Jump to content

Recommended Posts

1105550988_Cyrtocaramoorii.thumb.jpg.7866bc8ef1fa3472cd958341f481e695.jpg

 

Επιστημονικό Όνομα: Cyrtocara moorii

Κοινές Ονομασίες: Blue dolphin

Ελληνικό Όνομα: Μπλε δελφινάκια

Γενική κατηγορία: Cichlids

Κλάση: Perciformes

Οικογένεια: Cichlidae

Μέγεθος: Τα αρσενικά του είδους μπορούν να αγγίξουν τα 25 cm μαζί με την ουρά, ενώ τα θηλυκά 5-8 cm λιγότερο.

Βιότοπος: Ενδημικό είδος της λίμνης Malawi. Ζει σε αμμώδεις με βράχια περιοχές σε βαθιά  νερά. 

Συντήρηση στο ενυδρείο
PH: 7.2-8,8 (Ιδανικά: 8 )
KH: 14-20°dKH
GH: 10-18°dGH (Ιδανικά: 16°dGH)
Θερμοκρασία: 24-27 °C (Ιδανικά: 25 °C)

Λίτρα: Μπορούν να ζήσουν σε χαρέμια 1 αρσενικό με 3 ή 4 θηλυκά και τα ελάχιστα λίτρα είναι τα 450 για ένα χαρέμι.

Κοινωνική συμπεριφορά: Σχετικά φιλήσυχο ψάρι σε κατάλληλα λίτρα (γνωστό και ως αγαθός γίγαντας), αλλά μπορεί να επιτεθεί θανάσιμα όταν τίθεται θέμα κυριαρχίας μεταξύ των αρσενικών. Δεν είναι πολύ κτητικό με την περιοχή του πάρα μόνο την εποχή του ζευγαρώματος.

Διαχωρισμός φύλου: Τόσο τα αρσενικά όσο και τα θηλυκά του είδους αυτού παρουσιάζουν το ίδιο χρώμα (μπλε), αλλά και την χαρακτηριστική καμπούρα πάνω στο κεφάλι τους, που όμως στα αρσενικά είναι πιο μεγάλη και πιο έντονη. Επίσης, τα αρσενικά είναι μεγαλύτερα από τα θηλυκά, και το κυρίαρχο αρσενικό παρουσιάζει εντονότερα μπλε χρώματα στα πτερύγια του.  Όταν είναι μικρά έχουν κυρίως μπλε χρώμα, με μαύρες κηλίδες και όταν μεγαλώνουν αποκτούν και την καμπούρα στο κεφάλι. Ασφαλής διαχωρισμός του φύλλου γίνεται μετά την σεξουαλική του ωρίμανση που απαιτεί πάνω από ένα χρόνο μετά την γέννηση τους.

Διακόσμηση ενυδρείου: Αν θέλει κάποιος να φιλοξενήσει αυτό το είδος, θα πρέπει να φτιάξει το ενυδρείο του με πολύ άμμο και πέτρες οι οποίες θα σχηματίζουν φωλιές και περάσματα, αλλά και η άμμος καλό θα είναι να είναι ασβεστολιθική για το λόγο ότι ζουν σε σκληρό νερό. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι ένα μεγάλο ψάρι και πρέπει να του εξασφαλίσουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χώρο κολύμβησης .

Ζώνη Κολύμβησης: Σε όλα τα στρώματα του ενυδρείου άλλα η αγαπημένη του συνήθεια είναι να ανακατεύει την άμμο προς εύρεση τροφής.

Διατροφή: Είναι κυρίως σαρκοφάγο. Τρέφεται με όλες τις τροφές του εμπορίου, σε πέλετς, ακόμα και κάποια φλέικς. Επίσης, μπορεί κάποιος να τα ταΐσει και χειροποίητες τροφές που έχουν βάση το ψάρι. Πολύ προσοχή πρέπει να δοθεί οι τροφές να είναι βυθιζόμενες και όχι επιπλέουσες για αποφυγή της ασθένειας Malawi float . Τρώγοντας από την επιφάνεια αυτά τα ψάρια εγκλωβίζεται αέρας στο πεπτικό τους σύστημα με καταστροφικά αποτελέσματα.

Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο: 12χρόνια υπό καλές συνθήκες

 

Ιδανικοί Συγκάτοικοι: Μπορεί να συστεγαστεί σε ενυδρείο με κάποιες κίλχίδες Haps (ιδανικοί συγκάτοικοι είναι οι αυλωνάκαρες), αλλά απαραίτητο είναι να έχουν τις ίδιες διατροφικές συνήθειες. Πρέπει να αποφεύγεται η συμβίωση με mbuna γιατί τρομάζουν από το τελικό μέγεθος των ψαριών. (έχει αναφερθεί βέβαια συγκατοίκηση με labidochromis χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα).

 

Υποείδη και υβρίδια: Δεν έχουν αναφερθεί

 

Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Δεν είναι δύσκολο να ζευγαρώσει σε κατάσταση αιχμαλωσίας εφόσον τηρηθούν τα απαραίτητα λίτρα, τα απαραίτητα άτομα και ο κατάλληλος διάκοσμος.
Είναι στοματοεπωάζον ψάρι. Το θηλυκό θα πάρει τα αυγά στο στόμα του και το αρσενικό θα τα γονιμοποιήσει. Ο χρόνος που θα χρειαστεί περίπου για να γίνουν τα αυγά γόνος είναι περίπου 21 με 28 μέρες ανάλογα την εμπειρία του θηλυκού αλλά και την θερμοκρασία (το θηλυκό σε αυτό το διάστημα δεν τρώει). Μόλις το θηλυκό απελευθερώσει τα μικρά, τότε αυτά θα τρέξουν να κρυφτούν σε μικρά ανοίγματα. Έπειτα θα αρχίσουν να αναζητούν την τροφή τους, για αυτό θα είναι καλό να τρίβουμε φλέικς έτσι ώστε να μπορούν να τραφούν. Ο πιο σίγουρος τρόπος είναι να βάλουμε το θηλυκό σε μια γεννήστρα αν είναι δυνατόν τις τελευταίες μέρες και μόλις απελευθερώσει το γόνο να το επιστέψουμε στο ενυδρείο για να μην χάσει την θέση του στο χαρέμι.


Γενικές πληροφορίες: Πολλοί χαρακτηρίζουν το συγκεκριμένο ψάρι σαν τον αγαθό γίγαντα της Αφρικής. Δικαιολογημένα αφού το μέγεθος του δεν συνάδει με τον χαρακτήρα του. Δεν θα πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι είναι ημι-αρπακτικό και μικρά ψαράκια που χωράνε στο στόμα τους θα γίνουν ευχαρίστως τροφή για αυτά.

 

large.289967582_Cyrtocaramoorii2.jpg.b5cdb101acd4be04624a58789df91eb9.jpg

 

 

large.1022585166_Cyrtocaramoorii1.jpg.0adde6572ddddadac6992c76769fb32f.jpg

 

Το προφίλ δημιουργήθηκε από το μέλος @marinos και οι φωτο παραχωρήθηκαν από το μέλος @tkalamat .

Edited by Aquazone Project Team
 • Like 3
 • love 2
Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.
 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

 • Similar Content

  • By AfricaTeam
   (φώτο από το διαδίκτυο)
    
   Επιστημονικό Όνομα: Cyprichromis Leptosoma Jumbo ''Kigoma'' (Boulenger, 1898)
   Κοινές Ονομασίες: Kigoma Leptosoma
   Ελληνικό Όνομα: -

   Γενική κατηγορία: Cichlids
   Κλάση: Perciformes
   Οικογένεια: Cichlidae
    
   Μέγεθος: Το είδος αυτό μπορεί να φτάσει τα 16 εκατοστά σε πλήρη ανάπτυξη.
    
   Βιότοπος: Ενδημικό είδος της λίμνης Tanganyika. Ζει στα ανοιχτά νερά όπου ο βυθός τους αποτελείται απο πέτρες και άμμο, καταλαμβάνοντας τις μέσες και πάνω ζώνες κολύμβησης.
    
   Συντήρηση στο ενυδρείο
   PH: 8,0 – 9,4 (Ιδανικά: 8,6 )
   KH: 12 - 20 °dKH
   GH: 12 - 20°dGH (Ιδανικά: 16 °dGH )
   Θερμοκρασία: 24 - 27 °C (Ιδανικά: 25 °C )
    
   Λίτρα: Αν και οι συγγραφείς δεν συμφωνούν και πολύ για τα λίτρα/διαστασεις, ως τα ελάχιστα προτείνουμε τα 500 λίτρα με 150 εκατοστά μήκος & 60 εκατοστά ύψος, για μία ομάδα των 10 ατόμων. Ιδανική αναλόγια για την ομάδα 1 αρσενικό ανά 4 θηλυκά.,δηλαδή σε ομάδα 10 ψαριών η ιδανική αναλογία είναι 2 αρσενικά και 8 θηλυκά .
    
   Κοινωνική συμπεριφορά: Φιλήσυχο είδος! Καλό είναι να μην συμβιώνει με άλλα μεγαλύτερα είδη καθώς μπορεί να τεθεί θέμα ζωής π.χ Φροντοζες.
    
   Διαχωρισμός φύλου: Τα αρσενικά του είδους έχουν κυρίως έντονο μπλε χρώμα, που κατά την μέση του σώματος τους και μπροστά γίνεται πορτοκαλο-κίτρινο , σε αντίθεση με τα θηλυκά τα οποία είναι γκρι χωρίς άλλα χρώματα.
    
   Διακόσμηση ενυδρείου: Δεν έχει να κάνει αποκλειστικά απο αυτά τα ψάρια αλλά και απο τα ψάρια που θα τα συνδυάσουμε αν τα συνδυάσουμε Αν μπουν μόνα τους σε ένα ενυδρείο, άμμος για υπόστρωμα και . λίγες μεγάλες πέτρες σαν ''στηλες'' στην μια ακρη ή και στις 2 ώστε τα αρσενικά να τις έχουν ως σημεία αναφοράς για τις περιοχές τους Επίσης συνιστάται τα ενυδρεία να έχουν καπάκι γιατί κατά την αναπαραγωγή τα αρσενικά έχουν την τάση να πηδούν έξω από το νερό.
    
   Ζώνη Κολύμβησης: Μέσες και πάνω ζώνες κολύμβησης.
    
   Διατροφή: Σαρκοφάγο είδος. Παρόλο των διατροφικών του συνηθειών, δεν μπορεί να τραφεί με άλλα ψάρια. Στο φυσικό του περιβάλλον τρέφεται με πλαγκτόν. Το μικρό του στόμα δεν του επιτρέπει την κατάποση μεγάλων τροφών, γι'αυτό καλό θα είναι να το ταΐζουμε μικρά σε μέγεθος pellets και διάφορα flakes.
    
   Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο: 6 - 8 χρόνια.
    
   Ιδανικοί Συγκάτοικοι: Μικρόψαρα Tanganyika. Συνδυάζονται άψογα σε ένα κοινωνικό ενυδρείο της ίδιας λίμνης. Μπορούν άνετα να συμβιώσουν με πετρόψαρα και κοχυλόψαρα(εκτός ορισμένων εξαιρέσεων).
    
   Υποείδη και υβρίδια: Υπάρχουν πάρα πολλές ποικιλίες του είδους  ανάλογα την περιοχή που ζουν, π.χ Kitumba, Fulwe, Mamalesa κ.α.
   Θα πρέπει να κρατείται στο ίδιο ενυδρείο μόνο 1 είδος από την οικογένεια αυτή διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος υβριδισμού.
    
   Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Είναι εύκολο να γίνει. Θα γεννήσουν πιο σπάνια σε ένα κοινωνικό ενυδρείο tanganyika, αλλά σε ένα ενυδρείο μόνο με αυτό το είδος, οι γέννες θα γίνουν κάτι συχνό.
   Το είδος αυτό είναι στοματοεπωάζον. Το θηλυκό μπορεί να γεννήσει μέχρι και 20 αυγά τα οποία θα πάρει στο στόμα του κατά την διαδικασία της γονιμοποίησης τους, και κατά αυτόν τον καιρό που θα τα κρατάει, θα είναι πιο επιφυλακτική, και δεν θα τρώει.
   Ο χρόνος περίπου που θα χρειαστεί για να γίνουν τα αυγά, γόνος είναι περίπου 25 μέρες ανάλογα την εμπειρία του θηλυκού και την θερμοκρασία.
    
   Γενικές πληροφορίες: Ένα δραστήριο είδος το οποίο του αρέσει να τρέφεται ψηλά. Λόγω των διατροφικών του συνηθειών προτείνεται να φιλοξενείται με συγκατοίκους ιδίων συνηθειών.
   Ένα κύριο γνώρισμα των ψαριών της φυλής αυτής είναι ότι δεν φοβούνται εύκολα την ανθρώπινη ύπαρξη ακόμα και τις πρώτες μέρες στο ενυδρείο. Ακόμα ένα τους γνώρισμα είναι, ότι κινούνται συνέχεια μαζί(το λεγόμενο "κοπάδιασμα", δημιουργώντας μία πολύ όμορφη εικόνα στα μάτια του χομπίστα.
    

  • By AfricaTeam
   (φώτο από το διαδίκτυο)
    
   Eπιστημονικό Όνομα: Cyprichromis Leptosoma (Unita) (Boulenger, 1898)
   Κοινές Ονομασίες: Malasa leprosoma, Neonback, Unita fluorescent
   Ελληνικό Όνομα: -

   Γενική κατηγορία: Cichlids
   Κλάση: Perciformes
   Οικογένεια: Cichlidae
    
   Μέγεθος: Το είδος αυτό στο ενυδρείο μπορεί να φτάσει τα 9 εκατοστά σε πλήρη ανάπτυξη, ενώ στη φύση έχουν βρεθεί και μεγαλύτερα.
    
   Βιότοπος: Ενδημικό είδος της λίμνης Tanganyika. Ζει στα ανοιχτά νερά όπου ο βυθός τους αποτελείται από πέτρες και άμμο, καταλαμβάνοντας τις μέση και πάνω ζώνη κολύμβησης.
    
   Συντήρηση στο ενυδρείο
   ΡH: 8,2 – 9,2(ιδανικά 8,4 )
   KH: 14-20°dKH
   GH: 12-20°dGH
   Θερμοκρασία: 24-27 ° C(ιδανικά 25°C )
    
   Λίτρα: Αν και οι συγγραφείς δεν συμφωνούν και πολύ για τα λίτρα/διαστάσεις, ως ελάχιστα προτείνουμε τα 350-400 λίτρα με 140 εκατοστά μήκος και 60 εκατοστά ύψος για μία ομάδα των 12-15 ατόμων. Ιδανική αναλόγια σε ομάδα 12  ψαριών  είναι 3 αρσενικά και 9 θηλυκά

   Κοινωνική συμπεριφορά: Φιλήσυχο είδος! Καλό είναι να μην συμβιώνει με άλλα μεγαλύτερα είδη καθώς μπορεί να τεθεί θέμα επιβίωσης.
    
   Διαχωρισμός φύλου: Τα αρσενικά του είδους έχουν έντονο μπλε χρώμα με κίτρινη ουρά, σε αντίθεση με τα θηλυκά τα οπαία είναι γκρι χωρίς άλλα χρώματα.
    
   Διακόσμηση ενυδρείου: Δεν έχει να κάνει αποκλειστικά μόνο με αυτά τα ψάρια αλλά και από τα ψάρια που θα τα συνδυάσουμε αν τα συνδυάσουμε Αν μπουν μόνα τους σε ένα ενυδρείο, άμμος για υπόστρωμα και λίγες μεγάλες πέτρες σαν ''στήλες'' στην μια άκρη ή και στις 2 ώστε τα αρσενικά να τις έχουν ως σημεία αναφοράς για τις περιοχές τους. Επίσης συνιστάται τα ενυδρεία να έχουν καπάκι γιατί κατά την αναπαραγωγή τα αρσενικά έχουν την τάση να πηδούν έξω από το νερό.

   Ζώνη Κολύμβησης: Μέσες και πάνω ζώνες κολύμβησης.
    
   Διατροφή: Σαρκοφάγο είδος. Παρόλο των διατροφικών του συνθηκών, δεν μπορεί να τραφεί με άλλα ψάρια, αλλά στο φυσικό του περιβάλλον τρέφεται με πλαγκτόν. Το μικρό του στόμα δεν του επιτρέπει την κατάποση μεγάλων τροφών, γιαυτό καλό θα είναι να το ταΐζουμε μικρά σε μέγεθος pellets και διάφορα flakes.
    
   Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο: 6 - 8 χρόνια.
    
   Ιδανικοί Συγκάτοικοι: Μικρόψαρα της ίδιας λίμνης. Συνδυάζονται άψογα σε ένα κοινωνικό ενυδρείο Tanganyika με ''μικρά'' πετρόψαρα και κοχυλόψαρα (εκτός ορισμένων εξαιρέσεων).
    
   Υποείδη και υβρίδια: Υπάρχουν άλλες τέσσερις ποικιλίες σύμφωνα με την γεωγραφική θεση την οποια ζουν, "Ikola", "Karilani", "Kigoma", "Mpulungu". Θα πρέπει όμως να κρατείται στο ίδιο ενυδρείο μόνο 1 είδος από την οικογένεια αυτή διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος υβριδισμού.
    
   Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Είναι εύκολο να γίνει. Θα γεννήσουν πιο σπάνια σε ένα κοινωνικό ενυδρείο Τanganyika, αλλά σε ένα ενυδρείο μόνο με αυτό το είδος, οι γέννες θα γίνουν κάτι συχνό.
   Το είδος αυτό είναι στοματοεπωάζον. Το θηλυκό μπορεί να γεννήσει μέχρι και 20 αυγά τα οποία θα πάρει στο στόμα του κατά την διαδικασία της γονιμοποίησης τους, και κατά αυτόν τον καιρό που θα τα κρατάει, θα είναι πιο επιφυλακτική, και δεν θα τρώει.
   Ο χρόνος που θα χρειαστεί για να γίνουν από αυγά γόνος είναι περίπου 25 μέρες, ανάλογα την εμπειρία του θηλυκού και την θερμοκρασία.
    
   Γενικές πληροφορίες: Το πιο διαδεδομένο Leptosoma του είδους. Τείνει να γίνει το σήμα κατατεθέν των ''κοινωνικών'' ενυδρείων Tanganyika. Στην φύση συναντάται πάρα πολύ συχνά αφού η περιοχές που ζει είναι πολλές. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να είναι ένα από τα ευκολότερα για συλλογή είδη. Όπως όλα τα leptosoma το αρσενικό υπάρχει σε δύο μορφές, ένα με μπλε ουρά και ένα με κίτρινη.
    

  • By AfricaTeam
   Επιστημονικό Όνομα: Pseudotropheus Cyaneorhabdos
   Κοινές Ονομασίες: Pseudotropheus Maingano, melanochromis maingano (προηγούμενη ονομασία)
   Ελληνικό Όνομα: -
   Γενική κατηγορία: Cichlids
   Οικογένεια: Cichlidae
   Κλάση: Perciformes
   Μέγεθος: Αρσενικά και θηλυκά έχουν το ίδιο μέγεθος που φτάνει τα 7,5 cm (έχει αναφερθεί ότι στα ενυδρεία με πολύ καλές συνθήκες μπορεί να φτάσει και τα δέκα εκατοστά).
    
   Βιότοπος: Ενδημικό είδος της λίμνης Malawi.

   Συντήρηση στο ενυδρείο
   PH: 7.8-8,8 (Ιδανικά:8.2)
   KH: 14-20°dKH
   GH: 10-18°dGH (Ιδανικά: 16°dGH)
   Θερμοκρασία: 24-27 °C (Ιδανικά: 25 °C)
    
   Λίτρα: Μπορούν να ζήσουν σε χαρέμι 1 αρσενικό με έως 3 θηλυκά, και τα ελάχιστα λίτρα είναι τα 120 για ένα χαρέμι, και ελάχιστο μήκος τα 90 cm. Είναι από τις λίγες περιπτώσεις που μπορούμε να φιλοξενήσουμε ψάρια της λίμνης σε ενυδρεία κάτω του μέτρου.
    
   Κοινωνική συμπεριφορά: Ειρηνικό είδος αν φιλοξενείται κάτω από σωστές προϋποθέσεις, άλλα δεν θα δειχτεί με τίποτα άλλο αρσενικό του είδους του παρά μόνο σε πολύ μεγάλα ενυδρεία. 

   Διαχωρισμός φύλου: Τόσο τα αρσενικά όσο και τα θηλυκά του είδους αυτού παρουσιάζουν τον ίδιο χρωματισμό, κατά την νεαρή ηλικία μπλε με μαύρες ρίγες. Κατά την ενηλικίωση το αρσενικό αποκτά πιο έντονο χρωματισμό στις μαύρες ρίγες. Ασφαλής διαχωρισμός του φύλλου γίνεται μετά την ενηλικίωση, που δεν αργεί και πολύ σε αυτό το ψάρι.

   Διακόσμηση ενυδρείου: Αν θέλει κάποιος να φιλοξενήσει αυτό το είδος, θα πρέπει να φτιάξει το ενυδρείο του με πολύ άμμο και πολλές μα πάρα πολλές πέτρες, οι οποίες θα σχηματίζουν φωλιές και περάσματα. Ή άμμος είναι προτιμότερο να είναι ασβεστολιθική, για το λόγο ότι ζουν σε σκληρό νερό. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι ένα ψάρι με μεγάλη κινητικότητα, και πρέπει να του εξασφαλίσουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χώρο κολύμβησης.

   Ζώνη Κολύμβησης: Ανάμεσα στις πέτρες του ενυδρείου, αλλά σε species ενυδρεία σε όλο το ενυδρείο.

   Διατροφή: Είναι παμφάγο. Στη φύση τρέφεται κυρίως με ζωοπλαγκτόν, με μικρά καρκινοειδή άλλα και με φύκια. Στο ενυδρείο θα τραφεί με όλες τις τροφές του εμπορίου.  Επίσης, μπορεί κάποιος να τα ταΐσει και με χειροποίητες τροφές που έχουν βάση τη γαρίδα. Πολύ προσοχή πρέπει να δοθεί στην αποφυγή της ασθένειας malawi bloat. Τα συγκεκριμένα ψάρια είναι πολύ επιρρεπή και πρέπει να τους εξασφαλίζουμε πολύ καλή ποιότητα τροφής. Επιβάλλεται κατά περιόδους να ταΐζουμε με σπιρουλίνα και με κάποιες άλλες φυτικές τροφές καθώς να τους παρέχουμε και βιταμίνες.
    
   Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο: 9 χρόνια υπό πολύ καλές συνθήκες.
    
   Ιδανικοί Συγκάτοικοι: Μπορεί να συστεγαστεί σε πολύ μεγάλο ενυδρείο με κάποιες μεγάλες κίλχίδες Haps όπως το Blue dolphin και τα aulonacara , αλλά όχι με μεγαλύτερα και κυρίως όχι με θηρευτές λόγω του μικρού τους μεγέθους. Επίσης είναι συμβατα σχεδόν με όλα τα είδη mbuna εκτός από μερικά είδη όπως ps.johanni, ps.saulosi, ps.demasoni. l.mbamba. ps elongatus κ.α. καθώς μπορεί να υπάρξει υβριδισμός.
    
   Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Δεν είναι δύσκολο να ζευγαρώσει σε κατάσταση αιχμαλωσίας εφόσον τηρηθούν τα απαραίτητα λίτρα, τα απαραίτητα άτομα, και ο κατάλληλος διάκοσμος.
   Είναι στοματό-επωάζον ψάρι. Το θηλυκό θα πάρει τα αυγά στο στόμα του αφού το αρσενικό θα τα γονιμοποιήσει. Ο χρόνος που θα χρειαστεί περίπου για να γίνουν τα αυγά, γόνος είναι περίπου 21 μέρες ανάλογα την εμπειρία του θηλυκού αλλά και την θερμοκρασία. Μόλις το θηλυκό απελευθερώσει τα μικρά, τότε αυτά θα τρέξουν να κρυφτούν σε μικρά ανοίγματα. Έπειτα θα αρχίσουν να αναζητούν την τροφή τους, γιαυτό θα είναι καλό να τρίβουμε φλέικς έτσι ώστε να μπορούν να τραφούν.

   Γενικές πληροφορίες: Είναι ένα ψάρι που μπορεί εύκολα να διατηρηθεί από έμπειρους χομπίστες και αποτελεί μια σπουδαία πρόκληση για τους αρχάριους, μιας και τα απαιτούμενα λίτρα διατήρησης του, το φέρνει ακόμα πιο κοντά σε αυτούς. Όποιος θέλει να ξεφύγει από την πεπατημένη δεν έχει παρά να ασχοληθεί με αυτό το είδος .
   Ο υπέροχος χρωματικός συνδυασμός του μπλε μαύρου σε συνδυασμό με την λευκή άμμο και τις ασβεστολιθικές πέτρες, μας παραπέμπουν οπτικά περισσότερο σε θαλασσινό ενυδρείο και αναδεικνύουν την άγρια ομορφιά της Αφρικής και το πολύχρωμο χαρακτήρα της λίμνης Malawi.
   Επίσης η γρήγορη ανάπτυξη του σε συνδυασμό με την αδιάκοπη κίνηση του και το γεγονός ότι ζευγαρώνει πολύ συχνά (σε σημείο που θα σας βάλει σε σκέψεις για το τι θα κάνετε τόσα μικρά) θα σας προσφέρουν μοναδικές συγκινήσεις.
   Τέλος να αναφέρουμε ότι στην Ελλάδα πολλά καταστήματα εισάγουν το συγκεκριμένο ψάρι.
    

    
    
  • By AfricaTeam
   Επιστημονικό Όνομα: Nimbochromis venustus
   Κοινές Ονομασίες: Venustus
   Ελληνικό Όνομα: -
   Γενική κατηγορία: Cichlids
   Οικογένεια: Haplochromine
   Μέγεθος: Τα αρσενικά του είδους μπορούν να αγγίξουν τα 28cm μαζί με την ουρά, ενώ τα θηλυκά λιγότερο.

   Βιότοπος: Ενδημικό είδος της λίμνης Malawi. Ζει σε αμμώδες και σχετικά ρηχά νερά. (περίπου μέχρι τα 15μέτρα) όπου θα βρει και θα κυνηγήσει μικρά σε ηλικία ή μέγεθος ψάρια.

   Συντήρηση στο ενυδρείο
   PH: 7.2-8,8 (Ιδανικά:8)
   KH: 14-20°dKH
   GH: 10-18°dGH (Ιδανικά: 16°dGH)
   Θερμοκρασία: 24-27 °C (Ιδανικά: 25 °C)

   Λίτρα: Μπορούν να ζήσουν σε χαρέμι 1 αρσενικό με 3 ως 6 θηλυκά και τα ελάχιστα λίτρα είναι τα 450 για ένα χαρέμι

   Κοινωνική συμπεριφορά: Ψάρι αρπακτικό που οτιδήποτε άλλο ψάρι χωράει στο στόμα του θα το κυνηγήσει ή θα του στήσει ενέδρα για να γίνει το γεύμα του δεν συνιστάται η συγκατοίκηση με μικρότερα ή νεαρότερα ψάρια

   Διαχωρισμός φύλου: Τόσο τα αρσενικά όσο και τα θηλυκά του είδους αυτού παρουσιάζουν τον ίδιο χρωματισμό κατά την νεαρή ηλικία (ελαφρύ κίτρινο με καφέ στρόγγυλα στίγματα. ) Κατά την ενηλικίωση και περίπου λίγο πριν την εποχή του ζευγαρώματος το αρσενικό αποκτά μπλε χρωματισμό στο κεφάλι και ποιο έντονο κίτρινο στο σώμα καθώς φεύγουν και τα στίγματα. . Επίσης, τα αρσενικά είναι μεγαλύτερα απ΄ ότι τα θηλυκά,. Ασφαλείς διαχωρισμός του φύλλου γίνεται μετά την σεξουαλική του ωρίμανση .

   Διακόσμηση ενυδρείου: Αν θέλει κάποιος να φιλοξενήσει αυτό το είδος, θα πρέπει να φτιάξει το ενυδρείο του με πολύ άμμο και πέτρες οι οποίες θα σχηματίζουν φωλιές και περάσματα, αλλά και η άμμος καλό θα είναι να είναι ασβεστολιθική για το λόγο ότι ζουν σε σκληρό νερό. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι ένα μεγάλο ψάρι και πρέπει να του εξασφαλίσουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χώρο κολύμβησης .

   Ζώνη Κολύμβησης: Σε όλα τα στρώματα του ενυδρείου άλλα η αγαπημένη του συνήθεια είναι να ξαπλώνει στην άμμο στήνοντας ενέδρα προς εύρεση τροφής..

   Διατροφή: Είναι σαρκοφάγο. Τρέφεται με όλες τις τροφές του εμπορίου πρωτεΐνης, σε πέλετς, . Επίσης, μπορεί κάποιος να τα ταΐσει και χειροποίητες τροφές που έχουν βάση το ψάρι. Πολύ προσοχή πρέπει να δοθεί στο οι τροφές να είναι και βυθιζόμενες και όχι επιπλέουσες για αποφυγή της ασθένειας Malawi float . Τρώγοντας από την επιφάνεια αυτά τα ψάρια εγκλωβίζεται αέρας μέσα τους με καταστροφικά αποτελέσματα.

   Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο: Έως και δέκα χρόνια υπό καλές συνθήκες
    
   Ιδανικοί Συγκάτοικοι: Μπορεί να συστεγαστεί σε ενυδρείο με κάποιες μεγάλες κιλχίδες Haps , αλλά απαραίτητο είναι να έχουν τις ίδιες διατροφικές συνήθειες και σε πολύ μεγάλα ενυδρεία .
    
   Υποείδη και υβρίδια: Έχουν αναφερθεί υβρίδια και πρέπει να αποφεύγεται η συγκατοίκηση με το Nimbochromis Livingstonii
   Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Δεν είναι δύσκολο να ζευγαρώσει σε κατάσταση αιχμαλωσίας εφόσον τηρηθούν τα απαραίτητα λίτρα, τα απαραίτητα άτομα και ο κατάλληλος διάκοσμος.
   Είναι στοματοεπωάζον ψάρι. Το θηλυκό θα πάρει τα αυγά στο στόμα του αφού το αρσενικό τα γονιμοποιήσει. Ο χρόνος που θα χρειαστεί περίπου για να γίνουν τα αυγά γόνος είναι περίπου 21 με 25 ημέρες ανάλογα την εμπειρία του θηλυκού αλλά και την θερμοκρασία. Μόλις το θηλυκό απελευθερώσει τα μικρά, τότε αυτά θα τρέξουν να κρυφτούν σε μικρά ανοίγματα. Έπειτα θα αρχίσουν να αναζητούν την τροφή τους, γιαυτό θα είναι καλό να τρίβουμε φλέικς έτσι ώστε να μπορούν να τραφούν. Ένα ενήλικο θηλυκό γεννά περίπου 150 ψαράκια .

   Γενικές πληροφορίες: Ένας θηρευτής της λίμνης με επιθετικό χαρακτήρα και άγρια ομορφιά . Στα αξιοσημείωτα είναι ο τρόπος που στήνει ενέδρα στα θηράματα του ενώ δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι το κυρίαρχο αρσενικό στο ενυδρείο δεν θα ανεχτεί άλλα αρσενικά και θα τα κυνηγήσει μέχρι να τα σκοτώσει.
    

    

    

    

    

    

    
   Οι φωτογραφίες είναι από τα ενυδρεία των μελών μας tkalamat και johnbaggios.
  • By AfricaTeam
   (φώτο από το διαδίκτυο)
    
   Επιστημονικό Όνομα: Paracyprichromis Nigripinis
   Κοινές Ονομασίες: Blue Neon
   Ελληνικό Όνομα: -

   Γενική κατηγορία: Cichlids
   Κλάση: Perciformes
   Οικογένεια: Cichlidae
    
   Μέγεθος: Το είδος αυτό μπορεί να φτάσει τα 11 εκατοστά σε πλήρη ανάπτυξη. Τα θηλυκά λίγο  μικρότερα.
    
   Βιότοπος: Ενδημικό είδος της λίμνης Tanganyika.  Ζεί σε βραχώδεις περιοχές με σπηλιές, όπου ο βυθός αποτελείται από πέτρες και άμμο, σε βάθη από 10 ως 40 μέτρα.
    
   Συντήρηση στο ενυδρείο
   PH: 8 - 9,4 (Ιδανικά: 8,6)
   KH: 12 - 20 °dKH
   GH: 11 – 20 °dGH
   Θερμοκρασία: 23 - 27 °C  (Ιδανικά: 25 °C)
    
   Λίτρα: Τα ελάχιστα λίτρα που μπορεί να φιλοξενηθεί είναι τα 300 και 120 εκατοστά μήκος ενυδρείου με ελάχιστο αριθμό τα 8-10 άτομα.
   Τα ψάρια αυτά ζουν σε κοπάδια στα οποία αντιστοιχούν πολλές θηλυκές σε έναν αρσενικό.
   Μπορούν να φιλοξενηθούν και παραπάνω απο ένα αρσενικά αν τηρηθούν τα απαραίτητα λίτρα και οι συνθήκες διαβίωσης.
    
   Κοινωνική συμπεριφορά: Φιλήσυχο είδος. Καλό είναι να μην συμβιώνει με άλλα μεγαλύτερα είδη καθώς μπορεί να τεθεί θέμα επιβίωσης.
    
   Διαχωρισμός φύλου: Τα αρσενικά του είδους έχουν κόκκινο χρώμα με μπλέ οριζόντιες ρίγες  και μπλέ καταλήξεις στα πτερύγια τους, ενώ τα θηλυκά έχουν πιο μουντά χρώματα.
    
   Διακόσμηση ενυδρείου: Δεν έχει να κάνει αποκλειστικά με αυτά τα ψάρια, αλλά και απο τα ψάρια που θα τα συνδιάσουμε. Αν μπουν μόνα τους σε ένα ενυδρείο, χαμηλός φωτισμός, άμμος για υπόστρωμα και λίγες πέτρες (ψηλές κάθετες που να δημιουργούν σπηλιές) είναι αρκετές για την συμβίωση τους. Σε αντίθεση με τα Cyprichromis τους αρέσει να κολυμπάνε κοντά σε βραχώδης περιοχές και όχι σε ανοιχτά νερά, ιδιαίτερα τα θυληκά θα εκτιμήσουν μικρά περάσματα και ''κρυψώνες''.
    
   Ζώνη Κολύμβησης: Μέσες και πάνω ζώνες κολύμβησης.
    
   Διατροφή: Σαρκοφάγο είδος. Παρόλο των διατροφικών του συνηθειών, δεν μπορεί να τραφεί με άλλα ψάρια, αλλά στο φυσικό του περιβάλλον τρέφεται με ζωοπλακτόν. Το μικρό του στόμα δεν του επιτρέπει την κατάπωση μεγάλων τροφών, γι'αυτό καλό θα είναι να το ταΐζουμε μικρά σε
   μέγεθος pellets και διάφορα flakes.
    
   Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο: 5 - 8 χρόνια.
    
   Ιδανικοί Συγκάτοικοι: Μικρόψαρα της ίδιας λίμνης. Συνδυάζονται άψογα σε ένα κοινωνικό ενυδρείο Tanganyika. Μπορούν άνετα να συμβιώσουν με ''μικρά'' πετρόψαρα και κοχυλόψαρα (εκτός ορισμένων εξαιρέσεων).
    
   Υποείδη και υβρίδια: Υπάρχουν αλλες τρεις ποικιλίες του είδους, "Albino", "Chituta", "Kambwimba". Θα πρέπει όμωςνα κρατείται στο ίδιο ενυδρείο μόνο 1 είδος απο την οικογένεια αυτή διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος υβριδισμού.
    
   Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Είναι εύκολο να γίνει. Θα γεννήσουν πιο σπάνια σε ένα κοινωνικό ενυδρείο Tanganyika, αλλά σε ένα ενυδρείο μόνο με αυτό το είδος, οι γέννες θα γίνουν κάτι συχνό.
   Το είδος αυτό είναι στοματοεπωάζον. Το θηλυκό μπορεί να γεννήσει μέχρι και 20 αυγά τα οποία θα πάρει στο στόμα του κατά την διαδικασία της γονιμοποίησης τους. Στο διάστημα αυτό θα είναι επιφυλακτική, και δεν θα τρώει. Ο χρόνος περίπου που θα χρειαστεί για να γίνουν τα αυγά γόνος είναι περίπου 21 με 28 μέρες ανάλογα την εμπειρία του θηλυκού και την θερμοκρασία.
    
   Γενικές πληροφορίες: Mπορεί να φαίνεται ότι μοιάζουν αρκετά με τα "ξεδέρφια" τους τα Cyprichromis, αλλά στην ουσία το μόνο που έχουν κοινό είναι οι διατροφικές τους συνήθειες. Τους αρέσει να κολυμπάνε κοντά σε βραχώδης περιοχές και όχι σε ανοιχτά νερά. Διεκδικούν βράχους με σπηλιές και όχι απλά περιοχές στη στήλη του νερού. Επίσης τα αυγά στα Paracyprichromis γονιμοποιούνται έξω από το στόμα του θηλυκού, ενώ στα μεγαλύτερα "ξαδέρφια" τους μέσα. Παρ΄όλα αυτά το συγκεκριμένο "τελετουργικό", λαμβάνει χώρα στα ανοιχτά νερά και για τα 2 είδη.
  • By AfricaTeam
   Επιστημονικό Όνομα: Copadichromis borleyi (Kadango)
   Κοινές Ονομασίες: Red Fin
   Ελληνικό Όνομα: -
   Γενική κατηγορία: Cichlids
   Οικογένεια: Copadichromis
   Μέγεθος: Τα αρσενικά του είδους μπορούν να αγγίξουν τα 20cm μαζί με την ουρά, ενώ τα θηλυκά τα 13-16cm.

   Βιότοπος: Ενδημικό είδος της λίμνης Malawi. Ζει σε βραχώδεις περιοχές και σχετικά ανοιχτά νερά της λίμνης.

   Συντήρηση στο ενυδρείο
   PH: 7.8-8,8 (Ιδανικά: 8.2)
   KH: 14-20°dKH
   GH: 10-18°dGH (Ιδανικά: 16°dGH)
   Θερμοκρασία: 24-27 °C (Ιδανικά: 25 °C)

   Λίτρα: Μπορούν να ζήσουν σε χαρέμι 1 αρσενικό με 3 ως 6 θηλυκά και τα ελάχιστα λίτρα είναι τα 450 για ένα χαρέμι και ελάχιστο μήκος τα 150 cm.

   Κοινωνική συμπεριφορά: Από τα ποιο ειρηνικά ψάρια της λίμνης, δεν δημιουργεί προβλήματα σε άλλα ψάρια, δεν είναι εδαφικά κυριαρχικό παρά μόνο την περίοδο του ζευγαρώματος και δεν του αρέσει να συγκατοικεί με τα mbuna.

   Διαχωρισμός φύλου: Τόσο τα αρσενικά όσο και τα θηλυκά του είδους αυτού παρουσιάζουν τον ίδιο χρωματισμό, κατά την νεαρή ηλικία (μαύρο ασημί με κόκκινα ή πορτοκαλί πτερύγια). Κατά την ενηλικίωση το αρσενικό αποκτά μπλε χρωματισμό στο κεφάλι και κόκκινο έντονο ή κίτρινο στο σώμα. Επίσης, τα αρσενικά είναι μεγαλύτερα από τα θηλυκά. Ασφαλής διαχωρισμός του φύλλου γίνεται μόνο μετά την ενηλικίωση .

   Διακόσμηση ενυδρείου: Αν θέλει κάποιος να φιλοξενήσει αυτό το είδος, θα πρέπει να φτιάξει το ενυδρείο του με πολύ άμμο και πέτρες οι οποίες θα σχηματίζουν φωλιές και περάσματα.  Η άμμος θα ήταν προτιμότερο να είναι ασβεστολιθική για το λόγο ότι ζουν σε σκληρό νερό. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι ένα ψάρι με μεγάλη κινητικότητα και πρέπει να του εξασφαλίσουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χώρο κολύμβησης.

   Ζώνη Κολύμβησης: Σε όλα τα στρώματα του ενυδρείου

   Διατροφή: Είναι σαρκοφάγο. Στη φύση τρέφεται κυρίως με ζωοπλαγκτόν και με μικρά καρκινοειδή. Στο ενυδρείο θα τραφεί με όλες τις τροφές του εμπορίου πρωτεΐνης, σε πέλετς. Επίσης, μπορεί κάποιος να τα ταΐσει και χειροποίητες τροφές που έχουν βάση τη γαρίδα. Πολύ προσοχή πρέπει να δοθεί στην αποφυγή της ασθένειας Malawi bloat. Τα συγκεκριμένα ψάρια είναι πολύ επιρρεπή, και πρέπει να τους εξασφαλίζουμε πολύ καλή ποιότητα τροφής. Επιβάλλεται κατά περιόδους να ταΐζουμε με σπιρουλίνα, και με κάποιες άλλες φυτικές τροφές καθώς να τους παρέχουμε και βιταμίνες.
    
   Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο: Από 7 έως 10 χρόνια υπό καλές συνθήκες
    
   Ιδανικοί Συγκάτοικοι: Μπορεί να συστεγαστεί σε ενυδρείο με κάποιες μεγάλες κίλχίδες Haps όπως το Blue dolphin και οι aulonacara , αλλά όχι με μεγαλύτερα και κυρίως όχι με θηρευτές που τα αρσενικά τους έχουν παρόμοια χρώματα γιατί είναι πολύ πιθανόν να του επιτεθούν (Venustus – Livingsronii) και ενδεχομένως να το σκοτώσουν.
    
   Υπό είδη και υβρίδια: υπό είδη είναι τα Kadango τα Liuli και τέλος τα Sambia Reef με τις διαφορές να εμφανίζονται μόνο στον χρωματισμό των αρσενικών.
    
   Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Δεν είναι δύσκολο να ζευγαρώσει σε κατάσταση αιχμαλωσίας εφόσον τηρηθούν τα απαραίτητα λίτρα, τα απαραίτητα άτομα, και ο κατάλληλος διάκοσμος. Χρειάζεται επίπεδες μεγάλες πέτρες όπου και γίνετε το ζευγάρωμα.
   Είναι στοματό-επωάζον ψάρι. Το θηλυκό θα πάρει τα αυγά στο στόμα του αφού το αρσενικό τα γονιμοποιήσει. Ο χρόνος που θα χρειαστεί περίπου για να γίνουν τα αυγά γόνος είναι περίπου 32 μέρες ανάλογα την εμπειρία του θηλυκού αλλά και την θερμοκρασία. Μόλις το θηλυκό απελευθερώσει τα μικρά, τότε αυτά θα τρέξουν να κρυφτούν σε μικρά ανοίγματα. Έπειτα θα αρχίσουν να αναζητούν την τροφή τους, γιαυτό θα είναι καλό να τρίβουμε φλέικς έτσι ώστε να μπορούν να τραφούν.

   Γενικές πληροφορίες:  Ένα φιλήσυχο ψάρι ιδανικό για κοινωνικά ενυδρεία της λίμνης Malawi που λόγο χαρακτήρα θα μας προσφέρει ιδιαίτερη κίνηση στο ενυδρείο. Είναι ψάρια που τα ερωτεύεσαι με την πρώτη ματιά.
    

    

    

    

    
    
   Οι φωτογραφίες είναι από τα ενυδρεία των μελών μας tkalamat και johnbaggios.
    
×
×
 • Create New...