Jump to content

Αφρική μύθοι και αλήθειες


marinos

Recommended Posts

Καλημέρα σας

Αφορμή για το συγκεκριμένο θέμα μου δίνεται από μια συζήτηση που είχα με ένα νέο χομπίστα σε ενυδρειακό κατάστημα της πόλης που είχαμε πάει και οι δυο για ψώνια . Ο εν λόγο κύριος βλέποντας με να παρατηρώ με προσοχή τις Κιχλίδες Demasoni και θέλοντας προφανέστατα να ξεκινήσει την συζήτηση μου λέει: Πολύ ωραία ψάρια άλλα αυτά τα Αφρικανικά ψάρια ρε παιδί μου όλο μαλώνουνε και πρέπει να έχεις πολύ μεγάλα ενυδρεία για να τα διατηρήσεις .

Του εξήγησα κάποια πράγματα που πραγματικά ισχύουν και μετά η μία ερώτηση έφερνε την άλλη και σε λίγο άλλαξε μέσα από της απαντήσεις η οπτική του για τα ψάρια της Αφρικής .

Αλλά πάμε παρακάτω να τα δούμε ένα ένα.

1ov)Η αιτία της συζήτησης δεν ήταν άλλη από την φήμη που ακολουθεί ότι τα ψάρια της Αφρικής θέλουν μεγάλα ενυδρεία. Αυτό ισχύει ; Η απάντηση είναι εύκολη και είναι μια, όχι δεν είναι απόλυτο αυτό .

Όπως θα δείτε στα προφίλ των ψαριών της Αφρικής…Προφίλ Ψαριών Ανά Ήπειρο…. (που θα ολοκληρωθούν σύντομα ) υπάρχουν ψάρια που μπορούν να κατοικίσουν εύκολα σε αυτά που λέμε προσιτά ενυδρεία (60 ως 150 ltr). Βέβαια η πλειοψηφία των ψαριών θέλει και μεγαλύτερα ενυδρεία

2ον) Ναι άλλα μαλώνουν μεταξύ τους και κάποια πεθαίνουν από τους καυγάδες .

Και εδώ η απάντηση είναι εύκολη. Όλα έχουν να κάνουν με την συμβατότητα των ψαριών, Και δεν μπορώ να καταλάβω(;) αν πχ βάλεις 2 μονομάχους σε ένα μικρό ενυδρείο υπάρχει περίπτωση να επιζήσουν και οι δυο ; Κάτι ανάλογο ισχύει και με όλα τα ψάρια που συγκατοικούν με ασύμβατα είδη.

3ον) Πολύ ξεραΐλα ρε παιδάκι μου !Και όλο πέτρες θέλει! Δεν είναι ελκυστικό οπτικά !

Σε αυτό θα πω ότι περί ορέξεως κολοκυθόπιτα . Άλλοι τρελαίνονται για αυτό το τοπίο και άλλοι το μισούν. Όμως δεν είναι πανάκια ότι δεν μπορούμε να βάλουμε φυτά . Πολλοί χομπίστες το έχουν τολμήσει και έχουν βάλει τα φυτά … όπως θα δούμε και στο θέμα …Set Up(Ιδέες Στησίματος) Αφρικάνικων Ενυδρείων ……

4ον) Ναι άλλα τα περισσότερα γεννάνε σαν κουνέλια τι θα τα κάνω εγώ τόσα μικρά ;

Η απάντηση εδώ είναι ότι ισχύει ότι ισχύει και στα ζωοτόκα και σε άλλα είδη που έχουν πολλές γέννες. Δηλαδή ή αφήνουμε την φύση να λύσει το θέμα ή φροντίζουμε να τα δώσουμε. Και εδώ να πούμε ότι επειδή τα ψάρια αυτά είναι στοματοεπωάζον το θέαμα του ζευγαρώματος είναι μοναδικό όταν βλέπεις την μάνα με τα αβγά και αργότερα με τον γόνο στο στόμα να τα προσέχει για ένα μήνα και στο διάστημα αυτό να μην τρέφεται .

5ον ) Ίσως η φήμη που πλησιάζει τα όρια της ύβρης . Πρέπει να ετοιμάζεις το νερό και να ρίχνεις κάθε τόσο σόδα για να το κάνεις σκληρό. Η απάντηση εδώ είναι ότι ισχύει το αντίθετο στην Ελλάδα. Στις περισσότερες περιοχές της χώρας το πόσιμο νερό είναι με PH πάνω από 7,5 που το καθιστά κατάλληλο για τα ψάρια της Αφρικής . Είναι αυτό που λέμε λίγο αντιχλώριο κατάλληλη θερμοκρασία και τέλος το νερό στο ενυδρείο. Ούτε άλλες συσκευές δαπανηρές ούτε ζουμιά ούτε τίποτα.

Στα θετικά αυτόν το ψαριών είναι ότι είναι σκληραγωγημένα και αν δεν κάνεις μεγάλα λάθη δεν αρρωσταίνουν εύκολα.

Μα θα μου πείτε, τίποτα αρνητικό δεν έχει η Αφρική ;

Και βεβαία έχει θα σας απαντήσω . Το κυριότερο είναι ότι θέλει πειθαρχημένους χομπίστες κάποια λάθη μπορεί να γίνουν θανατηφόρα

Δεν μπορείς να κάνεις κοινωνικό ενυδρείο ,uπάρχει δέσμευση στο μην μπερδεύεις τις λίμνες , πολλά ψάρια είναι συνέχεια κρυμμένα είναι μερικά που μου έρχονται πρόχειρα στο μυαλό.

Όμως είναι τόσο μαγευτικές οι συμπεριφορές ,τόσο έντονα και μαγικά θα έλεγα τα χρώματα των ψαριών που σε αναγκάζουν να ξεχάσεις όλα τα αρνητικά. 

Για αυτό και λέω πολλές φορές στα μέλη του Forum , θέλεις να ξεφύγεις από τα τετριμμένα, θέλεις να κάνεις ένα ενυδρείο με λίγα χρήματα για την συντήρηση του, έλα μαζί μας να ανακαλύψεις τον γεμάτο χρώματα κόσμο της λίμνης Malawi και τις λίμνης Tanganyika. 

 

 

 

 

 

 

  • Like 4
  • love 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Να πω εδώ ότι το δεν ανακατεύουμε τις λίμνες είναι προς διερεύνηση . 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...