Jump to content

Recommended Posts

Cyphotilapia Gibberosa

 

Επιστημονικό Όνομα: Cyphotilapia Gibberosa (Kapampa) (Takahashi and Nakaya, 2003)

Κοινές Ονομασίες: Cyphotilapia Frontosa Zaire Blue, Frontosa zaire Moba
Ελληνικό Όνομα: -


Γενική κατηγορία: Cichlids
Κλάση: Perciformes
Οικογένεια: Cichlidae

 

Μέγεθος: Τα αρσενικά του είδους μπορούν να φτάσουν τα 40-45 εκατοστά μαζί με την ουρά. Τα θηλυκά γίνονται  λίγο μικρότερα.

 

Βιότοπος: Ενδημικό είδος της λίμνης Tanganyika. Ζει σε αμμώδη, βραχώδη και βαθιά νερά. Συναντάται σε κοπάδια.

 

Συντήρηση στο ενυδρείο
ΡH: 8,2– 9,1(Ιδανικά: 8,6)
KH: 14-20°dKH
GH: 12-20°dGH
Θερμοκρασία: 24-27 ° C(Ιδανικά: 25°C)

 

Λίτρα: Μπορούν να ζήσουν σε χαρέμια 1 αρσενικό με 3 ή 4 θηλυκά, με ελάχιστα τα 500 λίτρα και μήκος ενυδρείου 1.50μ. Προτιμότερο βέβαια είναι να μπουν στο ενυδρείο σαν κοπάδι, όμως αυτό προϋποθέτει τα ανάλογα λίτρα και μήκος που θα πρέπει να έχει το ενυδρείο.

 

Κοινωνική συμπεριφορά: Σχετικά φιλήσυχο ψάρι σε κατάλληλα λίτρα, αλλά μπορεί κάλλιστα να επιτεθεί θανάσιμα όταν τεθεί θέμα κυριαρχίας.

 

Διαχωρισμός φύλου: Τόσο τα αρσενικά όσο και τα θηλυκά του είδους αυτού παρουσιάζουν το ίδιο χρώμα, αλλά και την χαρακτηριστική καμπούρα πάνω στο κεφάλι τους. Στα αρσενικά όμως είναι πιο μεγάλη και έντονη. Επίσης, τα αρσενικά είναι λίγο μεγαλύτερα απ' ότι τα θηλυκά, αλλά και το κυρίαρχο αρσενικό παρουσιάζει εντονότερα χρώματα.
Όταν είναι μικρά έχουν κυρίως μαύρο χρώμα, με άσπρες ρίγες και μπλε έντονα πτερύγια και κεφάλι, που όταν μεγαλώνουν γίνονται εντονότερα αποκτώντας και την καμπούρα.

 

Διακόσμηση ενυδρείου: Αν θέλει κάποιος να φιλοξενήσει αυτό το είδος, θα πρέπει να φτιάξει το ενυδρείο του με πέτρες οι οποίες θα σχηματίζουν φωλιές και περάσματα, αλλά και η άμμος καλό θα είναι να είναι ασβεστολιθική για το λόγο ότι ζουν σε σκληρό νερό. Όταν μεγαλώσουν αρκετά και σταθεροποιηθεί η ομάδα  σε αριθμό και αναλογία, καλό είναι να δώσουμε ''χώρο' στα ψάρια μας, μικραίνοντας σε ύψος ή όγκο  το ''νταμάρι'' μας αφαιρώντας  κάποιες πέτρες.

 

Ζώνη Κολύμβησης: Κυρίως στον βυθό όταν είναι μικρά. Αλλά  μεγαλώνοντας κινούνται και στα μεσαία στρώματα
               

Διατροφή: Είναι κυρίως σαρκοφάγο. Από τις τροφές του εμπορίου μπορούμε να δίνουμε  πέλλετς, αλλά και κατεψυγμένες τροφές όπως αρτέμια, cyclops και mysis. Επίσης, μπορεί κάποιος να τα ταΐσει και χειροποίητες τροφές π.χ να  κρεμάσει σε πετονιά μια καθαρισμένη γαρίδα ή ένα κομμάτι ψάρι και αυτό φυσικά αφού μεγαλώσουν οι φροντoζες γύρω στους 5-6 μήνες.


Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο: 25 χρόνια υπό καλές συνθήκες.

 

Ιδανικοί συγκάτοικοι: Παρόλο που στην βιβλιογραφία  οι απόψεις διίστανται για το αν βάζουμε  συγκάτοικους και αν ναι, ποιους, η εμπειρία  από χομπίστες έχει δείξει ότι μπορεί  να συστεγαστεί σε ενυδρείο με κάποια είδη νανοκιχλίδες (Τanganyika Rock-Dweller), αλλά και με τις απαραίτητες προϋποθέσεις  (λίτρα, διατροφικές συνήθειες, χαρακτήρας κλπ) .
Επίσης, σε ένα τέτοιο ενυδρείο μπορεί να μπει και το γατόψαρο synodontis, όμως η επιβίωση του γόνου είναι αμφίβολη.

 

Υποείδη και υβρίδια: Η ομάδα των Cyphotilapia αποτελείται από 3 είδη: "Cyphotilapia Frontosa", "Cyphotilapia Gibberosa", "Cyphotilapia Sp. North". Μέσα σε κάθε είδος υπάρχουν διαφορετικές ποικιλίες σύμφωνα με τη γεωγραφική θέση στην οποία ζουν. Όταν φιλοξενούμε παραπάνω από μία αποικία στο ενυδρείο μας, πρέπει να επιλέγουμε μία από κάθε είδος.

 

Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Δεν είναι δύσκολο να ζευγαρώσει σε κατάσταση αιχμαλωσίας εφόσον τηρηθούν τα απαραίτητα λίτρα, τα απαραίτητα άτομα και ο κατάλληλος διάκοσμος.
Είναι στοματοεπωάζον ψάρι. Το θηλυκό θα πάρει τα αυγά στο στόμα του και ο αρσενικός θα τα γονιμοποιήσει. Ο χρόνος που θα χρειαστεί περίπου για να γίνουν τα αυγά, γόνος είναι περίπου 35 με 40 μέρες ανάλογα με την εμπειρία του θηλυκού αλλά και την θερμοκρασία. Μόλις το θηλυκό απελευθερώσει τα μικρά, τότε αυτά θα τρέξουν να κρυφτούν σε μικρά ανοίγματα. Έπειτα θα αρχίσουν να αναζητούν την τροφή τους, γι' αυτό θα είναι καλό να τρίβουμε φλέικς έτσι ώστε να μπορούν να τραφούν.

Είναι από τα ψάρια που αργούν να οριμάσουν για να φτάσουν σε αναπαραγωγική ηλικία, μιας και έχουν πολύ αργή ανάπτυξη.  Τον πρώτο χρόνο θα φτάσουν γρήγορα τα 15-20 εκατοστά, αλλά φτάνουν στην ενηλικίωση  και έτοιμα για αναπαραγωγή γύρω στα 3 χρόνια και το τελικό τους μέγεθος αρκετά αργότερα.

 

Γενικές πληροφορίες: Το συγκεκριμένο είδος είναι από τα ομορφότερα αλλά και πιο δυσεύρετα. Ο λόγος είναι ότι ζει σε μεγαλύτερα βάθη από τα υπόλοιπα του είδους, ξεπερνώντας τα 40 μέτρα. Αυτό κάνει τον εντοπισμό αλλά και την συλλογή του ακόμα δυσκολότερη. Ο μέσος χρόνος που χρειάζεται μια "blue zair" για να φτάσει στην επιφάνεια χωρίς συνέπειες είναι 4 μέρες.

 

Cyphotilapia Frontosa Zaire Blue, Frontosa zaire Moba

 

 

Οι φωτογραφίες παραχωρήθηκαν από το μέλος @thanasis1976

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...