αναδημοσίευση Oι λίμνες της Αφρικής (μια γρήγορη παρουσίαση)
-
Recently Browsing 0 members
No registered users viewing this page.
-
Similar Content
-
By AfricaTeam
(φώτο από το διαδίκτυο)
Επιστημονικό Όνομα: Cyprichromis Leptosoma Jumbo ''Kigoma'' (Boulenger, 1898)
Κοινές Ονομασίες: Kigoma Leptosoma
Ελληνικό Όνομα: -
Γενική κατηγορία: Cichlids
Κλάση: Perciformes
Οικογένεια: Cichlidae
Μέγεθος: Το είδος αυτό μπορεί να φτάσει τα 16 εκατοστά σε πλήρη ανάπτυξη.
Βιότοπος: Ενδημικό είδος της λίμνης Tanganyika. Ζει στα ανοιχτά νερά όπου ο βυθός τους αποτελείται απο πέτρες και άμμο, καταλαμβάνοντας τις μέσες και πάνω ζώνες κολύμβησης.
Συντήρηση στο ενυδρείο
PH: 8,0 – 9,4 (Ιδανικά: 8,6 )
KH: 12 - 20 °dKH
GH: 12 - 20°dGH (Ιδανικά: 16 °dGH )
Θερμοκρασία: 24 - 27 °C (Ιδανικά: 25 °C )
Λίτρα: Αν και οι συγγραφείς δεν συμφωνούν και πολύ για τα λίτρα/διαστασεις, ως τα ελάχιστα προτείνουμε τα 500 λίτρα με 150 εκατοστά μήκος & 60 εκατοστά ύψος, για μία ομάδα των 10 ατόμων. Ιδανική αναλόγια για την ομάδα 1 αρσενικό ανά 4 θηλυκά.,δηλαδή σε ομάδα 10 ψαριών η ιδανική αναλογία είναι 2 αρσενικά και 8 θηλυκά .
Κοινωνική συμπεριφορά: Φιλήσυχο είδος! Καλό είναι να μην συμβιώνει με άλλα μεγαλύτερα είδη καθώς μπορεί να τεθεί θέμα ζωής π.χ Φροντοζες.
Διαχωρισμός φύλου: Τα αρσενικά του είδους έχουν κυρίως έντονο μπλε χρώμα, που κατά την μέση του σώματος τους και μπροστά γίνεται πορτοκαλο-κίτρινο , σε αντίθεση με τα θηλυκά τα οποία είναι γκρι χωρίς άλλα χρώματα.
Διακόσμηση ενυδρείου: Δεν έχει να κάνει αποκλειστικά απο αυτά τα ψάρια αλλά και απο τα ψάρια που θα τα συνδυάσουμε αν τα συνδυάσουμε Αν μπουν μόνα τους σε ένα ενυδρείο, άμμος για υπόστρωμα και . λίγες μεγάλες πέτρες σαν ''στηλες'' στην μια ακρη ή και στις 2 ώστε τα αρσενικά να τις έχουν ως σημεία αναφοράς για τις περιοχές τους Επίσης συνιστάται τα ενυδρεία να έχουν καπάκι γιατί κατά την αναπαραγωγή τα αρσενικά έχουν την τάση να πηδούν έξω από το νερό.
Ζώνη Κολύμβησης: Μέσες και πάνω ζώνες κολύμβησης.
Διατροφή: Σαρκοφάγο είδος. Παρόλο των διατροφικών του συνηθειών, δεν μπορεί να τραφεί με άλλα ψάρια. Στο φυσικό του περιβάλλον τρέφεται με πλαγκτόν. Το μικρό του στόμα δεν του επιτρέπει την κατάποση μεγάλων τροφών, γι'αυτό καλό θα είναι να το ταΐζουμε μικρά σε μέγεθος pellets και διάφορα flakes.
Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο: 6 - 8 χρόνια.
Ιδανικοί Συγκάτοικοι: Μικρόψαρα Tanganyika. Συνδυάζονται άψογα σε ένα κοινωνικό ενυδρείο της ίδιας λίμνης. Μπορούν άνετα να συμβιώσουν με πετρόψαρα και κοχυλόψαρα(εκτός ορισμένων εξαιρέσεων).
Υποείδη και υβρίδια: Υπάρχουν πάρα πολλές ποικιλίες του είδους ανάλογα την περιοχή που ζουν, π.χ Kitumba, Fulwe, Mamalesa κ.α.
Θα πρέπει να κρατείται στο ίδιο ενυδρείο μόνο 1 είδος από την οικογένεια αυτή διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος υβριδισμού.
Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Είναι εύκολο να γίνει. Θα γεννήσουν πιο σπάνια σε ένα κοινωνικό ενυδρείο tanganyika, αλλά σε ένα ενυδρείο μόνο με αυτό το είδος, οι γέννες θα γίνουν κάτι συχνό.
Το είδος αυτό είναι στοματοεπωάζον. Το θηλυκό μπορεί να γεννήσει μέχρι και 20 αυγά τα οποία θα πάρει στο στόμα του κατά την διαδικασία της γονιμοποίησης τους, και κατά αυτόν τον καιρό που θα τα κρατάει, θα είναι πιο επιφυλακτική, και δεν θα τρώει.
Ο χρόνος περίπου που θα χρειαστεί για να γίνουν τα αυγά, γόνος είναι περίπου 25 μέρες ανάλογα την εμπειρία του θηλυκού και την θερμοκρασία.
Γενικές πληροφορίες: Ένα δραστήριο είδος το οποίο του αρέσει να τρέφεται ψηλά. Λόγω των διατροφικών του συνηθειών προτείνεται να φιλοξενείται με συγκατοίκους ιδίων συνηθειών.
Ένα κύριο γνώρισμα των ψαριών της φυλής αυτής είναι ότι δεν φοβούνται εύκολα την ανθρώπινη ύπαρξη ακόμα και τις πρώτες μέρες στο ενυδρείο. Ακόμα ένα τους γνώρισμα είναι, ότι κινούνται συνέχεια μαζί(το λεγόμενο "κοπάδιασμα", δημιουργώντας μία πολύ όμορφη εικόνα στα μάτια του χομπίστα.
-
By AfricaTeam
(φώτο από το διαδίκτυο)
Eπιστημονικό Όνομα: Cyprichromis Leptosoma (Unita) (Boulenger, 1898)
Κοινές Ονομασίες: Malasa leprosoma, Neonback, Unita fluorescent
Ελληνικό Όνομα: -
Γενική κατηγορία: Cichlids
Κλάση: Perciformes
Οικογένεια: Cichlidae
Μέγεθος: Το είδος αυτό στο ενυδρείο μπορεί να φτάσει τα 9 εκατοστά σε πλήρη ανάπτυξη, ενώ στη φύση έχουν βρεθεί και μεγαλύτερα.
Βιότοπος: Ενδημικό είδος της λίμνης Tanganyika. Ζει στα ανοιχτά νερά όπου ο βυθός τους αποτελείται από πέτρες και άμμο, καταλαμβάνοντας τις μέση και πάνω ζώνη κολύμβησης.
Συντήρηση στο ενυδρείο
ΡH: 8,2 – 9,2(ιδανικά 8,4 )
KH: 14-20°dKH
GH: 12-20°dGH
Θερμοκρασία: 24-27 ° C(ιδανικά 25°C )
Λίτρα: Αν και οι συγγραφείς δεν συμφωνούν και πολύ για τα λίτρα/διαστάσεις, ως ελάχιστα προτείνουμε τα 350-400 λίτρα με 140 εκατοστά μήκος και 60 εκατοστά ύψος για μία ομάδα των 12-15 ατόμων. Ιδανική αναλόγια σε ομάδα 12 ψαριών είναι 3 αρσενικά και 9 θηλυκά
Κοινωνική συμπεριφορά: Φιλήσυχο είδος! Καλό είναι να μην συμβιώνει με άλλα μεγαλύτερα είδη καθώς μπορεί να τεθεί θέμα επιβίωσης.
Διαχωρισμός φύλου: Τα αρσενικά του είδους έχουν έντονο μπλε χρώμα με κίτρινη ουρά, σε αντίθεση με τα θηλυκά τα οπαία είναι γκρι χωρίς άλλα χρώματα.
Διακόσμηση ενυδρείου: Δεν έχει να κάνει αποκλειστικά μόνο με αυτά τα ψάρια αλλά και από τα ψάρια που θα τα συνδυάσουμε αν τα συνδυάσουμε Αν μπουν μόνα τους σε ένα ενυδρείο, άμμος για υπόστρωμα και λίγες μεγάλες πέτρες σαν ''στήλες'' στην μια άκρη ή και στις 2 ώστε τα αρσενικά να τις έχουν ως σημεία αναφοράς για τις περιοχές τους. Επίσης συνιστάται τα ενυδρεία να έχουν καπάκι γιατί κατά την αναπαραγωγή τα αρσενικά έχουν την τάση να πηδούν έξω από το νερό.
Ζώνη Κολύμβησης: Μέσες και πάνω ζώνες κολύμβησης.
Διατροφή: Σαρκοφάγο είδος. Παρόλο των διατροφικών του συνθηκών, δεν μπορεί να τραφεί με άλλα ψάρια, αλλά στο φυσικό του περιβάλλον τρέφεται με πλαγκτόν. Το μικρό του στόμα δεν του επιτρέπει την κατάποση μεγάλων τροφών, γιαυτό καλό θα είναι να το ταΐζουμε μικρά σε μέγεθος pellets και διάφορα flakes.
Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο: 6 - 8 χρόνια.
Ιδανικοί Συγκάτοικοι: Μικρόψαρα της ίδιας λίμνης. Συνδυάζονται άψογα σε ένα κοινωνικό ενυδρείο Tanganyika με ''μικρά'' πετρόψαρα και κοχυλόψαρα (εκτός ορισμένων εξαιρέσεων).
Υποείδη και υβρίδια: Υπάρχουν άλλες τέσσερις ποικιλίες σύμφωνα με την γεωγραφική θεση την οποια ζουν, "Ikola", "Karilani", "Kigoma", "Mpulungu". Θα πρέπει όμως να κρατείται στο ίδιο ενυδρείο μόνο 1 είδος από την οικογένεια αυτή διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος υβριδισμού.
Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Είναι εύκολο να γίνει. Θα γεννήσουν πιο σπάνια σε ένα κοινωνικό ενυδρείο Τanganyika, αλλά σε ένα ενυδρείο μόνο με αυτό το είδος, οι γέννες θα γίνουν κάτι συχνό.
Το είδος αυτό είναι στοματοεπωάζον. Το θηλυκό μπορεί να γεννήσει μέχρι και 20 αυγά τα οποία θα πάρει στο στόμα του κατά την διαδικασία της γονιμοποίησης τους, και κατά αυτόν τον καιρό που θα τα κρατάει, θα είναι πιο επιφυλακτική, και δεν θα τρώει.
Ο χρόνος που θα χρειαστεί για να γίνουν από αυγά γόνος είναι περίπου 25 μέρες, ανάλογα την εμπειρία του θηλυκού και την θερμοκρασία.
Γενικές πληροφορίες: Το πιο διαδεδομένο Leptosoma του είδους. Τείνει να γίνει το σήμα κατατεθέν των ''κοινωνικών'' ενυδρείων Tanganyika. Στην φύση συναντάται πάρα πολύ συχνά αφού η περιοχές που ζει είναι πολλές. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να είναι ένα από τα ευκολότερα για συλλογή είδη. Όπως όλα τα leptosoma το αρσενικό υπάρχει σε δύο μορφές, ένα με μπλε ουρά και ένα με κίτρινη.
-
By AfricaTeam
Επιστημονικό Όνομα: Nimbochromis venustus
Κοινές Ονομασίες: Venustus
Ελληνικό Όνομα: -
Γενική κατηγορία: Cichlids
Οικογένεια: Haplochromine
Μέγεθος: Τα αρσενικά του είδους μπορούν να αγγίξουν τα 28cm μαζί με την ουρά, ενώ τα θηλυκά λιγότερο.
Βιότοπος: Ενδημικό είδος της λίμνης Malawi. Ζει σε αμμώδες και σχετικά ρηχά νερά. (περίπου μέχρι τα 15μέτρα) όπου θα βρει και θα κυνηγήσει μικρά σε ηλικία ή μέγεθος ψάρια.
Συντήρηση στο ενυδρείο
PH: 7.2-8,8 (Ιδανικά:8)
KH: 14-20°dKH
GH: 10-18°dGH (Ιδανικά: 16°dGH)
Θερμοκρασία: 24-27 °C (Ιδανικά: 25 °C)
Λίτρα: Μπορούν να ζήσουν σε χαρέμι 1 αρσενικό με 3 ως 6 θηλυκά και τα ελάχιστα λίτρα είναι τα 450 για ένα χαρέμι
Κοινωνική συμπεριφορά: Ψάρι αρπακτικό που οτιδήποτε άλλο ψάρι χωράει στο στόμα του θα το κυνηγήσει ή θα του στήσει ενέδρα για να γίνει το γεύμα του δεν συνιστάται η συγκατοίκηση με μικρότερα ή νεαρότερα ψάρια
Διαχωρισμός φύλου: Τόσο τα αρσενικά όσο και τα θηλυκά του είδους αυτού παρουσιάζουν τον ίδιο χρωματισμό κατά την νεαρή ηλικία (ελαφρύ κίτρινο με καφέ στρόγγυλα στίγματα. ) Κατά την ενηλικίωση και περίπου λίγο πριν την εποχή του ζευγαρώματος το αρσενικό αποκτά μπλε χρωματισμό στο κεφάλι και ποιο έντονο κίτρινο στο σώμα καθώς φεύγουν και τα στίγματα. . Επίσης, τα αρσενικά είναι μεγαλύτερα απ΄ ότι τα θηλυκά,. Ασφαλείς διαχωρισμός του φύλλου γίνεται μετά την σεξουαλική του ωρίμανση .
Διακόσμηση ενυδρείου: Αν θέλει κάποιος να φιλοξενήσει αυτό το είδος, θα πρέπει να φτιάξει το ενυδρείο του με πολύ άμμο και πέτρες οι οποίες θα σχηματίζουν φωλιές και περάσματα, αλλά και η άμμος καλό θα είναι να είναι ασβεστολιθική για το λόγο ότι ζουν σε σκληρό νερό. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι ένα μεγάλο ψάρι και πρέπει να του εξασφαλίσουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χώρο κολύμβησης .
Ζώνη Κολύμβησης: Σε όλα τα στρώματα του ενυδρείου άλλα η αγαπημένη του συνήθεια είναι να ξαπλώνει στην άμμο στήνοντας ενέδρα προς εύρεση τροφής..
Διατροφή: Είναι σαρκοφάγο. Τρέφεται με όλες τις τροφές του εμπορίου πρωτεΐνης, σε πέλετς, . Επίσης, μπορεί κάποιος να τα ταΐσει και χειροποίητες τροφές που έχουν βάση το ψάρι. Πολύ προσοχή πρέπει να δοθεί στο οι τροφές να είναι και βυθιζόμενες και όχι επιπλέουσες για αποφυγή της ασθένειας Malawi float . Τρώγοντας από την επιφάνεια αυτά τα ψάρια εγκλωβίζεται αέρας μέσα τους με καταστροφικά αποτελέσματα.
Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο: Έως και δέκα χρόνια υπό καλές συνθήκες
Ιδανικοί Συγκάτοικοι: Μπορεί να συστεγαστεί σε ενυδρείο με κάποιες μεγάλες κιλχίδες Haps , αλλά απαραίτητο είναι να έχουν τις ίδιες διατροφικές συνήθειες και σε πολύ μεγάλα ενυδρεία .
Υποείδη και υβρίδια: Έχουν αναφερθεί υβρίδια και πρέπει να αποφεύγεται η συγκατοίκηση με το Nimbochromis Livingstonii
Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Δεν είναι δύσκολο να ζευγαρώσει σε κατάσταση αιχμαλωσίας εφόσον τηρηθούν τα απαραίτητα λίτρα, τα απαραίτητα άτομα και ο κατάλληλος διάκοσμος.
Είναι στοματοεπωάζον ψάρι. Το θηλυκό θα πάρει τα αυγά στο στόμα του αφού το αρσενικό τα γονιμοποιήσει. Ο χρόνος που θα χρειαστεί περίπου για να γίνουν τα αυγά γόνος είναι περίπου 21 με 25 ημέρες ανάλογα την εμπειρία του θηλυκού αλλά και την θερμοκρασία. Μόλις το θηλυκό απελευθερώσει τα μικρά, τότε αυτά θα τρέξουν να κρυφτούν σε μικρά ανοίγματα. Έπειτα θα αρχίσουν να αναζητούν την τροφή τους, γιαυτό θα είναι καλό να τρίβουμε φλέικς έτσι ώστε να μπορούν να τραφούν. Ένα ενήλικο θηλυκό γεννά περίπου 150 ψαράκια .
Γενικές πληροφορίες: Ένας θηρευτής της λίμνης με επιθετικό χαρακτήρα και άγρια ομορφιά . Στα αξιοσημείωτα είναι ο τρόπος που στήνει ενέδρα στα θηράματα του ενώ δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι το κυρίαρχο αρσενικό στο ενυδρείο δεν θα ανεχτεί άλλα αρσενικά και θα τα κυνηγήσει μέχρι να τα σκοτώσει.
Οι φωτογραφίες είναι από τα ενυδρεία των μελών μας tkalamat και johnbaggios.
-
By AfricaTeam
(φώτο από το διαδίκτυο)
Επιστημονικό Όνομα: Paracyprichromis Nigripinis
Κοινές Ονομασίες: Blue Neon
Ελληνικό Όνομα: -
Γενική κατηγορία: Cichlids
Κλάση: Perciformes
Οικογένεια: Cichlidae
Μέγεθος: Το είδος αυτό μπορεί να φτάσει τα 11 εκατοστά σε πλήρη ανάπτυξη. Τα θηλυκά λίγο μικρότερα.
Βιότοπος: Ενδημικό είδος της λίμνης Tanganyika. Ζεί σε βραχώδεις περιοχές με σπηλιές, όπου ο βυθός αποτελείται από πέτρες και άμμο, σε βάθη από 10 ως 40 μέτρα.
Συντήρηση στο ενυδρείο
PH: 8 - 9,4 (Ιδανικά: 8,6)
KH: 12 - 20 °dKH
GH: 11 – 20 °dGH
Θερμοκρασία: 23 - 27 °C (Ιδανικά: 25 °C)
Λίτρα: Τα ελάχιστα λίτρα που μπορεί να φιλοξενηθεί είναι τα 300 και 120 εκατοστά μήκος ενυδρείου με ελάχιστο αριθμό τα 8-10 άτομα.
Τα ψάρια αυτά ζουν σε κοπάδια στα οποία αντιστοιχούν πολλές θηλυκές σε έναν αρσενικό.
Μπορούν να φιλοξενηθούν και παραπάνω απο ένα αρσενικά αν τηρηθούν τα απαραίτητα λίτρα και οι συνθήκες διαβίωσης.
Κοινωνική συμπεριφορά: Φιλήσυχο είδος. Καλό είναι να μην συμβιώνει με άλλα μεγαλύτερα είδη καθώς μπορεί να τεθεί θέμα επιβίωσης.
Διαχωρισμός φύλου: Τα αρσενικά του είδους έχουν κόκκινο χρώμα με μπλέ οριζόντιες ρίγες και μπλέ καταλήξεις στα πτερύγια τους, ενώ τα θηλυκά έχουν πιο μουντά χρώματα.
Διακόσμηση ενυδρείου: Δεν έχει να κάνει αποκλειστικά με αυτά τα ψάρια, αλλά και απο τα ψάρια που θα τα συνδιάσουμε. Αν μπουν μόνα τους σε ένα ενυδρείο, χαμηλός φωτισμός, άμμος για υπόστρωμα και λίγες πέτρες (ψηλές κάθετες που να δημιουργούν σπηλιές) είναι αρκετές για την συμβίωση τους. Σε αντίθεση με τα Cyprichromis τους αρέσει να κολυμπάνε κοντά σε βραχώδης περιοχές και όχι σε ανοιχτά νερά, ιδιαίτερα τα θυληκά θα εκτιμήσουν μικρά περάσματα και ''κρυψώνες''.
Ζώνη Κολύμβησης: Μέσες και πάνω ζώνες κολύμβησης.
Διατροφή: Σαρκοφάγο είδος. Παρόλο των διατροφικών του συνηθειών, δεν μπορεί να τραφεί με άλλα ψάρια, αλλά στο φυσικό του περιβάλλον τρέφεται με ζωοπλακτόν. Το μικρό του στόμα δεν του επιτρέπει την κατάπωση μεγάλων τροφών, γι'αυτό καλό θα είναι να το ταΐζουμε μικρά σε
μέγεθος pellets και διάφορα flakes.
Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο: 5 - 8 χρόνια.
Ιδανικοί Συγκάτοικοι: Μικρόψαρα της ίδιας λίμνης. Συνδυάζονται άψογα σε ένα κοινωνικό ενυδρείο Tanganyika. Μπορούν άνετα να συμβιώσουν με ''μικρά'' πετρόψαρα και κοχυλόψαρα (εκτός ορισμένων εξαιρέσεων).
Υποείδη και υβρίδια: Υπάρχουν αλλες τρεις ποικιλίες του είδους, "Albino", "Chituta", "Kambwimba". Θα πρέπει όμωςνα κρατείται στο ίδιο ενυδρείο μόνο 1 είδος απο την οικογένεια αυτή διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος υβριδισμού.
Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Είναι εύκολο να γίνει. Θα γεννήσουν πιο σπάνια σε ένα κοινωνικό ενυδρείο Tanganyika, αλλά σε ένα ενυδρείο μόνο με αυτό το είδος, οι γέννες θα γίνουν κάτι συχνό.
Το είδος αυτό είναι στοματοεπωάζον. Το θηλυκό μπορεί να γεννήσει μέχρι και 20 αυγά τα οποία θα πάρει στο στόμα του κατά την διαδικασία της γονιμοποίησης τους. Στο διάστημα αυτό θα είναι επιφυλακτική, και δεν θα τρώει. Ο χρόνος περίπου που θα χρειαστεί για να γίνουν τα αυγά γόνος είναι περίπου 21 με 28 μέρες ανάλογα την εμπειρία του θηλυκού και την θερμοκρασία.
Γενικές πληροφορίες: Mπορεί να φαίνεται ότι μοιάζουν αρκετά με τα "ξεδέρφια" τους τα Cyprichromis, αλλά στην ουσία το μόνο που έχουν κοινό είναι οι διατροφικές τους συνήθειες. Τους αρέσει να κολυμπάνε κοντά σε βραχώδης περιοχές και όχι σε ανοιχτά νερά. Διεκδικούν βράχους με σπηλιές και όχι απλά περιοχές στη στήλη του νερού. Επίσης τα αυγά στα Paracyprichromis γονιμοποιούνται έξω από το στόμα του θηλυκού, ενώ στα μεγαλύτερα "ξαδέρφια" τους μέσα. Παρ΄όλα αυτά το συγκεκριμένο "τελετουργικό", λαμβάνει χώρα στα ανοιχτά νερά και για τα 2 είδη.
-
By AfricaTeam
Επιστημονικό Όνομα: Lamprologus ocellatus
Κοινές Ονομασίες: Ocellated Shell-dweller, Blue Ocellated
Ελληνικό Όνομα: -
Γενική κατηγορία: Cichlids
Κλάση: Cichliformes
Οικογένεια: Cichlidae
Μέγεθος: Το αρσενικό μπορεί να φτάσει τα 5-5,5 εκατοστά σε πλήρη ανάπτυξη. Τα θηλυκά 3.5-4 εκατοστά.
Βιότοπος: Ενδημικό είδος της λίμνης Tanganyika. Ζει κοντά στις παράκτιες περιοχές όπου ο βυθός τους αποτελείται από άδεια κοχύλια και άμμο και σε βάθη από 10 ως 40 μέτρων.
Συντήρηση στο ενυδρείο
PH: 8 - 9,1 (Ιδανικά: 8,4)
KH: 11 - 20 °dKH
GH: 10 – 18 °dGH
Θερμοκρασία: 23 - 27 °C (Ιδανικά: 25 °C)
Λίτρα: Για ένα μικρό χαρέμι (1αρσ/2 ή 3 θηλ.) το ελάχιστο που χρειάζεται για να φιλοξενηθεί ειναι ενυδρείο 80λιτρων αλλά με την προϋπόθεση να έχει τουλάχιστον 80εκ. μήκος.
Κοινωνική συμπεριφορά: Είναι είδος με ιδιαίτερο ''χαρακτήρα'΄' το οποίο θα υπερασπιστεί το κοχυλι του και το μικρό έδαφος γύρω του σθεναρά, ιδιαίτερα τα αρσενικά θα κυνηγήσουν οποιοδήποτε εισβολέα, ανεξάρτητου μεγέθους.
Δεν έχει ονομαστεί άδικα, ο ''μικρός γίγαντας'' της Τανγκανίκα.
Διαχωρισμός φύλου: Ο διαχωρισμός είναι αδύνατος όταν τα ψάρια είναι μικρά, ενώ σε ενήλικα άτομα μπορεί να γίνει με βάση το μέγεθος, καθώς το αρσενικό είναι μεγαλύτερο.
Διακόσμηση ενυδρείου: Αν μπουν μόνα τους σε ένα ενυδρείο, χαμηλός φωτισμός, άμμος για υπόστρωμα και λίγα κοχύλια είναι αρκετά για την συμβίωση τους. Μην χρησιμοποιείτε κελύφη που είναι πιθανό να «παγιδεύσουν» ένα ψάρι στις σπείρες του. Κάθε ψάρι θέλει τουλάχιστον δυο κοχύλια επειδή τα χρησιμοποιεί για καταφύγιο και τόπο για την ωοτοκία και την εκτροφή των γοννων. Η άμμος στον βυθό καλό είναι να έχει τουλάχιστον 6-7 εκ. ύψος γιατί συνήθως θάβουν τα κοχύλια μέσα στην άμμο, ειδικά σε περίπτωση συγκατοίκησης με άλλο είδος. Στην περίπτωση που θέλουμε να βάλουμε φυτά , θα πρέπει να τα φυτέψουμε μακρυά από τα κοχύλια όπου βρίσκεται το χαρέμι.
Ζώνη Κολύμβησης: Κινείται αποκλειστικά στα κατώτερα στρώματα του ενυδρείου και κοντά στα κοχύλια.
Διατροφή: Σαρκοφάγο είδος. Παρόλο των διατροφικών του συνηθειών, δεν μπορεί να τραφεί με άλλα ψάρια, αλλά στο φυσικό του περιβάλλον τρέφεται με ζωοπλακτόν. Το μικρό του στόμα δεν του επιτρέπει την κατάποση μεγάλων τροφών, γι αυτό θα ήταν καλό να το ταΐζουμε μικρά σε μέγεθος pellets και διάφορα flakes, αλλά και κατεψυγμένες τροφές όπως αρτέμια, cyclops και mysis.
Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο: 7-10χρόνια.
Ιδανικοί Συγκάτοικοι: Μπορεί να συνδυαστεί με είδη που έχουν διαφορετικές περιοχικές προτιμήσεις. Οι επιλογές περιλαμβάνουν ''πετρόψαρα'' τα οποία θα μένουν κοντά στην περιοχή με τις πέτρες που τους αναλογούν, όπως κάποιο από τα μικρότερα είδη Julidochromis ή κάποιο είδος Altolamprologus (εκτός των sumbu shell) . Φυσικά τα είδη ανοιχτού νερού όπως τα Cyprichromis & Paracyprichromis είναι οι πλέον ιδανικοί συγκάτοικοι εφόσον υπάρχουν και τα απαραίτητα λίτρα.
Υποείδη και υβρίδια: Άλλες ποικιλίες του είδους ειναι τα, "Mbita, Zambia", "Zambian Blue" και"Wampembe". Θα πρέπει όμως να κρατείται στο ίδιο ενυδρείο μόνο ένα είδος από την οικογένεια αυτή, διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος υβριδισμού.
Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Είναι εύκολο να γίνει. Θα γεννήσουν πιο δύσκολα σε ένα κοινωνικό ενυδρείο Tanganyika, αλλά σε ένα ενυδρείο μόνο με αυτό το είδος(species), οι γέννες θα γίνουν κάτι συχνό και επιτυγχάνεται καλύτερά οταν το pH ειναι 8-8.5 και η θερμοκρασία στους 25-27 βαθμούς Κελσίου. Τα θηλυκά θα προσπαθήσουν να τραβήξουν την προσοχή των αρσενικών εμφανιζόμενες στην είσοδο των επιλεγμένων κελυφών, τα οποία συνήθως θάβουν μέχρι να είναι ορατή μόνο η είσοδος. Όταν ένα αρσενικό ενδιαφέρεται αρκετά, το θηλυκό κολυμπά στο κέλυφος και εναποθέτει τα αυγά της. Τότε έρχεται στο κέλυφος το αρσενικό και απελευθερώνει το σπέρμα του, γονιμοποιώντας έτσι τα αυγά.
Γενικές πληροφορίες: Συμφωνά με τον Konings , ένα απο τα χαρακτηριστικά τους ειναι να σκάβουν την άμμο γύρω από το κέλυφος τους δημιουργώντας κάτι σαν ''χαρακώματα'' κυρίως για προστασία και οριοθέτηση της περιοχής του. Επίσης έχει παρατηρηθεί απο χομπιστες να επιτίθεται ακομα και στη σκούπα βυθού όταν την πλησιάσουν κοντά στο κέλυφος τους.
Οι φωτογραφίες είναι από το ενυδρείο του μέλους μας @Vou
-
By AfricaTeam
Η φωτογραφία παραχωρήθηκε από τον χρήστη Δίας
Επιστημονικό Όνομα: Chindongo Demasoni (πρώην Pseudotropheus Demasoni)
Κοινές Ονομασίες: Demasoni
Ελληνικό Όνομα:
Γενική κατηγορία: Cichlids
Κλάση: Perciformes
Οικογένεια: Cichlidae
Μέγεθος: Το ψάρι αυτό φτάνει τα 8 εκατοστά μήκος στο φυσικό του περιβάλλον, αλλά έχει παρατηρηθεί ότι σε συνθήκες αιχμαλωσίας μπορεί να γίνει και μεγαλύτερο.
Βιότοπος: Ενδημικό είδος της λίμνης malawi.
Ζει κυρίως σε πετρώδεις περιοχές του βυθού, και σπανίως κολυμπάει σε ανοιχτό χώρο.
Το φυσικό του περιβάλλον αποτελείται από πετρώδεις περιοχές και άμμο.
Συντήρηση στο ενυδρείο
PH: 7,6 - 8,6 (Ιδανικά: 8,2)
KH: 7 - 12°dKH
GH: 7-14°dGH
Θερμοκρασία: 25 - 28 °C (Ιδανικά: 26 °C)
Λίτρα:Οι ελάχιστές απαιτήσεις για να φιλοξενηθεί στο ενυδρείο μας είναι τα 80 εκατοστά μήκος και τα 150 λίτρα, αν και όπως συμβαίνει με όλες τις κιχλίδες του είδους Mbuna όσο μεγαλύτερο είναι το ενυδρείο τόσο το καλύτερο.
Κοινωνική συμπεριφορά: Το ψάρι αυτό ζει σε ομάδες (10+ ψάρια ) διότι με αυτό τον τρόπο μετριάζεται η επιθετικότητα των ψαριών, αλλά παρατηρούνται και καλύτερες συμπεριφορές. Είναι περιοχικά ψάρια, γι'αυτό θα πρέπει να διασφαλίζονται πέτρες για όλα τα μέλη του κοπαδιού.
Διαχωρισμός φύλου: Σχετικά εύκολος. Τα αρσενικά έχουν σκούρο μπλε χρωματισμό με ανοιχτές κάθετες μπλε ρίγες και τα θηλυκά έχουν ίδιο χρωματισμό, αλλά όχι τόσο έντονο. Τα αρσενικά του είδους τείνουν να γίνονται λίγο μεγαλύτερα απ'ότι τα θηλυκά. Τα ψάρια γεννιούνται όλα μπλε. Στην συνέχεια όσο μεγαλώνουν,αρχίζουν να παίρνουν το τελικό τους χρώμα.
Διακόσμηση ενυδρείου: Αν θέλει κάποιος να τα διατηρήσει στο ενυδρείο του, θα πρέπει να φτιάξει το περιβάλλον τους με πολλές πέτρες, (νταμάρι) και να δημιουργήσει σπηλιές καθώς είναι ψάρια επιθετικά και χρειάζονται κρυψώνες και για τους πιο αδύναμους του κοπαδιού. Επίσης, καλό είναι να χρησιμοποιείται άμμος καθώς τα ψάρια αυτά σκάβουν πολύ.Η χρήση αραγωνίτη ή αμμου θαλάσσης θα βοηθούσε να επιτύχουμε τις απαιτούμενες σκληρότητες.
Ζώνη Κολύμβησης: Βυθός, αλλά και μεσαία στρώματα κολύμβησης
Διατροφή: Τα ψάρια αυτά είναι κυρίως φυτοφάγα, γι'αυτό η διατροφή τους πρέπει να βασίζεται κατά μεγάλο μέρος σε φυτικές ύλες και ελάχιστα σε ζωικές. Ιδιαίτερα ελκυστική σε αυτά είναι η σπιρουλίνα. Μπορεί κάποιος να τα ταΐζει εκτός από τις τροφές του εμπορίου ακόμα και λαχανικά τα οποία να έχουν ζεματιστεί για 2 λεπτά και έπειτα κοπεί σε μικρά κομμάτια.
Επίσης υπάρχει περίπτωση να επιτεθούν και στην άλγη του ενυδρείου η οποία έχει σχηματιστεί στα τοιχώματα και τις πέτρες.
Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο: Συνήθως 8 - 10 χρόνια.
Ιδανικοί Συγκάτοικοι: Είναι συμβατά σχεδόν με όλα τα είδη mbuna εκτός από μερικά είδη όπως ps.johanni, ps.saulosi, ps.cyaneorhabdos. l.mbamba. ps elongatus κ.α καθώς μπορεί να υπάρξει υβριδισμός.
Υποείδη και υβρίδια: Σχετικά εύκολο να υβριδίσει με κάποια συγγενικά του ψάρια, γι'αυτό πρέπει να τηρούμε κάποια βασικά κριτήρια διαβίωσης.
Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Είναι δυνατή και σχετικά εύκολη.H θηλυκιά εναποθέτει γύρω στα 15 αυγά τα οποία θα τα γονιμοποιήσει ο αρσενικός. Μετά το θηλυκό θα πάρει τα γονιμοποιημένα αυγά στο στόμα του και θα τα επωάσει μέχρι να εκκολαφθούν. Εφόσον το ζευγάρι του χαρεμιού ζευγαρώσει, το θηλυκό θα κρατήσει τα αυγά στο στόμα του ( στοματοεπωάζον ) για περίπου 20 με 25 μέρες μέχρι αυτά να αναπτυχθούν και να γίνουν γόνος. Καθ΄όλη τη διάρκεια που το θηλυκό ψάρι κρατά το γόνο στο στόμα του δεν τρέφεται.Μετά την ελευθέρωση του στο ενυδρείο σε περίπτωση κινδύνου αναζητά καταφύγιο στο στόμα της μητέρας. Είναι πολύ χαρακτηριστική η κίνηση της μητέρας που "ρουφάει" το γόνο για να τον προστατέψει.Τα μικρά τις πρώτες 2,3 μέρες δεν θα τρέφονται κανονικά, αλλά θα τρώνε από τον λεκιθικό τους σάκο και έπειτα θα αναζητήσουν τροφή. Καλό είναι να τρίβουμε φλέικς έτσι ώστε να μπορούν να τραφούν.
Γενικές πληροφορίες: Η εν λόγω Κιχλίδα αξιολογήθηκε το 2006 απο την Διεθνή Ένωση για την Προστασία της Φύσης (IUCN) στην κόκκινη λίστα με τα απειλούμενα είδη που εκδίδει και χαρακτηρίστηκε ώς ευάλωτο είδος (Vulnerable ). Ώς σημαντικότερός κίνδυνος για το Pseudotropheus Demasoni έχει προσδιοριστεί η περιορισμένη διασπορά του στη λίμνη.
-
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now