Jump to content

Recommended Posts

Cyrtocara moorii

 

Επιστημονικό Όνομα: Cyrtocara moorii

Κοινές Ονομασίες: Blue dolphin

Ελληνικό Όνομα: Μπλε δελφινάκια

Γενική κατηγορία: Cichlids

Κλάση: Perciformes

Οικογένεια: Cichlidae

Μέγεθος: Τα αρσενικά του είδους μπορούν να αγγίξουν τα 25 cm μαζί με την ουρά, ενώ τα θηλυκά 5-8 cm λιγότερο.

Βιότοπος: Ενδημικό είδος της λίμνης Malawi. Ζει σε αμμώδεις με βράχια περιοχές σε βαθιά  νερά. 

Συντήρηση στο ενυδρείο
PH: 7.2-8,8 (Ιδανικά: 8 )
KH: 14-20°dKH
GH: 10-18°dGH (Ιδανικά: 16°dGH)
Θερμοκρασία: 24-27 °C (Ιδανικά: 25 °C)

Λίτρα: Μπορούν να ζήσουν σε χαρέμια 1 αρσενικό με 3 ή 4 θηλυκά και τα ελάχιστα λίτρα είναι τα 450 για ένα χαρέμι.

Κοινωνική συμπεριφορά: Σχετικά φιλήσυχο ψάρι σε κατάλληλα λίτρα (γνωστό και ως αγαθός γίγαντας), αλλά μπορεί να επιτεθεί θανάσιμα όταν τίθεται θέμα κυριαρχίας μεταξύ των αρσενικών. Δεν είναι πολύ κτητικό με την περιοχή του πάρα μόνο την εποχή του ζευγαρώματος.

Διαχωρισμός φύλου: Τόσο τα αρσενικά όσο και τα θηλυκά του είδους αυτού παρουσιάζουν το ίδιο χρώμα (μπλε), αλλά και την χαρακτηριστική καμπούρα πάνω στο κεφάλι τους, που όμως στα αρσενικά είναι πιο μεγάλη και πιο έντονη. Επίσης, τα αρσενικά είναι μεγαλύτερα από τα θηλυκά, και το κυρίαρχο αρσενικό παρουσιάζει εντονότερα μπλε χρώματα στα πτερύγια του.  Όταν είναι μικρά έχουν κυρίως μπλε χρώμα, με μαύρες κηλίδες και όταν μεγαλώνουν αποκτούν και την καμπούρα στο κεφάλι. Ασφαλής διαχωρισμός του φύλλου γίνεται μετά την σεξουαλική του ωρίμανση που απαιτεί πάνω από ένα χρόνο μετά την γέννηση τους.

Διακόσμηση ενυδρείου: Αν θέλει κάποιος να φιλοξενήσει αυτό το είδος, θα πρέπει να φτιάξει το ενυδρείο του με πολύ άμμο και πέτρες οι οποίες θα σχηματίζουν φωλιές και περάσματα, αλλά και η άμμος καλό θα είναι να είναι ασβεστολιθική για το λόγο ότι ζουν σε σκληρό νερό. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι ένα μεγάλο ψάρι και πρέπει να του εξασφαλίσουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χώρο κολύμβησης .

Ζώνη Κολύμβησης: Σε όλα τα στρώματα του ενυδρείου άλλα η αγαπημένη του συνήθεια είναι να ανακατεύει την άμμο προς εύρεση τροφής.

Διατροφή: Είναι κυρίως σαρκοφάγο. Τρέφεται με όλες τις τροφές του εμπορίου, σε πέλετς, ακόμα και κάποια φλέικς. Επίσης, μπορεί κάποιος να τα ταΐσει και χειροποίητες τροφές που έχουν βάση το ψάρι. Πολύ προσοχή πρέπει να δοθεί οι τροφές να είναι βυθιζόμενες και όχι επιπλέουσες για αποφυγή της ασθένειας Malawi float . Τρώγοντας από την επιφάνεια αυτά τα ψάρια εγκλωβίζεται αέρας στο πεπτικό τους σύστημα με καταστροφικά αποτελέσματα.

Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο: 12χρόνια υπό καλές συνθήκες

 

Ιδανικοί Συγκάτοικοι: Μπορεί να συστεγαστεί σε ενυδρείο με κάποιες κίλχίδες Haps (ιδανικοί συγκάτοικοι είναι οι αυλωνάκαρες), αλλά απαραίτητο είναι να έχουν τις ίδιες διατροφικές συνήθειες. Πρέπει να αποφεύγεται η συμβίωση με mbuna γιατί τρομάζουν από το τελικό μέγεθος των ψαριών. (έχει αναφερθεί βέβαια συγκατοίκηση με labidochromis χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα).

 

Υποείδη και υβρίδια: Δεν έχουν αναφερθεί

 

Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Δεν είναι δύσκολο να ζευγαρώσει σε κατάσταση αιχμαλωσίας εφόσον τηρηθούν τα απαραίτητα λίτρα, τα απαραίτητα άτομα και ο κατάλληλος διάκοσμος.
Είναι στοματοεπωάζον ψάρι. Το θηλυκό θα πάρει τα αυγά στο στόμα του και το αρσενικό θα τα γονιμοποιήσει. Ο χρόνος που θα χρειαστεί περίπου για να γίνουν τα αυγά γόνος είναι περίπου 21 με 28 μέρες ανάλογα την εμπειρία του θηλυκού αλλά και την θερμοκρασία (το θηλυκό σε αυτό το διάστημα δεν τρώει). Μόλις το θηλυκό απελευθερώσει τα μικρά, τότε αυτά θα τρέξουν να κρυφτούν σε μικρά ανοίγματα. Έπειτα θα αρχίσουν να αναζητούν την τροφή τους, για αυτό θα είναι καλό να τρίβουμε φλέικς έτσι ώστε να μπορούν να τραφούν. Ο πιο σίγουρος τρόπος είναι να βάλουμε το θηλυκό σε μια γεννήστρα αν είναι δυνατόν τις τελευταίες μέρες και μόλις απελευθερώσει το γόνο να το επιστέψουμε στο ενυδρείο για να μην χάσει την θέση του στο χαρέμι.


Γενικές πληροφορίες: Πολλοί χαρακτηρίζουν το συγκεκριμένο ψάρι σαν τον αγαθό γίγαντα της Αφρικής. Δικαιολογημένα αφού το μέγεθος του δεν συνάδει με τον χαρακτήρα του. Δεν θα πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι είναι ημι-αρπακτικό και μικρά ψαράκια που χωράνε στο στόμα τους θα γίνουν ευχαρίστως τροφή για αυτά.

 

Cyrtocara moorii

 

Cyrtocara moorii

 

Το προφίλ δημιουργήθηκε από το μέλος @marinos και οι φωτο παραχωρήθηκαν από το μέλος @tkalamat .

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...