Jump to content

Κρούστα σε ενυδρείο νεροχελωνας...


Recommended Posts

Καλημέρα σε όλους!!! 

Καινούργιος στο χόμπι κ ψάχνω να βρω τα πατήματα μου. Έχω ένα ενυδρείο 40χ18χ20 με ένα χελωνακι περίπου 5 μηνών. Του έχω βάλει ένα φίλτρο που θα σας επισυνάψω σε φωτογραφίες. Επίσης του έχω βάλει κάποιες πέτρες από την παραλία. Είναι μια εβδομάδα που έχω τις πέτρες στο νερό του. Τις έχω πλυνει με ζεστό νερό και το φίλτρο λειτουργεί 24 ώρες. Του αρέσουν πολύ κ συνέχεια κρύβεται ανάμεσα τους. Το πρόβλημα μου είναι μια κρούστα που δημιουργείται στην επιφάνεια του νερού. Μοιάζει με "πετρέλαιοκηλίδα" η οποία όσο περνάνε οι μέρες γίνεται πιο έντονη. Απ' ότι καταλαβαίνω το φίλτρο δε την ρουφάει. Από φαγητό τρώει (για την ώρα) γαριδάκια και μείγμα ψαριών... Το λέω γιατί δε νομίζω να είναι λαδιλα από τις τροφές. Επίσης βλέπω το νερό πως γίνεται πιο πηχτό μέρα με τη μέρα. Το παρόν νερό είναι 4ων ημερών. Λέω κάθε εβδομάδα να του αλλάζω το 80% του νερού του. Με την τρόμπα όμως αδειάζω το νερό που είναι στον βυθό κ η κρούστα παραμένει. Χθες προσπάθησα να βγάλω λίγη από την κρούστα που ήταν στην επιφάνεια αλλά σήμερα η κρούστα είναι περισσότερη!!! 

IMG_20201220_101606_1608453909328.jpg

IMG_20201214_182525_1608454033722.jpg

IMG_20201217_180341-01_1608221425089.jpg

Link to comment
Share on other sites

Θα ήθελα να ρωτήσω... Κάθε πότε καθαρίζουμε το φίλτρο του;;; 

Link to comment
Share on other sites

Επιφανειακή Μεμβράνη (Βιοφιλμ)

 

gallery_51753_304_7612.jpg


 

Γενική περιγραφή

 

Οι μικροοργανισμοί στο φυσικό τους περιβάλλον δεν ζούν αποκλειστικά ως ελεύθερα κύτταρα μέσα στο νερό, αλλά προσκολλημένα σε κάποια επιφάνεια, αρκεί βέβαια να υπάρχει το υγρό στοιχείο.
Τα βακτήρια αυτά δημιουργούν πολύπλοκες και πολυσύνθετες βιομεμβράνες ( Biofilm), και τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της προσκολλημένης μορφής των βακτηρίων είναι η καλύτερη εκμετάλλευση των θρεπτικών στοιχείων και ενός βιώσιμου περιβάλλοντος.

Οι ποιό γνωστές σε εμάς βιομεμβράνες είναι οι διάφορες γλιστερές επιφάνειες στα διάφορα αδρανή υλικά, χαλίκι, πέτρες, ή διακοσμητικά και τζάμια του ενυδρείου μας, εκτός αυτών όμως υπάρχει και μια μεμβράνη που μπορεί να σχηματιστεί στην επιφάνεια επαφής μεταξύ νερού και αέρα (air-water interface) ή αλλιώς γνωστή και ως επιφανειακή βιομεμβράνη (surface biofilm ή pellicle), ονομαστή και στον ενυδρείακο χώρο, αν και πολλές φορές λανθασμένα και ανάλογα των ιδιοτήτων και χαρακτηριστικών της, και σαν πρωτεϊνική μεμβράνη.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αιτίες εμφάνισης
 

Η εμφάνιση και εξέλιξη της ποικίλει ανάλογα τους μικροοργανισμούς που έχουν συγκεντρωθεί, και τα συστατικά που έχουν συσσωρευτεί στην επιφάνεια του νερού. Στο σημείο επαφής νερού και αέρα παρατηρείται μια δυναμική ανταλλαγή αερίων, νερού, οργανικών και ανόργανων συστατικών που χαρακτηρίζονται ως επιφανειακή τάση και μπορούν να επηρεαστούν ανάλογα από διάφορες παραμέτρους, όπως ακτινοβολία, θερμοκρασία, συγκέντρωση αερίων, αλάτων, θρεπτικών, και μηχανικής ανατάραξης.
Επιπλέων λόγο βαρύτητας μπορούμε να έχουμε και συγκέντρωση μικροσκοπικών σωματιδίων από την διάβρωση αδρανών υλικών τα οποία μπορεί να είναι βαρύτερα από τον αέρα αλλά ελαφρύτερα από το νερό και διάφορα έλαια και λιπίδια από τις τροφές όπου επιπλέουν και συνεισφέρουν στην θρέψη της βιομεμβρανης, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το απλό λαδάκι που αν το βάλουμε σε ένα ποτήρι με νερό θα το δούμε πως επιπλέει.

Οπότε καταλαβαίνουμε πως στην επιφάνεια του νερού μπορούμε να έχουμε την συσσώρευση επιπλέων θρεπτικών όπου αποτελούν το ιδανικό περιβάλλον για να φιλοξενήσει διάφορους μικροοργανισμούς, όπως βακτήρια και πρωτόζωα τα οποία με τις εκκρίσεις τους δημιουργούν βιομεμβράνες όπου σταδιακά ενσωματώνονται κάθε λογής πληθυσμών μικροοργανισμών ακόμα και άλγεων και μυκήτων, φτάνοντας να δημιουργήσουν πολύπλοκες δομές μεμβράνης από την στιγμή που υπάρχει διαθέσιμη τροφή, που τους βοηθά να οργανωθούν, να επιβιώσουν και να εξαπλωθούν ωσότου θα υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες για αυτούς.

 

 

 

 

gallery_51753_304_14065.jpg

 

 

 

 

gallery_51753_304_10703.jpg

gallery_51753_304_21137.jpg

Καταπολέμηση

Παρότι πολλές από αυτές τις μεμβράνες μπορούν να διαλυθούν σχετικά εύκολα με την κίνηση και ανατάραξη του νερού, εντούτοις μπορούν να παραμένουν και μετά την διάσπαση σαν μικροί πυρήνες βιομεμβράνης, από τους οποίους μπορεί εύκολα να επαναδομηθεί η μικροβιακή κοινότητα μόλις επέλθει η ηρεμία.
Οπότε, πέραν τις ανατάραξης και εάν το φαινόμενο δεν εξαλειφτεί, μπορούμε να βοηθήσουμε την κατάσταση και με κάποιο χαρτί κουζίνας όπου θα το απλώσουμε στην επιφάνεια του νερού αρκετές φορές καθημερινά αποσκοπώντας να απορροφήσουμε τα επιπλέων συστατικά της επιφάνειας, συνδυάζοντας και πρακτικές όπως σκούπα βυθού, καθαρισμός των μηχανικών φίλτρων και αλλαγές νερού, για να αποσυμφορήσουμε ένα τυχών επιβαρυμένο ενυδρείο όπου έχει συσσωρέψει αρκετά απόβλητα με το πέρας του χρόνου.

Εν τέλει δεν πρέπει να ανησυχήσουμε ιδιαίτερα εάν έχουμε την εμφάνιση της σε οποιαδήποτε μορφή και με λίγο υπομονή και ακολουθώντας τις πρακτικές εξάλειψης της τα πράγματα θα βελτιωθούν και θα επανέλθει η ισορρ

  • Like 2
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Σ' ευχαριστώ πολύ Μαρίνο, ολοκληρωμένη η απάντηση σου!!! 

Link to comment
Share on other sites

Θάνο μην νομίζεις ότι εδω τα ξέρουμε ολα . Απλώς οι βάση γνώσεων έδω μέσα είναι τόσο μεγάλη σιγουρα καποιος θα εχει γραψει κάτι .

Πας στην αναζήτηση (μεγενθυτικός φακός) και ψάχνεις πχ άλγη  . Ετσι βρίσκεις αρκετά για μελέτη.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...