς βεβαίως, βεβαίως να αποφύγω κάποια λάθη, όπως θα φανεί παρακάτω).

Και ερχόμαστε στο παρόν...

Η ανταλλαγή των ψαριών (η οποία έγινε χωρίς προμελέτη), έφερε στο ενυδρείο μου 2 Albino Cory, 6 Fruit Assorted Tetra (χωρίς να είμαι βέβαιος), 2 σαλιγκάρια Zebra και 2 Apple Snails. Το αποτέλεσμα ήταν σίγουρα καλύτερο από πριν αλλά για ακόμη μια φορά ξεκίνησα το διάβασμα κατόπιν εορτής. Έτσι ξεκίνησα να φτιάξω μια λειτουργική σύνθεση ψαριών και φυτών για το μέγεθος του ενυδρείου μου (για δεύτερη φορά εξαρχής :)).

Το υπάρχον χαλικο-υπόστρωμα του ενυδρείου (μια άσχημη ανάμειξη λεπτού μαύρου και μεσαίων λευκών βοτσάλων) διατηρήθηκε ως υπόστρωμα και κρύφτηκε κάτω από λεπτό (1-2 χιλ.), χαλαζιακό χαλίκι λευκού χρώματος της Dennerle, για να είναι ασφαλές για τα μικρά Cory. Η βασική σύνθεση είναι μια πέτρα και μια ρίζα από ξύλο Redmoor η οποία "στολίστηκε" με Christmas Moss και Anubias Barteri var. Nana, ενώ στο βυθό φυτεύτηκαν "εύκολα" φυτά (Ceratophyllum Demersum, Hyrgophila Polysperma + Rosanevig). Με την ανοχή του "ψαρά" μου τα "πολύχρωμα και φανταχτερά" tetra επιστράφηκαν και έγιναν 14 guppy (κάποια παραλλαγή snakeskin) ενώ μαζί προστέθηκαν και 7 γαριδούλες Neocaridina. Επίσης ο παλίο θερμοστάτης αντικαταστάθηκε με έναν εκπληκτικό Dennerle Nano Heater Compact 150W, ο οποίος είναι μεγάλος για τα λίτρα μου αλλά ας είναι καλά οι προσφορές της Black Friday.

Η φωτογραφία του ενυδρείου είναι ένα μήνα μετά τη φύτευση (δυστυχώς το περισσότερο κερατόφυλλο σάπισε και έχει σωθεί μόνο ένα κλαδάκιτο οποίο ελπίζω να αναστήσω), έχει προστεθεί Egeria Densa, ενώ τα υπόλοιπα φυτά έχουν κλαδευτεί "επιθετικά" μετά το σοκ των πρώτων ημερών. Για την ενίσχυση του υποστρώματος το οποίο αποτελείται από χαλίκι, εχούν μπει ταμπλέτες Seachem Flourish στις περιοχές όπου η φύτευση είναι εντονότερη. Ο φωτισμός είναι LΕD από "γνωστή" φίρμα του Aliexpress συνοδευόμενος από χρονοδιακόπτη με αυτόματη αυξομείωση του φωτισμού ανάλογα με την ώρα της ημέρας και προς το παρόν πειραματίζομαι με την έντασή του αφού δεν υπάρχει σκέψη για την αντικατάστασή του στο άμεσο μέλλον. Η φωτοπερίοδος (λόγω πειραματισμού αλλά και επειδή μας αρέσει να το χαζεύουμε φωτισμένο το βράδυ για χαλάρωση) κυμαίνεται στις 9-10 ώρες.

Αυτά για τη δική μου δεύτερη αρχή, σας ευχαριστώ όλους για τις ενημερωτικές αναρτήσεις και τις πολύτιμες πληροφορίες και ελπίζω να πάνε όλα καλά.

 

20201130_222015.jpg

Link to comment
Share on other sites

Καλώς όρισες στο χόμπι και στο aquazzone φίλε μου.

Επειδή το θέμα σου εδώ το θέμα σου θα κλειδώσει αυτόματα σε 7 ημέρες συμπλήρωσε την παρακάτω φόρμα (εννοείτε με ότι γνωρίζει από αυτά) και βάλτο στην κατηγορία Ενυδρεία μελών   . Η φόρμα παρουσίασης είναι η παρακάτω 

Γενική κατηγορία ενυδρείου
(Κοινωνικό, Αφρική Λίμνες, Αφρική ποτάμια, Αμαζόνιος, Νότια Αμερική γενικά, Ασία - Ωκεανία, Δίσκοι, Κρύου νερού, Ασπόνδυλα, Φυτεμένο τοπίου, άλλη κατηγορία)

Γενικές Πληροφορίες
Διαστάσεις Ενυδρείου (ΜxΠxΥ):
Συνολικά Λίτρα:
Sump (λίτρα):

Οργανισμοί
Φυτά:
Ψάρια:
Άλλα είδη:

Διακοσμητικά υλικά
Φόντο:
Πέτρες:
Ξύλα:
Άλλα διακοσμητικά :
Υπόστρωμα:
Βυθός:

Φωτισμός
Πηγές φωτισμού (πλήθος και τύπος):
Διάρκεια φωτισμού:

Υποστήριξη οργανισμών
Φίλτρανση:
Θέρμανση/ Ψύξη:
Λίπανση:
Παροχή CO2:
Άλλες τεχνικές ευκολίες ή/και παρεμβάσεις:
Διατροφή:


Παράμετροι
pH:
Γενική σκληρότητα (GH):
Ανθρακική σκληρότητα (ΚΗ):
Αμμωνία (ΝΗ3):
Νιτρώδη (ΝΟ2):
Νιτρικά (ΝΟ3):
Φωσφορικά (PΟ4):
Μέση Θερμοκρασία (°C):

Συντήρηση
Αλλαγές νερού:
Προετοιμασία νερού/πρόσθετα:
Άλλες ρουτίνες συντήρησης:

Φωτογραφίες:


Βίντεο:

FotisAthanasiadis και ΕΥΤΥΧΗΣ reacted to this
Like

 

The Aquazone Team
 

Link to comment
Share on other sites

πριν 13 λεπτά, το μέλος Χρυσόψαρος έγραψε:

Μαρίνο ευχαριστώ για την υπόδειξη. Μήπως πρέπει να διαγράψω το πόστ από την κατηγορία καλωσορίσματος;

 

όχι γιατί εδώ είναι για το καλωσόρισμα .

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...