Jump to content

Pomacantus Aquariums


Recommended Posts

Θα ξεκινήσω με το ενυδρείο από το οποίο έχω την μεγαλύτερη φωτογραφική συλλογή, γιατί οπως διάβασα και σε κάποιο άλλο Post, αυτό το thread is worthless without them.

Soft Coral Dedicated

Soft Coral Dedicated 2

Yellow Tang

Πρόκειται για ένα ενυδρείο συνολικής χωρητικότητας (μαζί με τον θάλαμο για φιλτρα, κτλ) περίπου 450 λίτρα.

Είναι αποτέλεσμα της μετάβασης από τον χώρο των Fish Only και Μεσογειακού Reef, στα Reef τροπικών θαλασσών πρίν από περίπου 7 χρόνια. Έχει περάσει από πολλές αλλαγές σε διάταξη και ενοίκους, είτε λόγο καταστροφών (3ήμερη διακοπή ρεύματος με 40+ βαθμούς κελσίου) είτε λογο μεταφοράς των ενοίκων σε ιδανικότερο περιβάλλον (έλλειψη ικανου φωτισμού).

Specs:

Φωτισμός: 6 λάμπες φθορίου (4 λευκές, 2 μπλέ φωτισμού) για τον βασικό και μία για νυχτερινό φωτισμό (προσομείωση λυκόφωτος)

Κυκλοφορία: 1 powerhead 802

Skimmer: Aqua medic το οποίο τροφοδοτείται από μία Rena Air 400

Έλεγχος Θερμοκρασίας: Elliwell ic902 το οποιό χειρίζεται μία αντίσταση ή 1 12άρι ανεμιστήρα.

Φίλτρο: "Υπερχείλισης" με 2 στρώσεις υαλοβάμβακα (μία για τα βαρέα στερεά και μία ώς βιολογικό φίλτρο) και ανα τακτά χρονικά διαστήματα άνθρακα.

Κάτοικοι:

Ψάρια: 3 Amphiprion percula (2 αρσενικοί, 1 θηλυκός), 2 Chromis Viridis, 1 Zebrasoma flavescens και (το καμάρι μου :) ) 1 Pomacantus Imperator.

Ασπόνδυλα: 2 Sinularia, 3 ποικιλίες πολύποδες, 4-5 (έχω χάσει το μέτρημα, ξεφυτρώνουν από το πουθενά) ποικιλίες Mushrooms.

Οι αλλαγές νερού παραγματοποιούνται πλέον σε πολύ αρεά διαστήματα (9 μήνες+) και μόνο με φυσικό θαλασσινό νερό από τον βόρειο Ευβοϊκό.

Μή με ρωτήσετε για τιμές μετρήσεων γιατί έχω να πραγματοποιήσω μέτρηση από τον Σεπτέμβριο.

Αυτά σε γενικές γραμμές. Θα επανέλθω με τα υπόλοιπα :thumbdown:

Link to comment
Share on other sites

καταρχήν να σου πω ξανά πολλά μπράβο για το μεράκι και την υπομονή σου :thumbdown: ..

.. καταρχήν να σε ρωτήσω όταν μετράς τις παραμέτρους του νερού σου ποιες μετράς , μετά θέλω να μάθω αν βάζεις νερό με την αλατότητα της δικής μας θάλασσας η το αραιώνεις .. και αν θέλεις πες μας δυο λόγια παραπάνω για το φιλτράρισμα .. μόνο υαλοβάμβακα έχεις και περιοδική χρήση ενεργού άνθρακα?

θυμάσαι να είχες πρόβλημα με ανεπιθύμητη ανάπτυξη αλγης ?

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ Φίλε Pomacanthus

Όπως ανέφερα και ξανά, το σύστημά σου είναι πολύ ωραίο.

Ιδιαίτερη εντύπωση, μου κάνει το γεγονός ότι κάνεις αλλαγές νερού απ' ευθείας από τη θάλασσα, χωρίς να κάνεις τις απαραίτητες μετατροπές, για να προσομοιάσει με το τροπικό.

Αν έχεις τους οργανισμούς για πολλά χρόνια, το πιθανότερο είναι να έχουν προσαρμοστεί σε αυτές τις παραμέτρους, αν όμως τους έχεις για σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, τότε ο χρόνος θα δείξει.

Ήθελα να σε ρωτήσω αν ο βράχος, που στηρίζονται τα κοράλλια, είναι Μεσογειακός ή τροπικός.

Δεν διακρίνω, ίχνος κυκλοφορίας νερού και όλα δείχνουν σαν να τα τοποθέτησες, εχτές. Ιδιαίτερα η παντελής απουσία σχηματισμού κοραλλίνης, δείχνει ότι το σύστημά σου είναι αρκετά ανώριμο.

Συμβαίνει κάτι τέτοιο? Ποια είναι η ηλικία του συστήματος σε λειτουργία και ποια των κοραλλιών?

Τα ελάχιστα σημεία γυμνού βράχου, που μπορώ να διακρίνω, καλύπτονται πλήρως από πράσινη άλγη, ενώ το δεξί πλαϊνό τζάμι καλύπτεται από κυανοβακτήριο.

Θα πρότεινα να κάνεις μετρήσεις φωσφορικών και νιτρικών αλάτων. Πιθανά να χρειαστείς κάποιο αντιφώσφορο στο χημικό σου φίλτρο και αναθεώρηση των απόψεών σου περί χρήσης ενεργού άνθρακα.

Καλή συνέχεια

Link to comment
Share on other sites

καταρχήν να σου πω ξανά πολλά μπράβο για το μεράκι και την υπομονή σου :) ..

:)

.. καταρχήν να σε ρωτήσω όταν μετράς τις παραμέτρους του νερού σου ποιες μετράς

Τα νιτρικά του κατα κύριο λόγο. Το ενυδρείο είναι πλέον τόσο ισορροπημένο (η χρήση φυσικού θαλασσινού νερού το βοηθά) όπου δεν υπάρχει λόγος για κάτι παραπάνω.

Στο SPS μου μετράω και το ασβέστιο για προφανείς λόγους.

μετά θέλω να μάθω αν βάζεις νερό με την αλατότητα της δικής μας θάλασσας η το αραιώνεις ..

Με την υπάρχουσα πυκνότητα. Δεν το αραιώνω. Άλλωστε οι τιμές σπάνια ανεβαίνουν πάνω από 1,025.

και αν θέλεις πες μας δυο λόγια παραπάνω για το φιλτράρισμα .. μόνο υαλοβάμβακα έχεις και περιοδική χρήση ενεργού άνθρακα?

Ακριβώς. Τίποτα παραπάνω. Τον υαλοβάμβακα όπως είπα τον έχω χωρίσει σε δύο στρώματα:

α) Ένα λεπτό λευκού κοινού για τα βαρέα στερεά τον οποίο αλλάζω ανα 10 μέρες

β) Ένα μεγαλύτερο πράσινο της Tunze το οποίο λειτουργεί ώς βιολογικό φίλτρο

Η μαγεία ενός τέτοιου οικοσυστήματος είναι να μπορεί να συντηρηθεί μόνο του χωρίς πολλές "χημικές" επεμβάσεις. Τα ασπόνδυλα παίζουν το ρόλο του φίλτρου, τρόπος με τον οποίο παράλληλα τρέφονται.

Το Μεσογειακό μου ενυδρείο, το οποίο το επισκέπτομαι κάθε 6 μήνες (είναι στο εξοχικό μου) έχει μόνο 2 κυκλοφορητές. Τίποτε άλλο. Τα ασπόνδυλα τα οποία έχει μέσα κάνουν όλη τη δουλειά. Βέβαια βοηθάει και το γεγονός ότι έχει μόνο ένα ψάρι μέσα (Ούγενα).

θυμάσαι να είχες πρόβλημα με ανεπιθύμητη ανάπτυξη αλγης ?

Δεν έχω παρατηρήσει εκτός από τις πρώτες μέρες λειτουργίας του. Το ενυδρείο δουλέυει με αυτόν τον βράχο και ένα μεγάλο ποσοστό του ίδιου νερού σχεδόν 3 χρόνια οπότε έχει στρώσει σε τέτοια θέματα

Άλλωστε πλέον με την ανάπτυξη της κοραλίνης και των λοιπών "σαρκόφυτων" δεν υπάρχει περιθώριο ανάπτυξης άλγεων.

Αντίθετα το SPS μου ενυδρείο στο οποίο έκανα την υπέρβαση και έβαλα τροπικό βράχο έχω (μετά από 1 χρόνο κοντά) αρκετό πρόβλημα. Κάποια στιγμή θα ισορροπήσει και αυτό και τότε δεν θα έχει πρόβλημα :thumbdown:

Γενικά είμαι άνθρωπος όπου πιστευω πώς η ισορροπία είναι το Α και Ω στη φύση. Δεν βρίσκω λόγο να ισχύσει κάτι διαφορετικό και σε ένα δικό μας τεχνητό οικοσύστημα.

Παραθέτω και μία παλαιώτερη φώτο του συγκεκριμένου (νοσταλγία):

Νοσταλγία

Link to comment
Share on other sites

Όπως ανέφερα και ξανά, το σύστημά σου είναι πολύ ωραίο.

;)

Ιδιαίτερη εντύπωση, μου κάνει το γεγονός ότι κάνεις αλλαγές νερού απ' ευθείας από τη θάλασσα, χωρίς να κάνεις τις απαραίτητες μετατροπές, για να προσομοιάσει με το τροπικό.

Αν έχεις τους οργανισμούς για πολλά χρόνια, το πιθανότερο είναι να έχουν προσαρμοστεί σε αυτές τις παραμέτρους, αν όμως τους έχεις για σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, τότε ο χρόνος θα δείξει.

Όπως ανέφερα παραπάνω το όλο σύστημα μετράει περι τα 3 χρόνια ζώής με αυτό το 70% του ίδιου νερού.

Ήθελα να σε ρωτήσω αν ο βράχος, που στηρίζονται τα κοράλλια, είναι Μεσογειακός ή τροπικός.

Μεσογειακός και κατα κύριο λόγο από τον Βόρειο Ευβοϊκό.

Δεν διακρίνω, ίχνος κυκλοφορίας νερού και όλα δείχνουν σαν να τα τοποθέτησες, εχτές. Ιδιαίτερα η παντελής απουσία σχηματισμού κοραλλίνης, δείχνει ότι το σύστημά σου είναι αρκετά ανώριμο.

Συμβαίνει κάτι τέτοιο? Ποια είναι η ηλικία του συστήματος σε λειτουργία και ποια των κοραλλιών?

Μάλλον οι φωτογραφίες που παρέθεσα δεν ήταν κατατοπιστικές :) Ορίστε ένα δείγμα κοραλλίνης... Η αλήθεια είναι πώς τα "σαρκόφυτα" έχουν καταλάβει το υπόλοιπο... Προσπαθώ να κρατάω περιορισμένο τον αριθμό τους αλλά δεν είναι εύκολο (ένας από τους λόγους που κατέφυγα στο SPS)....

Κοραλλίνη

Η ηλικία του συστήματος είναι περίπου 8 ετών. Οι ανεμώνες (οι απόγονοι τους τουλάχιστον) έχουν ηλικία περίπου 12 ετών και η Sinularia (η μεγάλη) 5 ετών. Πρόσφατα πρόσθεσα και μία Κίτρινη Sinularia η οποία δεν πήγαινε καλά στο SPS μου, πράγμα το οποίο με παρεξένεψε η αλήθεια είναι. Τώρα δείχνει να έχει πάρει το νερό της αλλά την ενοχλεί η θέση που την έχω... Πιθανόν λόγο ρεύματος... Το ψάχνω ακόμα...

Τα ελάχιστα σημεία γυμνού βράχου, που μπορώ να διακρίνω, καλύπτονται πλήρως από πράσινη άλγη, ενώ το δεξί πλαϊνό τζάμι καλύπτεται από κυανοβακτήριο.

Θα πρότεινα να κάνεις μετρήσεις φωσφορικών και νιτρικών αλάτων. Πιθανά να χρειαστείς κάποιο αντιφώσφορο στο χημικό σου φίλτρο και αναθεώρηση των απόψεών σου περί χρήσης ενεργού άνθρακα.

Η πράσινη άλγη είναι σε πολύ επιφανειακό επίπεδο και όχι στο σημεία της γνωστής "γλίτσας" η οποία προβληματίζει. Θα έλεγα ότι θεωρώ την υφή της πολύ υγιή σε σημείο που τη θεωρώ καλαίσθητη! Μάλιστα πρόσφατα πρόσθεσα στο διαιτολόγιο του Tang μου και φλύδες άλγης καθότι ήταν ατροφικό...

Σχετικά με το κυανοβακτήριο το οποίο αναφέρεις το κρατάω εις γνώση μου. Πρώτον γιατί δεν επιρρεάζει καθόλου την λειτουργικότητα του οικοσυστήματος και δεύτερον για... πρακτικούς λόγους:

"Φίλτρο"

Θα ήταν κάπως άσχημο να φαίνεται μέσα...Σαν ξένο σώμα...

Όπως μπορείς να καταλάβεις απεχθάνομαι τη νοοτροπία "πονάει χέρι κόψει χέρι". Πόσο μάλλον σε θέματα τα οποία δεν είμαστε σίγουροι για το πόσο αρνητική ή θετική επίπτωση έχουν. Στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε να κάνουμε με κάτι ζωντανό. Η προσθήκη σε αυτό χημικών για την καταπολέμιση οργανισμών οι οποίοι κάθε άλλο παρά κακό κάνουν είναι εκτός της πολιτικής μου... Τουλάχιστον αυτή η λογική έχει αποδώσει σε μένα.. Τί να πώ? Ίσως να ήμουν τυχερός :)

Παρεπιτόντως.. Στο παραπάνω ενυδρείο είχα γεννητούρια χθές... Πάλι...:

Νέοι απόγονοι

Μου έκανε μεγάλη εντύπωση ο τρόπος με τον οποίο τα σκληροπυρηνικά αυτά μανιτάρια άνοιξαν χώρο για τα νεογέννητα. Είναι μάλλον το σημείο στο οποίο η φύση απλά υποκλείνεται :thumbdown:

Link to comment
Share on other sites

Ομολογώ ότι το σύστημά σου με εκπλήσσει αρκετά, που αντέχει στο χρόνο με ελάχιστη φροντίδα.

Συμφωνώ μαζί σου, όσον αφορά τις αντιλήψεις σου με το φυσικό οικοσύστημα, αλλά στην περίπτωσή μας τα συστήματα αυτά αποτελούν κλειστά φυσικά συστήματα και δεν μπορούν να επιβιώσουν αυτόνομα επί μακρόν, χωρίς κάποια εξωτερική παρέμβαση.

Πιστεύω, ότι η βιολογική ισορροπία του συστήματος, της φωτογραφίας, δεν βασίζεται στον υαλοβάμβακα, ο οποίος σύντομα μπουκώνει, αλλά στην ύπαρξη ζωντανού βράχου.

Όσον αφορά τη συμβολή των ασπόνδυλων στην βιολογική ισορροπία ενός συστήματος, αυτό ισχύει μόνο με τη παρουσία μαλακίων και ιδιαίτερα οργανισμών που τρέφονται με διήθηση νερού. Αν τα κοράλλια εξασφάλιζαν τη βιολογική σταθερότητα, τότε όλοι μας οι χομπίστες, θα ήμασταν πολύ ευτυχισμένοι.

Μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση ότι δεν φροντίζεις καθόλου τα συστήματά σου και τα έχεις εγκαταλείψει στη φροντίδα της «μαμάς φύσης». Δεκτό αυτό.

Πως μπορεί όμως η φύση να εκτελέσει το έργο της όταν το νερό μέρα με τη μέρα χάνει τη βασική χημική σύστασή του, λόγω της συνεχούς κατανάλωσης στοιχείων και ιχνοστοιχείων, τα οποία απορροφούν συνεχώς τα κοράλλια και ιδιαίτερα τα SPS, όπως επίσης η άλγη και τα μαλάκια?

Μπορεί να έχει σταθερές συνθήκες ένα νερό που παραμένει το ίδιο επί 9 μήνες και μάλιστα χωρίς κανένα εμπλουτισμό και χωρίς την παρουσία κάποιου αντιδραστήρα ασβεστίου?

Θα με ενδιέφερε πολύ μια πιο λεπτομερής παρουσίαση του SPS συστήματός σου.

Τέλος θα συμφωνήσω μαζί σου με την αντίθεσή σου, ως προς το "πονάει χέρι κόψει χέρι". Υπάρχουν όμως πολλές φυσικές τεχνικές, που μπορούν να βοηθήσουν τη φύση να κάνει το έργο της, ώστε ένα κλειστό φυσικό σύστημα να εμφανίζεται περισσότερο ισορροπημένο, χωρίς παρά φύσιν αναπτυξιακές εξάρσεις κάποιων ειδών.

Περιμένω, όπως πάντα, περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφίες των συστημάτων σου και σου εύχομαι τα καλύτερα για την εξέλιξη της αναπαραγωγής των κλόουν.

Link to comment
Share on other sites

Προφανώς ο παραπάνω τρόπος σκέψης αφορά μόνο τα 2 αυτά συστήματα και όχι το SPS. Όπως ανέφερα΄και σε άλλο μου Post έχω λαβει υπόψιν τις παραμέτρους που πολύ σωστά προανέφερες (κίτρινος σπόγγος, μεγάλα σαρκόφυτα) για το σωστό φιλτράρισμα του νερού

Στο SPS ακολουθώ άλλη τακτική για τους λόγους που προανέφερες. Επίσης είναι το πρώτο μου ενυδρείο στο οποίο χρησιμοποίησα τεχνητό νερό για το στήσιμό του, κάτι που πλέον έχω αρχίσει να το θεωρώ ώς κακή κίνηση. Είδη έχω πραγματοποιήσει αρκετές αλλαγές νερού με φυσικό θαλασσινό και δείχνει να έχει αρχίσει να αντιδρά καλύτερα.. Θα δείξει...

Βέβαια θα ήθελα να παρατηρήσω πώς δύο από τα γηραιότερα δείγματα τα οποία έχω σε αυτό είχαν περάσει σχεδόν ένα χρόνο στο Μεσογειακό μου ( με τις κατάλληλες μετατροπές φυσικά=> αντίσταση) πρίν μεταφερθούν στο SPS μου.

Είναι αλήθεια πώς απαιτεί μεγαλύτερη φροντίδα, αλλά προσωπική μου άποψη (λόγο παλαιότερης εμπειρίας) οφείλεται στο ότι είναι ακόμα η αρχή.

Σε γενικές γραμμές ο χρόνος μου έχει δείξει πώς η υπομονή και το μέτρο είναι οι καλύτεροι σύμβουλοι σε αυτό το χόμπι. Life will find the way όπως λένε. :thumbdown:

Σε ευχαριστώ για τα νεαρά! Πάλι θα πρέπει να βρώ ανάδοχες οικογένειες...

Link to comment
Share on other sites

Πολυ ενδιαφερων οι αποψεις σου, αλλα θα ηθελα καποια στοιχεια παραπανω. Αναφερεις πως το ενυδρειο με τα sps δειχνει καλυτερο με θαλασσινο νερο. Με τι μετρας την αλατοτητα σου? Τι αλατι χρησιμοποιησες? Βαζεις νερο απο αντοιστροφη οσμωση ή οχι. Τι τιμες κραταει το νερο σου μετα απο τοσο διαστημα που δεν βαζεις τιποτα? Σε φωσφωρικα, νιτρικα, ανθρακικοτητα, ασβεστιο κτλ κτλ...

Ολα αυτα θα ειναι παρα πολυ χρησιμα για να εχουμε μια ποιο πληρη και σωστη ιδεα των ενυδρειων σου. :thumbdown:

Link to comment
Share on other sites

Επαναστατικές οι πρακτικές που εφαρμόζεις θα έλεγα!!!

Είναι μεγάλη αλήθεια αυτό που λες περί ισορροπίας όμως δε μου βγαίνουν τα νούμερα??? Εαν δε βοηθάς με πρόσθετα και εφόσον δεν κάνεις αλλαγές νερού έστω και θαλασσινού, πως αναπληρώνονται τα στοιχεία που καταναλώνονται από τα κοράλλια ή ακόμα από την άλγη. Θα ήταν τρομερά ενδιαφέρον ένα σετ μετρήσεων και δε μιλάω για νιτρικά αλλά για ασβέστιο, μαγνήσιο, αλκαλικότητα δηλαδή όλα αυτά που ρωτάει ο Discos.

Επίσης θα ήθελα να σε ρωτήσω με τι μετράς την αλατότητα γιατί αν δε κάνω λάθος είπες ότι το θαλασσινό νερό που μαζεύεις δεν ξεπερνά το 1025 μήπως στηρίζεσαι σε όργανο το οποίο απέχει από την πραγματικότητα. Επίσης για την αναπλήρωση τι νερό χρησιμοποιείς?

Δεν ξέρω αν φαίνεται αλλά μας έχεις κεντρίσει την περιέργεια με αυτά που περιγράφεις.

Link to comment
Share on other sites

Καταρχήν να σου πω και εγώ το καλως όρισες στο σπιτικό μας!

Πράγματι πολύ επαναστατικές οι μέθοδοί σου…

Νομίζω είναι η πρώτη φορά που διαβάζω κάτι τέτοιο!

Μαζί με όλα αυτά που ρώτησαν οι προηγούμενοι φίλοι θα ήθελα να μου πεις από πού μαζεύεις το νερό σου, σε ποιο βάθος και με ποιο τρόπο?

Link to comment
Share on other sites

Ώπα... Πολλές μαζεμένες ερωτήσεις... Μάλλον θα αναβάλω για άλλη μέρα την παρουσίαση του SPS...

Για αρχή παραθέτω δύο φωτογραφίες του:

sps1

sps2

Όπως προανέφερα, τα πνευματικά δικαιώματα αυτού του ενυδρείου ανήκουν στον πατέρα μου πράγμα που σημαίνει πώς καλώς ή κακώς δεν πραγματοποιώ εγώ την πλειοψηφία των απαιτούμενων διαδικασιών.

Άλλωστε άν το έκανα και αυτό στο δικό του ουσιαστικά ενυδρείο, θα του αφαιρούσα την χαρά από το αγαπημένο του χόμπι :thumbdown:

Πάμε τώρα στις ερωτήσεις σας:

@Discos

Την αλατότητα την μετράω με τον παραδοσιακό μετρητή άνωσης.

Το αλάτι που χρησιμοποίησα ήταν της Red Sea.

Το SPS μου χαίρει διαφορετικής μεταχείρισης από τα υπόλοιπα. Αυτό σημαίνει καί πρόσθετα και συστηματικές μετρήσεις.

Στην περιγραφή μου γι'αυτό θα σας αναφέρω πιό αναλυτικά τα δεδομένα που αιτείς (μα πού έχω βάλει αυτό το excel :) ...)

@andreas2000gr

Οφείλω να ομολογήσω πώς ποτέ μου δεν αναρωτήθηκα για τυχόν εκφυλισμό του νερού και της ποιότητας του. Πολύ πιθανόν τα συστήματα μου να αποκτούν τη φυσική τους ισορροπία όπου η κατανάλωση των ουσιών να είναι ίση με την παραγωγή τους.

Για την αναπλήρωση λόγο εξάτμισης? Νερό βρύσης... Σε διαφορετική περίπτωση θα είχα αύξηση της πυκνότητας του νερού...

@Mitrizakis Nikos

Το συλλέγω σε παραλιακά βραχώδη μέρη (όχι στην πλαζ της Βουλιαγμένης...). Το βάθος δεν ξεπερνά το 1 μέτρο πράγμα το οποίο προσφέρει στο νερό μεγάλη περιεκτικότητα σε μικροοργανισμούς.

Η αλήθεια είναι ότι έχω αρχίσει να αισθάνομαι κάπως άβολα... Νιώθω σαν εξωγήινος στο Μετρό σε ώρα αιχμής... Τέλος πάντων, αυτά....

Link to comment
Share on other sites

Κατ' αρχήν να συγχαρώ εσένα και τον πατέρα σου για το πολύ ωραίο ενυδρείο σας!

Θα ήθελα να επισημάνω, ότι το αλάτι της Red Sea, παρόλο που πρόκειται για φυσικό αλάτι, προερχόμενο από αλυκές, δεν θεωρείται και από τα καλύτερα.

Μπορούμε να μιλήσουμε για ισορροπία, στην περίπτωση όπου η κατανάλωση είναι ίση με την παραγωγή. Την κατανάλωση την καταλαβαίνω, η παραγωγή όμως πως εξασφαλίζετε?

Η αναπλήρωση με νερό βρύσης, κάπου δεν μου κολλάει καλά, ιδιαίτερα όταν οι αλλαγές νερού, γίνονται σχεδόν ποτέ ή σπανίως.

Δεν χρειάζεται να αισθάνεσαι άβολα. Απ' ότι καταλαβαίνεις, όλοι μας χρειαζόμαστε πληροφορίες για να εμπλουτίσουμε τις γνώσεις μας και να γίνουμε καλύτεροι. Ιδιαίτερα μάλιστα, όταν ανακαλύπτουμε πρωτοποριακές μεθόδους, που ανατρέπουν τις μέχρι σήμερα αντιλήψεις.

Αυτός άλλωστε δεν είναι, ένας από τους κύριους λόγους ύπαρξης ενός forum?

Link to comment
Share on other sites

Μπορούμε να μιλήσουμε για ισορροπία, στην περίπτωση όπου η κατανάλωση είναι ίση με την παραγωγή. Την κατανάλωση την καταλαβαίνω, η παραγωγή όμως πως εξασφαλίζετε?

Η αναπλήρωση με νερό βρύσης, κάπου δεν μου κολλάει καλά, ιδιαίτερα όταν οι αλλαγές νερού, γίνονται σχεδόν ποτέ ή σπανίως.

Ισως ιχνοστοιχεία και μέταλλα να τα καλύπτει με το νερό της βρύσης. Φυσικά μαζί έρχονται και πολλά ανεπιθύμητα γιαυτό και είναι τόσο εμφανής η άλγη στα δύο συστήματα, πιστεύω πως εάν έκανε αναπληρώσεις με νερό όσμωσης θα είχε σοβαρό πρόβλημα λόγω της απουσίας πρόσθετων ουσιών.

Link to comment
Share on other sites

Ώπα... Πολλές μαζεμένες ερωτήσεις... Μάλλον θα αναβάλω για άλλη μέρα την παρουσίαση του SPS...

Για αρχή παραθέτω δύο φωτογραφίες του:

sps1

sps2

Όπως προανέφερα, τα πνευματικά δικαιώματα αυτού του ενυδρείου ανήκουν στον πατέρα μου πράγμα που σημαίνει πώς καλώς ή κακώς δεν πραγματοποιώ εγώ την πλειοψηφία των απαιτούμενων διαδικασιών.

Άλλωστε άν το έκανα και αυτό στο δικό του ουσιαστικά ενυδρείο, θα του αφαιρούσα την χαρά από το αγαπημένο του χόμπι :thumbdown:

Το ενυδρειο που εχεις βαλει ειναι παρα πολυ ωραιο. Αλλα αποκλειετε αυτο το ενυδρειο να συντηρειτε με τις ρουτινες που μας λες. Σιγουρα σου εχουν διαφυγει πολλα διοτι αλλιως θα ειναι παγκοσμια αποκλειστικοτητα. Προσωπικα βλεπω να εχει νερο απο αντιστροφη οσμωση, σταθερη παροχη με καποιο τροπο ασβεστιου και αλακαλικοτητας και λογο της καθαροτητας του ενυδρειου υπαρχει και ανθρακας με phospate remover. Μαλλον κανει τις ρουτινες ο πατερας σου και δεν γνωριζεις ακριβως τι κανει.

Πάμε τώρα στις ερωτήσεις σας:

@Discos

Την αλατότητα την μετράω με τον παραδοσιακό μετρητή άνωσης.

Το αλάτι που χρησιμοποίησα ήταν της Red Sea.

Το SPS μου χαίρει διαφορετικής μεταχείρισης από τα υπόλοιπα. Αυτό σημαίνει καί πρόσθετα και συστηματικές μετρήσεις.

Στην περιγραφή μου γι'αυτό θα σας αναφέρω πιό αναλυτικά τα δεδομένα που αιτείς (μα πού έχω βάλει αυτό το excel :) ...)

Ο παραδοσιακος μετρηστης ανωσης ειναι εντελως λαθος στην ολη λειτουργεια του και εδω και χρονια οι χομπιστες εχουν σαν must το ρεφρακτομετρο. Εαν εχεις 1025 με το παραδοσιακο μετρητη, τοτε πρεπει να πεζεις καπου σε 1030 αλατοτητα... Ακουγετε ισως απιστευτο αλλα ειναι περα για περα αληθεια... Δανεισου ενα ρεφρακτομετρο απο ενα φιλο και θα δεις τι εννοω. Θα ανακουφηση τα ζωτανα σου μια τετοια διωρθωση της τιμης σου διοτι θα ειναι πουλ υψηλη.

@andreas2000gr

Οφείλω να ομολογήσω πώς ποτέ μου δεν αναρωτήθηκα για τυχόν εκφυλισμό του νερού και της ποιότητας του. Πολύ πιθανόν τα συστήματα μου να αποκτούν τη φυσική τους ισορροπία όπου η κατανάλωση των ουσιών να είναι ίση με την παραγωγή τους.

Για την αναπλήρωση λόγο εξάτμισης? Νερό βρύσης... Σε διαφορετική περίπτωση θα είχα αύξηση της πυκνότητας του νερού...

Η καταναλωση σε καποια περιπτωση δεν μπορει σε ενα κλειστο συστημα να ειναι ισαξια της παραγωγης τους. Απο που παραγονται αυτα τα στοιχεια? Δεν υπαρχει τετοιος τροπος σε ενα κλειστο συστημα, αφου στην καλυτεη περιπτωση χωρις δικη μας βοηθεια να εχουμε καποια ψηγματα βοηθειας. Ειναι θεμα χρονου να κρασαρει το ολο συστημα. Ενω το νερο δικτυου περιεχει παρα πολλες ακαθαρσιες που επιβαρυνουν το ολο συστημα ανεπανορθωτα...

@Mitrizakis Nikos

Το συλλέγω σε παραλιακά βραχώδη μέρη (όχι στην πλαζ της Βουλιαγμένης...). Το βάθος δεν ξεπερνά το 1 μέτρο πράγμα το οποίο προσφέρει στο νερό μεγάλη περιεκτικότητα σε μικροοργανισμούς.

Η αλήθεια είναι ότι έχω αρχίσει να αισθάνομαι κάπως άβολα... Νιώθω σαν εξωγήινος στο Μετρό σε ώρα αιχμής... Τέλος πάντων, αυτά....

Ναι το εχω κανει και εγω στο παρελθον απο Κερατεα, πλακα ειχε..... :)

Link to comment
Share on other sites

@Discos

"Το ενυδρειο που εχεις βαλει ειναι παρα πολυ ωραιο. Αλλα αποκλειετε αυτο το ενυδρειο να συντηρειτε με τις ρουτινες που μας λες. Σιγουρα σου εχουν διαφυγει πολλα διοτι αλλιως θα ειναι παγκοσμια αποκλειστικοτητα. Προσωπικα βλεπω να εχει νερο απο αντιστροφη οσμωση, σταθερη παροχη με καποιο τροπο ασβεστιου και αλακαλικοτητας και λογο της καθαροτητας του ενυδρειου υπαρχει και ανθρακας με phospate remover. "

Είπα εγώ ποτέ το αντίθετο για το συγκεκριμένο ενυδρείο?????????

Link to comment
Share on other sites

@Discos

"Το ενυδρειο που εχεις βαλει ειναι παρα πολυ ωραιο. Αλλα αποκλειετε αυτο το ενυδρειο να συντηρειτε με τις ρουτινες που μας λες. Σιγουρα σου εχουν διαφυγει πολλα διοτι αλλιως θα ειναι παγκοσμια αποκλειστικοτητα. Προσωπικα βλεπω να εχει νερο απο αντιστροφη οσμωση, σταθερη παροχη με καποιο τροπο ασβεστιου και αλακαλικοτητας και λογο της καθαροτητας του ενυδρειου υπαρχει και ανθρακας με phospate remover. "

Είπα εγώ ποτέ το αντίθετο για το συγκεκριμένο ενυδρείο?????????

Αυτη η εντυπωση μας δωθηκε με τις αναφορες σου και την συντηρηση που ακολουθεις για τα ενυδρεια σου. Τουλαχιστον σε αυτα που εχεις μοιρατει μαζι μας εως τωρα. Εαν θελεις μπορεις να μας πεις και για αυτο το ενυδρειο τι ρουτινες χρησιμοποιης. Θα ειναι πολυ χρησιμο οπως και εαν μπορεις να μοιραστεις μαζι μας τις απαντησεις και για τις υπολοιπες αποριες, οπως για παραδειγμα για την μετρηση αλατοτητας και τις τιμες του νερου στα αλλα αξιολογα ενυδρεια που εχεις. :thumbdown:

Link to comment
Share on other sites

@Discos

Η καταναλωση σε καποια περιπτωση δεν μπορει σε ενα κλειστο συστημα να ειναι ισαξια της παραγωγης τους. Απο που παραγονται αυτα τα στοιχεια?

Εντυπωσιακό έτσι?

Μέσα σε μία λίμνη η οποία δημιουργήθηκε κατα τύχη σε απόσταση 50 μέτρων από τη θάλασσα, πώς είναι δυνατόν να επιβιώνουν ψάρια και άλλοι οργανισμοί για τουλάχιστον 3 μήνες μέχρι την επόμενη "φουσκοθαλασσιά"?

Πώς είναι δυνατόν να δημιουργείται ζωή από το μηδέν σε σημεία τα οποία δεν μοιάζουν καθόλου με τα αποστειρωμένου περιβάλλοντος συστήματα τα οποία έχουμε όλοι μας συνηθίσει?

Δεν υπαρχει τετοιος τροπος σε ενα κλειστο συστημα, αφου στην καλύτερη περιπτωση χωρις δικη μας βοηθεια να εχουμε καποια ψηγματα βοηθειας. Ειναι θεμα χρονου να κρασαρει το ολο συστημα.

Δεν διαφωνώ... Κανένα από τα συστήματα μου (Μεσογειακό, Soft Coral, ΟΧΙ το SPS) στα οποία χρησιμοποιώ τις περίεργες για εσάς μεθόδους δεν έχει κρασάρει... Ταπεινή μου άποψη είναι ότι συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο... Τι εννοώ? Σε αντίθεση με τους ανθρώπους, οι υπόλοιποι ζωντανοί οργανισμοί δεν διαιωνίζουν το είδος τους αν πρώτα δεν αισθανθούν σίγουροι για την μακροχρόνια επιβίωση των ίδιων... Οι δικοί μου οργανισμοί στα συστήματά μου (Μεσογειακό, Soft Coral, ΟΧΙ το SPS) από τα ασπόνδυλα μέχρι τα ψάρια έχουν τρελλαθεί σε αυτό το θέμα...

Ναι το εχω κανει και εγω στο παρελθον απο Κερατεα, πλακα ειχε.....

Αισθάνομαι άβολα όχι γιατί μαζεύω νερό από τη θάλασσα (το έχω ξεπεράσει πλέον αυτό, είδικά τις ερωτήσεις: Μα καλά τι το θέλετε τόσο νερό? Η απάντηση τους μπλοκάρει λίγο), αλλά εξαιτίας σας λόγο των ερωτήσεων τω ν οποίων μου κάνετε με τον ρυθμό τον οποίο γίνοντα...

Link to comment
Share on other sites

οποίων μου κάνετε με τον ρυθμό τον οποίο γίνοντα...

Διόρθωση: όχι ρυθμό αλλα ένταση...

Link to comment
Share on other sites

Εντυπωσιακό έτσι?

Μέσα σε μία λίμνη η οποία δημιουργήθηκε κατα τύχη σε απόσταση 50 μέτρων από τη θάλασσα, πώς είναι δυνατόν να επιβιώνουν ψάρια και άλλοι οργανισμοί για τουλάχιστον 3 μήνες μέχρι την επόμενη "φουσκοθαλασσιά"?

Πώς είναι δυνατόν να δημιουργείται ζωή από το μηδέν σε σημεία τα οποία δεν μοιάζουν καθόλου με τα αποστειρωμένου περιβάλλοντος συστήματα τα οποία έχουμε όλοι μας συνηθίσει?

Αγαπητέ φίλε κανείς δεν διαφωνεί μαζί σου ότι η ζωή βρίσκει τον δρόμο της και τον τρόπο της. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου έχουν ζήσει ψάρια σε αποσυνδεμένα ενυδρεία στο κατάλοιπο της άμμου και βρώμας που έχει απομείνει στο πάτο για πάνω από 1 χρόνο!! σε υπόγειο με θερμοκρασία το χειμώνα που μπορεί να είχε φτάσει τους 0 βαθμούς. Είναι θαυμαστή η θέληση για ζωή όλων των οργανισμών.

Ομως ζωή είναι και η άλγη, ζωή είναι το κυανοβακτήριο, ζωή είναι και πολλοί οργανισμοί οι οποίοι δεν είναι επιθυμητοί από τον χομπίστα στο ενυδρείο του. Εκεί επικεντρωνόμαστε εμείς και ρωτάμε όσα λέμε γιατί μας δείχνεις όμορφα ενυδρεία με ζωντανά που απαιτούν φροντίδα και στοιχεία απαραίτητα για την ζωή τους και την παρεταίρω για την ανάπτυξη τους. Οι απορία όλων μας είναι λοιπόν, πως με αυτά που ξέρουμε μέχρι τώρα γίνεται να συνδιαστούν ώστε να λύσουν την εξίσωση του όμορφου ενυδρείου σου αλλά και να γίνουμε σοφότεροι από την εμπειρία και πρακτικές σου :thumbdown:

Link to comment
Share on other sites

Διόρθωση: όχι ρυθμό αλλα ένταση...

Μηπως μας παρεξηγησες ? :thumbdown: Αυτος ειναι ο σκοπος υπαρξης ενος forum και ολοι οι τρελοι εδω μεσα θελουμε να μαθαινουμε οσα περισσοτερα μπορουμε... εινα λογικο λοιπον οταν βλεπουμε κατι διαφορετικο να θελουμε να το εξαντλησουμε απο καθε πλευρα.... :)

Link to comment
Share on other sites

Μηπως μας παρεξηγησες ? :thumbdown: Αυτος ειναι ο σκοπος υπαρξης ενος forum και ολοι οι τρελοι εδω μεσα θελουμε να μαθαινουμε οσα περισσοτερα μπορουμε... εινα λογικο λοιπον οταν βλεπουμε κατι διαφορετικο να θελουμε να το εξαντλησουμε απο καθε πλευρα.... ;)

Θα μπορουσες να πεις οτι ειμαστε και λιγο ψυχικα ασθενεις με τη θαλασσα.... :)

Αλλα το ωραιο ειναι οτι ολοι μαθαινουμε, και ολοι εχουμε κατι να παρουμε, και εσυ κατι θα βελτιωσεις, και εμεις κατι θα παρουμε. Ειπαμε, ειμαστε λιγο ψυχικα διαταραγμενοι... ;)

Θελω ομως την γνωμη σου, σχετικα με αυτα που σε εχω ρωτησει ποιο πριν, σχετικα με το μετρητη αλατοτητας και τις τιμες που εχουν τα ενυδρεια σου (οχι το sps, ok!!) που δεν προσθετεις κατι περα απο νερο βρυσης. :)

Link to comment
Share on other sites

Θα μπορουσες να πεις οτι ειμαστε και λιγο ψυχικα ασθενεις με τη θαλασσα.... :)

Αλλα το ωραιο ειναι οτι ολοι μαθαινουμε, και ολοι εχουμε κατι να παρουμε, και εσυ κατι θα βελτιωσεις, και εμεις κατι θα παρουμε. Ειπαμε, ειμαστε λιγο ψυχικα διαταραγμενοι... :)

Θελω ομως την γνωμη σου, σχετικα με αυτα που σε εχω ρωτησει ποιο πριν, σχετικα με το μετρητη αλατοτητας και τις τιμες που εχουν τα ενυδρεια σου (οχι το sps, ok!!) που δεν προσθετεις κατι περα απο νερο βρυσης. :thumbdown:

Ίσως κι εγώ να είμαι λίγο υπερβολικός... Τα τηλέφωνα μου δεν έχουν σταματήσει να χτυπάνε σήμερα... Χάλια βδομάδα... Κι εγώ χρειάζομαι ιατρικής παρακολούθησης σχετικά με το υδάτινο στοιχείο, αλλά το έχω συνδυάσει με τις σπάνιες στιγμές χαλάρωσης... Συγνώμη παίδες για την αντίδραση...

Σχετικά με τον μετρητή αλατότητας ίσως και να μήν έχεις άδικο... Η αλήθεια είναι πώς βρίσκω πολύ πρακτικό τον παραδοσιακό μετρητή (αν εξαιρέσεις τους ενοχλητικούς θύλακες αέρα) οπότε δεν έχω σκεφτεί να τον αντιακταστήσω. Επίσης επειδή όλες οι μετρήσεις γίνονται πλέον εμπειρικά (καλή ένδειξη, μέτρια ένδειξη, τρέχω τρέχεις κυνηγώ) δεν μου δημιουργήθηκε η ανάγκη χρήσης όργανου ακριβείας. Άν σε αυτό προσθέσεις και την καλή κατάσταση (ανάπτυξη και όχι στασιμότητα) των συστημάτων μου καταλαβαίνεις την λογική μου...

Σχετικά με το "Κίτ Χημείας" που με ρωτήσατε, θα πραγματοποιήσω μία μέτρηση το Σάββατο για να σας λύσω τις απορίες σας. Πείτε μου ποιές τιμές σας ενδιαφέρουν....

Link to comment
Share on other sites

"Μέσα σε μία λίμνη η οποία δημιουργήθηκε κατα τύχη σε απόσταση 50 μέτρων από τη θάλασσα, πώς είναι δυνατόν να επιβιώνουν ψάρια και άλλοι οργανισμοί για τουλάχιστον 3 μήνες μέχρι την επόμενη "φουσκοθαλασσιά"?

Πώς είναι δυνατόν να δημιουργείται ζωή από το μηδέν σε σημεία τα οποία δεν μοιάζουν καθόλου με τα αποστειρωμένου περιβάλλοντος συστήματα τα οποία έχουμε όλοι μας συνηθίσει?"

Οι γούρνες, που αναφέρεσαι, αποτελούν κλειστά συστήματα περιορισμένου χρόνου.

Η οξυγόνωση εξασφαλίζεται σε αυτά από την άλγη καθώς και ο μεταβολισμός των οργανικών αποβλήτων. Ταυτόχρονα τα βακτήρια και οι οργανισμοί διήθησης, αναλαμβάνουν το βιολογικό έργο.

Οι οργανισμοί , που συναντούμε στις γούρνες αυτές, είναι συνήθως ανθεκτικοί οργανισμοί σε ακραίες συνθήκες. Όπως γαρίδες , καβούρια, σαλιάρες, που κάνουν πάρτι με την άλγη και ίσως κάποιος, παγιδευμένος, γόνος ψαριών για περιορισμένο όμως διάστημα.

Η αλατότητα συνεχώς αυξάνει λόγω εξάτμισης, πράγμα που διαπιστώνεται από τις ποσότητες κρυστάλλων αλατιού, στα τοιχώματα της γούρνας.

Αν το νερό δεν ανανεωθεί με το σπρέι των κυμάτων ή την φουσκοθαλασσιά, όπως ανέφερες, τότε όλοι οι προαναφερόμενοι οργανισμοί, μόλις αντιληφθούν κάποια απειλή λόγω των συνθηκών, θα μετακομίσουν ακολουθώντας τον δρόμο της στεριάς, για να βρουν κάποια καλύτερη, από πλευράς συνθηκών, γούρνα ή κάποια διέξοδο προς την θάλασσα. Ο γόνος είναι καταδικασμένος.

Αν δεν τα καταφέρουν τότε όλοι θα αποξηρανθούν κάτω από την επίδραση του ήλιου και του υπερβολικού αλατιού.

Με λίγα λόγια θέλω να επισημάνω ότι δεν μπορούμε να συγκρίνουμε τις θαλάσσιες γούρνες, με τα εγκαταλελειμμένα κλειστά συστήματα.

Link to comment
Share on other sites

φίλε Pomacanthus ..

.. έχουν μπει πολλά θέματα στη κουβέντα και έχω χαθεί λίγο ..

να τα δούμε γρήγορα από την αρχή

λες ότι κατά διαστήματα μετράς νιτρικά .. με πιο τεστ τα μετράς και τι τιμές παίρνεις?

το θαλασσινό νερό που βάζεις το μετράς 1025 ..

http://www.aquazone.gr/forums/index.php?sh...c=2549&st=0

εδώ θα δεις μια μικρή έρευνα που έκανε ο ΝΙΚΟΣ ΨΑΛΤΗΣ και για την αλατότητα που συναντάμε στις θάλασσες μας , βλέπουμε τιμές 1028-1030

προσωπικά θεωρώ ότι ο τρόπος που μετράς μπορεί να σφάλει εύκολα ..

στη <δικιά μας σχολή > ο υαλοβάμβακας είναι για μηχανικό καθάρισμα του νερού .. και μόνο … υπάρχουν άλλα υλικά που λογο της κατασκευής τους ευνοούν την ύπαρξη μεγάλων πληθυσμών βακτηρίων που κάνουν αυτό που λένε βιολογικό φιλτράρισμα ..

λες ότι τα ασπόνδυλα παίζουν το ρόλο του φίλτρου ..

δεν θα διαφωνήσω καθόλου αλλά δεν μπορώ να καταλάβω πως βρίσκεις τα όρια τους .. δηλαδή πιο πρακτικά πότε ξέρεις ότι το σύστημα σου δεν αντέχει άλλο ψάρι ?

στο ενυδρείο του εξοχικού υπάρχει σύστημα αναπλήρωσες νερου ?

αν αφήσω το ενυδρείο μου χωρίς να συμπληρώνω το εξατμιζόμενο νερό σε 6 μήνες θα έχει στεγνώσει και η άμμος

δεν με εκπλήσσει τίποτα άλλο γιατί έχω δει παρόμοια κατάσταση σε ενυδρείο που υπάρχει σε μουσείο της Νάξου .. δάσος η άλγη και ένας ροφός να ανοιγοκλείνει το στόμα του ..

είμαι σύμφωνος στις απόψεις σου για την σημασία της ισορροπίας

.. αλλά θέλω να την ελέγχω όσο μπορώ εγώ και όχι να την αφήνω στη τύχη..

.. λόγου χάρη δεν με παραξένεψε καθόλου που η σινουλάρια δεν πήγε καλά σε ένα περιβάλλον που πάνε καλά τα sps

με ενδιαφέρον θα ακούσω τη δική σου άποψη

στο θέμα της αλγης που λες ότι σ αρέσει δεν θα αναφερθώ γιατί είναι κάτι υποκειμενικό

αν έβλεπα το κυανοβακτιριο σαν φίλτρο θα το χαρακτήριζα πολύ ασταθές .. και σίγουρα δεν είναι ανάγκη να χρησιμοποιήσεις χημικά μέσα για να το εξαφανίσεις ..

καλή τύχη στα γεννητούρια σου !! έχεις μεγαλώσει μικρά στο παρελθόν ?

για το τεχνητό αλάτι οι έρευνες που έχω διαβάσει δεν διαφωνούν με εσένα .. τα ψιλοφτύνουν όλα τα αλάτια

.. αλλά το ρίσκο της συλλογής από τη θάλασσα είναι μεγάλο .. αν κάνεις ταχτικά αλλαγές νερού ..

θα ήθελα να μετρήσεις το ph , no3, po4, kh , ca μια και το είπες ..

καλή συνέχεια !

Link to comment
Share on other sites

Εγώ θα ήθελα να σου δώσω συνχαρητήρια για τη γέννα και αν μπορείς να μοιραστείς μαζί μας την εμπειρία σου απο προηγούμενες επιτυχημένες γένες που είχες.(εννοώ την διαδικασία ενηλικίωσης των γόνων).

Αν δυσκολεύεσαι για ανάδοχο , ευχαρίστος να φιλοξενήσω στο σύστημά μου ένα clownaki σου.

Καλή συνέχεια

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...