Jump to content

Πρώτο saltwater ενυδρείο !!!


stark12

Recommended Posts

Καλησπέρα σας, σήμερα επιτέλους έκανα εγγραφή στο φόρουμ !(σας παρακολουθώ χρόνια τώρα ). Λοιπόν έχω ένα άδειο ενυδρείο 70lt που το χρησιμοποιούσα σαν χελωνιερα λόγο του ότι έχει μια μικρή διαρροή σε ένα σημείο πάνω από το μέσο του. Αφού το επισκευάσω σκέφτομαι  να ξεκινήσω ένα low technology fish only με 1 δυο κρεμαστά φίλτρα. Οι ερωτήσεις μου είναι οι εξής : 1ον μπορώ να βάλω ζωντανό βράχο ; , 2ον τι φωτισμό χρειάζομαι 3ον τι εξοπλισμό χρειάζομαι και τέλος μπορώ να αγοράσω έτοιμο θαλασσινό νερό από κάποιο κατάστημα ; 
 

Έγινε επεξεργασία - stark12
Link to comment
Share on other sites

καλησπέρα stark12

1ον) Φυσικά και μπορεις και να τον προτιμήσεις. Θα βοηθήσει πάρα πολυ.

2ον) Φωτισμό μπορείς να βάλεις οτι θες απο την στιγμή που δεν θα εχεις κοράλλια. Δώσε λιγο εμφαση στο μπλέ , και λευκό 10.000Κ και πανω. Είτε Τ5 είτε LED

3ον) κυκλοφορητές , θερμοστάτη,  αν μπορεις σκίμερ , αντιφόσφωρο και κατα διαστήματα ανθρακα στα κρεμαστά σου φιλτρα,  και λιγο υαλοβάμβακα σε καποιο φιλτράκι σου προαιρετικά. Αν μπορεις να φτιάχνεις το νερό σου απο Α/Ο θα εχεις πολυ καλές συνθήκες στο νερό που θα φτιάχνεις. 

 

Ισως και να εχει καποιος ετοιμο νερο. Αλλά θα σε συμφαίρει? 

 

Δες και μερικα θεματάκια εδω απο αλλους που ξεκίνησαν Fish Only να παρεις καμια ιδεα :) 

 

Link to comment
Share on other sites

Καλή αρχή και από μένα!

Τι διαστάσεις έχει το ενυδρείο? Θα σου έλεγα αντί για κρεμαστό φίλτρο να έκανες ένα χώρισμα με πλεξι κ κόλλημα με σιλικόνη η στην πλατη η στην μια μεριά να γίνει εσωτερικό sump.

Θα σε διευκολύνει στα πάντα, θα κρύψει εξοπλισμό που δεν θέλεις να φαίνεται και γενικά θα σε βολεύει αφανταστα.

Επίσης αφού κανείς τον κόπο να το κάνεις θαλασσινό δεν ρίχνεις και κανένα εύκολο κοραλι μέσα? Φαντάζομαι το θέλεις fish only για λόγους ευκολίας κ οικονομίας.

Αμ ρίξεις μέσα ένα green star κ μια xenia σε ένα χρόνο θα έχει γεμίσει, χωρίς να κάνεις ούτε πολλα έξοδα ούτε πολύ κόπο, και θα βάλεις κ τα ψάρια που θέλεις.

Αλατι θα πρέπει να κάνεις εσύ, δεν ξέρω αν πουλάνε νερό έτοιμο εδώ, στο εξωτερικό το κάνουν, αλλά θα είναι πολύ πιο ακριβο

Έγινε επεξεργασία - michalos
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας. Το ενυδρείο έχει διαστάσεις 60 μήκος 30 πλάτος 40 ύψος. Για τα Κοραλία που μου είπατε τι φωτιστικό μου προτείνεται ; Επίσης ποσά κιλά ζωντανό βράχο και ζωντανό ανταγωνιτη πρέπει να βάλω; Μένω δίπλα στην θαλασσα  (500 Μέτρα ) και επίσης έχω πρόσβαση και σε νερό Εξυγιανσης. Είναι κατάλληλα για το ενυδρείο αν προσαρμοστεί η αλατοτητα; Τέλος δεν έχω καταλάβει πως γίνετε το στρώσιμο του ενυδρείου ? (πως πρόσθετο βακτήρια ,κύκλοι Κτλπ)

Link to comment
Share on other sites

Εισαι στα 70 λτ περιπου.

Φωτισμό εχεις πολλες επιλογες ανάλογα με το budget. Μπορεις να βαλεις Τ5 , Led , Τ5 και Led μαζι.  Δεν μπορώ να σου προτείνω κάτι γιατι πρεπει να δεις τα οικονομικά σου.

Βράχο περιπου στα 6 κιλά.

Αραγωνίτη βάλε 3 -5 πόντους. μπορείς και 2 αν σου αρεσει εσενα. Επίσης πολλοί χομπύστες δεν βάζουν και καθόλου.

Για το νερό, για να μην έχεις θέματα με άλγες ,μεταβολές ΚΗ κλπ συνιστώ να πάρεις μια αντίστροφη όσμωση, και ενυδρειακό αλάτι και με ενα αλατόμετρο(διαθλασίμετρο)  θα φτιάξεις νερο να εισαι στα 1025. 

 

Το στρώσιμο ειναι όπως ακριβώς και στο γλυκό νερό.  Δηλαδή: Βαζεις αραγωνιτη - βράχο - θερμοστάτη - κυκλοφοριτές  και κατα διαστήματα ριχνεις λιγο τροφούλα.  Και περιμενεις να μηδενιστεί η ΝΗ3 , τα ΝΟ2 και να εχεις μονο ΝΟ3.  Αυτη η διαδικασία πιθανόν να σου πάρει 30 μέρες.  Όσο ποιο πολύ το αφήσεις τοσο καλύτερα.  

Για βακτήρια κλπ απλα ακολουθεις τις οδηγίες που αναγράφει το μπουκάλι. 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Ψάχνω εδώ και πολύ καιρό να βρω το αλατομετρο που ήταν με το δείκτη λόγο οικονομικών αλλά δεν μπορώ να το βρω γνωρίζετε μήπως που μπορώ να το βρω ;

Link to comment
Share on other sites

Μην το πάρεις καθόλου το συγκεκριμένο. 

Για λόγους  οικονομικών περίμενε να βρεις απο καμιά αγγελια ενα διαθλασίμετρο/refractometer. 

Αν αυτο που λες εχει 10 ευρω και το refractometer 30 (μεταχειρισμένο) ειναι χίλιες φορες να πάρεις το 2ο με τα 30 ευρώ.  

 

Και να σου θυμίσω οτι φτιάχνεις θαλασσινό, οχι γλυκο. Οπότε το Α και το Ω ειναι να εχεις σωστό θαλασσινό νερό μεσα στο ενυδρειο με ενα δίκαιο και αξιόπιστο όργανο. :) 

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...