Jump to content

Πόση ροή θέλουν τελικά τα Tiger Barbs;


Recommended Posts

Προσφάτως προχώρησα σε αλλαγή ψαροσύνθεσης στο ενυδρείο μου χαρίζοντας τα δύο αγαπημένα Black Moor μου και αντικαθιστώντας τα με 11 Green Tiger Barbs και 4 Corydoras Aeneus. Ο λόγος ήταν ότι ήθελα να βάλω διάφορα φυτά που τα χρυσόψαρα δεν άφηναν με τίποτα σε ησυχία. Καλές οι Ανούμπιες κι οι Κρυπτοκορίνες αλλά υπάρχουν τόσο όμορφα φυτά εκτός αυτών..

 

Ως τότε το Rio 125 μου έτρεχε με ένα Eheim 2213 (440l/h ) και το εργοστασιακό φίλτρο της Juwel με την αντλία των 500l/h. Είχα ροή από δύο κατευθύνσεις που χτυπούσε την επιφάνεια για αναταραξη της, στον βυθό όμως τα πράγματα οπως καταλαβαίνετε ήταν αρκετά "ήσυχα".

Τα ψαράκια ήταν πιο χαλαρά και αυτό που σίγουρα παρατήρησα ήταν ότι τα Tiger Barbs έδειχναν κάπως στρεσσαρισμένα αφού μόλις άναβαν τα φώτα έτρεχαν να κρυφτούν κάτω από τα φυτά και έβγαιναν μόνο όταν έριχνα την τροφή τους. Με σβηστά τα φώτα έβγαιναν με όλη την ενέργεια που κουβαλά ένα τέτοιο κοπάδι, τα έβλεπα να περιφέρονται παντού, ως εδώ καλά. Τα Corydoras συμπεριφέρονταν μια χαρά απ' την αρχή σε όλες τις συνθήκες.

 

Την περασμένη εβδομάδα και λόγω ζημιάς του Eheim 2213 προχώρησα σε αγορά ενός Eheim Proffecionel +4 350 (1050l/h ), τούμπανο για το μικρό 125άρι ενυδρείο μου θεωρώ αλλά οκ, είμαι από αυτούς που πάντα ήθελαν το κάτι παραπάνω στη φίλτρανση. Όπως ήταν λογικό η δυνατή ροή του νέου φίλτρου με έκανε να προχωρήσω σε άμεση αφαίρεση του εργοστασιακού φίλτρου της Juwel, κάτι που ανέβαλα για καιρό. Πλέον έχω μόνο το Pro στο rotation λοιπόν αν και σκέφτομαι να επισκευάσω και το 2213 να το βάλω ξανά στην απέναντι πλευρά.

 

Το θέμα μου όμως είναι άλλο. Από την ώρα που ξεκίνησε η δυνατή ροή του νέου φίλτρου η συμπεριφορά των Tiger Barbs άλλαξε ριζικά.!

Τα βλέπεις όλη μέρα στη μέση του ενυδρείου, ένα όμορφο κοπάδι που δεν μασάει από φως ή σκοτάδι, που μόλις με βλέπει μπροστά στο ενυδρείο έρχεται και με χαζεύει σαν Θεό (χαχα ), που παίζει με τη ροή, που δεν χάνει το χρώμα του ειδικά τα πρώτα λεπτά που έρχεται ο φωτισμός..

Για τα Corydoras πάλι τι να πω; Ολημερίς τα βλέπεις να παίζουν στην έξοδο του νερού από το φίλτρο. Κατεβαίνουν και στον βυθό εννοείται αλλά τέτοιο παιχνίδισμα δείχνει λίγο παράδοξο για "βυθόψαρο".

 

Πιο πολύ όμως με εντυπωσίασαν τα Τιγράκια. Διάβασα πολύ πριν καταλήξω σε αυτό το είδος ψαριών. Ταιριάζουν και με το νερό της βρύσης μου, ήταν πολύ καλή η επιλογή. Όμως όπου κι αν διάβασα γι' αυτά παντού αναφερόταν ότι προτιμούν τα ήσυχα νερά. Μη φανταστείτε ότι στο ενυδρείο επικρατεί πανικός από τη ροή βέβαια, την έξοδο του φίλτρου την έχω να οδηγείται στην επιφάνεια κυρίως. Όμως υπάρχει σαφέστατα δυνατότερη ροή ειδικά στο μπροστινό μέρος, φαίνεται ξεκάθαρα όταν ρίχνω την τροφή από τα αριστερά της πρόσοψης και σε χρόνο dt αυτή εκτοξεύεται στη δεξιά πλευρά. Και τα Τριγράκια εκτός του παιχνιδιού που κάνουν παντού μέσα στο ενυδρείο (κυρίως στη μέση ), δείχνουν ότι λατρεύουν να βρίσκονται συχνά μπροστά και να κολυμπούν κόντρα στο ρεύμα. Τελείως διαφορετική συμπεριφορά όμως που εννοείται με ευχαριστεί. Λίγο με ανησυχεί όμως όταν διαβάζω εντελώς διαφορετικά πράγματα, για καιρό πριν αποφασίσω να καταλήξω σε αυτά.

 

Μένω ήσυχος λέτε; Κάποιος με παρόμοια εμπειρία;

Link to comment
Share on other sites

Ξέχασα να βάλω μια εικόνα της σημερινής κατάστασης του ενυδρείου, σιγά σιγά θα μπουν κι άλλα φυτά αφήνοντας φυσικά τη μέση καθαρή για ελεύθερο κολύμπι.

f0afef83d0b81e412a0e0da28ceacfb0.jpg

Link to comment
Share on other sites

Δεν βλεπω να υπαρχει θεμα με τηξ ροη. 1050λ/ωρα ειναι χωρις τα υλικα, με υλικα καπου στα 700 εισαι. Καλα ειναι.

Και κατι άλλο.... Οταν ταιζουμε, κλεινουμε το φιλτρο. :)

Link to comment
Share on other sites

Από το 2008 που τρέχω το ενυδρείο δεν το έκανα ποτέ αυτό το πράγμα, δεν είχα και ποτέ τέτοια ροή στο μπροστινό μέρος του ενυδρείου βέβαια.
Λες ε; Θα το κάνω γιατί όχι;



Σε χάλια ανάλυση ανέβασα τη φώτο αν βλέπω από καλά το tapatalk, ξανακάνω μια προσπάθεια..db29264bdd19665c7574fce909973a18.jpg

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...