Popular Post Antonis K Posted January 10, 2021 Popular Post #1 Share Posted January 10, 2021 (edited) Σκοπός αυτού του θέματος είναι να παρουσιάσει μια αυτόματη αναπλήρωση, οικονομική και συγχρόνως πολύ εύκολη στην κατασκευή. Για λόγους ασφαλείας, επιλέχτηκε αντλία 12V, έτσι ώστε να μη εμπλέκεται πουθενά τάση 230V (πέραν του τροφοδοτικού που μπαίνει σε μια πρίζα). Πέρα απο τα παρακάτω υλικά, δε θα χρειαστούμε τίποτα άλλο, πέρα από ένα κοφτάκι και ένα μικρο κατσαβίδι. Συνολικο κοστος γυρω στα 20€ Υλικά που θα χρειαστούμε: 1. Φλοτέρ στάθμης (Προαιρετικά 2 τεμ. Περισσότερα παρακάτω) https://grobotronics.com/liquid-level-sensor.html 2. Αυτοσχέδια βάση για το φλοτέρ. Εδω έχω κολλήσει κάποια κομμάτια plexi. Μπορούμε να βάλουμε οτι θέλουμε, αρκεί να είναι κάτι σταθερό. 3. Τροφοδοτικό 12V/1Α. (H αντλία έχει ονομαστική ισχύ 4,8W, όποτε το 1Α υπεραρκεί) https://grobotronics.com/power-supply-12vdc-1a-psu-1601.html 4. Ένα κουτάκι για να στεγάσουμε το κύκλωμα. Και εδώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί οτιδήποτε. 5. Αντλία 12V. Γενικότερα οι DC αντλίες πέρα απο ασφάλεια, καθώς λειτουργούν σε χαμηλή τάση, προσφέρουν πολύ υψηλό μανομετρικό. Η συγκεκριμένη έχει 3 μέτρα!!! Έτσι μπορεί πολύ άνετα να σηκώσει νερό, ακόμα και αν βρίσκεται το δοχείο με το νερό της αναπλήρωσης, στο έπιπλο κάτω απο το ενυδρείο. https://grobotronics.com/mini-brushless-water-pump-12v-dc-240l-h-ad20p-1230a.html 6. Λίγο καλώδιο. (Και μικρής διατομής αρκεί) 7. Ένα ζευγάρι κλέμες 8. Ρελέ με χρονοκαθυστέρηση. https://grobotronics.com/relay-module-with-time-delay.html Το συγκεκριμένο module έχει ένα ρελεδάκι το οποίο οπλίζει σε 0-3 δευτερόλεπτα από τη στιγμή που θα πάρει εντολή. Η ρύθμιση γίνεται απο το βιδάκι που υπάρχει πάνω στο ποτενσιόμετρο. Γυρνώντας αριστερόστροφα, μειώνουμε το χρόνο και δεξιόστροφα τον αυξάνουμε. Ο λόγος που χρησιμοποιήθηκε αυτό το module, είναι για να αποτρέψει στιγμιαίες εκκινήσεις της αντλίας από την έντονη ανατάραξη της επιφάνειας του νερού, που υπάρχει σε πολλά ενυδρεία (κυρίως θαλασσινά). Η ρύθμιση έγινε στα 2 δευτερόλεπτα. Σχέδιο κυκλώματος Για περισσότερη ασφάλεια μπορούν να μπουν 2 φλοτέρ σε σειρά. Η σύνδεση τους γίνεται ως εξής Εννοείτε οτι μπορούμε να προεκτείνουμε τα καλώδια των φλοτέρ και της αντλίας, όσο χρειάζεται. Η υψομετρική διαφορά μεταξύ ON και OFF στο φλοτέρ, είναι περίπου 1,5mm. Η δικιά μου πρόταση είναι να μπει το 2ο φλοτέρ λίγο πιο ψηλά απο το πρώτο. Έτσι το 2ο θα είναι μόνιμα ΟΝ και μόνο αν κολλήσει το 1ο και ανέβει η στάθμη παραπάνω, να κόψει και να μας γλυτώσει απο δυσάρεστες καταστάσεις. Τέλος να πω οτι η έξοδος απο το σωληνάκι που έρχεται απο την αντλία, πρέπει ΠΑΝΤΑ να είναι πιο πάνω απο τη στάθμη του νερού για προφανείς λόγους. Τελικο αποτελεσμα. Το σύστημα έχει ήδη αντικαταστήσει την παλιά μου αναπλήρωση. Κανένα θέμα μέχρι στιγμής. Είμαι διαθέσιμος για οποιαδήποτε απορία. Καλες κατασκευες! Edited January 12, 2021 by Antonis K 11 4 7 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Χρήστος Posted January 10, 2021 #2 Share Posted January 10, 2021 Άψογος πολύ ωραία και τα σχέδια κατανοητά. Μια ερώτηση η αντήλια τη δύναμη έχει, την δοκίμασες; Πόσο ψιλά μπορεί να ανεβάσει το νερό. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Antonis K Posted January 10, 2021 Author #3 Share Posted January 10, 2021 Τη δοκίμασα Χρήστο. Μέχρι τα 2,5 μέτρα περίπου που φτάνει το χέρι μου, μια χαρά ανέβαζε. Με λίγο μειωμένη ροή βέβαια. Μια αντίστοιχη AC αντλία, θα είχε max 50-60cm μανομετρικο. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
TIGERTRIGER Posted January 10, 2021 #4 Share Posted January 10, 2021 Εχω φτιαξει την ιδια ακριβως αναπληρωση. Στα περιπου 5 χρονια που λειτουργει, ΚΑΝΕΝΑ προβλημα. μεγαλο bonus η ρυμιση της καθυστερησης στα θαλασινα ενυδρεια, κανει πραγματι δουλεια αποφευγοντας το τρεμοπαιγμα απο τον κυματισμο. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Anthism Posted January 10, 2021 #5 Share Posted January 10, 2021 Ερώτηση, δεν μπορεί να ρίχνει απευθείας στο σαμπακι το νερο??? Πρέπει να το ρίχνει στο μειν για κάποιο λόγο? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Manoskap Posted January 10, 2021 #6 Share Posted January 10, 2021 Οχι κατευθειαν στο σαμπ ειναι μια χαρα!!Τελειο εχω κ εγω ενα τετοιο για χρονια κανενα πρόβλημα!!Sent from my iPhone using Tapatalk Link to comment Share on other sites More sharing options...
Antonis K Posted January 10, 2021 Author #7 Share Posted January 10, 2021 πριν 10 λεπτά, το μέλος Anthism έγραψε: Ερώτηση, δεν μπορεί να ρίχνει απευθείας στο σαμπακι το νερο??? Πρέπει να το ρίχνει στο μειν για κάποιο λόγο? Αν έχεις σαμπ εννοείτε οτι εκεί θα ρίχνεις. Πολλά (nano κυρίως) όμως δεν έχουν. Link to comment Share on other sites More sharing options...
natateo Posted January 11, 2021 #8 Share Posted January 11, 2021 @Antonis K ευχαριστουμε πολυ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Μεχρι και εγω καταλαβα ολα!!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Antonis K Posted January 11, 2021 Author #9 Share Posted January 11, 2021 πριν 4 ώρες, το μέλος natateo έγραψε: Μεχρι και εγω καταλαβα ολα!!!! Εσύ είπαμε, έχεις πάρει PhD στα ηλεκτρολογο-ηλεκτρονικα. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nikos Papantonis Posted January 16, 2021 #10 Share Posted January 16, 2021 Εγω εχω μια απορία. Αν το φλοτερ ειναι σε διάζωμα του sump που δεν εχει κυματισμό υπαρχει προβλημα να μην μπει χρονοκαθυστέρηση ; Link to comment Share on other sites More sharing options...
Manoskap Posted January 17, 2021 #11 Share Posted January 17, 2021 (edited) On 16/1/2021 at 11:29 ΠΜ, το μέλος Nikos Papantonis έγραψε: Εγω εχω μια απορία. Αν το φλοτερ ειναι σε διάζωμα του sump που δεν εχει κυματισμό υπαρχει προβλημα να μην μπει χρονοκαθυστέρηση ; Μπορει να καψεις την αντλια μια ωρα αρχιτερα απο το συνεχες αναψε σβησε Edited January 17, 2021 by Manoskap 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
vaggelisg9 Posted April 2, 2021 #12 Share Posted April 2, 2021 Καλησπέρα,Αντωνη, εχω κάνει τη συνδεσμκλογια ακριβώς οπως το σχεδιάγραμμα ( ετσι νομιζω τουλάχιστον), αλλα η αντλία ξεκινάει εμεσως μόλις πέφτει το φλοτερακι, και σταματαει μετα απο λιγα δευτερόλεπτα.Τι μπορεί να εχω συνδέσει λάθος?Ευχαριστώ εκ των προτέρων. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Antonis K Posted April 3, 2021 Author #13 Share Posted April 3, 2021 @vaggelisg9 σου είναι εύκολο να βάλεις μια φωτο από τη συνδεσμολογία που έχεις κάνει? Πάντως αν ξεκινάει κατευθείαν θέλει και άλλο στρίψιμο το βιδακι στο ποτενσιομετρο. Παίρνει πολλές στροφές. Link to comment Share on other sites More sharing options...
vaggelisg9 Posted April 4, 2021 #14 Share Posted April 4, 2021 Καλημερα, το ποτενσιομετρο μου ρυθμίζει το χρόνο που θα σταματησει να λειτουργεί. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Antonis K Posted April 4, 2021 Author #15 Share Posted April 4, 2021 Επειδή δε μπορώ να διακρίνω, στην πλευρά του ρελε, έχεις συνδέσει το COM και το NO ή το NC? Link to comment Share on other sites More sharing options...
vaggelisg9 Posted April 4, 2021 #16 Share Posted April 4, 2021 Ειναι στο Normally Οpen.Βέβαια εχθές το δοκιμασα και στο NC. Εκει λειτουργεί το delay πριν ανοίξει, αλλα δε κλεινει με τα φλοτερακια.Δοκίμασα δυο διαφορετικά ρελε και δυο διαφορετικά φλοτερ. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Antonis K Posted April 4, 2021 Author #17 Share Posted April 4, 2021 Μάλλον έχεις πέσει στην περίπτωση και έχει μπει ανάποδα το ρελε με αποτέλεσμα η NC επαφή να δείχνει ΝΟ. Αν δεις τη δικιά μου φωτο και τη δικιά σου το ρελε ειναι ανάποδα. Δες λίγο και το pm που σου έστειλα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
vaggelisg9 Posted April 8, 2021 #18 Share Posted April 8, 2021 Καλημερα, αλλαξα το ρελε τελικα. Το δικό μου ειχε πανω JQC-3FF, το οποίο εγραφε οτι ειναι disconnect delay relay (δε ξερω αν ισχύει) , έβαλα SRD και δουλεύει κανονικά. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
kostis274 Posted April 8, 2021 #19 Share Posted April 8, 2021 καλησπερα αντωνη την αντλια την βαζουμε εξω απο το μπετονι με το νερο Link to comment Share on other sites More sharing options...
Antonis K Posted April 8, 2021 Author #20 Share Posted April 8, 2021 Μία ώρα πριν, το μέλος kostis274 έγραψε: καλησπερα αντωνη την αντλια την βαζουμε εξω απο το μπετονι με το νερο Μέσα Κανονικά σαν ενυδρειακο κυκλοφορητη. Δε μπορεί να κάνει αναρρόφηση, αν τη βάλεις έξω και απλά βάλεις ένα σωληνάκι μέσα στο δοχείο. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kostis274 Posted April 8, 2021 #21 Share Posted April 8, 2021 Σε ευχαριστώ θα την βάλω μέσα Link to comment Share on other sites More sharing options...
michalos Posted April 9, 2021 #22 Share Posted April 9, 2021 (edited) Ωραία κατασκευή, έβαλα κ εγώ την δική μου με kit από waterwaves. Η μόνη ένσταση στο δικό σου είναι η βάση για τα φλοτερ, δεν εμπιστεύομαι τα κολλημένα κομμάτια πλεξι, μπορεί να ξεκολλήσουν κ φαντάσου τι έχει να γίνει μετά... Εγώ πήρα ένα κομμάτι πλεξι και του έδωσα σχήμα με πιστόλι θερμού αέρα , το λύγισα δηλαδή αντί να το κολλήσω ,και είναι μονοκόμματο, 100% αξιόπιστο δηλαδηΑν δεν υπάρχει πιστόλι θερμού αέρα αν το πλησιάσεις κάμποση ώρα σε σόμπα μαλακώνει και περνάει το σχήμα που θέλεις.. προσοχή μην κάψεις τα χέρια σου όμως!! Edited April 9, 2021 by michalos 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Antonis K Posted April 9, 2021 Author #23 Share Posted April 9, 2021 Μία ώρα πριν, το μέλος michalos έγραψε: Η μόνη ένσταση στο δικό σου είναι η βάση για τα φλοτερ, δεν εμπιστεύομαι τα κολλημένα κομμάτια πλεξι, μπορεί να ξεκολλήσουν κ φαντάσου τι έχει να γίνει μετά... Έχεις ένα δίκιο σε αυτό που λες. Βέβαια τα συγκεκριμένα κομμάτια κολληθηκαν με ειδική κολλα για πλεξιγκλας. Και πιο πολύ για να φαίνεται μια βάση σαν παράδειγμα. Και εγώ τη βάση που έχω τώρα, την έφτιαξα ζεσταινοντας ένα κομμάτι πλαστικό. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kostis274 Posted April 10, 2021 #24 Share Posted April 10, 2021 Ευχαριστώ την έφτιαξα δουλεύει μια χαρά εύκολη κατασκευή τα λινκ των υλικών ότι πρέπει για άμεση κατασκευή εχθές είδα την κατασκευή σήμερα έτοιμη 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Har Posted July 1, 2021 #25 Share Posted July 1, 2021 Καλημέρα! Την έφτιαξα κι εγώ αλλά έχω ένα θέμα. Πέφτουν τα φλοτερ ξεκινάει δίνει νερό ( παρεπιπτόντως η αντλία για το μέγεθός της είναι εξαιρετική) αλλά όταν ανέβουν τα φλοτερ το νερό δεν σταματάει. Συνδεσμολογία έχω κάνει ακριβώς την ίδια με τα δύο φλοτερ. Καμιά ιδέα τι μπορεί να φταίει; Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts