Jump to content

Silent reef's nano cube


Silent reef

Recommended Posts

Καλημέρα και καλή χρονιά!

 

Ξεκινάω ένα nano reef με σκοπό τη φιλοξενία μερικών εύκολων κοραλιών και ίσως 1-2 ψαριών. Ο εξοπλισμός θα είναι ο εξής:
1. Τανκ waterbox cube 10 AIO, καπάκι DIY
2. Φωτισμός Fluval 3.0 nano
3. Βράχος Real Reef
4. Υπόστρωμα Caribsea
5. Ανακυκλοφορία syncra silent 1.0
6. Κυκλοφορητής sicce voyager nano
7. Skimmer tunze 9001
8. Αναπλήρωση aqua life 
9. Θέρμανση eheim e 75w

 

Νερό από την εγκατάσταση RODI που υπάρχει στο σπίτι. Αλάτι της Tropical Marine. Ηλεκτρονικό θερμόμετρο. Τεστ της salifert. Για refractometer, ph meter, tds κινέζικα.

 

Δεν έχει γίνει καμμία παραγγελία ακόμη γιατί περιμένω τις ενστάσεις, προτάσεις και υποδείξεις των παλιών του αθλήματος. 

?

 

Link to comment
Share on other sites

Καλή χρονια silent reef.

 

Δεν βλέπω κάτι περίεργο σε αυτά που θα προσθέσεις. 

Αυτο που θελω να σε ρωτησω ειναι η εγκατάσταση της R/O στο βγάζει με 0 tds ? Γιατι αν το εχεις για ποσιμο νερο τοτε εχεις και ενα στάδιο στην οσμωση που εμπλουτίζει με ιχνοστοιχεία το νερο πριν το καταναλώσετε. 

 

Την αναπλήρωση που αναφέρεις δεν την γνωρίζω.  Για τα υπολοιπα εισαι οκ πιστευω. 

Link to comment
Share on other sites

Η ιδέα είναι ότι παρακάμπτω τα τελευταία δύο στάδια (ιχνοστοιχείων και αλκαλοποίησης) και βγάζω 0 ppm, θα τεσταριστεί πριν την εφαρμογή. Ελαφρώς πατέντα, αλλά είμαι ΟΚ αφού τα λίτρα είναι λίγα.

 

Η αναπλήρωση είναι αυτή: https://aqualight.de/en/shop/controllers-testers/water-level-control/993/easyrefill-smart-auto-top-off-system-with-optical-sensor

 

Βέβαια, άλλο aqua light και άλλο aqua life... sorry.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Α τοτε μια χαρα εισαι απο θεμα όσμωσης. Πιστευω δεν θα συναντησεις δυσκολια.

Για την αυτοματη αναπλήρωση δεν φαινεται και άσχημη. 

 

Link to comment
Share on other sites

Δεν έχω αγοράσει ακόμα. Υπάρχει σε κάποια ευρωπαϊκά eshop (από € 140 συν μεταφορικά) και νομίζω το φέρνει σε λίγες βδομάδες και ο εδώ αντιπρόσωπος.

 

Πάντως, ψάχνοντας για να κάνω παραγγελία εξοπλισμού σε ελληνικά eshop δεν βρίσκω σχεδόν τίποτα. Υπολογίζω ότι, επειδή ξεκινάω από το μηδέν, εύκολα θα ξεπεράσει το χιλιάρικο η αρχική επένδυση... Κρίμα γιατί θέλω να βοηθήσω τους δικούς μας ανθρώπους, αλλά (κυρίως) η έλλειψη και το επίπεδο των τιμών είναι απογοητευτικά.  Θα προσπαθήσω να προτιμήσω τα ελληνικά μαγαζιά όπου μπορώ.  

Link to comment
Share on other sites

Ο εδώ αντιπρόσωπος ποιός είναι; Επίσης αν μπορείς να μου στείλεις τα ευρωπαϊκά που λες γιατί δεν το βρίσκω πουθενά.

Link to comment
Share on other sites

Αν πας στο site της waterbox και ψάξεις στο link store locator θα σου βγάλει καμμιά 30αριά στην Ευρώπη... Καμμιά σχέση με την π.χ. Innovative Marine που κοιτούσα και για το δικό της κύβο. 

 

Αντιπρόσωπος της Waterbox στην Ελλάδα: https://www.facebook.com/aberaquatic. Μου είπε ότι περιμένει παραλαβή αυτόν τον μήνα. Ρώτησέ τον.

 

 

Από Ευρώπη, όταν κοιτούσα πριν από 1-2 βδομάδες είχα βρει το 10άρι σε διάφορους (reefgems.be, oceanandlake.nl, ph-aquaristik.dereef.bg ο Βούλγαρος έχει δωρεάν μεταφορικά). Βέβαια, φεύγουν γρήγορα και δεν ξέρω τι απόθεμα υπάρχει τώρα, στείλε τους email.

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Καλη αρχή να έχεις!

Έχεις σκεφτεί να το φτιάξεις σε ένα ενυδρειακο μαγαζί ή έστω σε έναν τζαμα ? Επειδή είναι λίγα τα λίτρα και βλέπω ότι δεν σου αρέσει κάτι άλλο έτοιμο. 

Link to comment
Share on other sites

Έχω εξετάσει όλες τις εναλλακτικές, η καραντίνα δυσκολεύει όλα τα DIY projects... Αν ήταν κάτι μεγαλύτερο και πιο εξειδικευμένο, θα το κοιτούσα πιο σοβαρά.

 

P.S. Το avatar σου είναι διαφορετικό από του hrf, αλλά όχι πολύ...

Ευχές για τον καινούργιοο χρόνο!

(Kostas T.) 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Ο κύβος ερίφθη.

 

1. Waterbox cube 20
2. Led AI prime 16HD
3. Tunze 9001 skimmer
4. Sicce syncra silent 1.0 ανακυκλοφορία
5. Sicce voyager nano 1000 κυκλοφορία
6. Real Reef Rock επεξεργασμένος βράχος 10kg
7. Υπόστρωμα CaribSea Arag-Alive special grade 9lb
8. Ελεγκτής θερμοκρασίας Inkbird ITC-308 με WiFi
9. Αντίσταση Eheim thermocontrol-e Heater 75w
10.Αναπλήρωση Aqua Light Easy Refill
11.Αλάτι Tropic Marine pro

 

Το συγκεκριμένο τανκ επιλέχτηκε κυρίως γιατί βολεύει με το sump πλάτης και δεν ήθελα κάτι παραπάνω για αρχή καθώς τα κόστη ξεφεύγουν. Η WB έχει καλύτερη υποστήριξη στην Ευρώπη και αντιπροσωπεία εδώ. Τα υπόλοιπα είναι βασικά copy-paste από ανάλογα reef projects. Το τανκ προορίζεται για φιλοξενία εύκολων κοραλιών και ελάχιστων ψαριών.

 

Το start-up θα γίνει με Brightwell Microbacter Start XLM & quikcycl. Testing κυρίως με salifert και κάποια κινεζάκια (TDS, pH, refract). 

 

Θα ακολουθήσει παρουσίαση αφού παραλάβω.

 

Όλα τα σχόλια και οι παρατηρήσεις είναι ευπρόσδεκτες.


 

 

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

 

Καθώς η κατάσταση με τα ΕΛΤΑ είναι πολύ δύσκολη, όλες σχεδόν οι αποστολές εξοπλισμού που περιμένω είναι κολημένες σε κάποιο σημείο της διαδρομής... Με τους τωρινούς ρυθμούς παράδοσης, δεν προβλέπεται να παραλάβω πριν τα μέσα του Φεβρουαρίου.

 

Ξεκινάω, λοιπόν, την κατασκευή ενός quarantine τανκ γύρω στα 40 λίτρα με βασικό εξοπλισμό που θα αγοράσω από τα εδώ μαγαζιά. Στο QT  θα μπαίνουν διαδοχικά και όχι παράλληλα οι φουρνιές με τις προσθήκες ζωντανών και θα μένουν όσο χρειαστεί με μίνιμουμ τις 4 βδομάδες. Το μόνο που δεν βρίσκω εύκολα είναι ένα απλό ενυδρείο στα μέτρα που θέλω (40 x 30 x 30). Έχετε κάποια πρόταση για έτοιμο που μου ξέφυγε;

 

Μήπως υπάρχει κάποιος από το φόρουμ που φτιάχνει ενυδρεία;

 

Link to comment
Share on other sites

Καλή σου μέρα,

Ακριβώς στις διαστάσεις που θέλεις

https://www.petsupermarket.gr/enydreio-gyalino-40cm-star-40-x-30-x-30

Σκετη γυάλα πολύ κοντά στις διαστάσεις που θέλεις έχει εδώ:

https://www.pet4u.gr/straight-glass-tank.html

Παραδίδουν αυθημερόν ή εντός 2 εργσίμων (συνήθως την επομένη).

 

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Το πρώτο upgrade έγινε στην RO του σπιτιού η οποία μου έβγαζε 7 ppm μετά την μεμβράνη από 135 ppm της βρύσης. Δεν πολυπίστευα ότι με φίλτρο DI θα κατέβαινε στο μηδέν, αλλά αποφάσισα να βάλω. Η έπληξη ήρθε αμέσως αφού η τιμή μηδένισε, άρα είμαστε έτοιμοι από νερά.

 

Στο μεταξύ έχουν αρχίσει οι παραλαβές, και κυρίως του κύβου τον οποίο είχα αγοράσει από Βουλγαρία και είχα κάποια ανησυχία για την κατάσταση που θα ερχόταν. Όμως ο πωλητής είχε κάνει πολύ καλή δουλειά βάζοντας δεύτερο σκληρό χαρτοκιβώτιο και όλα ήρθαν μια χαρά. Άρα, θετική η πρώτη συναλλαγή με τον reef.bg 

 

Σιγά-σιγά αρχίζει ο σχεδιασμός aquascape και στησίματος. Περιμένω 10 κιλά βράχο, αν δεν γίνουν κομματάκια στη μεταφορά πιστεύω θα είμαι εντάξει. 

 

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Με το καλό να το στήσεις 

Πολυ ωραία επιλογή γυάλας

 

Με τα 950λ/ω της αντλίας θα είσαι οκ;η μήπως θα είναι πολλά;ρωτάω γιατί εμενα στα 55λ main + 20 σαμπ μου προτάθηκε αντλία ~500λ/ω

Έγινε επεξεργασία - \/ag
Link to comment
Share on other sites

 

Γενικά θέλουμε όσο το δυνατόν περισσότερη ανακυκλοφορία σε μικρό ενυδρείο, ειδικά αν υπάρχει βιολογικό φορτίο, σωστά;

 

Σήμερα το waterbox (~75lt με το sump) γέμισε με νερό βρύσης για έλεγχο διαρροών και λειτουργία/ξέπλυμα εξοπλισμού. Η συγκεκριμένη αντλία στην max απόδοση (~950 lt/hr) τραβούσε από την υπερχείλιση λίγω πάνω από την μέση και το τμήμα επιστροφής που βρίσκεται η αντλία ήταν στα 2/3 γεμάτο. Η επιστροφή του νερού ήταν τόσο δυνατή που ίσως  να μην χρειαστεί κυκλοφορητής - μάλλον ένα upgarde με σπαστή/κατευθυνόμενη έξοδο για να στέλνεις το νερό εκεί που θέλεις. Η αντλία έχει χειροκίνητη ρύθμιση μείωσης της παροχής, ώστε αν χρειαστεί να μην τραβάει τόσο πολύ. Επίσης είναι αθόρυβη... αλλά, έχει σπαστικά βεντουζάκια τα οποία ξεκουμπώνουν όταν την βγάζεις. Θα ψάξω να δω αν υπάρχει καμμιά πατέντα να μένουν στη θέση τους. 

 

 

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Το WB άδειασε και περιμένει βράχο και υπόστρωμα... Σχεδόν όλα τα υπόλοιπα της λίστας έχουν έρθει.

 

Στο μεταξύ, έχω στήσει δύο low cost τανκ καραντίνας για κοράλια/ασπόνδυλα & ψάρια. Ο εξοπλισμός αγοράστηκε αποκλειστικά από ελληνικά eshop. Αύριο ξεκινάω fishless cycling και στα δύο με αμμωνία και Brightwell Start XLM. Οι φωτό είναι με το AI 16HD από πάνω.

 

 

 

QT1.thumb.jpg.deec90660c8b31546ef6b80519046b7c.jpg

 

 

QT2.thumb.jpg.ee66560de689a80367c29dec6e83c7db.jpg

 

 

Στο πρώτο λείπει το frag rack, το οποίο θα είναι diy με υλικά jumbo & pvc. Στο δεύτερο θα βάλω κανένα ψεύτικο φυτό και ίσως κάποια αερόπετρα. Το φίλτρο σπόγγου μου έπεσε κάπως μεγάλο...   

 

Παρατηρήσεις και υποδείξεις πάντα ευσπρόδεκτες!

 

 

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Μικρό update, μάλλον βαρετό...

 

Περιμένοντας τον εξοπλισμό του κύβου που βρίσκεται κάπου μεταξύ Σόφιας και Αθήνας από τις 11/1 (!), ασχολούμαι με τα δύο QT που προσπαθούν να κάνουν τον κύκλο τους. Ενώ περίμενα να "τρέξει" πιο γρήγορα αυτό με την άμμο και τον βράχο, συμβαίνει το ανάποδο.  Όπως έγραψα και στο προηγούμενο ποστ, ξεκίνησα ένα fishless cycling με αμμωνία και Brightwell Start XLM... με αποτέλεσμα μηδέν. Το μπουκαλάκι πρέπει να είχε πάρει αέρα αφού το πώμα ασφαλείας δεν είχε καλή εφαρμογή.  Δεν μου φάνηκε παράξενο το γεγονός ότι το μαγαζί που το πήρα δέχτηκε να μου επιστρέψει χρήματα, αφού λογικά και άλλοι πριν από μένα θα είχαν απορήσει γιατί πλήρωσαν αρκετά €€€ για λίγο νερό.  Αφού άδεισα όλο το μπουκαλάκι και δεν έγινε τίποτα, ύστερα από δύο μέρες έριξα και από μία δόση prodibio biodigest. Ύστερα από αυτό, το δεύτερο άρχισε να ρίχνει γρήγορα την αμμωνία και να ανεβάζει νιτρικά/νιτρώδη. Το πρώτο με το υπόστρωμα πολύ λίγα πράγματα... μάλλον πάει για restart.

 

Το βασικό συμπέρασμα είναι οι συσκευασίες μικροβίων είναι προβληματικές. Ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις τι έχει δει το μπουκαλάκι μέχρι να φτάσει σε σένα. Ίσως η συσκευασία σε αμπούλες να έχει μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στον χρόνο και τις μεταφορές.  

 

Αυτά προς το παρόν. 

 

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Μικρό update. 

 

Το υπόστρωμα που περίμενα από έξω, αφού κάθησε 3 βδομάδες στην Βουλγαρία επιστρέφεται στον πωλητή... άντε να βγάλεις άκρη τι έγινε. Καθώς θέλω συγκεκριμένο τύπο υποστρώματος (το αναφέρω στη λίστα) που δεν υπάρχει εδώ, έγινε νέα παραγγελία σε άλλον πωλητή ο οποίος παραδίδει με DHL με χρέωση απλής μεταφορικής. Βράχος υπάρχει εδώ. 

 

Στο μεταξύ τα δύο QT προχωράνε. Στο ένα έγινε restart με prodibio start nano, το άλλο έχει μηδενίσει αμμωνία και περιμένω να μηδενίσει νιτρικά πριν του κάνω μια γερή αλλαγή νερού. 

 

Στο πρώτο έβαλα 3 εύκολα frags για να δω αν υποστηρίζει ζωή όπως διαφημίζει η εταιρία που βγάζει τα ζουμιά. Τα frags άλλαξαν plug και μπανιαρίστηκαν σε coral rx και bayer dip. Αν και πρόσεξα όσο μπορούσα, ίσως να μην τους φέρθηκα και πολύ καλά καθότι ήταν first try... Το zoa επεζησε σίγουρα, τα άλλα δύο δεν τα βλέπω πολύ σόι.

16120922953028159637634909016087.jpg

16120923269682975457765056929007.jpg

Link to comment
Share on other sites

Ωραίο είναι απλά δες να έχεις κενά δίπλα στα τζάμια ώστε να μπορεί να περάσει μαγνήτης είτε κάποια βούρτσα για καθάρισμα, αλλιώς θα σε δυσκολέψει 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ναι, υπάρχει πρόβλεψη να περνάει μαγνήτης ανάμεσα στον βράχο και το τζάμι και από τις δύο πλευρές. 

 

Μάλλον θα κάνω κάποιες αλλαγές, θέλω να χαμηλώσει λίγο, τουλάχιστον από την μία πλευρά. 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...