Jump to content

Recommended Posts

Καλησπέρα στην ομάδα!

εκανα μεγάλη αλλαγή μιας και μετέφερα το ενυδρείο κ από τότε έχω πολλά νιτρικά.Όλες οι άλλες τομές είναι καλες κάνω αλλαγές νερού αρκετά συχνά για να τα ρίξω ταΐζω ποιο λίγο αλλά οι τιμές πάλι είναι αυξημένες.Υπάρχει κάποιο βελτιωτικό μόνο για νιτρικά;;τι ακριβώς άλλο μα κάνω;

Ευχαριστω!!

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 145
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Καλησπέρα και καλή χρονία !

Δώσε μας μερικές πληροφορίες για το ενυδρείο σου ,  λίτρα , ψαροσύνθεση , ρουτίνες συντήρησης  & τι τιμές έχεις  NH3/NH4, NO2 , NO3 ,  μετράς με στικ ή υγρά ?

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα!

μετραω με στικ κ τα δείχνει ανεβασμένα.Κάπου στην μέση.

ενυδρειο 350 λίτρα με δυο εσωτερικά φίλτρα  με κιχλιδες και καθάρισμα κάθε ένα μήνα το μεγάλο εσωτερικό κ κάθε 15 μέρες το ποιο μικρό 

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα και χρόνια πολλά φίλε μου. Ανέβασε φωτογραφία του ενυδρείου σου. Μόνη λύση για τα νιτρικά είναι οι αλλαγές νερού η τα φυτά, αλλά εφόσον έχεις κιχλίδες (και ειδικά αν είναι Αφρικής) πιθανότατα να μην έχεις φυτά. Φοβάμαι επίσης ότι τα φίλτρα σου δεν είναι αρκετά για το ενυδρείο σου. Τέλος κάθε πότε κάνεις αλλαγές νερού και σε τι ποσοστό του ενυδρείου?

Link to comment
Share on other sites

Ξεκινάμε από το γεγονός ότι το ποσοστό αυτό σε αλλαγές πρεπει να το κάνεις κάθε εβδομάδα και όχι κάθε μήνα. Να δεις πως θα πέσουν άμεσα τα νιτρικά μετά. Επίσης σε αυτό το ενυδρείο με αυτή την ιχθυοφορτιση χρειάζεσαι εξωτερικό φίλτρο οπωσδήποτε και για μένα και ισχυρής ροής και χώρου για βιολογικό υλικό. Αν βλέπω καλά οι κιχλίδες σου είναι Αφρικανες αλλά σε αυτό είναι άλλοι πιο ειδικοί να σου απαντησουν

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Για μετρήσεις χρησιμοποιείς στικάκια η υγρά τεστ? Είχες απωλειες ψαριών? Αν έχεις στικ και είναι ανεβασμένες οι τιμές κάτι μου λέει ότι με τα υγρά τεστ θα πάθεις πλάκα

Έγινε επεξεργασία - killerknight
Link to comment
Share on other sites

 Εχεις δυο επιλογες - ή να φυγουν τα μισα ψαρια... ή πρεπει να κάνεις τις αλλαγες νερου  πιο συχνα (και καθε μερα :)). Αν εχεις διαβασει για καποια προιοντα μαγικα, που μειωνουν τα νιτρικα στο γλυκο.... δεν ειναι ετσι, οπως τα διαφημιζουν.

Link to comment
Share on other sites

Το κάπου στη μέση πόσα ppm είναι δλδ στο στικ ? 

Η αίτια ίσως είναι ότι μεγάλωσαν τα ψάρια ? :)

Η πέτρες που πίανουν άλγη είναι σημάδι ότι θες πιο συχνά αλλαγες λόγο NO3 ,  (όπως σου είπαν πιο πάνω) και πήγαινε σε εξωτερικό φίλτρο κάδου ,  

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Μάλλον θα πάρω ένα εξωτερικό φίλτρο να τελειώνω.Απλά πριν δεν είχα τέτοια θέματα.Μόλις εκανα μεγάλη αλλαγή τότε έβγαιναν αυτές που τιμές.Ίσως μεγάλωσαν και τα ΨΑΡΙΑ.Με στικ μετράω.Δεν έχω απώλειες ψαριών ούτε ασθενιες.

Έγινε επεξεργασία - Sokratis Megas
Link to comment
Share on other sites

Σωκράτη είναι η καλύτερη λύση. Μπορώ να σου προτείνω αν θες κάνα δυο σε καλές τιμές. Που μένεις? Ταυτόχρονα όμως θα κάνεις την εβδομαδιαία αλλαγή όπως είπαμε. Αλλιώς και τώρα να μην έχεις θέματα, σε λίγο καιρό θα έχεις αρκετά πίστεψε με

Link to comment
Share on other sites

Το ενυδρείο είναι 350 λίτρα.Είμαι από λαρισα και μάλλον θα πάω από Ίντερνετ αλλά ποιο μοντέλο και τι;;Επίσης βάζω την ίδια βιολογία η έχει τα παντα το καινούργιο φίλτρο.Απλά ρε παιδιά είναι τεράστιο και μάλλον θα το βάζω στο ντουλάπι και να κάνω τρύπες να βγουν τα καλώδια.Για πείτε κ εσείς!

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα . 

Φίλε Σωκράτη  το πρόβλημα είναι πολυσύνθετο στο ενυδρείο που βλέπω άλλα θα ασχοληθούμε στην αρχή με τα νιτρικά σου. 

Θέλω σε πρώτη φάση άμεσα να μου πεις τι υλικά έχουν μέσα τα φίλτρα σου και το μεγάλο τι αντλία έχει . Τώρα πας και σηκώνεις το αριστερό φίλτρο της φωτογραφίας ψηλά ώστε η έξοδος του νερού να χτυπά την επιφάνια . Αλλαγή νερού στις κιχλίδες κανονικά είναι μια φορά την εβδομάδα και όχι μια φόρα τον μήνα .Μαγικά δεν θα κάνουμε με ζουμιά  άλλα θα τα ρίξουμε αναβαθμίζοντας τα φίλτρα σου και τώρα με συχνότερες αλλαγές νερού. 

Κάνε τώρα μια αλλαγή της τάξης του 30% και αύριο πρωι πας στο πετσοπ που ψωνίζεις ενα δείγμα νερού και του λες να σου κάνει μετρήσεις με υγρά τεστ. (πιθανόν να σε χρεώσει 1ή 2€ ) Γραφείς τις μετρήσεις και μας τις δείχνεις . Θέληση και υπομονή να έχεις και θα κάνεις ενα ενυδρείο σούπερ.

Εδω να σε προετοιμάσω οτι απο αγορές θα χρειαστείς σίγουρα τα υγρα τεστ της Api (υπολόγισε ενα 50€) και κάποια φυτά που θα βοηθήσουν τα φίλτρα με τα νιτρικά . Εγώ βάζω το 

που είναι σαν φύκι και δεν χαλάω την αίσθηση του βιότοπου . Σε αυτη την φάση που είσαι έχεις και κιχλιδες απο παντου άλλα θα το διορθώσεις μόνος σου με τον καιρό . 

Αφου κάνεις την άλλαγη νερού κάτσε εναν καφέ και θέλω να διαβάσεις τα παρακάτω.

 

και να λάβεις υπόψιν σου τα παρακάτω.

 

 

Πως να στήσω ένα Αφρικανικό ενυδρείο από την αρχή . Βήματα και συμβουλές.


Πολλοί νεοεισερχόμενοι στο χόμπι θέλουν να δημιουργήσουν από την αρχή της ενασχόλησης τους ένα Αφρικανικό ενυδρείο.

Εδώ θα δούμε ποια βήματα και ποια σειρά πρέπει να ακολουθήσουμε για να έχουμε ένα άκρως πετυχημένο ενυδρείο από τις λίμνες της Αφρικής.

 

ΒΗΜΑ ΠΡΩΤΟ

Εδώ να αναφέρουμε ότι υπάρχει ο χρυσός κανόνας της Αφρικής που λέει ότι δεν πρέπει να μπερδέψουμε τις λίμνες.

Εφόσον έχουμε καταλήξει ότι θα πάμε στην Αφρική, θα πρέπει πρώτα από όλα να δούμε αν θέλουμε να κάνουμε ένα species (με ένα μόνο είδος της λίμνης) ή ένα βιοτοπικό (περισσότερα από ένα είδη άλλα πάντα από την ίδια λίμνη) ενυδρείο .

Συμβουλευόμαστε το προφίλ των ψαριών …Προφίλ ψαριών και κιχλίδων των λιμνών της Αφρικής……..Αν έχουμε μόνο species ενυδρείο τότε απλώς ακολουθούμε ότι γράφει εκεί.

Αν όμως θέλουμε ένα βιοτοπικό (περισσότερα από ένα είδη άλλα πάντα από την ίδια λίμνη) ενυδρείο τότε στα προφίλ θα πρέπει να προσέξουμε τα παρακάτω :

α) Eλάχιστο μήκος και ελάχιστα λίτρα από το είδος με τις μεγαλύτερες απαιτήσεις (αν πχ θέλουμε να βάλουμε 1 χαρέμι haps και ένα χαρέμι mbuna από την λίμνη Malawi θα έχουμε τα λίτρα και το μήκος που απαιτούνται στα haps προσαυξημένα όσο μπορούμε).

β) Διατροφικές συνήθειες (μόνο φυτοφάγα ή μόνο σαρκοφάγα.

γ) Τους υβριδισμούς και τις προτάσεις στο προφίλ για τους ιδανικούς συγκάτοικους.

Εφόσον λοιπόν έχουμε καταλήξει στην λίμνη και στο, είδος -η των ψαριών και έχουμε δει ότι μπορούμε να φιλοξενήσουμε το ανάλογο ενυδρείο προχωράμε στο επόμενο βήμα.

 

ΒΗΜΑ ΔΕΎΤΕΡΟ

Διάκοσμος . Αφρική σημαίνει κατά κανόνα πολύ άμμο αρκετές ή πολλές πέτρες και σε κάποιες περιπτώσεις για συγκεκριμένα ψάρια της λίμνης Tanganyika άδεια κελύφη από σαλιγκάρια .

''Τα φυτά δεν αποτελούν μέρος του βιότοπου των ψαριών άλλα κάποιοι χομπίστες τοποθετούν κάποια εύκολα και σκληρά φυτά στα ενυδρεία τους.

Εδώ    Set Up(Ιδέες Στησίματος) Αφρικάνικων Ενυδρείων ………….. μπορείτε να δείτε κάποιες ιδέες για να στήσετε ανάλογα το ενυδρείο σας.

 

ΒΗΜΑ ΤΡΊΤΟ 

Εφόσον έχουμε στήσει το ενυδρείο (διάκοσμο) μας και έχουμε τοποθετήσει το φίλτρο έτοιμο προς χρήση και τον θερμαντήρα, προχωράμε στην διαδικασία που λέγεται στρώσιμο του ενυδρείου και περιγράφεται αναλυτικά και πλήρως κατανοητά στο παρακάτω άρθρο …Στήνοντας ένα ενυδρείο από το μηδέν……………………

 

ΒΗΜΑ ΤΈΤΑΡΤΟ

Τελευταίο και το πιο ωραίο βήμα είναι η εισαγωγή των ψαριών μας στο ενυδρείο .


 

TIPS και συμβουλές για την λίμνη Tanganyika.

Οι 10 χρυσοί κανόνες για να διαλέξουμε συμβατά είδη Τanganyika

1. Ένα ενυδρείο μικρότερο του μέτρου, είναι καλύτερο να περιέχει ένα μόνο είδος, και κάποιες φορές, απλά και μόνο ένα ζευγάρι.


2. Συνδυάστε μόνο είδη με διαφορετικές συνήθειες και απαιτήσεις, ώστε να προτιμούν να μένουν σε διαφορετικά σημεία του ενυδρείου.

3. Mouthbrooders και substrate spawners μπορούν να μοιραστούν το ίδιο ενυδρείο, γιατί προτιμούν διαφορετικά μέρη για αναπαραγωγή.

4. Διακοσμήστε και κάντε τέτοιο set up στο ενυδρείο, ώστε το κάθε είδος να έχει τουλάχιστον ένα κατάλληλο σημείο για κρυψώνα και αναπαραγωγή.
Ας είναι και στην ίδια πλευρά του ενυδρείου.

5. Μην απαιτείται από ευγενικά και ήσυχα είδη να συμβιώσουν με ψάρια που είναι πολύ επιθετικά.

6. Μικρά ψάρια δεν θα επιβιώσουν στο ίδιο ενυδρείο με μεγάλα κυριαρχικά ψάρια.

7. Ποτέ μην συνδυάζεται στενά συγγενικά ή με πολύ κοντινούς χρωματισμούς είδη.

8. Τα ψάρια που μοιράζονται το ενυδρείο, θα πρέπει να έχουν τις ίδιες διατροφικές συνήθειες.

9. Bottom dwellers, shell dwellers και Cyprichromis-Paracyprichromis ταιριάζουν πολύ όμορφα σε κάθε σχεδόν ενυδρείο Tanganyika.

10. Να παρακολουθείται το ενυδρείο, κάθε φορά που δοκιμάζεται καινούριους συνδυασμούς ψαριών.
Ξεχωρίστε αμέσως όποιο ψάρι δείτε ότι δεν τα πηγαίνει καλά.


 

Για την λίμνη Malawi ισχύουν οι κανόνες 1-5-6-7-8 και 10

  • love 1
Link to comment
Share on other sites

Θα τα κοιτάξω όλα αυτά.Άρα δεν αλλάζω φίλτρο κ ξεκινάω αλλαγές;Το φυτό αυτό θέλει κάτι ιδιαίτερο η το βάζω όπως είναι;;Σκέφτομαι επίσης να αλλάξω και το χαλίκι γιατί το έχω 5 χρόνια σίγουρα και να βάλω μαύρο!Ευχαριστω για την βοήθεια!

Έγινε επεξεργασία - Sokratis Megas
Link to comment
Share on other sites

Θα χρειαστείς και έτοιμα βακτήρια . 

Link to comment
Share on other sites

πριν 2 λεπτά, το μέλος Sokratis Megas έγραψε:

Θα τα κοιτάξω όλα αυτά.Άρα δεν αλλάζω φίλτρο κ ξεκινάω αλλαγές;Το φυτό αυτό θέλει κάτι ιδιαίτερο η το βάζω όπως είναι;;Σκέφτομαι επίσης να αλλάξω και το χαλίκι γιατί το έχω 5 χρόνια σίγουρα και να βάλω μαύρο!Ευχαριστω για την βοήθεια!

Σωκράτη ένα ένα γιατί κάθε ενέργεια λειτουργεί σαν ντόμινο . Θέλω τώρα να μου πεις τα υλικά απο τα φίλτρα και αν μπορείς φωτογραφίες των φίλτρων απο κοντά .

Link to comment
Share on other sites

Στο τέρμα δεξιά εγώ δυο σφουγγάρια μέσα στα κουτάκια του και ένα κεντρικό δικό του.

Στο μεγάλο φίλτρο έχω βαμβάκι από πάνω δυο σφουγγάρια και μετά την βιολογία σε διχτάκι και μετά είναι ο κυκλοφοριτης.

Τα νιτρικά είναι στο 50-100

89648585-74B8-49EB-9171-493164199B07.jpeg

Έγινε επεξεργασία - Sokratis Megas
Link to comment
Share on other sites

Η αντλία πόσα λίτρα ανα ώρα είναι ξέρεις ; Μπορείς να το δεις ; 

Θέλουμε τουλάχιστον 1200λιτρα /ώρα,  

Σφουγγάρια δεν θέλουμε τόσα πολλά , 

Στο μεγάλο θα βάλεις με την σειρά απο εκει που μπαίνει το νερό και πηγαίνοντας προς την αντλία με την σειρά . ενυδρειακο βαμβακι σφουγγάρι και όλο το άλλο βιολογίκο υλίκο . Το σφουγγαρι κόψε το και στη μέση δεν μας πειράζει. Στο μικρό θα κάνεις το ίδιο ένα μικρο κομμάτι σφουγγάρι ενυδριίακό βαμβάκι και όσο βιολογικό υλικό μπορεί να πάρει .

Η αντλία μπορεί να άλλαξει ;

Link to comment
Share on other sites

Η δεξιά αντλία είναι 1200 λίτρα και ο κυκλοφορητης 1000.

Ναι αλλάζει μπαίνει και ποιο μεγάλη!

Έγινε επεξεργασία - Sokratis Megas
Link to comment
Share on other sites

Ωραία άμα χρειαστεί θα μεγαλώσουμε την αντλία άρα και την κυκλοφορία του νερού.

Ανακεφαλαίωση . Σήμερα κάνεις 30% αλλάγη νερού αύριο πας πετσοπ και κάνεις μετρήσει και για να μην φύγεις με άδεια χέρια πάρε και όσο βιολογικό υλικό πιστεύεις οτι θα χρειαστείς .  οκ ; Τα υπόλοιπα ένα ένα θα τα δούμε .

 

Ααααα και όχι πλαστικά σε θάλασσες ακτές και ενυδρεία 

Link to comment
Share on other sites

Κοίτα και άμα υπάρχει οικονομική δυνατότητα θα χρειαστείς οπωσδήποτε υγρά τεστ. Τα στίκ είναι πέταμα χρημάτων 

Link to comment
Share on other sites

πριν 17 λεπτά, το μέλος marinos έγραψε:

Κοίτα και άμα υπάρχει οικονομική δυνατότητα θα χρειαστείς οπωσδήποτε υγρά τεστ. Τα στίκ είναι πέταμα χρημάτων 

Μαρίνο συγνώμη για την παρέμβαση αλλά ειδικά στη συγκεκριμένη περίπτωση που μιλάμε για ενυδρείο 350 λίτρων που έχει μέσα κιχλίδες, θεωρώ ότι το να ισχυριστεί κάποιος ότι το πρόβλημα για την αγορά των υγρών τεστ είναι οικονομικό δεν ισχύει. Και δεν το λέω για το φίλο μας τον συγκεκριμένο, (γιατί από ότι διάβασα δεν το λέει ο άνθρωπος) αλλά γενικότερα. Δε μιλάμε για έναν άνθρωπο που με το ζόρι είπε να στήσει ένα 20λιτρο ενυδρείο με κόστος 50,00€ συνολικά (που σημαίνει ότι άλλα 50,00€ για τα τεστ είναι ένα μεγάλο κόστος)

Link to comment
Share on other sites

Δεν υπάρχει θέμα θα αγοράσω υγρά τεστ.Απλά έχω πολλά ακόμα στικερ γιατί παντα αυτά είχα κ γενικά δεν είχα θέμα.Θα κάνω αύριο το υγρό κ βλεπουμε

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...