Jump to content

Recommended Posts

Pseudotropheus Cyaneorhabdos

 

Επιστημονικό Όνομα: Pseudotropheus Cyaneorhabdos

Κοινές Ονομασίες: Pseudotropheus Maingano, melanochromis maingano (προηγούμενη ονομασία)

Ελληνικό Όνομα: -

Γενική κατηγορία: Cichlids

Οικογένεια: Cichlidae

Κλάση: Perciformes

Μέγεθος: Αρσενικά και θηλυκά έχουν το ίδιο μέγεθος που φτάνει τα 7,5 cm (έχει αναφερθεί ότι στα ενυδρεία με πολύ καλές συνθήκες μπορεί να φτάσει και τα δέκα εκατοστά).

 

Βιότοπος: Ενδημικό είδος της λίμνης Malawi.


Συντήρηση στο ενυδρείο

PH: 7.8-8,8 (Ιδανικά:8.2)

KH: 14-20°dKH

GH: 10-18°dGH (Ιδανικά: 16°dGH)

Θερμοκρασία: 24-27 °C (Ιδανικά: 25 °C)

 

Λίτρα: Μπορούν να ζήσουν σε χαρέμι 1 αρσενικό με έως 3 θηλυκά, και τα ελάχιστα λίτρα είναι τα 120 για ένα χαρέμι, και ελάχιστο μήκος τα 90 cm. Είναι από τις λίγες περιπτώσεις που μπορούμε να φιλοξενήσουμε ψάρια της λίμνης σε ενυδρεία κάτω του μέτρου.

 

Κοινωνική συμπεριφορά: Ειρηνικό είδος αν φιλοξενείται κάτω από σωστές προϋποθέσεις, άλλα δεν θα δειχτεί με τίποτα άλλο αρσενικό του είδους του παρά μόνο σε πολύ μεγάλα ενυδρεία. 

Διαχωρισμός φύλου: Τόσο τα αρσενικά όσο και τα θηλυκά του είδους αυτού παρουσιάζουν τον ίδιο χρωματισμό, κατά την νεαρή ηλικία μπλε με μαύρες ρίγες. Κατά την ενηλικίωση το αρσενικό αποκτά πιο έντονο χρωματισμό στις μαύρες ρίγες. Ασφαλής διαχωρισμός του φύλλου γίνεται μετά την ενηλικίωση, που δεν αργεί και πολύ σε αυτό το ψάρι.

Διακόσμηση ενυδρείου: Αν θέλει κάποιος να φιλοξενήσει αυτό το είδος, θα πρέπει να φτιάξει το ενυδρείο του με πολύ άμμο και πολλές μα πάρα πολλές πέτρες, οι οποίες θα σχηματίζουν φωλιές και περάσματα. Ή άμμος είναι προτιμότερο να είναι ασβεστολιθική, για το λόγο ότι ζουν σε σκληρό νερό. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι ένα ψάρι με μεγάλη κινητικότητα, και πρέπει να του εξασφαλίσουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χώρο κολύμβησης.

Ζώνη Κολύμβησης: Ανάμεσα στις πέτρες του ενυδρείου, αλλά σε species ενυδρεία σε όλο το ενυδρείο.

Διατροφή: Είναι παμφάγο. Στη φύση τρέφεται κυρίως με ζωοπλαγκτόν, με μικρά καρκινοειδή άλλα και με φύκια. Στο ενυδρείο θα τραφεί με όλες τις τροφές του εμπορίου.  Επίσης, μπορεί κάποιος να τα ταΐσει και με χειροποίητες τροφές που έχουν βάση τη γαρίδα. Πολύ προσοχή πρέπει να δοθεί στην αποφυγή της ασθένειας malawi bloat. Τα συγκεκριμένα ψάρια είναι πολύ επιρρεπή και πρέπει να τους εξασφαλίζουμε πολύ καλή ποιότητα τροφής. Επιβάλλεται κατά περιόδους να ταΐζουμε με σπιρουλίνα και με κάποιες άλλες φυτικές τροφές καθώς να τους παρέχουμε και βιταμίνες.

 

Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο: 9 χρόνια υπό πολύ καλές συνθήκες.

 

Ιδανικοί Συγκάτοικοι: Μπορεί να συστεγαστεί σε πολύ μεγάλο ενυδρείο με κάποιες μεγάλες κίλχίδες Haps όπως το Blue dolphin και τα aulonacara , αλλά όχι με μεγαλύτερα και κυρίως όχι με θηρευτές λόγω του μικρού τους μεγέθους. Επίσης είναι συμβατα σχεδόν με όλα τα είδη mbuna εκτός από μερικά είδη όπως ps.johanni, ps.saulosi, ps.demasoni. l.mbamba. ps elongatus κ.α. καθώς μπορεί να υπάρξει υβριδισμός.

 

Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Δεν είναι δύσκολο να ζευγαρώσει σε κατάσταση αιχμαλωσίας εφόσον τηρηθούν τα απαραίτητα λίτρα, τα απαραίτητα άτομα, και ο κατάλληλος διάκοσμος.
Είναι στοματό-επωάζον ψάρι. Το θηλυκό θα πάρει τα αυγά στο στόμα του αφού το αρσενικό θα τα γονιμοποιήσει. Ο χρόνος που θα χρειαστεί περίπου για να γίνουν τα αυγά, γόνος είναι περίπου 21 μέρες ανάλογα την εμπειρία του θηλυκού αλλά και την θερμοκρασία. Μόλις το θηλυκό απελευθερώσει τα μικρά, τότε αυτά θα τρέξουν να κρυφτούν σε μικρά ανοίγματα. Έπειτα θα αρχίσουν να αναζητούν την τροφή τους, γιαυτό θα είναι καλό να τρίβουμε φλέικς έτσι ώστε να μπορούν να τραφούν.

Γενικές πληροφορίες: Είναι ένα ψάρι που μπορεί εύκολα να διατηρηθεί από έμπειρους χομπίστες και αποτελεί μια σπουδαία πρόκληση για τους αρχάριους, μιας και τα απαιτούμενα λίτρα διατήρησης του, το φέρνει ακόμα πιο κοντά σε αυτούς. Όποιος θέλει να ξεφύγει από την πεπατημένη δεν έχει παρά να ασχοληθεί με αυτό το είδος .

Ο υπέροχος χρωματικός συνδυασμός του μπλε μαύρου σε συνδυασμό με την λευκή άμμο και τις ασβεστολιθικές πέτρες, μας παραπέμπουν οπτικά περισσότερο σε θαλασσινό ενυδρείο και αναδεικνύουν την άγρια ομορφιά της Αφρικής και το πολύχρωμο χαρακτήρα της λίμνης Malawi.

Επίσης η γρήγορη ανάπτυξη του σε συνδυασμό με την αδιάκοπη κίνηση του και το γεγονός ότι ζευγαρώνει πολύ συχνά (σε σημείο που θα σας βάλει σε σκέψεις για το τι θα κάνετε τόσα μικρά) θα σας προσφέρουν μοναδικές συγκινήσεις.

Τέλος να αναφέρουμε ότι στην Ελλάδα πολλά καταστήματα εισάγουν το συγκεκριμένο ψάρι.

 

Pseudotropheus Maingano, melanochromis maingano

 

 

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...