Jump to content

Sciaenochromis Fryeri προφίλ


marinos

Recommended Posts

Από εμένα με βάση αυτά που έψαξα στις πηγές είναι άρτιο και δεν χαίρει καμίας διόρθωσης . 

Παρακαλώ τις παρατηρήσεις σας , 

Αν σε εύλογο χρόνο δεν γίνει καμιά παρατήρηση το προφίλ θα δημοσιοποιηθεί στην επίσημη λίστα.

Οι φωτογραφίες είναι από το διαδίκτυο

Επιστημονικό Όνομα: Sciaenochromis Fryeri (Konings, 1993)

Κοινές Ονομασίες: the Electric Blue Hap
Ελληνικό Όνομα:


Γενική κατηγορία:cichids
Κλάση: Perciformes
Οικογένεια: Cichlidae

Μέγεθος: Περίπου 20 εκατοστά μαζί με την ουρά. To θηλυκό λίγο λιγότερο αγγίζοντας τα 15.

Βιότοπος: Ενδημικό είδος της λίμνης Malawi. Ζουν σε βραχώδη τμήματα και στις ενδιάμεσες αμμώδης ζώνες σε βάθος απο 10 εως 40 μέτρα! Συνήθως το βρίσκουμε να περιφέρεται σε ανοιχτά νερά!

Συντήρηση στο ενυδρείο
ΡH: 7,6 – 8,7(ιδανικά 8,4)
GΗ: 8-12°dKH
KΗ: 7-10°dKH
Θερμοκρασία: 24-27 ° C(ιδανικά 25°C)

Λίτρα: Τα λιγότερα που μπορεί να τα διατηρήσει κάποιος ένα χαρέμι είναι τα 300 λίτρα. Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στο μήκος του ενυδρείου, το οποίο πρέπει να είναι 150 εκατοστά και πάνω.

Κοινωνική συμπεριφορά: Δεν είναι ιδιαίτερα επιθετικά παρά το μέγεθος και την δύναμη που διαθέτουν. Κρατούνται σε χαρέμια που σημαίνει 1 αρσενικό με 3 ή 4 θηλυκά, εκτός και αν ο όγκος του ενυδρείου μας είναι μεγάλος, οπότε μπορούμε να κρατήσουμε παραπάνω από 1 αρσενικό.

Διαχωρισμός φύλου: Είναι εύκολο να ξεχωρίσεις τα φύλα του είδους. Τα αρσενικά έχουν έντονο μπλε ηλεκτρίκ χρώμα κάποιες φορές πιο έντονο ή μουντό ανάλογα τις διαθέσεις, έχουν μπλε κάθετες γραμμές και διακρίνεται στα κάτω πτερύγια στο τέλος τους ένας κίτρινο πορτοκαλί χρωματισμός. Τα θηλυκά του είδους είναι πολύ πιο μουντά. Έχουν ένα γκρι-ασημί χρώμα σπάνια να μπλεδίσει κάπως, με καταλήξεις κιτρινο-πορτοκαλί στα κάτω πτερύγια τους, όχι όμως τόσο έντονα όσο των αρσενικών.
Τα μικρά του είδους γεννιούνται όλα με το χρώμα των θηλυκών και μόνο τα αρσενικά θα αλλάξουν τον χρωματισμό τους κατά την ενηλικίωση τους.

Διακόσμηση ενυδρείου: Λόγω του φυσικού τους περιβάλλοντος, στο ενυδρείο πρέπει να διατηρούνται με πέτρες τις οποίες χρησιμοποιούν για κρυψώνες, αλλά και δείγματα κυριαρχίας. Καλό είναι να δημιουργούνται κάποιες στοίβες με πέτρες(όσες επιτρέπει το μήκος και πλάτος του ενυδρείου μας), και στον υπόλοιπο χώρο να μπορούν να κολυμπούν. Αν και πετρόψαρα, δεν απαιτούν τόσες πέτρες όσες τα mbuna. Επίσης ένα ιδανικό υπόστρωμα είναι η άμμος.

Ζώνη Κολύμβησης: Κατά κύριος στις μέσες ζώνες, αλλά και στον πάτο.

Διατροφή: Σαρκοφάγο. Στην φύση τρέφεται με άλλα ψάρια, καρκινοειδή, όστρακα, ασπόνδυλα και πολλά άλλα, αλλά στο ενυδρείο μας μπορεί να δεχτεί τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη και άλλα απαραίτητα συστατικά. Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στην ποιότητα της τροφής καθώς τα ψάρια αυτά θέλουν υψηλής ποιότητας τροφή.

Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο: 10+ χρόνια

Ιδανικοί Συγκάτοικοι: Μπορούν να κρατηθούν σε ενυδρείο μαζί με κάποια μεγαλόσωμα είδη mbuna(υπό προϋποθέσεις), αλλά τα πάνε καλά και με κάποια είδη haps όπως: Nimbochromis Venustus, Cyrtocara Moorii,  Protomelas και Copadichromis. Καλό είναι να αποφεύγουμε την συγκατοίκηση με ψάρια του είδους Aulonocara καθώς και ψάρια με παρόμοιο χρωματισμό λόγο κινδύνου να υβριδίσουν.

Υποείδη και υβρίδια: θα πρέπει να αποφεύγεται η συνύπαρξη του στο ίδιο ενυδρείο με το συγγενικό του είδος Sciaenochromis Ahli καθώς μπορεί να υπάρξει υβριδισμός.

Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Είναι εύκολη. Εφόσον το ζεύγος εκ του χαρεμιού ζευγαρώσει, το θηλυκό θα κρατήσει στο στόμα της τα αυγά για περίπου 3 εβδομάδες μέχρι να γίνουν γόνος Στο διάστημα αυτό θα είναι πιο επιφυλακτική, θα κρύβεται περισσότερο και δεν θα τρώει. Μόλις τα ελευθερώσει("φτύσει") αυτά θα ψάξουν να κρυφτούν σε μικρά ανοίγματα των βράχων, γι'αυτό αν θέλουμε να επιζήσουν πολλά από τα μικρά πρέπει να διασφαλίσουμε μικρά περάσματα που να μπορούν να κρυφτούν με ασφάλεια. Τις πρώτες 2-3 μέρες θα τρέφονται απο τον λεκιθικό σάκο τους, και μόλις η κοιλιά τους γίνει τελείως επίπεδη, θα ξεκινήσουν δειλά δειλά την αναζήτηση τροφής, γι'αυτό καλό θα είναι κατά το τάισμα να τρίβετε τροφή έτσι ώστε να μπορούν να την φάνε.

Γενικές πληροφορίες:Το συγκεκριμένο ψάρι δεν βρίσκεται συχνά στην λίμνη αλλά έχει μεγάλο εύρος κατανομής. Τα πρώτα δείγματα εξήχθησαν απο τις περιοχές Maleri Island και Cape Maclear, όμως λόγο των νόμων περιορισμού της αλιείας σε αυτά τα μέρη, πλέον έρχεται απο το Likoma Island και τις γύρω περιοχές. Πολύ συχνά μπερδεύεται με το Sciaenochromis Ahli λόγο της ομοιότητάς τους.

 

Fryeri6l.jpg.0ba0ce33242704d7e337eca4881da362.jpg

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...