Jump to content

Μονομάχος με φουσκίτσα στο "πηγούνι"


Recommended Posts

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ : Αρσενικός μονομάχος, στέκεται κάθετα, δεν τρώει, δεν κολυμπάει, ξεθώριασε κι έχει ένα εξόγκωμα σας φουσκίτσα στο "πηγούνι", δηλαδή στην ένωση που κάνουν τα βράγχια στην κάτω σιαγόνα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΝΥΔΡΕΙΟΥ

- Λίτρα: 35

- Φίλτρανση (όγκος κάδου και υλικά): 300άρι της Aquael, με μαύρο σφουγγάρι στην είσοδο, siporax mini αρκετό και λίγο ενυδριακό βαμβάκι στην έξοδο

- Ιστορικό (χρόνος λειτουργίας κλπ): από τον Απρίλιο του 2020

- Ψάρια (είδη και αριθμός): δύο αρσενικοί μονομάχοι κι ένας θηλυκός (plakat)

- Ρουτίνες (Τάϊσμα, προετοιμασία νερού αλλαγής, αλλαγές νερού κλπ): Τάισμα πρωί - αργά απόγευμα από 5 πελετάκια Ocean nutrition Attison's Betta pro, αλλαγές νερού κάθε εβδομάδα 25-30% και αναπλήρωση με 60-40 ή 50-50 με βρύσης - Αντίστροφης 'Οσμωσης

ΒΑΣΙΚΕΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΕΝΥΔΡΕΙΟΥ

- PH: 6,8 - 7,0

- KH: 6

- GH: 7

- ΝΗ3/NH4 (αμμωνία): 0

- ΝΟ2 (νιτρώδη): 0

- ΝΟ3 (νιτρικά): 0-5

- Θερμοκρασία: 26 

ΜΕΤΡΑΩ ΜΕ:

-Υγρά Τεστ: API

-Strips: -

-Ηλεκτρονικά: -

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ

- Είδος Ψαριού: Betta Splender Plakat (male)

- Ιστορικό Ψαριού: Αγοράστηκε μαζί με άλλα 5, όλα ως θηλυκά, για soronity. Μπήκαν σε στρωμένο 54άρι ενυδρείο πυκνοφυτεμένο. Το ένα πέθανε την πρώτη μέρα. Το άλλο πέθανε πριν από 2 μήνες περίπου (δεν θυμάμαι ακριβώς), ξαφνικά, αφού είχε αποκαλυφθεί ότι τα δύο από τα αρχικά 6 ήταν αρσενικά και θέλανε να ζευγαρώσουν (την κυνηγούσαν, την άγχωσαν κτλ δεν είχα ενδείξεις ασθένειας). Η τρίτη κοπελιά αφού ζευγάρωσε πολλές φορές με τον ίδιο αρσενικό, σταμάτησε να τρώει, έχασε το χρώμα της και παρότι την απομόνωσα και προσπάθησα να την συνεφέρω, πέθανε). Έμειναν οι δύο αρσενικοί και μία θηλυκιά, οι οποίοι λόγω του γόνου που γέμισε το 54λιτρο, μετακόμισαν στο 35άρι (επίσης στρωμένο με μετρήσεις όπως παραπάνω). Αυτός που αρρώστησε δεν επιχείρησε ποτέ να διεκδικήσει κυριαρχία. Είχε την γωνιά του, έτρωγε, έκανε και καμιά βόλτα. Πού και πού ο άλλος (ο Α male) του έκανε bulling.

- Συμπτώματα που παρουσιάζει (Περιττώματα, χρωματισμός ψαριού, όρεξη, αναπνοή, κινητικότητα κλπ): Έχασε το χρώμα του, σταμάτησε να τρώει και να κολυμπάει, τον βρήκα κάθετα ανάμεσα στον θερμοστάτη και το γυαλί της γωνίας του ενυδρείου, με δυσκολία στην αναπνοή. Παρατήρησα ένα εξόγκωμα στο κάτω σαγόνι, κόκκινο. 

- Ιστορικό πιθανών ασθενειών του ίδιου ψαριού ή ενυδρείου: Στο 35άρι πριν από τους 3 πλακατ ζούσε ένας μονομάχος combtail με fin rot για το οποίο είχε ακολουθηθεί θεραπεία με μπάνια αλατιού (εκτός ενυδρείου), melafix και Paraguard (εντός ενυδρείου)

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ( Πιθανή θεραπεία που έχει ακολουθηθεί έως τώρα)

-Φάρμακο που χρησιμοποιήθηκε: Esha 2000

-Δοσολογία: 2 σταγόνες σε 12 λίτρα (αλλαγή όλου του νερού κάθε μέρα, γιατί μετράω αμμωνία και νιτρώδη μετά τις 20 πρώτες ώρες)

-Χρόνος Χρήσης: σήμερα 5/1/2020, είναι η τρίτη μέρα

-Αναλυτική περιγραφή: ενυδρείο καραντίνας 15 λίτρων, χωρίς φίλτρο, χωρίς θερμαντήρα (είναι κοντά στην σόμπα με θερμοκρασία νερού 28-29 βαθμούς), χωρίς υπόστρωμα (την πρώτη μέρα είχα χαλίκι - το είχα βράσει και ξεπλύνει καλά - για να μην στρεσαριστεί, αλλά το αφαίρεσα από φόβο για την αμμωνία και τα νιτρώδη) μ' ένα κομμάτι φύλλο κάταπα

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

Ηταν πολύ δύσκολο να βγάλω καλή φωτογραφία...δειτε παρακάτω

 

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ: Μετά την πρώτη μέρα άρχισε να κολυμπάει και ν' αναπνέει καλά. Την δεύτερη μέρα ανέκτησε το χρώμα του. Δεν έχει φάει καθόλου. Σήμερα τρίτη ημέρα θεραπείας, η φουσκίτσα έχει εξαφανιστεί αλλά κρέμεται από το σημείο εκείνο ένα κομματάκι σάρκας (προφανώς σάπιας). Δεν έχω βρει σε καμία συνηθισμένη ασθένεια κατι που να μου δείχνει αν είναι βακτήριο, μύκητας ή παράσιτο. Δεν έχει σημάδια (άσπρα, χνούδι, σκουλήκια κτλ) και δεν ξέρω τί ήταν η φούσκα που έβγαλε. Τί κάνω από αύριο που λήγει η θεραπεία;

 

Ερωτήσεις:

1. Να τον κρατήσω σε καραντίνα καμιά εβδομάδα ακόμα με βιταμίνες, φίλτρο και ενδεχομένως Paraguard ή Melafix;

2. Ξέρω ότι στο 35άρι δεν είναι καλό να έχω 3 άτομα, αλλά όσοι έχουν παρακολουθήσει όσα έχω γράψει εδώ μέσα (δεν είναι πολλά), ξέρουν ότι σε λίγο θα βγω εγώ από το σπίτι για να βάλω κι άλλα ενυδρεία (παρεμπιπτόντως από τις γέννες έχω 2 μικρά στο 35άρι (πώς επιβίωσαν με 3 ενήλικα ο Θεός ξέρει), καμιά 8-10 διαφόρων μεγεθών στο 54άρι (είδα τον μεγαλύτερο να τρώει τους γόνους-αδέρφια του) και γόνους στο τρίτο ενυδρείο με τον combtail). Η ερώτηση τώρα: όταν ολοκληρωθεί η θεραπεία κι εφόσον πάει καλά, να τον επιστρέψω στο 35άρι με τον ανταγωνιστή και την κοπελιά ή να τον βάλω με τα μικρά στο 54άρι κι ό,τι γίνει; (λέω ότι δεν θα τα φάει γιατί πλέον δεν είναι ψείρες)

3. Να επιστρέψω τους δύο αρσενικούς στο μαγαζί απ' όπου τους πήρα ως θηλυκούς; Μου δημιούργησαν πολλά προβλήματα...παρότι είναι κούκλοι...!

136327717_1033590430453217_2058824940243825805_n.jpg

136175836_782767928975404_1149721055835965903_n.jpg

136336828_236474974659517_7021432990933523294_n.jpg

136422195_2767692676806045_4321387073802798480_n.jpg

136168871_415872376133395_4561190736550039032_n.jpg

Link to comment
Share on other sites

Πιστευω,  καλυτερα  να μεινει μονος του μεχρι να γινει καλα. Κανε συχνες αλλαγες νερου (εχεις κάνει μετα την θεραπεια;) και δες πως παει. Μερικες φορες μπορει να χρειαστει και δεύτερο κυκλο θεραπειας. Βαλε βιταμινες (πχ fishtamin) στην τροφη του.

Αντι για melafix μηπως καλυτερα betafix;

Καλυτερα να σου πουν ο @bbetta και ο @panos nts

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ Ναταλία!

Δεν τρώει προς το παρόν. Βιταμίνες μαζί με το Esha 2000 μπορώ να βάλω; Στο νερό εννοώ. 

Αλλαγή έκανα στο 35άρι αφού τον έβγαλα και στην καραντίνα κάνω κάθε μέρα όλο το νερό γιατί μετράω αμμωνία και νιτρώδη και δεν έχω εννοείται φίλτρο.

Στο 35άρι είναι μηδέν, οπότε κανονικές αλλαγές ρουτίνας.

Σε κάθε αλλαγή σε όλα τα ενυδρεία βάζω και λίγο Paraguard.

Link to comment
Share on other sites

βιταμινες με esha  μαζι ΔΕΝ.

πριν 13 λεπτά, το μέλος Kerato έγραψε:

Σε κάθε αλλαγή σε όλα τα ενυδρεία βάζω και λίγο Paraguard.

Καθολου καλη ιδεα δεν ειναι. Η μικρη δοση του paraguard απλα δεν κάνει δουλεια.

Με τα φαρμακα δεν παιζουμε. Ή κάνεις θεραπεια με κανονικη δοση ή να μην κάνεις καθολου. Αλλώς τα παρασιτα απλα προσαρμοζονται στις μικρες δοσεις φαρμακου και γινονται και πιο ανθεκτικα, οπως οταν παιρνουμε την ιδια  αντιβιωση συχνα ( οποτε πρεπει και πιο πολυ οταν δεν πρεπει.)

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα, σε καμία περίπτωση δε σταματάς το 2000 αν είδες ότι τον βοήθησε. Συνέχισε το μέχρι και 9η μέρα. Αυτό με την αμμωνία δεν είναι καθόλου καλό και μου φαίνονται ερεθισμενα και τα βράγχια του. Προσπάθησε να μεταφέρεις βιολογικό υλικό από το άλλο ενυδρείο, ρίξε βακτήρια κλπ. 
 

Η θερμοκρασία από ότι κατάλαβα είναι χωρίς θερμαντήρα και ρυθμίζεται από το καλοριφέρ το οποίο λόγω αυξομειώσεων δεν κάνει καθόλου καλό. Χρειάζεται να βρεις τρόπο να κρατήσεις σταθερή θερμοκρασία (27 είναι καλά) και να μην τον στρεσσαρεις καθημερινά με αλλαγές νερού. Αφού είδες ανταπόκριση από την θεραπεία συνέχισε, προσπάθησε να ταΐσεις και κάνε ό,τι μπορείς να ηρεμήσεις το ψάρι ώστε να συνεχίσει με το καλό την ζωή του, μόνο του όμως αυτήν την φορά. 
Όλα τα συμπτώματα που βλέπεις μπορούν να σχετίζονται με το γεγονός ότι βρισκόταν σε τόσο μικρό ενυδρείο με άλλο αρσενικό. 
 

ευχομαι να πάνε όλα καλά ;) 

  • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

33 minutes ago, bbetta said:

1. Αυτό με την αμμωνία δεν είναι καθόλου καλό και μου φαίνονται ερεθισμενα και τα βράγχια του. Προσπάθησε να μεταφέρεις βιολογικό υλικό από το άλλο ενυδρείο, ρίξε βακτήρια κλπ.
 

2. να μην τον στρεσσαρεις καθημερινά με αλλαγές νερού.

 

3. να συνεχίσει με το καλό την ζωή του, μόνο του όμως αυτήν την φορά. 

 

4. Όλα τα συμπτώματα που βλέπεις μπορούν να σχετίζονται με το γεγονός ότι βρισκόταν σε τόσο μικρό ενυδρείο με άλλο αρσενικό. 
 

5. ευχομαι να πάνε όλα καλά ;) 

1. Το ξέρω, αλλά τί εννοείς; να βάλω στρωμένο φίλτρο στην καραντίνα με το Esha 2000 μέσα; Δεν θα καταστραφούν τα βακτήρια;

2. Αφού ανεβάζει αμμωνία στην καραντίνα, δεν μπορώ να μην κάνω καθημερινές αλλαγές...εκτός αν βάλω το φίλτρο που προανέφερα 

3. Μόνος του...δεν υπάρχει άλλο ενυδρείο εκτός αυτού της καραντίνας...Επίσης, από ποιό ενυδρείο να βγάλω τον θερμοστάτη και να τον βάλω στην καραντίνα; Δεν έχω τέταρτο θερμοστάτη...

4. Το φαντάστηκα κι εγώ, αλλά η φούσκα και το κομμάτι που κρέμεται πλέον δεν δείχνει βακτηριακή λοίμωξη;

5. Ευχαριστώ πολύ!

 

Link to comment
Share on other sites

Το 2000 δεν καταστρέφει βιολογία όπως άλλα φάρμακα αλλά σίγουρα επιβαρύνει. Χρειάζεσαι στο ενυδρείο της θεραπείας φίλτρο με βιολογικό υλικό που θα το ενισχύεις με βακτήρια για να πέσει η αμμωνία. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις Seachem Prime για να την καταστείλεις προσωρινά. Καταλαβαίνω ότι ίσως δεν έχεις τον απαραίτητο εξοπλισμό, αλλά για να ζήσει ένα ψαράκι, ποσο μάλλον να αναρρώσει από ασθένειες, πρέπει να έχει σταθερή θερμοκρασία-όχι καλοριφέρ που μια το βραζει μια το παγώνει- και σωστή φιλτρανση.

Εφοσον δεν μπορείς να τον κρατήσεις μόνο του παρέχοντας τα στοιχειώδη, καλό είναι να του βρεις κάποιο άλλο σπίτι. Εφόσον ζήσει αν τον ξαναριξεις με τα αλλά ψάρια θα έχεις πάλι προβλήματα. 
 

Η βακτηριακή λοίμωξη ή οποιασδήποτε άλλης φύσης μόλυνση έχει το ψάρι, συμβαίνει λόγω αποδυνάμωσης του ανοσοποιητικού, το οποίο αποδυναμώνεται λόγω στρεσς, διατροφής, γενετικού προφίλ  του εκάστοτε οργανισμού κλπ 
 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...