Jump to content

Recommended Posts

Cyphotilapia Gibberosa1.jpg

 

Επιστημονικό Όνομα: Cyphotilapia Gibberosa (Kapampa) (Takahashi and Nakaya, 2003)

Κοινές Ονομασίες: Cyphotilapia Frontosa Zaire Blue, Frontosa zaire Moba
Ελληνικό Όνομα: -


Γενική κατηγορία: Cichlids
Κλάση: Perciformes
Οικογένεια: Cichlidae

 

Μέγεθος: Τα αρσενικά του είδους μπορούν να φτάσουν τα 40-45 εκατοστά μαζί με την ουρά. Τα θηλυκά γίνονται  λίγο μικρότερα.

 

Βιότοπος: Ενδημικό είδος της λίμνης Tanganyika. Ζει σε αμμώδη, βραχώδη και βαθιά νερά. Συναντάται σε κοπάδια.

 

Συντήρηση στο ενυδρείο
ΡH: 8,2– 9,1(Ιδανικά: 8,6)
KH: 14-20°dKH
GH: 12-20°dGH
Θερμοκρασία: 24-27 ° C(Ιδανικά: 25°C)

 

Λίτρα: Μπορούν να ζήσουν σε χαρέμια 1 αρσενικό με 3 ή 4 θηλυκά, με ελάχιστα τα 500 λίτρα και μήκος ενυδρείου 1.50μ. Προτιμότερο βέβαια είναι να μπουν στο ενυδρείο σαν κοπάδι, όμως αυτό προϋποθέτει τα ανάλογα λίτρα και μήκος που θα πρέπει να έχει το ενυδρείο.

 

Κοινωνική συμπεριφορά: Σχετικά φιλήσυχο ψάρι σε κατάλληλα λίτρα, αλλά μπορεί κάλλιστα να επιτεθεί θανάσιμα όταν τεθεί θέμα κυριαρχίας.

 

Διαχωρισμός φύλου: Τόσο τα αρσενικά όσο και τα θηλυκά του είδους αυτού παρουσιάζουν το ίδιο χρώμα, αλλά και την χαρακτηριστική καμπούρα πάνω στο κεφάλι τους. Στα αρσενικά όμως είναι πιο μεγάλη και έντονη. Επίσης, τα αρσενικά είναι λίγο μεγαλύτερα απ' ότι τα θηλυκά, αλλά και το κυρίαρχο αρσενικό παρουσιάζει εντονότερα χρώματα.
Όταν είναι μικρά έχουν κυρίως μαύρο χρώμα, με άσπρες ρίγες και μπλε έντονα πτερύγια και κεφάλι, που όταν μεγαλώνουν γίνονται εντονότερα αποκτώντας και την καμπούρα.

 

Διακόσμηση ενυδρείου: Αν θέλει κάποιος να φιλοξενήσει αυτό το είδος, θα πρέπει να φτιάξει το ενυδρείο του με πέτρες οι οποίες θα σχηματίζουν φωλιές και περάσματα, αλλά και η άμμος καλό θα είναι να είναι ασβεστολιθική για το λόγο ότι ζουν σε σκληρό νερό. Όταν μεγαλώσουν αρκετά και σταθεροποιηθεί η ομάδα  σε αριθμό και αναλογία, καλό είναι να δώσουμε ''χώρο' στα ψάρια μας, μικραίνοντας σε ύψος ή όγκο  το ''νταμάρι'' μας αφαιρώντας  κάποιες πέτρες.

 

Ζώνη Κολύμβησης: Κυρίως στον βυθό όταν είναι μικρά. Αλλά  μεγαλώνοντας κινούνται και στα μεσαία στρώματα
               

Διατροφή: Είναι κυρίως σαρκοφάγο. Από τις τροφές του εμπορίου μπορούμε να δίνουμε  πέλλετς, αλλά και κατεψυγμένες τροφές όπως αρτέμια, cyclops και mysis. Επίσης, μπορεί κάποιος να τα ταΐσει και χειροποίητες τροφές π.χ να  κρεμάσει σε πετονιά μια καθαρισμένη γαρίδα ή ένα κομμάτι ψάρι και αυτό φυσικά αφού μεγαλώσουν οι φροντoζες γύρω στους 5-6 μήνες.


Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο: 25 χρόνια υπό καλές συνθήκες.

 

Ιδανικοί συγκάτοικοι: Παρόλο που στην βιβλιογραφία  οι απόψεις διίστανται για το αν βάζουμε  συγκάτοικους και αν ναι, ποιους, η εμπειρία  από χομπίστες έχει δείξει ότι μπορεί  να συστεγαστεί σε ενυδρείο με κάποια είδη νανοκιχλίδες (Τanganyika Rock-Dweller), αλλά και με τις απαραίτητες προϋποθέσεις  (λίτρα, διατροφικές συνήθειες, χαρακτήρας κλπ) .
Επίσης, σε ένα τέτοιο ενυδρείο μπορεί να μπει και το γατόψαρο synodontis, όμως η επιβίωση του γόνου είναι αμφίβολη.

 

Υποείδη και υβρίδια: Η ομάδα των Cyphotilapia αποτελείται από 3 είδη: "Cyphotilapia Frontosa", "Cyphotilapia Gibberosa", "Cyphotilapia Sp. North". Μέσα σε κάθε είδος υπάρχουν διαφορετικές ποικιλίες σύμφωνα με τη γεωγραφική θέση στην οποία ζουν. Όταν φιλοξενούμε παραπάνω από μία αποικία στο ενυδρείο μας, πρέπει να επιλέγουμε μία από κάθε είδος.

 

Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Δεν είναι δύσκολο να ζευγαρώσει σε κατάσταση αιχμαλωσίας εφόσον τηρηθούν τα απαραίτητα λίτρα, τα απαραίτητα άτομα και ο κατάλληλος διάκοσμος.
Είναι στοματοεπωάζον ψάρι. Το θηλυκό θα πάρει τα αυγά στο στόμα του και ο αρσενικός θα τα γονιμοποιήσει. Ο χρόνος που θα χρειαστεί περίπου για να γίνουν τα αυγά, γόνος είναι περίπου 35 με 40 μέρες ανάλογα με την εμπειρία του θηλυκού αλλά και την θερμοκρασία. Μόλις το θηλυκό απελευθερώσει τα μικρά, τότε αυτά θα τρέξουν να κρυφτούν σε μικρά ανοίγματα. Έπειτα θα αρχίσουν να αναζητούν την τροφή τους, γι' αυτό θα είναι καλό να τρίβουμε φλέικς έτσι ώστε να μπορούν να τραφούν.

Είναι από τα ψάρια που αργούν να οριμάσουν για να φτάσουν σε αναπαραγωγική ηλικία, μιας και έχουν πολύ αργή ανάπτυξη.  Τον πρώτο χρόνο θα φτάσουν γρήγορα τα 15-20 εκατοστά, αλλά φτάνουν στην ενηλικίωση  και έτοιμα για αναπαραγωγή γύρω στα 3 χρόνια και το τελικό τους μέγεθος αρκετά αργότερα.

 

Γενικές πληροφορίες: Το συγκεκριμένο είδος είναι από τα ομορφότερα αλλά και πιο δυσεύρετα. Ο λόγος είναι ότι ζει σε μεγαλύτερα βάθη από τα υπόλοιπα του είδους, ξεπερνώντας τα 40 μέτρα. Αυτό κάνει τον εντοπισμό αλλά και την συλλογή του ακόμα δυσκολότερη. Ο μέσος χρόνος που χρειάζεται μια "blue zair" για να φτάσει στην επιφάνεια χωρίς συνέπειες είναι 4 μέρες.

 

large.1874034190_CyphotilapiaGibberosa2.jpg.588dea03bbd93a32984783c94bd9c52d.jpg

 

 

Οι φωτογραφίες παραχωρήθηκαν από το μέλος @thanasis1976

 • Like 2
 • love 1
Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.
 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

 • Similar Content

  • By AfricaTeam
   (φώτο από το διαδίκτυο)
    
   Επιστημονικό Όνομα: Otopharynx lithobates
   Κοινές Ονομασίες: Aristochromis Red Top
   Ελληνικό Όνομα: -
    
   Γενική κατηγορία: Malawi Haplochromines
   Κλάση:
   Οικογένεια: Cichlidae
    
   Μέγεθος: Τα αρσενικά του είδους μπορούν να αγγίξουν τα 16 cm μαζί με την ουρά, ενώ τα θηλυκά 3-5 cm λιγότερο.
    
   Βιότοπος: Ενδημικό είδος της λίμνης Malawi.Ζει κυρίως σε βραχώδεις περιοχές με αμμώδες βυθό σε, βαθιά και σχετικά νερά. Στη φύση συναντάται σπανιότερα και σε κοπάδια.

   Συντήρηση στο ενυδρείο
   PH: 7.5-8,5 (Ιδανικά: 8 )
   KH: 14-20°dKH
   GH: 10-18°dGH (Ιδανικά: 16°dGH)
   Θερμοκρασία: 24-27 °C (Ιδανικά: 25 °C)

   Λίτρα: Μπορούν να ζήσουν σε χαρέμια 1 αρσενικό με 3 ή 4 θηλυκά και τα ελάχιστα λίτρα (και εδώ είναι το παράξενο λόγω μεγέθους)είναι τα 150 για ένα χαρέμι.Μάλιστα ο Konings αναφέρει στο βιβλίο του Malawi Cichlids  στη παρουσίαση του συγκεκριμένου ψαριού ότι φτάνει 13-16 εκ. και προτείνει μίνιμουμ 1 μέτρο ενυδρείο 150 λίτρα , Κοινωνική συμπεριφορά: Σχετικά φιλήσυχο ψάρι σε κατάλληλα λίτρα με συμπεριφορά όπως των Aulonacara, αλλά μπορεί να επιτεθεί θανάσιμα όταν τίθεται θέμα κυριαρχίας μεταξύ των αρσενικών και για αυτό δεν συνίσταται να υπάρχει πάνω από ένα αρσενικό. στο ενυδρείο. Δεν είναι καθόλου κτητικό με την περιοχή του και την εποχή του ζευγαρώματος προστατεύει μόνο την επίπεδη πέτρα που γίνεται το ζευγάρωμα .

   Διαχωρισμός φύλου: Τα ενήλικα αρσενικά του είδους παρουσιάζουν μπλε ιριδίζον στίγματα σε όλο τους το σώμα και από την κορυφή του κεφαλιού έως την ουρά μια πορτοκάλι ή κόκκινη λωρίδα Επίσης, τα αρσενικά είναι μεγαλύτερα απ' ότι τα θηλυκά, Τα θηλυκά έχουν ανοιχτό καφέ χρώμα με καφέ σκούρα στίγματα.

   Διακόσμηση ενυδρείου: Αν θέλει κάποιος να φιλοξενήσει αυτό το είδος, θα πρέπει να φτιάξει το ενυδρείο του με πολύ άμμο και πέτρες οι οποίες θα σχηματίζουν φωλιές και περάσματα, αλλά και η άμμος καλό θα είναι να είναι ασβεστολιθική για το λόγο ότι ζουν σε σκληρό νερό. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι ένα μεγάλο ψάρι και πρέπει να του εξασφαλίσουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χώρο κολύμβησης .

   Ζώνη Κολύμβησης: Σε όλα τα στρώματα του ενυδρείου, άλλα όταν νιώθει ότι απειλείται κρύβεται στις σπηλιές του.

   Διατροφή: Είναι παμφάγο. Τρέφεται με όλες τις τροφές του εμπορίου, σε πέλετς,και φλέικς Επίσης, μπορεί κάποιος να τα ταΐσει και χειροποίητες τροφές που έχουν βάση το ψάρι. Πολύ προσοχή πρέπει να δοθεί στο οι τροφές να είναι καλής ποιότητας για αποφυγή μιας ασθένειας ονόματι Malawi Bloat . Θέλει πολύ καλή ποιότητα νερού και πρέπει να αλλάζουμε τακτικά το 30% του νερού από το ενυδρείο.
    
   Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο: -
    
   Ιδανικοί Συγκάτοικοι: Μπορεί να συστεγαστεί σε μεγάλο ενυδρείο με κάποιες ήρεμες κίλχίδες Haps όπως οι Cyrtocara moorii και κατάλληλοι συγκάτοικοι είναι οι aulonacara αλλά απαραίτητο είναι να μην έχουν τα αρσενικά τα ίδια χρώματα Πρέπει να αποφεύγεται η συμβίωση με mbuna λόγω του χωροκτητικού χαρακτήρα τους.
    
   Υποείδη και υβρίδια:Δεν έχουν αναφερθεί
    
   Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Δεν είναι δύσκολο να ζευγαρώσει σε κατάσταση αιχμαλωσίας εφόσον τηρηθούν τα απαραίτητα λίτρα, τα απαραίτητα άτομα και ο κατάλληλος διάκοσμος.(πρέπει να υπάρχει οπωσδήποτε μια σχετικά μεγάλη επίπεδη πέτρα).
   Είναι στοματοεπωάζον ψάρι. Το θηλυκό θα πάρει τα αυγά στο στόμα του και ο αρσενικό θα τα γονιμοποιήσει. Ο χρόνος που θα χρειαστεί περίπου για να γίνουν τα αυγά σε γόνο είναι περίπου 25 με 28 μέρες ανάλογα την εμπειρία του θηλυκού, αλλά και την θερμοκρασία. Μόλις το θηλυκό απελευθερώσει τα μικρά, τότε αυτά θα τρέξουν να κρυφτούν σε μικρά ανοίγματα. Έπειτα θα αρχίσουν να αναζητούν την τροφή τους, γιαυτό θα είναι καλό να τρίβουμε φλέικς έτσι ώστε να μπορούν να τραφούν. Για μεγαλύτερη επιτυχία μπορείτε στις 25 μέρες από την στιγμή που η θηλύκια πάρει τα αυγά στο στόμα της να την απομονώσουμε για να τα απελευθερώσει και να την επιστρέψουμε αμέσως πίσω.

   Γενικές πληροφορίες: Το συγκεκριμένο ψάρι είναι πολύ διαδεδομένο στο εξωτερικό, ενώ στην Ελλάδα δεν το συναντάμε συχνά στα ενυδρειακά μαγαζιά. Απευθύνεται κυρίως σε αυτούς που σε σχετικά μικρά ενυδρεία, (1 μέτρου και κάτι), έχουν την τάση να τοποθετούν μεγάλα ψάρια χωρίς τα λίτρα να ενδείκνυνται για αυτό. Το Aristochromis Red Top είναι λοιπόν η λύση που ικανοποιεί και τον χομπίστα και το ψάρι.
  • By AfricaTeam
   (φώτο από το διαδίκτυο)
    
   Επιστημονικό Όνομα: Sciaenochromis Fryeri
   Κοινές Ονομασίες: the Electric Blue Hap
   Ελληνικό Όνομα: -

   Γενική κατηγορία: cichids
   Κλάση: Perciformes
   Οικογένεια: Cichlidae

   Μέγεθος: Περίπου 20 εκατοστά μαζί με την ουρά. To θηλυκό λίγο λιγότερο αγγίζοντας τα 15.

   Βιότοπος: Ενδημικό είδος της λίμνης Malawi. Ζουν σε βραχώδη τμήματα και στις ενδιάμεσες αμμώδης ζώνες σε βάθος απο 10 εως 40 μέτρα! Συνήθως το βρίσκουμε να περιφέρεται σε ανοιχτά νερά!

   Συντήρηση στο ενυδρείο
   ΡH: 7,6 – 8,7(ιδανικά 8,4)
   GΗ: 8-12°dKH
   KΗ: 7-10°dKH
   Θερμοκρασία: 24-27 ° C(ιδανικά 25°C)

   Λίτρα: Τα λιγότερα που μπορεί να τα διατηρήσει κάποιος ένα χαρέμι είναι τα 300 λίτρα. Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στο μήκος του ενυδρείου, το οποίο πρέπει να είναι 150 εκατοστά και πάνω.

   Κοινωνική συμπεριφορά: Δεν είναι ιδιαίτερα επιθετικά παρά το μέγεθος και την δύναμη που διαθέτουν. Κρατούνται σε χαρέμια που σημαίνει 1 αρσενικό με 3 ή 4 θηλυκά, εκτός και αν ο όγκος του ενυδρείου μας είναι μεγάλος, οπότε μπορούμε να κρατήσουμε παραπάνω από 1 αρσενικό.

   Διαχωρισμός φύλου: Είναι εύκολο να ξεχωρίσεις τα φύλα του είδους. Τα αρσενικά έχουν έντονο μπλε ηλεκτρίκ χρώμα κάποιες φορές πιο έντονο ή μουντό ανάλογα τις διαθέσεις, έχουν μπλε κάθετες γραμμές και διακρίνεται στα κάτω πτερύγια στο τέλος τους ένας κίτρινο πορτοκαλί χρωματισμός. Τα θηλυκά του είδους είναι πολύ πιο μουντά. Έχουν ένα γκρι-ασημί χρώμα σπάνια να μπλεδίσει κάπως, με καταλήξεις κιτρινο-πορτοκαλί στα κάτω πτερύγια τους, όχι όμως τόσο έντονα όσο των αρσενικών.
   Τα μικρά του είδους γεννιούνται όλα με το χρώμα των θηλυκών και μόνο τα αρσενικά θα αλλάξουν τον χρωματισμό τους κατά την ενηλικίωση τους.

   Διακόσμηση ενυδρείου: Λόγω του φυσικού τους περιβάλλοντος, στο ενυδρείο πρέπει να διατηρούνται με πέτρες τις οποίες χρησιμοποιούν για κρυψώνες, αλλά και δείγματα κυριαρχίας. Καλό είναι να δημιουργούνται κάποιες στοίβες με πέτρες(όσες επιτρέπει το μήκος και πλάτος του ενυδρείου μας), και στον υπόλοιπο χώρο να μπορούν να κολυμπούν. Αν και πετρόψαρα, δεν απαιτούν τόσες πέτρες όσες τα mbuna. Επίσης ένα ιδανικό υπόστρωμα είναι η άμμος.

   Ζώνη Κολύμβησης: Κατά κύριος στις μέσες ζώνες, αλλά και στον πάτο.

   Διατροφή: Σαρκοφάγο. Στην φύση τρέφεται με άλλα ψάρια, καρκινοειδή, όστρακα, ασπόνδυλα και πολλά άλλα, αλλά στο ενυδρείο μας μπορεί να δεχτεί τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη και άλλα απαραίτητα συστατικά. Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στην ποιότητα της τροφής καθώς τα ψάρια αυτά θέλουν υψηλής ποιότητας τροφή.

   Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο: 10+ χρόνια

   Ιδανικοί Συγκάτοικοι: Μπορούν να κρατηθούν σε ενυδρείο μαζί με κάποια μεγαλόσωμα είδη mbuna(υπό προϋποθέσεις), αλλά τα πάνε καλά και με κάποια είδη haps όπως: Nimbochromis Venustus, Cyrtocara Moorii,  Protomelas και Copadichromis. Καλό είναι να αποφεύγουμε την συγκατοίκηση με ψάρια του είδους Aulonocara καθώς και ψάρια με παρόμοιο χρωματισμό λόγο κινδύνου να υβριδίσουν.

   Υποείδη και υβρίδια: θα πρέπει να αποφεύγεται η συνύπαρξη του στο ίδιο ενυδρείο με το συγγενικό του είδος Sciaenochromis Ahli καθώς μπορεί να υπάρξει υβριδισμός.

   Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Είναι εύκολη. Εφόσον το ζεύγος εκ του χαρεμιού ζευγαρώσει, το θηλυκό θα κρατήσει στο στόμα της τα αυγά για περίπου 3 εβδομάδες μέχρι να γίνουν γόνος Στο διάστημα αυτό θα είναι πιο επιφυλακτική, θα κρύβεται περισσότερο και δεν θα τρώει. Μόλις τα ελευθερώσει("φτύσει") αυτά θα ψάξουν να κρυφτούν σε μικρά ανοίγματα των βράχων, γι'αυτό αν θέλουμε να επιζήσουν πολλά από τα μικρά πρέπει να διασφαλίσουμε μικρά περάσματα που να μπορούν να κρυφτούν με ασφάλεια. Τις πρώτες 2-3 μέρες θα τρέφονται απο τον λεκιθικό σάκο τους, και μόλις η κοιλιά τους γίνει τελείως επίπεδη, θα ξεκινήσουν δειλά δειλά την αναζήτηση τροφής, γι'αυτό καλό θα είναι κατά το τάισμα να τρίβετε τροφή έτσι ώστε να μπορούν να την φάνε.

   Γενικές πληροφορίες: Το συγκεκριμένο ψάρι δεν βρίσκεται συχνά στην λίμνη αλλά έχει μεγάλο εύρος κατανομής. Τα πρώτα δείγματα εξήχθησαν απο τις περιοχές Maleri Island και Cape Maclear, όμως λόγο των νόμων περιορισμού της αλιείας σε αυτά τα μέρη, πλέον έρχεται απο το Likoma Island και τις γύρω περιοχές. Πολύ συχνά μπερδεύεται με το Sciaenochromis Ahli λόγο της ομοιότητάς τους.
  • By AfricaTeam
   Επιστημονικό Όνομα:  Lamprologus ocellatus
   Κοινές Ονομασίες: Ocellated Shell-dweller, Blue Ocellated
   Ελληνικό Όνομα: -

   Γενική κατηγορία: Cichlids
   Κλάση:  Cichliformes      
   Οικογένεια: Cichlidae

   Μέγεθος: Το αρσενικό μπορεί να φτάσει τα 5-5,5 εκατοστά σε πλήρη ανάπτυξη. Τα θηλυκά 3.5-4 εκατοστά.

   Βιότοπος: Ενδημικό είδος της λίμνης Tanganyika. Ζει κοντά στις παράκτιες  περιοχές  όπου ο βυθός τους αποτελείται από άδεια κοχύλια και άμμο και σε βάθη από 10 ως 40 μέτρων.

   Συντήρηση στο ενυδρείο
   PH: 8 - 9,1 (Ιδανικά: 8,4)
   KH: 11 - 20 °dKH
   GH: 10 – 18 °dGH
   Θερμοκρασία: 23 - 27 °C (Ιδανικά: 25 °C)

   Λίτρα: Για ένα  μικρό  χαρέμι (1αρσ/2 ή 3 θηλ.)  το ελάχιστο που χρειάζεται για να φιλοξενηθεί ειναι ενυδρείο 80λιτρων αλλά  με την προϋπόθεση να έχει τουλάχιστον 80εκ. μήκος.
    
   Κοινωνική συμπεριφορά: Είναι είδος με ιδιαίτερο ''χαρακτήρα'΄' το οποίο θα υπερασπιστεί το κοχυλι του και το μικρό έδαφος γύρω του σθεναρά, ιδιαίτερα τα  αρσενικά  θα κυνηγήσουν οποιοδήποτε εισβολέα, ανεξάρτητου μεγέθους.
   Δεν έχει ονομαστεί άδικα,  ο ''μικρός γίγαντας'' της Τανγκανίκα.
        
   Διαχωρισμός φύλου: Ο διαχωρισμός είναι αδύνατος όταν τα ψάρια είναι μικρά, ενώ σε ενήλικα άτομα μπορεί να γίνει με βάση το μέγεθος, καθώς το αρσενικό είναι μεγαλύτερο.
    
   Διακόσμηση ενυδρείου: Αν μπουν μόνα τους σε ένα ενυδρείο, χαμηλός φωτισμός, άμμος για υπόστρωμα και λίγα κοχύλια είναι αρκετά  για την συμβίωση τους. Μην χρησιμοποιείτε κελύφη που είναι πιθανό να «παγιδεύσουν» ένα ψάρι στις σπείρες του. Κάθε ψάρι θέλει τουλάχιστον δυο κοχύλια επειδή τα χρησιμοποιεί  για καταφύγιο   και τόπο για την ωοτοκία και την εκτροφή των γοννων. Η άμμος στον βυθό καλό είναι να έχει τουλάχιστον 6-7 εκ. ύψος γιατί συνήθως θάβουν τα κοχύλια μέσα στην άμμο, ειδικά σε περίπτωση συγκατοίκησης με άλλο είδος. Στην περίπτωση που θέλουμε να βάλουμε φυτά , θα πρέπει να τα φυτέψουμε μακρυά από τα κοχύλια όπου βρίσκεται το χαρέμι.

   Ζώνη Κολύμβησης: Κινείται αποκλειστικά στα κατώτερα στρώματα του ενυδρείου και κοντά στα κοχύλια.

   Διατροφή: Σαρκοφάγο είδος. Παρόλο των διατροφικών του συνηθειών, δεν μπορεί να τραφεί με άλλα ψάρια, αλλά στο φυσικό του περιβάλλον τρέφεται με ζωοπλακτόν. Το μικρό του στόμα δεν του επιτρέπει την κατάποση μεγάλων τροφών, γι αυτό θα ήταν καλό να το ταΐζουμε μικρά σε μέγεθος pellets και διάφορα flakes, αλλά και κατεψυγμένες τροφές όπως αρτέμια, cyclops και mysis.

   Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο: 7-10χρόνια.

   Ιδανικοί Συγκάτοικοι:  Μπορεί  να συνδυαστεί με είδη που έχουν διαφορετικές περιοχικές προτιμήσεις. Οι  επιλογές περιλαμβάνουν  ''πετρόψαρα'' τα οποία θα μένουν κοντά στην περιοχή με τις πέτρες που τους αναλογούν, όπως κάποιο από τα  μικρότερα είδη Julidochromis ή κάποιο είδος Altolamprologus (εκτός των sumbu shell) . Φυσικά  τα είδη ανοιχτού νερού όπως τα Cyprichromis & Paracyprichromis είναι οι πλέον  ιδανικοί συγκάτοικοι  εφόσον υπάρχουν και τα απαραίτητα λίτρα.

   Υποείδη και υβρίδια: Άλλες  ποικιλίες του είδους ειναι τα, "Mbita, Zambia", "Zambian Blue" και"Wampembe". Θα πρέπει όμως να κρατείται στο ίδιο ενυδρείο μόνο ένα είδος από την οικογένεια αυτή, διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος υβριδισμού.

   Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Είναι εύκολο να γίνει. Θα γεννήσουν πιο δύσκολα σε ένα κοινωνικό ενυδρείο Tanganyika, αλλά σε ένα ενυδρείο μόνο με αυτό το είδος(species), οι γέννες θα γίνουν κάτι συχνό και επιτυγχάνεται καλύτερά  οταν το  pH ειναι 8-8.5 και η θερμοκρασία στους 25-27 βαθμούς Κελσίου. Τα θηλυκά θα προσπαθήσουν να τραβήξουν την προσοχή των αρσενικών εμφανιζόμενες στην είσοδο των επιλεγμένων κελυφών, τα οποία συνήθως θάβουν μέχρι να είναι ορατή μόνο η είσοδος. Όταν ένα αρσενικό ενδιαφέρεται αρκετά, το θηλυκό κολυμπά στο κέλυφος και εναποθέτει τα αυγά της. Τότε έρχεται στο κέλυφος το αρσενικό και απελευθερώνει το σπέρμα του,  γονιμοποιώντας έτσι τα αυγά.

   Γενικές πληροφορίες:   Συμφωνά με τον  Konings , ένα απο τα χαρακτηριστικά τους ειναι να σκάβουν την άμμο γύρω από το κέλυφος τους δημιουργώντας κάτι σαν ''χαρακώματα'' κυρίως για προστασία και οριοθέτηση της περιοχής του.  Επίσης έχει παρατηρηθεί απο χομπιστες να επιτίθεται ακομα και  στη σκούπα βυθού όταν την πλησιάσουν κοντά στο κέλυφος τους.
    

    
   Οι φωτογραφίες είναι από το ενυδρείο του μέλους μας @Vou
  • By AfricaTeam
   Επιστημονικό Όνομα: Cyphotilapia Frontosa (Kigoma) (Boulenger, 1906)
   Κοινές Ονομασίες: 7-stripe Frontosa
   Ελληνικό Όνομα:

   Γενική κατηγορία: Cichlids
   Κλάση: Perciformes
   Οικογένεια: Cichlidae

   Μέγεθος: Τα αρσενικά του είδους μπορούν να αγγίξουν τα 40 εκατοστά μαζί με την ουρά, ενώ τα θηλυκά λίγο λιγότερο.

   Βιότοπος: Ενδημικό είδος της λίμνης Tanganyika. Ζει σε πετρώδη, βαθιά και σχετικά κρύα νερά. Στη φύση συναντάται σε κοπάδια.

   Συντήρηση στο ενυδρείο
   PH: 8,6 – 9,5 (Ιδανικά: 9,1)
   KH: 14-20°dKH
   GH: 12-20°dGH (Ιδανικά: 16°dGH)
   Θερμοκρασία: 24-27 °C (Ιδανικά: 25 °C)

   Λίτρα: Μπορούν να ζήσουν σε χαρέμια 1 αρσενικό με 3 ή 4 θηλυκά και τα ελαχιστα λίτρα είναι τα 500. Το σωστότερο όμως είναι να μπουν σε ομάδα, οπότε και τα λίτρα αυξάνονται.

   Κοινωνική συμπεριφορά: Σχετικά φιλήσυχο ψάρι σε κατάλληλα λίτρα, αλλά μπορεί κάλλιστα να επιτεθεί θανάσιμα όταν τίθεται θέμα κυριαρχίας.

   Διαχωρισμός φύλου: Τόσο τα αρσενικά όσο και τα θηλυκά του είδους αυτού παρουσιάζουν το ίδιο χρώμα, αλλά και την χαρακτηριστική καμπούρα πάνω στο κεφάλι τους, όμως στα αρσενικά είναι πιο μεγάλη και έντονη. Επίσης, τα αρσενικά είναι μεγαλύτερα απ'ότι τα θηλυκά, αλλά και το κυρίαρχο αρσενικό παρουσιάζει εντονότερα χρώματα.
   Όταν είναι μικρά έχουν κυρίως άσπρο χρώμα, με μαύρες ρίγες και μπλε πτερύγια που όταν μεγαλώνουν γίνονται εντονότερα αλλά αποκτούν και την καμπούρα. Μια πρώτη ένδειξη για το φύλλο τους, είναι μετά απο 1 χρόνο, παρατηρούμε οτι στο αρσενικό,τα θωρακικά πτερύγια, είναι πολύ πιο μακρύτερα απο τα θηλυκά.

   Διακόσμηση ενυδρείου: Αν θέλει κάποιος να φιλοξενήσει αυτό το είδος, θα πρέπει να φτιάξει το ενυδρείο του με πέτρες οι οποίες θα σχηματίζουν φωλιές και περάσματα, αλλά και η άμμος καλό θα είναι να είναι ασβεστολιθική για το λόγο ότι ζουν σε σκληρό νερό.

   Ζώνη Κολύμβησης: Κυρίως στον βυθό. Αλλά πάνε και στα μέσα στρώματα.

   Διατροφή: Είναι κυρίως σαρκοφάγο. Τρέφεται με όλες τις τροφές του εμπορίου, σε πέλετς, ακόμα και κάποια φλέικς. Επίσης, μπορεί κάποιος να τα ταΐσει και χειροποίητες τροφές που έχουν βάση το ψάρι. Πολύ προσοχή πρέπει να δοθεί στο οι τροφές να είναι βυθιζόμενες και όχι επιπλέουσες για αποφυγή μιας ασθένειας ονόματι float. Τρώγοντας απο την επιφάνεια αυτά τα ψάρια πάνε κόντρα στη φύση τους σαν ψάρια βυθού που είναι και έτσι αποθηκεύεται αέρας μέσα τους με καταστροφικά αποτελέσματα αν δεν πράξουμε άμεσα.

   Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο: 25 χρόνια υπό καλές συνθήκες

   Ιδανικοί Συγκάτοικοι: Μπορεί κάλλιστα να συστεγαστεί σε ενυδρείο με κάποιες ανοκιχλίδες Τanganyika, αλλά απαραίτητο είναι να έχουν τις ίδιες διατροφικές συνήθειες. Επίσης, σε ένα τέτοιο ενυδρείο μπορεί να μπει και το γατόψαρο synodontis όμως καλό είναι να αποφεύγεται αν θέλουμε να επιβιώσει ο γόνος.

   Υποείδη και υβρίδια: Η ομάδα των Cyphotilapia αποτελείται από 3 είδη: "Cyphotilapia Frontosa", "Cyphotilapia Gibberosa", "Cyphotilapia Sp. North"[/size]. Μέσα σε κάθε είδος υπάρχουν διαφορετικές ποικιλίες σύμφωνα με τη γεωγραφική θέση στην οποία ζουν. Όταν φιλοξενούμε παραπάνω από μία αποικία στο ενυδρείο μας, πρέπει να επιλέγουμε μία από κάθε είδος.

   Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Δεν είναι δύσκολο να ζευγαρώσει σε κατάσταση αιχμαλωσίας εφόσον τηρηθούν τα απαραίτητα λίτρα, τα απαραίτητα άτομα και ο κατάλληλος διάκοσμος.
   Είναι στοματοεπωάζον ψάρι. Το θηλυκό θα πάρει τα αυγά στο στόμα του και ο αρσενικό θα τα γονιμοποιήσει. Ο χρόνος που θα χρειαστεί περίπου για να γίνουν τα αυγά σε γόνο είναι περίπου 35 με 40 μέρες ανάλογα την εμπειρία του θηλυκού αλλά και την θερμοκρασία. Μόλις το θηλυκό απελευθερώσει τα μικρά, τότε αυτά θα τρέξουν να κρυφτούν σε μικρά ανοίγματα. Έπειτα θα αρχίσουν να αναζητούν την τροφή τους, γι'αυτό θα είναι καλό να τρίβουμε φλέικς έτσι ώστε να μπορούν να τραφούν.

   Γενικές πληροφορίες: Πολλοί χαρακτηρίζουν το συγκεκριμένο ψάρι σαν τον βασιλιά της Tanganyika. Δικαιολογημένα αφού και μόνο από το μέγεθος του σε συνεπαίρνει. Τα μακριά του πτερύγια και το χαρακτηριστικό αργό κολύμπι του, υποστηρίζουν με ευκολία την ονομασία. Ζώντας στα 15-20 μέτρα, το να συλλέξεις αυτό το ψάρι απαιτεί πολύ κόπο, αφού μόνο για να βγει στην επιφάνεια χωρίς συνέπειες θέλει 2-3 μέρες προσαρμογή στις πιέσεις. Όλα αυτά αφού πρώτα αιχμαλωτιστεί σε αυτά τα βάθη.
    
   Πηγή φωτογραφίας: http://www.aquariumslife.com
    
×
×
 • Create New...