Jump to content

Αρθρο περι φωτισμου στα ενυδρεια


Recommended Posts

Με αφορμή την παρακάτω πρόταση που ειχε κανει το μελος @gkons σε thread του:

''Με το φωτισμό έφαγα ένα σκάλωμα. Ο Χρήστος έχει κάνει πολύ καλή δουλειά να περιγράψει με λιγα λόγια για να καταλάβουμε όλοι όσοι δεν έχουν πολύ καλή επαφή με τον φωτισμό αλλά καλό θα ήταν να γίνει ένα update τώρα που παίζουν πάρα πολύ τα led. Γενικά διάβασα τοπικ με σκόρπια σχόλια που λένε για τον φωτισμό και συγκρίνουν και τα led με τις T5, T8. Θα ήταν ωραίο να γίνει ένα γρήγορο review και για τα led στο άρθρο "Ο φωτισμός του φυτεμένου ενυδρειου".

Νομιζω οτι οτι καλο θα ηταν, αν οχι σε μορφη αρθρου, να γινει καποια συζητηση εστω σε νεο thread περι φωτισμου αναφορικα με τις led λαμπες (φασμα, ενταση κλπ κλπ), κυριως για τα φυτεμενα ενυδρεια, αλλά και τα μη.

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ απόλυτα. Υπάρχουν πολλές πληροφορίες σκόρπιες από εδώ κι από εκεί, κι επειδή πρόσφατα τις χρειάστηκα, ήταν πολύ χαοτικό.... Και άκρη εύκολα δεν βγάζεις 

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Δυστυχώς  ο φωτισμός LED είναι πολύ πιο περίπλοκος, σε σχέση με τις φθορίου. Δεν υπάρχει καμία τυποποίηση και μόνο εμπειρικά μπορούν να βγουν συμπεράσματα.  Στις Τ5 πχ έχουμε στάνταρ διαστάσεις, Watt, Lumens. Στα φωτιστικά LED 2 ίδια σε Watt φωτιστικά, μπορεί να έχουν μεγάλη διαφορά στην απόδοση. Και τα Lumens πολλές φορές μπορει να είναι πλασματικά, η και τα ίδια τα LED να είναι χαμηλότερης ποιότητας. 

Θα το συζητήσω με τον @Χρήστος που είχε κάνει μια σχετική έρευνα, μήπως μπορέσουμε να το μαζέψουμε κάπως.

  • Like 6
Link to comment
Share on other sites

το θέμα λεδ είναι πολύ μεγάλο, κάθε τρις και λίγο  ξεφυτρώνουν και καινούργιές εταιρίες, με μεγάλες αποκλίσεις στην ποιότητα. Γενικά πάντως η πιότατα κοστίζει αν θέλουμε σωστό φωτισμό και όμορφο αποτέλεσμα.

Σίγουρα η γνωστές μάρκες έχουν και μια Α΄ ποιότητα αλλά καλό θα ήταν να γίνει μια σύνοψη το τη πρέπει να προσέξουμε στην αγορά των λεδ. και δεν μιλώ για νάνο ενυδρείο εκεί και μια απλή λάμπα γραφείου ή σποτακι μπορεί να κάνει δουλειά.

 

Το άρθρο που είχα γράψει παλιότερα για τα φυτά τα λεδ δεν περπατούσαν για αυτό και δεν έγινε αναφορά και σίγουρα κάποια πράγματα θα πρέπει να αναθεωρηθούν.

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Εγω αυτό που κατάλαβα, με την σχετικά μικρή μου ομολογουμένως εμπειρία, είναι οτι ή πας σε κάποια γνωστή εταιρεία και δεν χρειάζεται να σκέφτεσαι για lm, w, κλπ, με το ανάλογο κόστος φυσικά, ή πας σε κάτι πιο φθηνό ή συνδυασμό ή και diy που εκεί μετά χρειάζονται οι πληροφορίες για όλα αυτά που αναφέρθηκαν παραπάνω. 

Link to comment
Share on other sites

Είμαι κι εγώ από αυτούς που προσπάθησαν να βγάλουν μια άκρη με τα led αλλά ουσιαστικό "μπούσουλα" δεν κατάφερα να βγάλω.
Χωρίς νούμερα στο τραπέζι, με τις κλασικές Τ5 που συνόδευαν το Rio 125 μου που τρέχει από το 2008 είχα μια μπακαλίστικη "εικόνα" του φωτός στο ενυδρείο μου όμως μετά από χρόνια το balast τα τίναξε τα πέταλα.
Και κάπου στον Απρίλη (πρώτη καραντίνα ) αποφάσισα να προμηθευτώ τα Multilux 80 της Juwel ώστε να συνεχίσει να τρέχει το οικοσύστημα με πιο εξελιγμένο φωτισμό στο εξής.
Δύο λάμπες LED λοιπόν των 14W, στα 9000Κ η DAY και στα 6500Κ η NATURE που βρίσκεται στο πίσω μέρος του φωτιστικού. Η διαφορά στον φωτισμό χαοτική εννοείται. Εννοείται επίσης ότι άλλαξε και η ισορροπία στο όλο οικοσύστημα. Ανάπτυξη άλγης (ευτυχώς σε ποσοστά που εντόπισα και έλεγξα από πολύ νωρίς ), αναγκαστική μεταφύτευση αρκετών φυτών ώστε να μεταφερθούν σε πιο σκοτεινά σημεία, νέα φυτά που λαμβάνουν περισσότερο φως ώστε να σκιάσουν τα χαμηλής ανάπτυξης, πολύ λιγότερη έως και μηδενική λίπανση για ένα διάστημα, μικρή μείωση φωτοπεριόδου κρατώντας τη σήμερα στις μόλις 6 ώρες και 30 λεπτά..
Είμαι σε αρκετά καλό δρόμο σήμερα θεωρώ, όμως πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω πόσο "δυνατός" είναι αυτός ο φωτισμός ώστε να προχωρήσω και σε πιο απαιτητικά φυτά ίσως με σκοπό να "χαλαρώσουν" λίγο περισσότερο τα "easy".

Το μόνο δεδομένο που έχω από την Juwel είναι τα στοιχεία που έγραψα παραπάνω από τις λάμπες όπως επίσης και το ότι τα αναφερόμενα Lumen για το συγκεκριμένο φωτιστικό είναι στα 3220.

Θεωρείται πολύ "δυνατό" λοιπόν ή κάπου "στη μέση" ας πούμε;

Σε κάθε περίπτωση δίνουν υπέροχο φως και δεν επηρεάζουν ούτε στο ελάχιστο τη θερμοκρασία του νερού. Με τις Τ5 υπήρχε θεματάκι με κλειστά τα flaps σε ένα ενυδρείο που σε συνδυασμό με το φωτιστικό κλείνουν σε μεγάλο βαθμό το πάνω μέρος του.





  • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

@Katrin έχω 2 μέρες τώρα που ψάχνω πιο συγκεκριμένες πληροφοριες για τα LED. 

Ακόμα και η Tropica αναφέρει μόνο τον κανόνα Lumens/λίτρο και τίποτα άλλο. 

Θα μπορούσε να γίνει ένα poll του στυλ: Τι φωτιστικό έχετε, σε ποσά λίτρα, με τι φυτα και πόσο ευχαριστημένοι είστε?

Αυτό όμως προϋποθέτει τεράστιο αριθμό συμμετοχών για να μπορούν να βγουν ασφαλή δεδομένα, κάτι το οποίο δε το βλέπω πολύ εφικτό. Συν το γεγονός ότι ο φωτισμός δεν είναι η μόνη παράμετρος που θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν. 

 

Προσωπικά δεν έχω εμπειρία στα LED φωτιστικά, αφού στα φυτεμένα που είχα, χρησιμοποιούσα πάντα Τ5. 

Αν βέβαια έφτιαχνα τώρα ένα φυτεμένο, LED θα έβαζα. Είτε έτοιμο, είτε DIY, αυτό που θα κοίταζα θα ήταν το χρωματικό φάσμα (Kelvin), τα lm/lt και τη δυνατότητα dimming.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Θα μπορούσαμε να κάνουμε  έναν μπουσουλα ο οποίος όμως πάντοτε θα είναι ελλιπής απο την στιγμή που δεν μπορούμε να μετρήσουμε τα Par

Θα μπορούσα να πω και εγώ με ποια κριτήρια επέλεξα τα δικά μου led, αλλά αυτό δεν λέει τίποτα γιατί αυτά που επέλεξα εγώ σήμερα αύριο μπορεί να μην υπάρχουν στην αγορά ή να μην αποδώσουν το ίδιο καλά σε ένα άλλο ενυδρείο για πολλούς και διάφορους λόγους. Για να καταλάβατε το φωτιστικό που έκανα με Led και έχω την επιθυμητή ανάπτυξη φυτών έγινε μετά απο τρις αποτυχημένες κατασκευές.

 

Δεν ξέρω πως  οι εταιρίες που βγάζουν Led για ενυδρεία και  έχουν καλύτερα αποτελέσματα απο τα κοινά  led στα ίδια λουμεν και στα ίδια κέλβιν. Παράδειγμα αν πάρουμε ένα ενυδρειακό Led  με 6000 Κ και 10000 λουμεν  και φτιάξουμε και εμείς ένα αυτοσχέδιο αντίστοιχο φωτιστικό με τα ίδια λουμεν και κελβιν, ακόμη και την ίδια αναλογία λευκών κόκκινων και μπλε, μπορεί να μας κάτσει αλλά κατά πάσα πιθανότητα δεν θα έχουμε τα ίδια αποτελέσματα.

Έχω την υποψία ότι κάτι παίζει στην επιλογή το Led απο της εταιρίες και δεν ξέρω να πω με σαφήνεια τι είναι αυτό, απλά μπορώ να κάνω υποθέσεις που δεν ξέρω αν καν είναι σωστές για αυτό της προσπερνώ.

 

Τώρα με ποια κριτήρια επέλεξα εγώ της λεντοταινίες μου θα σας πω λίγα και θα θα καταλάβετε την περιπλοκότητα του θέματος.

1. ποιότητα PCB, το πλαστικό που χρησιμοποιείτε στην κατασκευή τη ποιότητα έχει και πόσο πάχος έχεις η χάλια ποιότητες η λεντοταινία είναι ψιλή σαν χαρτί.

2. ποσότητα χαλκού, εδώ και αν δεν υπάρχουν διαφορές, πχ μπορεί να έχουν χοντρό πλαστικό για παραπλάνηση, αλλά πολύ λεπτή στρώση χαλκού. Το πάχος του χαλκού παίζει σημαντικό ρόλο στην αντοχή του led.

3. Το αυτοκόλλητο, μπορεί να φαίνεται γελοίο αλλά είναι σημαντικό αν δεν θέλουμε να  δούμε σε κάποια φάση να κρέμονται η λεντοταινίες μας. Τα ποιοτικά είναι τα 3M TYP MP200, κάτι που εύκολα σε ανόμημα προϊόντα ή φτηνιάρικά  μπορεί να είναι και fake. 

4. Ένα απο τα σημαντικότερα σημεία της λεντοταινίας είναι τη Chip φοράει. Εδώ και αν δεν γίνεται χαμός, ποιο Chip, ποιας μάρκας, και πόσα Chip ανα μέτρο λεντοταινίας. Αγοράζεις μια λεντοταινία και σου πασάρουν ότι χρησιμοποιούν το Chip w$%35ert, άντε τώρα εσύ ως άσχετος να καταλάβεις αν το συγκεκριμένο Chip είναι ή όχι καλό. η να σου πουν ότι χρησιμοποιούν COB-LED (Chip-on-Board) τεχνολογίας  DCA (Direct Chip Attach) η TAB (Tape-Automated Bonding)

5. Τα Led και εδώ υπάρχουν λεντοταινίες με διαφορετικά τύπου led που αποδίδουν διαφορετικά λουμεν, κελβιν, και CRI.  Έχουμε τα SMD 2835, τα 3014, τα 3035, τα 3528, τα 5050, τα 5060, τα 5630... και όλο βγάζουν και ;aλλα smd

....έχουμε 6,7,8 και δεν ξέρω πόσα ακόμη..., στο τέλος θα πρέπει να κοιτάξουμε να δούμε η λεντοταινίας μας,

τι πλαστικό έχει,

πόσο χαλκό έχει,

τι αυτοκόλλητο έχει,

τι Chip έχει,

πόσα Chip έχει ανα μέτρο 

τι led είναι 

πόσα watt είναι,

πόσα λουμεν βγάζει.

τι CRI έχει

τι μοίρες έχει,

πόσα led έχει ανα μέτρο 

πόσα κέλβιν είναι

είναι μόνο w ή wrgb η rgb.

 

Αν πούμε να τα αναλύσουμε όλα αυτά ακόμη και ο @Antonis K θα βγάλει καπνούς και σπυράκια :)

Για αυτό προτείνω η παίρνεται έτυμο led η  ψάχνεσται και παίρνετε οπωσδήποτε κάτι το ποιοτικό, γενικά 5νταμετρη λεντοταινία μαζί με καλό τροφοδοτικό κάτω απο 50-60 ευρώ μην το ψάχνεται καθόλου θα είναι μουφα εκτός και αν σου κάτσει ή έχεις μοος ανουμπιες και μπουσεφαλάνδρες.

 

 

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Ένα αντίστοιχο δίλλημα υπήρχε και με τις Τ5. Ενυδρειακες ή εμπορίου? Μια επώνυμη εμπορίου έκανε μια χαρά τη δουλειά της. Στα LED όπως είπε και ο Χρήστος η διαφορά είναι πολυυυυ μεγάλη.

Φυσικά δε καταθέτουμε τα όπλα και ότι πληροφορία μαζεύουμε θα την ποσταρουμε εδώ. Ίσως κάποια στιγμή να μπορεί να βγει ένας μπουσουλας.

 

Υγ1 σε μη φυτεμένα ενυδρεία δεν ισχύουν τα παραπάνω. Εκεί  απλά θέλουμε κάτι να φέγγει μέσα στο ενυδρείο. 

Στο δικό μου πχ που έχει μόνο φυτά επιφάνειας έχω 1 σποτακι LED σαν βασικό φωτισμο και 2 κομμάτια απλη λεντοταινια συμπληρωματικά. Απλά κοιτάμε το χρώμα για να έχουμε ένα καλό οπτικό αποτέλεσμα.

 

Υγ2 Οι θαλασσινοι μας φίλοι, έχοντας νομίζω λιγότερα διαθέσιμα μοντέλα φωτιστικών, ίσως έχουν καλύτερο δείγμα και μπορούν να προτείνουν πιο εύκολα φωτιστικό ανάλογα με την ανάγκες των κοραλλιων. 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Έχω την εντύπωση οτι άνοιξα τους ''ασκούς του Αιόλου'' και το ''κουτί της Πανδώρας'' ταυτόχρονα....ο @Χρήστος με τον @Antonis K  θα με βρίζουν για μέρες!!!

  • Haha 2
Link to comment
Share on other sites

@corto maltese τώρα στήνω ένα μικρούλι και ψάχνω για Led, ψάχνω, ψάχνω, ψάχνω και τέλος μάλλον θα βάλω μια φθορίου να ησυχάσω. :) 

Της φθορίου της ξέρω απο έξω και ανακατωτά με κλειστά μάτια φτιάχνω ένα φωτιστικό. Με τα  led έχω μια εμπειρία αλλά δεν βάζω το χέρι μου στην φωτιά για άλλους.  Εάν είχα ένα παρομετρο τότε ναι θα μπορούσα να πω με ασφάλεια ότι έχω αυτά τα led και μου αποδίδουν στο τάδε ενυδρείο με το τάδε ύψος χψ par.

 

Αλλά ένα καλό παρομετρο και όχι παιχνίδι που να μετρά πλήρες φάσμα κοστίζει πάνω κάτω 500 ευρωπουλα. Αν δεν πέσει κατά ένα μηδενικό δεν βλέπω να το αποκτώ ποτέ εκτός και αν με δείτε στην λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου :) 

Link to comment
Share on other sites

23 hours ago, makis206 said:

Είμαι κι εγώ από αυτούς που προσπάθησαν να βγάλουν μια άκρη με τα led αλλά ουσιαστικό "μπούσουλα" δεν κατάφερα να βγάλω.
Χωρίς νούμερα στο τραπέζι, με τις κλασικές Τ5 που συνόδευαν το Rio 125 μου που τρέχει από το 2008 είχα μια μπακαλίστικη "εικόνα" του φωτός στο ενυδρείο μου όμως μετά από χρόνια το balast τα τίναξε τα πέταλα.
Και κάπου στον Απρίλη (πρώτη καραντίνα ) αποφάσισα να προμηθευτώ τα Multilux 80 της Juwel ώστε να συνεχίσει να τρέχει το οικοσύστημα με πιο εξελιγμένο φωτισμό στο εξής.
Δύο λάμπες LED λοιπόν των 14W, στα 9000Κ η DAY και στα 6500Κ η NATURE που βρίσκεται στο πίσω μέρος του φωτιστικού. Η διαφορά στον φωτισμό χαοτική εννοείται. Εννοείται επίσης ότι άλλαξε και η ισορροπία στο όλο οικοσύστημα. Ανάπτυξη άλγης (ευτυχώς σε ποσοστά που εντόπισα και έλεγξα από πολύ νωρίς ), αναγκαστική μεταφύτευση αρκετών φυτών ώστε να μεταφερθούν σε πιο σκοτεινά σημεία, νέα φυτά που λαμβάνουν περισσότερο φως ώστε να σκιάσουν τα χαμηλής ανάπτυξης, πολύ λιγότερη έως και μηδενική λίπανση για ένα διάστημα, μικρή μείωση φωτοπεριόδου κρατώντας τη σήμερα στις μόλις 6 ώρες και 30 λεπτά..
Είμαι σε αρκετά καλό δρόμο σήμερα θεωρώ, όμως πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω πόσο "δυνατός" είναι αυτός ο φωτισμός ώστε να προχωρήσω και σε πιο απαιτητικά φυτά ίσως με σκοπό να "χαλαρώσουν" λίγο περισσότερο τα "easy".

Το μόνο δεδομένο που έχω από την Juwel είναι τα στοιχεία που έγραψα παραπάνω από τις λάμπες όπως επίσης και το ότι τα αναφερόμενα Lumen για το συγκεκριμένο φωτιστικό είναι στα 3220.

Θεωρείται πολύ "δυνατό" λοιπόν ή κάπου "στη μέση" ας πούμε;

Σε κάθε περίπτωση δίνουν υπέροχο φως και δεν επηρεάζουν ούτε στο ελάχιστο τη θερμοκρασία του νερού. Με τις Τ5 υπήρχε θεματάκι με κλειστά τα flaps σε ένα ενυδρείο που σε συνδυασμό με το φωτιστικό κλείνουν σε μεγάλο βαθμό το πάνω μέρος του.




 

Στο δικό μου ενυδρείο με τις ίδιες λάμπες της juwel που γράφεις παραπάνω, φυτά μέτριας δυσκολίας πήγαιναν σφαίρα, με όχι κάτι ιδιαίτερο από λίπανση (+ substrate), οπότε υποθέτω πως τον μέτριο φωτισμό τον πιάνει άνετα, άσχετα από ονομαστικές τιμές. Δύσκολα φυτά δεν δοκίμασα να βάλω. 

Επίσης γενικά όλο αυτό με τον διαχωρισμό των φυτών σε εύκολα μέτρια και δύσκολα μου φαίνεται λίγο προβληματικό και σίγουρα όχι κάτι που θα πρέπει να παίρνουμε κατά γράμμα. Καλύτερα να δοκιμάσεις από μόνος σου και να δεις πως θα πάει. Και τι εννοώ, έχω ένα μικρό super low tech, χωρίς καμία λίπανση, με φως που δεν φτάνει ούτε για ανουμπιες που λέει ο λόγος, bacopa Australis, το οποίο η tropica και γενικά το δίνουν στα μέτριας δυσκολίας, ε και πηγαίνει μια χαρά, σε κάποια φάση μάλιστα τροφοδοτουσε και το super High tech :hehe:. Οπότε καλύτερα βάλε και δες.

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

23 hours ago, Antonis K said:

@Katrin έχω 2 μέρες τώρα που ψάχνω πιο συγκεκριμένες πληροφοριες για τα LED. 

Ακόμα και η Tropica αναφέρει μόνο τον κανόνα Lumens/λίτρο και τίποτα άλλο. 

Θα μπορούσε να γίνει ένα poll του στυλ: Τι φωτιστικό έχετε, σε ποσά λίτρα, με τι φυτα και πόσο ευχαριστημένοι είστε?

Αυτό όμως προϋποθέτει τεράστιο αριθμό συμμετοχών για να μπορούν να βγουν ασφαλή δεδομένα, κάτι το οποίο δε το βλέπω πολύ εφικτό. Συν το γεγονός ότι ο φωτισμός δεν είναι η μόνη παράμετρος που θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν. 

 

Προσωπικά δεν έχω εμπειρία στα LED φωτιστικά, αφού στα φυτεμένα που είχα, χρησιμοποιούσα πάντα Τ5. 

Αν βέβαια έφτιαχνα τώρα ένα φυτεμένο, LED θα έβαζα. Είτε έτοιμο, είτε DIY, αυτό που θα κοίταζα θα ήταν το χρωματικό φάσμα (Kelvin), τα lm/lt και τη δυνατότητα dimming.

Είναι τόσοι οι παράμετροι, που πραγματικά γίνεται χαοτικό. Το μόνο που κατά την γνώμη μου θα είχε κάποιο νόημα είναι κάτι του στυλ: Με το τάδε φως το τάδε φυτό πάει καλά. Βέβαια οι προϋποθέσεις για να πάει καλά ίσως είναι πολλές, αλλά αν κρατηθεί μόνο στο φως ίσως και να βγει κάποια άκρη. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

21 hours ago, Χρήστος said:

Θα μπορούσαμε να κάνουμε  έναν μπουσουλα ο οποίος όμως πάντοτε θα είναι ελλιπής απο την στιγμή που δεν μπορούμε να μετρήσουμε τα Par

Θα μπορούσα να πω και εγώ με ποια κριτήρια επέλεξα τα δικά μου led, αλλά αυτό δεν λέει τίποτα γιατί αυτά που επέλεξα εγώ σήμερα αύριο μπορεί να μην υπάρχουν στην αγορά ή να μην αποδώσουν το ίδιο καλά σε ένα άλλο ενυδρείο για πολλούς και διάφορους λόγους. Για να καταλάβατε το φωτιστικό που έκανα με Led και έχω την επιθυμητή ανάπτυξη φυτών έγινε μετά απο τρις αποτυχημένες κατασκευές.

 

Δεν ξέρω πως  οι εταιρίες που βγάζουν Led για ενυδρεία και  έχουν καλύτερα αποτελέσματα απο τα κοινά  led στα ίδια λουμεν και στα ίδια κέλβιν. Παράδειγμα αν πάρουμε ένα ενυδρειακό Led  με 6000 Κ και 10000 λουμεν  και φτιάξουμε και εμείς ένα αυτοσχέδιο αντίστοιχο φωτιστικό με τα ίδια λουμεν και κελβιν, ακόμη και την ίδια αναλογία λευκών κόκκινων και μπλε, μπορεί να μας κάτσει αλλά κατά πάσα πιθανότητα δεν θα έχουμε τα ίδια αποτελέσματα.

Έχω την υποψία ότι κάτι παίζει στην επιλογή το Led απο της εταιρίες και δεν ξέρω να πω με σαφήνεια τι είναι αυτό, απλά μπορώ να κάνω υποθέσεις που δεν ξέρω αν καν είναι σωστές για αυτό της προσπερνώ.

 

Τώρα με ποια κριτήρια επέλεξα εγώ της λεντοταινίες μου θα σας πω λίγα και θα θα καταλάβετε την περιπλοκότητα του θέματος.

1. ποιότητα PCB, το πλαστικό που χρησιμοποιείτε στην κατασκευή τη ποιότητα έχει και πόσο πάχος έχεις η χάλια ποιότητες η λεντοταινία είναι ψιλή σαν χαρτί.

2. ποσότητα χαλκού, εδώ και αν δεν υπάρχουν διαφορές, πχ μπορεί να έχουν χοντρό πλαστικό για παραπλάνηση, αλλά πολύ λεπτή στρώση χαλκού. Το πάχος του χαλκού παίζει σημαντικό ρόλο στην αντοχή του led.

3. Το αυτοκόλλητο, μπορεί να φαίνεται γελοίο αλλά είναι σημαντικό αν δεν θέλουμε να  δούμε σε κάποια φάση να κρέμονται η λεντοταινίες μας. Τα ποιοτικά είναι τα 3M TYP MP200, κάτι που εύκολα σε ανόμημα προϊόντα ή φτηνιάρικά  μπορεί να είναι και fake. 

4. Ένα απο τα σημαντικότερα σημεία της λεντοταινίας είναι τη Chip φοράει. Εδώ και αν δεν γίνεται χαμός, ποιο Chip, ποιας μάρκας, και πόσα Chip ανα μέτρο λεντοταινίας. Αγοράζεις μια λεντοταινία και σου πασάρουν ότι χρησιμοποιούν το Chip w$%35ert, άντε τώρα εσύ ως άσχετος να καταλάβεις αν το συγκεκριμένο Chip είναι ή όχι καλό. η να σου πουν ότι χρησιμοποιούν COB-LED (Chip-on-Board) τεχνολογίας  DCA (Direct Chip Attach) η TAB (Tape-Automated Bonding)

5. Τα Led και εδώ υπάρχουν λεντοταινίες με διαφορετικά τύπου led που αποδίδουν διαφορετικά λουμεν, κελβιν, και CRI.  Έχουμε τα SMD 2835, τα 3014, τα 3035, τα 3528, τα 5050, τα 5060, τα 5630... και όλο βγάζουν και ;aλλα smd

....έχουμε 6,7,8 και δεν ξέρω πόσα ακόμη..., στο τέλος θα πρέπει να κοιτάξουμε να δούμε η λεντοταινίας μας,

τι πλαστικό έχει,

πόσο χαλκό έχει,

τι αυτοκόλλητο έχει,

τι Chip έχει,

πόσα Chip έχει ανα μέτρο 

τι led είναι 

πόσα watt είναι,

πόσα λουμεν βγάζει.

τι CRI έχει

τι μοίρες έχει,

πόσα led έχει ανα μέτρο 

πόσα κέλβιν είναι

είναι μόνο w ή wrgb η rgb.

 

Αν πούμε να τα αναλύσουμε όλα αυτά ακόμη και ο @Antonis K θα βγάλει καπνούς και σπυράκια :)

Για αυτό προτείνω η παίρνεται έτυμο led η  ψάχνεσται και παίρνετε οπωσδήποτε κάτι το ποιοτικό, γενικά 5νταμετρη λεντοταινία μαζί με καλό τροφοδοτικό κάτω απο 50-60 ευρώ μην το ψάχνεται καθόλου θα είναι μουφα εκτός και αν σου κάτσει ή έχεις μοος ανουμπιες και μπουσεφαλάνδρες.

 

 

:wacko: Ε να! Αυτά ήθελα να αποφύγω.....και πήγα με βάση το κόστος :D

Link to comment
Share on other sites

καμιά φορά και τα 5cm διαφορά ύψος στο ενυδρείο κάνουν την διαφορά πχ σε ένα ενυδρείο με 45cm ύψος και με το χ' φωτιστικό τα φυτά στον βυθό πάνε σφαίρα και στα 50cm με το ίδιο φωτιστικό τσουκ :). Εύκολα φυτά ώς προς τη; Τον φωτισμό, το νερό, την λίπανση, το CO2. ?

 

Όλα όσα γράφονται σε άρθρα και λέγονται σε συμβολές είναι ένας μπουσουλας για τους αρχάριους ώστε να αποφύγουν όσο γίνεται κάποια λάθη γιατί τίποτα στο ενυδρείο δεν είναι απόλυτο.

Εαν ο κάθε ένας απο εμάς έγραφε τα ευτράπελα που σημαίνουν στα ενυδρεία μας τότε ο αρχάριος θα έβαζε στο ενυδρείο του κυπαρίσσι με φώς απο μπρελόκ με την λογική αφού έγιναν σε εσάς αυτά και αυτά τότε γιατί να μην ευδόκιμή και το κυπαρίσσι. :kookoo:

 

  • Like 1
  • Haha 1
Link to comment
Share on other sites

10 minutes ago, Χρήστος said:

καμιά φορά και τα 5cm διαφορά ύψος στο ενυδρείο κάνουν την διαφορά πχ σε ένα ενυδρείο με 45cm ύψος και με το χ' φωτιστικό τα φυτά στον βυθό πάνε σφαίρα και στα 50cm με το ίδιο φωτιστικό τσουκ :). Εύκολα φυτά ώς προς τη; Τον φωτισμό, το νερό, την λίπανση, το CO2. ?

 

Όλα όσα γράφονται σε άρθρα και λέγονται σε συμβολές είναι ένας μπουσουλας για τους αρχάριους ώστε να αποφύγουν όσο γίνεται κάποια λάθη γιατί τίποτα στο ενυδρείο δεν είναι απόλυτο.

Εαν ο κάθε ένας απο εμάς έγραφε τα ευτράπελα που σημαίνουν στα ενυδρεία μας τότε ο αρχάριος θα έβαζε στο ενυδρείο του κυπαρίσσι με φώς απο μπρελόκ με την λογική αφού έγιναν σε εσάς αυτά και αυτά τότε γιατί να μην ευδόκιμή και το κυπαρίσσι. :kookoo:

 

Ναι φυσικά, αλλά αυτό δεν αλλάζει το γεγονός όπως είπα και παραπάνω ότι αν δεν δοκιμάσεις δεν μπορείς να ξέρεις, σε λογικά πλαίσια πάντα. Κι όπως λες κι εσύ τίποτα δεν είναι απόλυτο σε ένα ενυδρείο, και ο συγκεκριμένος user δεν μου φάνηκε ιδιαίτερα αρχάριος.

Εύκολα φυτά ως προς την κατάταξη που έχετε δώσει εδώ στο φόρουμ κι επίσης της tropica. Τώρα αν κάθε ιδιαιτερότητα του κάθε φυτού το κάνει να είναι σε ένα level σε μια παράμετρο και σε άλλο σε άλλη, ίσως πρέπει να αλλάξει η κατηγοριοποιηση.

Link to comment
Share on other sites

πριν 4 λεπτά, το μέλος Katrin έγραψε:

Εύκολα φυτά ως προς την κατάταξη που έχετε δώσει εδώ στο φόρουμ κι επίσης της tropica. Τώρα αν κάθε ιδιαιτερότητα του κάθε φυτού το κάνει να είναι σε ένα level σε μια παράμετρο και σε άλλο σε άλλη, ίσως πρέπει να αλλάξει η κατηγοριοποιηση.

Η κατάταξη που δώσαμε στα φυτά βασίζατε 100% στην κατάταξη που δίνει η τρόπικα,  ίσος με την πάροδο του χρόνου κάποια προφίλ η τρόπικα να τα ανανέωσε και ίσος να χρειαστεί να το κάνουμε και εμείς, αλλά  «Ὁ μὲν θερισμὸς πολύς, οἱ δὲ ἐργάται ὀλίγοι» :) 

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Επειδή και εγώ βρίσκομα σε αναζήτησ για φώτα για επερχόμενο update & upscale ενυδρείου στο RIO 180 έχω φάει τον τόπο και άκρη δεν βγαίνει. π.χ.

Αν πάρουμε ως κανόνα τις οδηγίες τις tropica για τα σενάρια Low, medium και advanced για το RIO 180 έχουμε:

Low (10-20lm/lt): 1800-3600 lm/lt
Medium  (20-40lm/lt): 3600-7200 lm/lt
Advanced (>40 lm/lt): >7200 lm/lt

Οι λάμπες "μαμά" τις juwel δίνουν: Juwel mutlilux day: 2645 lm + Juwel multilux nature: 2645lm. Σύνολο: 5290 (Ικανοποιητικές μέχρι και medium) + μένει το καπάκι.
Juwel helialux spectrum ~140lm/W (48 W το συγκεκριμένο φωτιστικό για το RIO 180): 6720 lm. Πάλι δεν φτάνουν για advanced αλλά μένει το καπάκι.

 

Τώρα πάμε σε δημοφιλής επιλογές αλλά δεν σου μενει το καπάκι (π.χ. εγώ το θέλω γιατί έχω μωρό στο σπίτι, και ακόμα για θέμα δικής μου ψυχολογικής ασφάλειας θα με βοηθήσει)

Chihiros WRGB II (90): 6200lm (Παρόμοια χρήματα και απόδοση με το juwel helialux spectrum αλλά χωρίς το καπάκι.

Chihiros Vivid: 5500 lm

Αν όμως φύγουμε από το κομμάτι RGB και δούμε π.χ.
Chihiros A901 plus: 14200lm (μας υπερκαλύπτει αλλά χωρίς καπάκι και ίσως να χρειαστεί να το μειώσουμε λόγω αλγών)

Τώρα, το όλο θέμα είναι το τι πραγματικά χρειαζόμαστε.

Σε ένα φόρουμ αγγλικό είχα διαβάσει μια ωραία τοποθέτηση σχετικά με τα WRGB και την ρύθμιση για το ενυδρείο η οποία έλεγε:

Ρυθμίστε όπως θέλετε τις αποχρώσεις με μειωμένη πάντα την πράσινη, γενικότερα παίξτε με τα χρώματα (RGB) διότι αυτό ειναι το αισθητικό κομμάτι στο μάτι
ΑΛΛΑ
αυτό που "νοιάζει" τα φυτά είναι το λευκο, εκεί παίζεται το παιχνίδι. στην ένταση του λευκού! τα υπόλοιπα είναι εντελώς υποκειμενικά βάσει αισθητικής.

Επειδή είμαι αρχάριος ελπίζω αυτά που έγραψα να είναι σωστά και να μην δημιουργήσουν περαιτέρω σύγχυση γιατί πραγματικά το κομμάτι φωτισμός πέρα του οτι είναι ακριβό είναι και βασικό στα φυτεμένα. Αυτό, κατα την αποψή μου, δημιουργεί τρομερό έδαφος στις εταιρείας για αισχροκέρδια σε βάρος των aquascape enthousiasts. Αρκεί να κοιτάξετε τις τιμές....

  • Like 2
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...