Jump to content

Προτάσεις για συνδυασμό ψαριών


Recommended Posts

Διαβάζω, διαβάζω και έχω μπερδευτεί με τους παράγοντες- παραμέτρους για να προσεγγίσουμε το φυσικό περιβάλλον των ψαριών. Πριν δεκαπέντε χρόνια είχα ένα 60lt ενυδρείο με ζωοτόκα και δεν ασχολήθηκα πολύ, μια χαρά πήγαιναν τα ψάρια με γεννητούρια κτλ. Τώρα με έχει φάει ο γιος μου να βάλουμε τα κοπαδόψαρα που του αρέσουν..   

Τα tetras(cardinal ή neon) ή τα danio zebra θα άντεχαν καλύτερα σε συνθήκες νερού με ph= 7,5 και Gh=10. H ακόμα κι ένα κοπάδι rummy nose tetra. Υπάρχει κάποιος εύκολος τρόπος να μαλακώσω το νερό και να κάνω πιο όξινες τις συνθήκες? Τουλάχιστον να κρατάω το Ph κοντά στο 7 και όχι παραπάνω. Η επεξεργασία με τύρφη θέλει χρόνο και τακτικά?

 

Στο μέλλον και αφού ωριμάσει, στρώσει το ενυδρείο, σκέφτομαι για Otocinclus και γαρίδες amano ή red cherry. Τι λέτε οι πιο έμπειροι, ταιριάζουν αυτά τα είδη?

Ευχαριστώ!

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα φίλε μου μπορείς πανεύκολα να λύσεις τις απορίες σου και το φορθμ σου δίνει την δυνατότητα. 

Ο τρόπος είναι πολύ απλός . Ο γιος σου μου λες ότι θέλει κοπαδόψαρα . Ας πάρουμε για παράδειγμα τα  cardinal .

Η επόμενη κίνηση είναι να πάμε στο προφίλ του ψαριού  

Τι μας λέει μέσα ο συγγραφέας του άρθρου ;

Μας λέει ότι για να ζήσει αυτό το ψαράκι ιδανικά σε συνθήκες αιχμαλωσίας χρειάζεται τα παρακάτω

PH: 5-6,8 (Ιδανικά: 6-6,5)  GH: 1-6°dGH (Ιδανικά: <4°dGH) Θερμοκρασία: 23-28°C (Ιδανικά: 25-26°C)

Τα ελάχιστα λίτρα που χρείαζονται είναι τα 80 άλλα όπως σε όλα τα ψάρια όσα περισσότερα τόσο καλύτερα

Ιδανικοί Συγκάτοικοι: Μπορούν να συγκατοικήσουν με όλα τα μετρίου μεγέθους κοινωνικά ψάρια αντίστοιχων συνθηκών χημείας νερού, και γενικά με φιλήσυχα ψάρια.
Σε μικρά ενυδρεία πρέπει να είναι το μοναδικό είδος σμηνόψαρου, που κολυμπά στην ίδια ζώνη. Επιπλέον αν μπορούμε να προσθέσουμε και μια ομάδα 6-8 ατόμων από μικρόσωμα γατόψαρα με την προϋπόθεση ενός καλού φίλτρου.

Αυτά είναι  τα βασικά που πρέπει να δώσουμε προσοχή για το ψαράκι αυτο..

Τώρα θα γυρίσεις και θα μου πεις . Ωραία μας τα λες ρε εσύ Μαρίνο άλλα εμένα η βρύση μου μου δίνει νερό με PH 7,5 δηλαδη εγω δεν μπορω να εχω τέτοιαψαρια και θα πρέπει να εχω μόνο κιχλίδες Αφρικής  ή ζωοτόκα ;

Η απάντηση είναι όχι μπορείς να καταβάσεις το ph σου άλλα χρειάζεται μια σχετiκή επεξεργασία του νερού , Οι τρόποι είναι αρκετοί αλλά οι ποιο  διααδεδομένοι είναι δυο .Είναι η αντιστροφή όσμωση που για το μεγαλύτερο κόμματι των μέλλων εδω μέσα είναι και η ποιο σιγουρη και άσφαλης και η χρησιμοποίηση της τύρφης κατα την άλλαγη του νερού .

Ελπίζω να σε βοήθησα και στην διάθεση σου για ότι άλλο χρειαστείς.

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Σε ευχαριστώ Μαρίνο,

έχω διαβάσει τα προφίλ των ψαριών γι' αυτό ρωτάω, αν για παράδειγμα τα neon tetra (ph= 5-7) ή τα hemigrammus erythrozonus (ph μέχρι 7,5) που έχουν πολλοί  φίλοι εδώ μέσα ζουν καλά με ph=7,5, χωρίς την αντίστροφη ώσμωση. Οπότε θα μπουν και τα danio που ταιριάζουν με τα tetra (danio=PH: 6-7,5 (Ιδανικά: 7)KH: -GH: 4-15°dGH (Ιδανικά: 7°dGH) Θερμοκρασία: 22-28°C (Ιδανικά: 23-24°C) Μπορούν να μπουν στο ενυδρείο με άλλα κοινωνικά ψάρια αλλά και μόνα τους σε μικρές ομάδες-σμήνη από 6 άτομα και πάνω. Ιδανικοί Συγκάτοικοι: Λόγω του μικρού μεγέθους του δεν πρέπει να μπαίνει σε ενυδρεία με θηρευτές ή μεγάλα ψάρια. Συμβατοί συγκάτοικοι μπορεί να είναι άλλα ειδή Danio πχ zebra danios ή κάποια είδη tetras ακόμα και με μικρά γατόψαρα όπως τα Cory)

Link to comment
Share on other sites

Αν κατάλαβα καλά, δηλαδή αν αγοράσω σύστημα αντίστροφής ώσμωσης είμαι καλυμμένος, θα έχω ρυθμίσει π.χ. το ph στο 6,5 χωρίς να χρειαστεί και πέρασμα από τύρφη?

Κάπου διάβασα, ότι η παροχή CO2 με φιάλη θα ρίχνει το ph, ενώ παράλληλα βοηθάει τα φυτά?

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Καλημέρα και Καλή Χρονιά σε όλους με υγεία πάνω από όλα!

To νερό από το φίλτρο (το γνωστό) της Α/Ο όταν βγαίνει στο βαρέλι έχει ph = περίπου 6 - 6,3. Περνώντας το από τύρφη φυτωρίου περίπου 24 ώρες στο βαρέλι το Ph ανεβαίνει στο 7,3.

Να μην το περνάω από τύρφη για να μειώσω κι άλλο το pH? Στις αλλαγές μου βάζω μισό μισό (Α/Ο - βρύσης) και το περνάω πρώτα από τύρφη. Μετά από 20 μέρες έχει μαλακώσει το νερό του ενυδρείου στο Gh=8, αλλά το ph παραμένει ψηλά = περίπου 7,5.

Επειδή οι χρωματικές διακρίσεις της Api (υγρά τεστ) δεν είναι ακριβείς, θα μπορούσατε να προτείνετε κάποιο οικονομικό και αξιόπιστο πεχάμετρο?

Σας ευχαριστώ!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...