Jump to content

Labidochromis sp.Mbamba προφίλ


marinos

Recommended Posts

Καλημέρα σας . 

Παρακαλούνται όποιος έχει κάποια παραπάνω πληροφορία να την καταθέσει .

Επίσης θα βοηθούσε αν είχατε κάποια δικιά σας φωτογραφία .  

 

 

Labidochromis sp. Mbamba | Lake malawi cichlids, Cichlids, Malawi cichlids

 

 

Η φωτογραφία είναι από το διαδίκτυο 

 

 

 

 

 

Επιστημονικό Όνομα: Labidochromis sp.Mbamba (Lewis, 1982)
Κοινές Ονομασίες: Yellow Top Mbamba
Ελληνικό Όνομα:
Γενική κατηγορία: Cichlids
Κλάση: Perciformes
Οικογένεια: Cichlidae

Μέγεθος: Το ψάρι αυτό φτάνει τα 10 εκατοστά μήκος στο φυσικό του περιβάλλον, αλλά έχει παρατηρηθεί ότι σε συνθήκες αιχμαλωσίας μπορεί να γίνει και λίγο μεγαλύτερο.

Βιότοπος: Eνδημικό είδος της λίμνης malawi.Ζει κυρίως σε πετρώδης περιοχές του βυθού, και σπανίως περιφέρεται σε ανοιχτό χώρο. Το φυσικό του περιβάλλον αποτελείται από πετρώδης περιοχές και άμμο.

Συντήρηση στο ενυδρείο
PH: 7,5 - 9 (Ιδανικά: 8,2)
KH: 10 - 25 °dKH
Θερμοκρασία: 25 - 28 °C (Ιδανικά: 26 °C)

Λίτρα: Τα ελάχιστα λίτρα ενυδρείου που μπορεί να φιλοξενηθεί ένα χαρέμι από το είδος αυτό είναι τα 250 ltr με ιδιαίτερη έμφαση στο μήκος του ενυδρείου να είναι 120 cm και άνω.



Κοινωνική συμπεριφορά: Το ψάρι αυτό ζει σε χαρέμια(1 αρσενικό με 3 ή 4 θηλυκά) διότι με αυτό τον τρόπο μοιράζεται η επιθετικότητα των ψαριών, αλλά παρατηρούνται και καλύτερα οι συμπεριφορές. Είναι χωροκτητικά ψάρια, γι'αυτό θα πρέπει να διασφαλίζονται πέτρες για όλα τα ψάρια. Σε μεγαλύτερα ενυδρεία είναι δυνατόν να φιλοξενήσουμε και παραπάνω από 1 αρσενικό. Είναι πολύ ποιο επιθετικά από το Labidochromis caeruleus και για αυτό χρειάζονται και περισσότερο χώρο .

Διαχωρισμός φύλου: Σχετικά εύκολο να γίνει εφόσον είναι ενήλικα. Τα αρσενικά έχουν έντονο σκούρο μπλε χρωματισμό και ανοιχτές μπλε ρίγες και κίτρινα πτερύγια και τα θηλυκά έχουν σχετικά πιο άτονο χρωματισμό. Τα αρσενικά του είδους τείνουν να γίνονται λίγο μεγαλύτερα απ'ότι τα θηλυκά. Τα ψάρια γεννιούνται όλα σε χρώμα μωβ. Στην συνέχεια κατά την ενηλικίωση τους τα αρσενικά αρχίζουν να παίρνουν τα χρώματα τους  ενώ τα  θηλυκά όχι .

Διακόσμηση ενυδρείου: Αν θέλει κάποιος να το διατηρήσει στο ενυδρείο του, θα πρέπει να φτιάξει το περιβάλλον τους με πολλές ασβεστολιθικές πέτρες που θα του προσφέρουν περάσματά και κρυψώνες . Επίσης, καλό είναι να χρησιμοποιείται άμμος καθώς τα ψάρια αυτά σκάβουν για  να βρουν τροφή και θα τα διευκολύνει η άμμος σε αυτό.

Ζώνη Κολύμβησης: Βυθός, αλλά και μέσα στρώματα κολύμβησης

Διατροφή: Τα ψάρια αυτά είναι παμφάγα, αλλά η διατροφή τους θα πρέπει να βασίζεται κατά μεγάλο μέρος σε φυτικές ύλες και λιγότερο σε ζωικές. Ιδιαίτερα ελκυστική σε αυτά είναι η σπιρουλίνα . Μπορεί κάποιος να τα ταίζει εκτός απο τις τροφές του εμπορίου ακόμα και λαχανικά τα οποία τα έχουν ζεματιστεί για 2 λεπτά και έπειτα κόπει σε μικρά κομμάτια.
Επίσης υπάρχει περίπτωση να επιτεθούν και στην άλγη του ενυδρείου η οποία έχει σχηματιστεί στα τοιχώματα και τις πέτρες, κάτι το οποίο είναι ελκυστικό για αυτες.

Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο: Συνήθως 8 - 10 χρόνια.

Ιδανικοί Συγκάτοικοι: Eίναι συμβατά σχεδόν με όλα τα είδη mbuna εκτός από μερικά όπως l. perlmutt, ps.demasoni, ps.saulosi, ps, elongatus, c.afra κ.α. καθώς τείνουν να υβριδίζουν.


Υποείδη και υβρίδια:  Στο εμπόριο δεν κυκλοφορούν υβρίδια του.

Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Είναι δυνατή και σχετικά εύκολη. Εφόσον το ζευγάρι εκ του χαρεμιού ζευγαρώσει, το θηλυκό θα κρατήσει τα αυγά στο στόμα(στοματοεπωάζον) του για περίπου 25 με 28 μέρες(ανάλογα το θηλυκό) μέχρι αυτά να αναπτυχθούν και να γίνουν γόνος. Μόλις γίνουν γόνος τότε τα αφήνει("φτύνει") ελεύθερα. Τα μικρά τις πρώτες 2,3 μέρες δεν θα τρέφονται κανονικά, αλλά θα τρώνε από τον λεκιθικό τους σάκο, και έπειτα θα αναζητήσουν για τροφή. Γι'αυτό καλό είναι να τρίβουμε φλέικς έτσι ώστε να μπορούν να τα φάνε.

Έγινε επεξεργασία - marinos
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...