Jump to content

Recommended Posts

Guest
This topic is now closed to further replies.
 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

 • Similar Content

  • By corto maltese
   ΟΔΗΓΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΝΕΡΟΧΕΛΩΝΑΣ
   (Trachemys-Pseudemys-Chrysemys -Mauremys)
    

                                          
   Η ποιότητα και η ισορροπία στη διατροφή είναι ο σημαντικότερος παράγοντας για τη σωστή ανάπτυξη και υγειά της χελώνας.
   Τα περισσότερα είδη είναι παμφάγα ζώα άρα τρέφονται και με ζωική  και με φυτική τροφή,στο ξεκίνημα της ζωής τους είναι ως επί το πλείστον σαρκοφάγες λόγω μεγάλης ανάγκης σε πρωτεΐνη αλλά όσο φτάνουν στην ενηλικίωση το αναγκαίο ποσοστό της διατροφής τους σε φυτικές τροφές αυξάνει ώστε ενήλικες πλέον να θεωρούνται σχεδόν χορτοφάγες.
   Το εύρος των τροφών που δίνουμε περιλαμβάνει: πέλετ ή στίκς, λαχανικά, DIY τροφή ( αυγό, κοτόπουλο), ζωντανή τροφή (σκουλήκια, έντομα),  υδρόβια φυτά  και διάφορα άλλα που τα ονομάζουμε "περιστασιακά σνακ" (αποξ.γαρίδες- κριλ, φρούτα, κονσέρβα). Επίσης σημαντικό είναι οι τροφές να προσφέρουν τις βιταμίνες και το ασβέστιο που είναι απαραίτητα για την σωστή ανάπτυξη των οστών και του καβουκιού, ώστε να αποφευχθούν σοβαρές ασθένειες που προκαλούνται από την έλλειψη αυτών.
   Οι σταθερές τροφές στο πρόγραμμα διατροφής μιας χελώνας πρέπει να είναι πέλετ ή στίκς, οι οποίες υπάρχουν στο εμπόριο σε διάφορες μάρκες, ποικιλίες, τύπο κλπ., τα απαραίτητα λαχανικά και συμπληρώματα βιταμινών και ασβεστίου  που όπως είπαμε είναι ΑΝΑΓΚΑΙΑ  κυρίως για τα νήπια και τις νεαρές σε ηλικία χελώνες, σε μεγαλύτερες όμως θέλει περιστασιακή χορήγηση συμπληρωμάτων αν δεν υπάρχει κάποια ασθένεια από έλλειψη αυτών.
   Ασβέστιο μια χελώνα λαμβάνει από τη σωστή διατροφή της και από τα διάφορα συμπληρώματα  όπως σκόνη ασβεστίου, κομματάκια από σουπιοκόκκαλο κλπ.κλπ
   Το ασβέστιο  σε συνδυασμό με την ακτινοβολία που λαμβάνει από την λάμπα uvb μετατρέπεται σε βιταμίνη D3, που είναι σημαντικός παράγοντας για την σωστή ανάπτυξη των οστών και τη θωράκιση του ανοσοποιητικοί . Για αυτό και αποφεύγουμε τροφές που ίσως "μπλοκάρουν" την απορρόφηση του ασβεστίου π.χ σπανάκι, κουνουπίδι, μπρόκολο.
    
   ΠΡΟΣΟΧΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ:
   Ο Βασικότερος Κανόνας στη διατροφή είναι να παρέχουμε το σωστό ποσοστό αναλογίας σε ζωική και φυτική τροφή σε συνάρτηση με την ηλικία της χελώνας, δηλαδή να ξεκινάμε σε ποσοστό 80-20% πρωτεΐνη/φυτική για χελώνες από 0-12 μηνών(15 το πολύ), και από εκεί και πέρα σταδιακά ανεβάζουμε το ποσοστό αντίστροφα ώστε στην ενηλικίωση (5+ χρονών) να γίνει 20-80% πρωτεϊνούχα/φυτική
   Η διατροφή με καλό ποσοστό πρωτεΐνης ναι μεν θέλει  σχεδόν καθημερινά (ΟΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΩ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ) άλλα με φειδώ, μην παρασύρεστε με τις ικεσίες της χελώνας, δεν καταλαβαίνουν πότε χορταίνουν γι αυτό θέλει προσοχή με το τάισμα  (το overfeeding προκαλεί παθήσεις των εσωτερικών οργάνων  και δυσμορφίες στο καβούκι).
   ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Πριν αναφερθούμε για το ποιες τροφές  χορηγούμε, σε τι ποσότητα & συχνότητα, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν είναι δυνατόν να αναφερθούμε σε όλες, αλλά θεωρούμε ότι οι πιο υγείες, γνώριμες  και ευκολοεύρετες  τροφές  είναι οι παρακάτω και ευελπιστούμε ότι θα σας βοηθήσουν να προσφέρετε υψηλή  ποιότητα και ισορροπία  στη διατροφή της  χελώνας σας.

   ΠΕΛΕΤ-ΣΤΙΚΣ
   Αυτοί οι τύποι φαγητού πρέπει να αποτελούν το βασικό στοιχείο της διατροφής της χελώνας σας κυρίως για τα πρώτα χρόνια ζωή(0-4χρ). Είναι ειδικά σχεδιασμένα, αλλά δεν πρέπει να είναι το μόνο φαγητό που τους προσφέρετε.  τα σφαιρίδια δύναται να προσφέρονται καθημερινά σε νεοσσούς και να προσφέρονται μόνο κάθε δεύτερη μέρα σε νεαρές και ενήλικες. Διαβάστε και κατανοήστε την ετικέτα συσκευασίας για να διασφαλίσετε ότι περιλαμβάνονται το κατάλληλο ποσοστό σε πρωτεΐνη, ασβέστιο και βιταμίνες.Η περιεκτικότητα σε ασβέστιο πρέπει πάντα να αναγράφεται σε μεγαλύτερη ποσότητα από το φώσφορο.
   Ενώ το χρώμα, το σχήμα και το μέγεθος μπορεί να διαφέρουν ανάλογα την ''μάρκα'', και η ποιότητα θα διαφέρει επίσης,
   Χρυσός κανόνας  είναι τα πέλετ ή στίκς να δίνονται σε ποσότητα όσο τα 2/3 του κεφαλιού της χελώνας & να είναι τα αντίστοιχα για το μέγεθος και την ηλικία της.

   ΦΥΤΙΚΕΣ ΤΡΟΦΕΣ -ΛΑΧΑΝΙΚΑ
   Τα φρέσκα λαχανικά πρέπει πάντα να τα προσφέρουμε, ανεξάρτητα από το εάν οι χελώνες μας δεν δείχνουν ενδιαφέρον για αυτά όταν είναι μικρές.  Ο σωστός συνδυασμός λαχανικών μπορεί να προσφέρει ισορροπία ασβεστίου και βιταμινών Α και Κ. Οι ενήλικες χελώνες ειδικά πρέπει να καταναλώνουν περισσότερα λαχανικά, δηλαδή πρέπει να έχει μια δίαιτα που να βασίζεται περίπου στο 80% με βάση τα λαχανικά.
   Αν και οι κατεψυγμένες ποικιλίες είναι βολικές, δεν είναι αποδεκτές σε χρήση. Τα ένζυμα της θειαμινάσης μπορούν να αναπτυχθούν σε κατεψυγμένα χόρτα, τα οποία θα διαλύσουν τη θειαμίνη και θα οδηγήσουν σε ανεπάρκεια βιταμίνης Β1.
    
    Πολύ ευεργετικά (Καθημερινή χρήση)
   Λαχανικά που μπορούν να  λαμβάνουν με ασφάλεια σε καθημερινή βάση.
   πράσινα/κόκκινα φύλλα μαρουλιού (λόλα ή “Σαλάτα”), ραδίκια-αγριοραδίκα( τα φύλλα).  πράσινα γογγύλια ( τα φύλλα)
    
    Ευεργετικά (Περιορισμένη χρήση)Σε μικρή και περιστασιακή χρήση, αυτά τα λαχανικά βοηθούν στην ποικιλία και ισορροπία της διατροφής . Αυτά τα είδη έχουν καλή θρεπτική αξία, αλλά μπορεί να είναι δυνητικά επιβλαβή εάν χρησιμοποιούνται σε υπερβολικές ποσότητες και συχνότητα.
    καρότο, κολοκύθι, φασολιά πράσινα, μπιζέλια

   Ελάχιστα ευεργετικά  (σπάνια Χρήση) Αυτά τα στοιχεία έχουν μικρό όφελος σε σύγκριση με άλλες επιλογές. Μπορούν να χρησιμεύσουν  ως «λιχουδιά» ή για να προσθέσουν ποικιλία. Αυτά δεν πρέπει να προσφέρονται σε μια μη ισορροπημένη διατροφή. Μπορεί να είναι δυνητικά επιβλαβείς εάν προσφέρονται σε υπερβολικές ποσότητες και συχνότητα
   ντομάτα, κόκκινη πιπεριά, λάχανο, μαρούλι(ρομανα)
    
   ΖΩΝΤΑΝΕΣ ΤΡΟΦΕΣ
   Οι χελώνες είναι ζώα παμφάγα και θα απολαύσουν με χαρά ζωντανό θήραμα. Η ποικιλία των θηραμάτων που μπορείτε να προσφέρετε περιλαμβάνει διάφορα έντομα, σαλιγκάρια  και σκουλήκια. Η προσφορά ζωντανής λείας είναι  συναρπαστική στιγμή για τη χελώνα μας και  συμπληρώνει το ποσοστό  σε πρωτεΐνη/ θρεπτικά στη διατροφή της . Επίσης ξυπνάει τα  ''ένστικτα'' της και  αυτό φαίνεται από την έντονη ''κινητικότητα'' που αποκτά για λίγες μέρες μετά την χορήγηση της  ζωντανής λείας.
   Ωστόσο υπάρχουν ορισμένες ανησυχίες και περιορισμοί. Όπως η απαγόρευση στην χορήγηση ζωντανών από τη φύση, το όποιο ζωντανό θήραμα  μπορεί να μην περιέχει πολύ θρεπτικό περιεχόμενο και μπορεί να φιλοξενεί παράσιτα και ασθένειες. Μια μικρή χελώνα μπορεί επίσης να τραυματιστεί από ένα μεγαλύτερο θήραμα ή από ένα με σκληρό εξωσκέλετο.
   Γαιοσκώληκες-earthworms (Περιορισμένη χρήση)
   Γρύλοι (Περιορισμένη χρήση)
   Silkworms (Περιορισμένη χρήση)
   σαλιγκάρια Apple snail ή Pond snail  (σπάνια χρήση)
   waxworms (σπάνια χρήση)
   Γαρίδες (σπάνια χρήση)
   Mealworms (σπάνια χρήση)
   Σημείωση: Τα ψάρια μπορεί να περιέχουν θειαμινάση, ένα ένζυμο που καταστρέφει τη βιταμίνη Β1 (θειαμίνη).Τα έντομα όπως οι γρύλοι και γαιοσκώληκες είναι οι πιο προτεινόμενες επιλογές.
    
   ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΕΣ ΤΡΟΦΕΣ
   Στις αποξηραμένες τροφές επιβάλετε απευθείας χορήγηση στη τροφή σκόνης ασβεστιου-d3 και πολυβιταμίνες και απευθείας στο νερό. Μάνο έτσι θα  χρησιμεύσουν σε κάτι  εκτός από «λιχουδιά» για όσο είναι ''μικρές''.
   Krill (σπάνια χρήση)
    Γρύλοι (σπάνια χρήση)
   Γαρίδες (σπάνια χρήση)
    
   ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΤΡΟΦΕΣ
   Υπάρχουν διάφορα άλλα τρόφιμα που μπορούν να προσφερθούν σε χελώνες. . Μπορούν να χρησιμεύσουν  ως «λιχουδιά» ή για να προσθέσουν ποικιλία στο διατροφολόγιο. Ποτέ μην ταΐζετε το ωμό κρέας τη χελώνας σας, καθώς είναι πολύ ανθυγιεινό και υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης. Τα μεταποιημένα και κονσερβοποιημένα τρόφιμα περιέχουν μεγάλες ποσότητες νατρίου, πρόσθετα και συντηρητικά που μπορεί να είναι ανθυγιεινά.
   Ελάχιστα ευεργετικά  (σπάνια χρήση)
   ασπράδι αυγού (βραστό) , βρασμένο κοτόπουλο(το ψαχνό), κρέας γαλοπούλας (βραστό)  , σολομό ή τόνο (κονσέρβα νερού). Οι τροφές  μεγάλη προσοχή να μην περιέχουν αλάτι.
    
   ΦΡΟΥΤΑ :
   τα φρούτα δεν είναι μια φυσική τροφή που συνήθως συναντά η άγρια νεροχελώνα, και η χρήση τους πρέπει να περιορίζεται σε σπάνιες και σε πολύ μικρές μερίδες. Γενικά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και μπορούν να προσφερθούν μόνο ως λιχουδιά .
   Ελάχιστα ευεργετικά  (σπάνια χρήση)
   πεπόνι, μάνγκο, αχλάδι, μήλο,μπανάνα , κεράσι, , καρπούζι  
    
   ΜΕΘΟΔΟΙ  ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΤΡΟΦΗΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΡΝΗΣΗΣ 
   ΠΕΛΕΤ/ΣΤΙΚΣ
   Το μούσκεμα των πέλετ/στίκς σε νερό κονσέρβας τόνου ή σαρδέλας αξίζει στην  προσπάθεια. Η έντονη γεύση και η μυρωδιά μπορούν να κάνουν το πέλετ/στικ πιο ορεκτικό Μπορείτε να βυθίσετε γρήγορα ένα πέλετ/στικ σε αυτό το νερό ή να τα μαρινάρετε ή να τα μουλιάσετε για λίγο και να τα αφήσετε να στεγνώσουν λίγο για να σκληρύνουν ξανά.
   ΛΑΧΑΝΙΚΑ
   Αξίζει να σημειωθεί ότι οι νεροχελώνες σε μικρή/νεαρή ηλικία είναι πιο σαρκοφάγες και  δέχονται περισσότερο τα πελετ/στικς και τη ζωντανή λεία παρά τα λαχανικ. Θα πρέπει να συνεχίσετε να τα προσφέρετε, ανεξάρτητα από το εάν η χελώνα  δείχνει ενδιαφέρον ή όχι.
   Μια επιλογή που λειτούργησε επίσης καλά για κάποιους είναι η μη χορήγηση άλλης τροφής για μερικές μέρες μέχρι η ''πείνα'' να  την αναγκάσει, αλλά αυτή η μέθοδος μόνο σε περίπτωση που είναι άνω των 18 μηνών).
    
   Α.Κ  aka  Corto Maltese
    
  • By Orion FallenChild
   Γεία σας και πάλι! Με τα πολλά κατάφερα να πάρω 2 χελονάκια red ear slider που ειναι κάπου στα 3-3,5 εκατοστά, είναι μάλλον 1 η 2 μηνών. Τα έχω σε ένα 30λιτρο ενυδρείο διαστάσεις 39.5Μ 25.5Π και 43Υ με τις λαμπες τους το basking spot συμείο τον θερμοστάτη κλπ. Μια βδομάδα τα έχω περίπου, και χτες προσπάθισα 1η φορά να καθαρίσω το νερό τους. Ε τελικά η σκούπα που πήρα δεν κάνει επειδή ήθελε παραπανω στάθμη νερού, οπότε με χιλια ζόρια έβγαλα το περρισοτερο νερο (οχι όλο) με αυτην αλλα τα βοτσαλακια κάτο δεν κατάφερα να τα καθαρίσω, και άλλαξα τον υαλοβαμβακα στο φύλτρο, πρόσθεσα νεο νερό με αντιχλώριο και σταγόνες για κέλιφος. Από χτες όμος τα βλεπω τα χελώνια σινέχεια να κολλιμπάνε προς το τζάμι και να μην πηγένουν σχεδον καθόλου στο νυσάκι για να λιαστούν. Δηλαδη θα τρονε (μια φορα την μέρα με την τροφη της trixie το natural mix και σίντομα θα τους πάρω και τα food sticks for water turtles πάλι της trixie), θα κολιμπάνε και θα ειναι κοντά στο φίλτρο η στον θερμοστάτη, πριν την αλλαγη νερου καθοντουσαν πάρα πολυ στο νυσάκι για να λιαστουν αλλα απο χτες δεν το εχουν κάνει αυτο. Σκέφτικα μίπος φτέει η θερμοκρασία αλλα η θερμοκρασία ειναι στους 28-30 βαθμούς οπος πριν, και του νερου 25-26.
   Εχω ανεβάσει και φοτογραφίες απ'το ενυδρείο και τα χελώνια πριν τον 1ο καθαρισμό (το πιο σκουρο λεγετε Bowser και το πιο λαχανι Boo xD).

   1ον, σκοπεύω να τους αλλάξω ενυδρείο να τα βάλω σε ενα πιο μεγάλο, αλλά για αυτό αυτό χρειάζετε να κανώ οικονομία επειδή ειναι κάπος ακριβα, οπότε απ'την στιγμη που είναι μικρά ακομα, σε ποσο καιρο πρεπει να τα αλλαξω? δηλαδη πρέπει άμεσα η μπορω και σε κανα χρόνο?
    
   2ον, τι σκούπα/εργαλείο χρειάζομαι για να τους καθαρίζω το νερό μαζι με τα πετραδάκια?
    
   3ον, γιατί δεν πάνε να λιαστούνε μετα απο αυτο? έχω κάνει κατι λάθος?
    
   4ον, σχετικό με το φορουμ, πως απαντάω σε απαντίσεις που έχουν γίνει στο topic μου? δεν βρίσκω πουθενά το reply button μονο για new forum βρίσκω 😕 
  • By Antonis Ntomanidis
   Παιδιά καλησπέρα έχω δύο χρυσόψαρα σε.ενυδρειο 120λ. Το ένα το χω 4μηνες το άλλο δύο βδομάδες αφού έχει περάσει από έλεγχο καραντίνας προχτές το παλιό τ μεγάλο άρχισε να εμφανίζει κόκκινες γραμμές στην ουρά οι οποίες τώρα υπάρχουν κ στο σώμα κόκκινα στίγματα. Ξεκίνησα θεραπεία με αλάτι κ esha 2000 .το ψάρι άρχισε να κάθεται σε μια γωνιά του βυθού σαν να ξεκουράζεται και μετά να σηκώνεται να κολυμπάει κ ξανά εκεί.χτες πήγα να πω ότι είδα βελτίωση γιατί άνοιξε τα πτερύγια μετά από δύο μέρες αλλά τ αντίθετο κολυμπάει λίγο κ μετά τ τραβάει το νερό σήμερα βγήκε από τ βυθό το πρωί και εκεί π πάω να χαρώ τν βλέπω να είναι στην επιφάνεια κ ν κολυμπάει λιγότερο σαν να ναι στα τελευταία του. Δεν ξέρω τι άλλο να κάνω η τι κάνω λάθος κ θέλω να μάθω εάν υπάρχει σωτηρία.. οι μετρήσεις Μ είναι αριστες με τεστ υγρά της απι. Αμμωνία κ νιτρώδη 0 νιτρικά κοντά 20 θερμοκρασία 25-27 φίλτροeheim 2213 250.
   Συν αεραντλία κ καλή ανατάραξη για οξυγόνο σορι για το κατεβάτο αλλά οι παραπάνω θα με καταλάβετε

   received_2595409377387775.mp4
  • By R K
   Καλησπέρα σε όλους! Θα ήθελα να μου πείτε εάν ξέρετε κάποιο κατάστημα το οποίο πουλάει θαλάσσιες χελωνες. Δεν ψάχνω κάποιο rare είδος, δηλαδή να ξεφεύγει η τιμή. Θα με διευκολύνε να είναι Αθήνα και να μπορώ να το παραλάβω από το κατάστημα 
   Ευχαριστώ!! 
  • By fishbone!
   Στο χόμπι του ενυδρείου και ιδιαίτερα του θαλασσινού δαπανώνται μεγάλα εως υπέρογκα ποσά για εξοπλισμό, ψάρια και κοράλλια.
    
   Αρκετοί απο εμάς βιώσαμε στο παρελθόν ξαφνικές ασθένειες ψαριών που στην καλύτερη το ξεπέρασαν ενω στη χειρότερη είχαμε
    
   μεγάλες  απώλειες  !!!
    
   Βρήκα σκόπιμο λοιπόν να κάνω μια συγκεντρωτικη αναφορά στο ενυδρείο καραντίνας ωστε οι νέοι χομπιστες να δούνε το πόσο εύκολο 
    
   και με μικρο κόστος στήνεται ενα τέτοιο ενυδρείο!
    
   Παρακάτω θα αναλυθούν με απλά λόγια τα υλικά και ο εξοπλισμός της καραντίνας η αλλιως του ενυδρείου πρόληψης και
    
   θεραπείας όπως το ονομάζω! 
    
   Η πρόληψη θεωρώ οτι είναι πιο σημαντική απο την θεραπεία, φέρνοντας ενα παράδειγμα: έχουμε ενα ενυδρείο των 300 -400λτ
    
   δυο ετών με μια σχεδόν ολοκληρωμένη ψαροσυνθεση και φουλ στοκάρισμα κοραλιων προσθέτουμε ενα καινούργιο ψαρι που φενεται 
    
   απολύτως υγειες !    Μετα απο δυο βδομάδες παρατηρούμε στίγματα στο ιδιο η ακόμα χειρότερα στο αγαπημένο μας Blue Tang που 
    
   ειναι το αγαπημένο Ντορυ της συζύγου η του παιδιού μας!  
    
   Η πρώτη μας σκέψη ειναι γιατί έβγαλε Ick ενα ψάρι δυο ετών??? Η επόμενη ειναι οτι ο νέος κάτοικος μας έφερε το παράσιτο και 
    
   κατηγορούμε το μαγαζί που το αγοράσαμε!!!   Τέλος ψάχνουμε τον τρόπο αντιμετωπισης του προβλήματος!!!
    
   Το να κατηγορήσεις το μαγαζί δεν ειναι πάντα το σωστό!  Το ψάρι φενοταν μια χαρά οταν το αγόρασες! Όμως αν ανατρέξουμε
    
   μερικές ήμερες πίσω, αυτο το ζωντανό πακεταρηστηκε και ταξίδεψε κατω απο άγνωστες συνθήκες  που σίγουρα του προκαλέσανε 
    
   τεράστιο στρες!   Επίσης η δεύτερη μετακόμιση απο το μαγαζί (το οποιο ειναι γνωστό πως κρατούνται σε υποαλατοτητα) στο
    
   ενυδρείο σου του πρόσθεσε επιπλέον ανχος!  Καταλήγοντας στο δικό μας ενυδρείο κατω απο τις γνώστες επιθέσεις
    
   των¨παλιών" το παράσιτο επαναδραστήριοποιήθηκε !!!  Επίσης ειναι γνωστό οτι το καθε είδος ψαριού ειναι λιγότερο η περισσότερο 
    
   ανθεκτικό σε παράσιτα και ασθένειες!  Ετσι το νεο ψαρι - φορέας δεν εδειξε συμπτώματα αντιθέτως με το αγαπημένο μας Τανκακι 
    
   που νόσησε και δυστυχώς το χάσαμε....
    
   Αν ο νέος ψαρής ειχε φιλοξενηθεί για λιγες εβδομάδες στην καραντίνα ίσως  να είχαμε την Ντορυ μας!
    
   Πάμε να δούμε τα πράγματα που χρειαζόμαστε!
    
    
    
   Δεξαμενή:  Μια απλή γυάλα των 30-40λτ συνήθως ειναι αρκετή!  Παντα η δεξαμενουλα παει αντίστοιχα με τα ψαρια μας!          Αν δηλαδή έχουμε κλοουνακια είμαστε μια χαρά με αιτώ τον όγκο. Αν έχουμε ενα Νασσο των 20 εκ τοτε χρειαζόμαστε ενα
    
            μεγαλύτερο ενυδρείο! 
    
          
    
   Εξοπλισμός:  Τα βασικά ειναι ενα θερμαντικό σώμα (50βαττ),  Ενας αξιόπιστος θερμοστάτης, Ενα εσωτερικό   
              φιλτρακι και  μια αεραντλία!
    
            
              
             Το θερμαντικό σώμα φυσικά παει ανάλογα με τα λύτρα!     Ο αξιόπιστος θερμοστάτης διότι στην καραντίνα θέλουμε υψηλές 
    
             θερμοκρασίες και για το στρες αλλα και για να επιταχύνουμε τα στάδια του παρασίτου ώστε να ειναι πιο ευάλωτο!
    
               Το φιλτρακι ειναι απαραίτητο για τον καθαρισμό και την βιολογία!  Και τέλος η αεραντλία για την σωστή οξυγόνωση του νερου
    
              λόγω της αγωγής που θα ακολουθησουμε  (φάρμακα, χαλκός, υποαλατοτητα κτλ).
    
    
   Υλικά:   Τα βιολογικά υλικά που μπορούμε να χρήσιμοποιήσουμε ειναι το γνωστό σφουγγαρι και το μακαρόνι (siporax)!             Ο λόγος που δουλεύουμε αυτα τα υλικά ειναι οτι ειναι φθηνά και οτι μπορούμε και τα κρατάμε πάντα σε ετοιμότητα μεσα στο 
    
              sump η στο ενυδρείο μας!  Μετά απο καθε χρήση τα πετάμε η πιο δύσκολα τα αποστειρωνουμε!
    
              
    
             Τα διακοσμητικά ειναι πάντα απο πλαστικό η PVC ωστε να παρέχουν κρυψώνες αλλα και να μπορούν να καθαριστούν 
    
              μετά την αποθεραπεία η την προσαρμογή!
    
              Βράχος η αραγωνιτης πρέπει να αποφεύγονται η αλλιώς να πετιούνται!  Θεωρώ οτι το κόστος του να τα πετάς ειναι
    
              απαγορευτικό για τους περισσότερους!
    
    Έξτρα:    Μια απόχη, ενας κουβάς και ενα λάστιχο είναι επίσης πολύ χρήσιμα !        
    
           Όλα τα πλαστικά θα πρέπει να αποστειρωνονται σχολαστικά!
    
   Τεστ:   Φυσικά ολα τα απαραίτητα τεστ ανάλογα με την θεραπεία!          Εχω βρει αρκετά χρήσιμο ενα αυτοκόλλητο της Seachem για την αμμωνία!
    
    
   Τα παραπάνω υλικά ειναι απαραίτητα για την σωστή λειτουργιά μιας καραντίνας!
    
   Ο τρόπος που αναφέρεται ειναι ο πιο εύκολος τρόπος διοτι υπάρχει και η μόνιμη λειτουργιά ενος τέτοιου ενυδρείου!
    
   Κατα τη άποψη μου να εχει κάποιος μόνιμα σε λειτουργιά μια καραντίνα ειναι πολυ δαπανηρός και δυσλητουργικος (τάισμα, 
    
   συντήρηση και αλλα πολλά)!   
    
   Αντιθέτως με μια κάλτσα έχοντας τα υλικά μέσα ειναι θέμα λεπτών να την στίσεις και να φιλοξενήσεις το ψαράκι σου! 
    
   Το θέμα εχει συζητηθεί πολλές  στο φορουμ  μας άλλα και στα ξένα ομως πολυ συχνά βλέπω να υπάρχει μια συνχηση για τις
    
   θεραπείες και που πρέπει να εφαρμόζονται!
    
   Πρέπει να βάλουμε στο μυαλό μας καλά ότι δεν υπάρχουν Reef Safe φάρμακα !!!!
    
   Επίσης το να βάλεις ενα ψαρι σε καραντίνα σε προσαρμογή χρειάζεστε 1-2 μηνες για να εξαλείψεις τις πιθανότητες ασθένειας!
    
   Ομως η καραντίνα δεν πρεπει να αποθαρρύνει αλλα να δείξουμε οτι ειναι μια απλή και χρήσιμη συνηθεια! 
    
   Προσπαθήστε να βάλετε τα ψαράκια σας για 10 με 15 μέρες, παρακολουθηστε τα , αλλάζετε το νερο με του ενυδρείου σας και ταΐζεται 
    
   τις τροφές που τρώνε και οι αλλοι κάτοικοι!
    
   Η προσαρμογή θα γίνει σε συνθήκες ηρεμίας και το ψαρακι θα δυναμώσει σταδιακά και θα προετοιμαστει για το νεο περιβάλλον!
    
   Η εισαγωγή να γίνεται καλύτερα βράδυ που οι παλιοί κάτοικοι κοιμούνται και θα γλυτώσει το άμεσο "bulling''  !
    
   Με  πρόληψη και τύχη θα χαιρόμαστε το αγαπημένο χόμπι μας !
    
   Θα ηθελα να προσθέσω 2-3 πραγματάκια στο θεμα που λογο βιασύνης ξέχασα!
   1.Στο θεμα προσαρμογής. Η καραντίνα δεν υποκαθιστά την Driping method σε καμια περίπτωση! η προσαρμογή μεσα
   στη σακούλα γίνεται κανονικά, που αν το ενυδρειο μας εχει καλες τιμες γεμίζουμε και την καραντίνα αν οχι (πχ. πολυ υψηλά
   νιτρικα ) βάζουμε νεο νερακι στην καραντίνα και κάνουμε το Drip απο εκει!
   2.Στις ήμερες φιλοξενίας του ψαριου σταδιακά κάνουμε αλλαγές απο το κυρίως ενυδρειο! στις 10-15 μερες πρεπει η καραντίνα
   να περιέχει το ιδιο νερο με το κεντρικό ενυδρειο! Ετσι το ψαρι να μεταφερθεί αμεσα στο κεντρικό χωρις επιπλέον στρες!
   3. Αν υπάρχει ασθένεια. Η καραντίνα γεμιζει με νερο του ενυδρειου και το ψαρι τοποθετείτε άμεσα χωρις προσαρμογή!
   Σε αυτη τη φαση εχουμε ενα οργανισμό που νοσεί και δεν εχει την δύναμη να αντεπεξέλθει σε πολες αλλαγες!
   4. Σε ολες τις φάσεις ειτε θεραπείας είτε προσαρμογής ο εξοπλισμός πρεπει να αποστειρωνεται ενδελεχώς με ελαφρύ διάλυμα
   χλωρίνης η όποια αλλης ουσίας που θεωρείται οτι θα εχει το ιδιο αποτέλεσμα!
   5. Ο χώρος που πιανει μια καραντίνα ειναι απειροελαχιστος! Οταν δεν την χρησιμοποιείτε, βάλτε μεσα τα τεστ σας η οτι αλλο
   σας βολεύει!
   6. Έχετε συγκεντρωμενο τον εξοπλισμό σας σε ενα κουτάκι! Θα δείτε οτι δεν θα σας παρει πανω απο 10-15 λεπτα για να την
   στίσετε!
   Το παραπάνω θεμα ειναι βάση των δικών μου εμπειριών που οπωσδήποτε μπορει να προσαρμόσει στις ανάγκες του!
   Σκοπός μου ηταν να παροτρύνω τους συνχομπιστες μου να ξεθάψουν τα παλια ενυδρειακια τους και με πολύ μικρο κόστος να
   βάλουν στη ρουτίνα τους και αυτο το σημαντικό εργαλείο!
   Μπορεί να μην συμφωνείτε ολοι με την διαδικασία, και εγω πολλες φορες να βαριέμαι και να δυσφορώ βλέποντας τον νεο έρωτα
   που μολις απέκτησα που αντι να σουλατσάρει στους βράχους και στα κοράλλια να ειναι κλεισμένος στο ντουλάπι!
   Καλή επιτυχία λοιπόν, με καραντίνα η χωρίς σε όλους μας!
   Ευχαριστω!!!!
    
  • By corto maltese
   Καλησπερα σας, οπως λεει και ο τιτλος αποφασισα (οταν με το καλο τελειωσει αυτη η σουρεαλ κατασταση που ζουμε) να κανω αναβαθμιση στο χελωνοενυδρειο(380λ, 120*60*55), τουτέστιν θα υψωσω τη στερια στα 47-48εκ(τωρα ειναι 33εκ) μαζι με το υψος του νερου .Τα λιτρα τωρα ειναι καθαρα 250 και θα πανε στα 340-350  και το θεμα ειναι οτι θα χρειαστω δευτερο εξ.φιλτρο γιατι ηδη ζοριζεται το 2217eheim τωρα που μεγαλωσαν τα τερατα και ρυπαινουν πιο πολυ. Επειδη σκεφτομαι να παω σε κινεζικο πρωτη φορα λογο οικονομικοτερης τιμης κυριως, θα ηθελα τις γνωμες οσων εχουν δουλεψει με καποιο κινεζικο πχ dophin,sun sun κλπ. επισης ο  θορυβος και η ροη ειναι δυο παραγοντες σημαντικοι .

    
  • By Billias
   επειδη υπάρχουν πολλοι φίλοι χομπιστες όπου ενδιαφέρονται για τα πανεμορφα χελωνάκια
   επελεξα να συντάξω αυτο το θέμα με χρησιμες πληροφορίες σαν οδηγός
   διοτι υπάρχει μεγάλη έλληψη πληροφοριών

   συνηθισμένα είδη όπου πωλουντε στην ελλάδα ειναι το ειδος
   trachemys scripta υποειδος elegans (red eyed slider) κοκκινομάγουλη
   trachemys scripta υποειδος scripta (yellow bellied slider) με κίτρινα μάγουλάκια

   προέλευση κατα κυριο λόγο νότιες πολιτιες ΗΠΑ στον κόλπο του μεξικου

   τι να προσέξουμε στην αγορά:
   τα ζωα κατα βάση θα είναι εξασθενημένα απο άχος,φόβο,κρύο και άλλες ελλειψεις και αντιξοες συνθήκες
   γιαυτο προσέχουμε
   1)να είναι κινητικές
   2)να στεκονται στον βυθό
   3)ματια καθαρα- ρουθουνια καθαρα
   4)τυχον χτυπήμτα σκληρότητα οστράκου
   5)το δέρμα στον λαιμο και στα πόδια οπου εχει και πιο μεγάλη επιφάνια να είναι καθαρό

   μεταφορά:
   μικρες αποστάσεις σε ενα μικρο χαρόκουτι καλα κλεισμένο
   μεγάλες αποστασεις σε νερακι με 20-30 βαθμούς

   ενυδρείο:

   κατάγεται σε ειδικη κατηγωρία aqua - terrarium
   το ενυδρειο πρέπει να έχει μέγεθος 5 χ το μηκος της χελώνας το μισο πλάτος και ύψος νερου το 2 χ το μηκος χελώνας (όλα αυτα για μεχρι 2 χελωνες) δηλαδη μια χελώνα 5εκατοστα σημαινει ενυδρείο
   5 χ5 =25εκ μηκος 25/2=12,5εκ πλάτος και ύψος νερου 10εκ

   θέρμανση-με έναν ενυδριακο θερμαντηρα και για θερμασνη του αερα στη στερια τουλαχιστον με μια λάμπα πυρακτωσεως(θερμανσης)να πετυχενουμε θερμοκρασια νερου 26 βαθμους και αερα 35 βαθμους όσο πιο πολύ ζεστη τοσο πιο μεγαλο μεταβολισμο και κινητικοτητα

   φως- μια λάμπα uv για αντικατασταση φως ηλιού όπου να εκπέμπει ακτινες uv-a uv-b
   η λάμπα όχι μεγαλυτερη αποσταση απο 20εκ κατα προσεγγιση και αναμενη σε τροπικα κληματα περιπου 12 ωρες(όλα αυτα επιβάλωνται για την αναπτυξη τους ,συνθετουν βιταμινη d3 ,και στεγνωνουν για αποφυγη μυκητιάσεων του δέρματος)(όταν μεγαλώνουν το καβούκι αφηνει στο νερο μικρές μεβράνες σε κομμάτια)

   στερια -απο οποιοδηποτε μη τοξικο υλικο(πλαστικο-γυαλι-φελιζολ-κεραμικο-πέτρα) η στερια να φτανει να βγαινουνε τα ζώα άνετα και να λιάζωνται, καλο ειναι να μην ειναι ολο ισια για να στεγνωνει και το καβουκι απο κάτω γιαυτο σκαρφαλώνει και η μια πάνω στην άλλη)

   φιλτρο- όσο πιο μεγαλο τοσο πιο καλα στην αρχη με μικρη σταθμη νερου ένα εσωτερικο που να σκεπάζεται ειναι καλο και αργοτερα ενα εξωτερικο ιδανικό
   υλικά φιλτρου-Ζεόλιθος ,ενεργος ανθρακας(με αντικατασταση αυστηρη κάθε μηνα),σφουγγαρια,υαλοβαμβακας,κεραμικο μηχανικο μακαρονιγια καλυτερη κυκλοφορια νερου εντοε φιλτρου,μπετονια μπερδεμενη)
   καθαρισμος καθε 15 μερες κατα προσεγγιση ή ελληψη ροής και καθαρισμος σε τακτα χρονικα διαστηματα των σωληνων τροφοδοσιας νερου απο και προς το φιλτρο(σωληνες 12/16mm)

   βυθος- καθαρός
   (καθε τι μπαινει στον βυθο θα πιάνει μύκητες σε χρόνο άμμεσο γιαυτο αποφευγεται αυστηρα το χαλικι αν δεν πλένεται εξολοκληρου συχνά)

   διακοσμηση - με καποια ξυλα mopani (για να μαλακωνει το νερο) - πλαστικα φυτά επιφάνειας

   #στον χωρο τους θα δαγκωνονται τα πάντα και ότι τρωγεται θα το τρώνε χωρις δευτερη σκέψη#
   #συμβιωση με ψαρακια - φυτακια στο ενυδρειο αδυνατη#


   αλλαγες νερού:
   αλλαγη νερου καθε βδομαδα ενα μεγάλο ποσοστο με καλο σκουπισμα - ρούφιγμα
   καθε μηνα κατα προσεγγιση πάντα,πλήσιμο αντικειμένων εντος και των τοιχωμάτων(χωρις χημικά)
   αφαιρεση καθημερινα με μια συριγγα ακαθαρσίες

   Διατροφή:
   ΛΑΧΑΝΙΚΑ : -μαρούλι, καρότο, λάχανο,αγγούρι, κολοκύθι, ραδίκια, αγριοραδίκια, ντομάτα, κόκκινη πιπεριά, μπιζέλια

   όχι φλούδες και τα σκληρα λαχανικα βρασμένα(θερμοκρασια δωματίου)

   ΦΡΟΥΤΑ : -πεπόνι, μάνγκο, μήλο, μπανάνα, αχλάδι, σταφύλι, κεράσι, φράουλα, καρπούζι

   όχι φλούδες(θερμοκρασια δωματιου)

   ΖΩΝΤΑΝΕΣ ΤΡΟΦΕΣ : -σαλιγκάρια, ψάρια, γρύλους, γαιοσκώληκες, μεταξοσκώληκες, waxworms

   προσοχη στην χορηγηση ζωντανων απο την φυση

   ΑΛΛΕΣ ΤΡΟΦΕΣ : - βρασμένο ασπράδι από αυγό, βρασμένο κοτόπουλο(το ψαχνό), κρέας γαλοπούλας, σολομό(κονσέρβα), τόνο(κονσέρβα)

   Οι τροφές δεν θα πρέπει να περιέχουν αλάτι

   ακόμα υπάρχουν πολλες αποξιραμένες τροφες και επιβάλεται απευθιας χωρηγηση στη τροφή σκονη ασβεστιου-d3 και πολυβιταμίνες όπως επισης και απευθιας στο νερό

   διαχωρισμός φύλου
   -)μετα το τριτο έτος εμφανες
   -)οστρακα αρσενικων πιο επιπεδα
   -)κεφαλια αρσενικων πιο αδύνατα
   -)πιο μικρη ουρα και χοντρη με κληση και το μοριο πιο μακρια απο το καβουκι των αρσενικών
   -)νυχια πολυ μεγαλυτερα των αρσενικων βοηθαν στην αναπαραγωγικη διαδικασία
   -)διαφορά χρωμάτων
   -)μεγεθος αρσενικων πιο μικρό τελικο μεγεθος 16-20εκατοστα και θυληκα 20-25εκατοστα
   όριο υλικίας 30-50 έτη

   αναπαραγωγη περιληπτικα

   φλερτ που γινεται φερνωντας ο αρσενικος τα χερια του στο προσωπο της θυλικιας με κινησεις σπασμοδικες που την προσκαλει για ζευγάρωμα
   η θυληκια αφηνει τα αυγα(3-20) σε αμμο όπου η άμμος μπορει να ειναι σε κάποιο ''μπολ'' με βάθος τουλαχιστον 15εκατοστα όπου αφερηται το μπολ και μεταφέρεται αλλου για να μην τα ξεθάψουν
   τα μεταφερουμε καπου που να έχεις υγρασια και θερμοκρασια πιο μεγαλη απο 29 βαθμους για θυληκα πιο μικρη αρσενικά
   τα νεογνα σε 60 με 80 μερες θαα ξεπεταχτούνε


   ασθένειες:

   συνηθως τα ζωα καθονται αδρανη στην στερια με απαθια στο φαγητο και νοχελικότητα
   αυξάνουμε την θερμοκρασια νερου στου 29-30βαθμους και αντιστηχα περιβάλλοντος
   πεντακάθαρο νερό

   μολυνση ματιών-πρηξιμο και συνεχως κλειστα:---βαμβακι βρεμενο με χαμομιλι,ειδικά κολήρια με άμμεση θεραπια στα ματια

   μη ικανοτητα βουτιας και σταθεροτητας στην επιφάνεια:μολυνση αναπνειστικης οδου με βλεννωδες εκκρισεις ματια και μυτη και δυδκολια αναπνοης με ανασα απο το στόμα-----χοριγηση αντιβιωσης,αναπνοες ατμου χαμομιλιου μακρια απο κρυο αερα

   μόλυνση απο μυκητες στο δέρμα:----καλό στεγνωμα του δέρματος ήτε με λάμπες ή τον ηλιο απευθίας

   πρόβλημα οστρακου-μαλάκωμα-έλληψη ακτινες uv-----να γίνει άμμεσα ακτινοβολια Uv και τροφη πλούσια σε βιταμήνες

   αποστημα αυτη- κακη ποιοτητα νερου----επεμβαση με καθαρισμα υγρου και καθαρισμα με μπαταντιν 9πιθανον αντιβιωση)

   νανισμος-μη επιβαλωμενου χωρου κολύμβσης και διαβιωσης

   γιατροί:
   1)θεωδοριδης μανωλης ελ.βενιζελου 173 καστρι αθηνα 2108073681
   2)κονταδακης κυριακος αριστοτελους 24 2109642775-6974632657
   3)κλινικη .γαρμπης δημητρης δημητρακοπουλου 122 καλλιθέα 2109575111
   4)κτηνικατρικο κεντρο περιστεριου χαραλαμπιδης χαραλαμπος 2105720761
   5)καλογεροπουλου νατασα πεντελης 13 μαρουσι 2108060160
   υλικα οπου χρησιμοποιω εγω για την διατηρηση τους σε υγιες περιβάλλον(μη διαθεση για διαφημιστηκους λόγους)

   τροφή:
   -nutrafin max-
   tropical: Biorept W -gammarus-dried fish-reptotabin-bloodworms
   sera: raffyl-raffy p-raffy mineral
   tetra: gammarus-tetramin
   jbl: calcil-agil
   vitakraft: reptile carnivore

   σκονη ασβεστιου - d3
   T-rex 2:1 (calsium - phosphorus - d3)

   βιταμηνες στην τροφή:
   sera reptilin

   βιταμηνες στο νερο:
   taber aqua caparazon για το καβούκι
   nutrafin basix turtle conditioner

   κολίριο
   taber aqua ocular

   αντιχλώριο:
   reptosafe(πολυ δισευρετο μονο παραγγελια)

   υλικα φιλτρου:
   Eheim Ehfifix-κλασικο μπλε σφουγγαρι 10ppi και 30ppi- υλοβαμβακο(filter wool)-fluval zeo carb-tropical carbolit-fluval pre filter-sera biopur

   λάμπες:
   exo terra repti glo 5.0 - exo terra heat glo

   φωτιστηκα γραφείου

   φιλτρο εξωτερικο με 6,6 λιτρα κάδο
   θερμοστάτη
   και περισσώτερα εδώ:
   χελωνο οικογενεια μου
   γενικά

   απαιτηται μεράκη-αγαπη-όρεξη-αφωσιωση-σεβασμός απο όλα τα μέλη της οικογένεια
   και οι χελώνες θα ανταμιφσουν δεώντος οπου θα γίνουν αληθινα κατοικιδια ζώα
   παρακληση το θέμα να μεινει καθαρο και η κάθε περιπτωση θα συζητηταί σε νέο θεμα διοτι θα είναι και διαφορετικών συνθηκών

   με εκτιμηση προς όλους
   Βασίλης
  • By Ειρήνη Σκλαβούνου
   Ρε παιδιά τι τροφή χρησιμοποιείται εσείς; Εδώ και ένα χρόνο είχα της ζουμεντ αλλά είναι αρκετά μακριά το πετ και τη βρίσκω λίγο ακριβή, έχετε κάτι να προτείνετε; Βέβαια είδα διαφορα στις δικες μου από τους πρώτους μήνες.επισης για ζωντανή τροφή σκεφτόμουν κατεψυγμένα bloodworms η ζωντανά mealworms τι γνώμη έχετε ;
  • By Rik
   Νεροχελώνες & Υποβιταμίνωση Α
    
    

    
    
   Μια ευρέως διαδεδομένη ασθένεια μεταξύ των υδρόβιων χελωνών ειναι η υποβιταμίνωση Α. Είναι μια ασθένεια που επηρεάζει σχεδόν όλες τις νεροχελώνες, είτε νεαρών ή ενηλίκων, συχνά περιπλέκεται το θέμα από βακτηριακές λοιμώξεις και μετά την ανάγνωση των λόγων θα καταλάβετε γιατί όλες οι χελώνες αργά ή γρήγορα πλήττονται και  αναπτύσσουν αυτή τη υπό θρεπτική παθολογία.
    Ωστόσο, θα ήταν τόσο απλό να το αποφύγουμε! 
    
   Η αιτία της υποβιταμίνωσης Α είναι η λάθος δίαιτα που συνεχίζουμε να τους προσφέρουμε. Κατά μέσο όρο, αν έχετε αγοράσει μια νεροχελώνα,  θα σας προσφέρουν συνήθως την κλασική τροφή αποξηραμένης γαρίδας ή σφαιρίδια (πέλετ) που πολλές φορές αναγράφουν πως περιέχουν τη βιταμίνη Α αλλά δεν είναι ακριβώς έτσι. Αυτές οι ζωοτροφές είναι εντελώς χωρίς βιταμίνες ή ουσίες τύπου  β-καροτένιο. Δεν τις λαμβάνει από τη διατροφή και αυτή η βιταμίνη είναι απαραίτητη για τη ζωή του ζώου και για την σωστή ανάπτυξη του δέρματος και των βλεννογόνων και έτσι αρχίζει να χρησιμοποιεί οποιοδήποτε αποθεματικό που έχει στο ήπαρ.

   Οι χελώνες μωρά, στην πραγματικότητα, έχουν μια καλή ποσότητα βιταμίνης Α στο συκώτι, γι 'αυτό όταν τα αγοράζουμε δεν παρουσιάζουν συμπτώματα. Ωστόσο, μετά από λίγους μήνες ή και πριν, εάν ταΐζονται μόνο με υψηλής περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, το απόθεμα τελειώνει και αν δεν συμπληρωθεί με τη διατροφή, τα συμπτώματα φθάνουν.

   Συμπτώματα
   Αλλοίωση των βλεννογόνων που καλύπτουν το αναπνευστικό, του επιπεφυκότα και του ουρογεννητικού συστήματος.
    
   Οίδημα των βλεφάρων: γνωστή και ως <<χελώνα που έχει πρησμένα μάτια και συγκολλημένα βλέφαρα>>. Κατά μέσο όρο ο άπειρος ιδιοκτήτη, πηγαίνει να ζητήσει συμβουλές από τον πετ σοπα ο οποίος του λέει ότι είναι  επιπεφυκίτιδα και του δίνει σταγόνες για τα μάτια η οποίες, βασικά, είναι άχρηστες. Πηγαίνετε σε Κτηνίατρο!!
    
   Ανορεξία: η χελώνα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την όραση για να φάει, αφού σφραγιστούν τα μάτια δεν μπορούν να δουν, τότε σταματούν και να τρώνε. Η ανορεξία προκαλείται επίσης και από εσωτερικούς τραυματισμούς. Πολλοί μπερδεύουν την ανορεξία με τον  λήθαργο και δεν συνειδητοποιούν ότι μια χελώνα που ζει στο σπίτι στους 18-20 βαθμούς εξωτερικά του νερού, δεν μπορεί φυσικά να πάει σε χειμερία νάρκη, καθώς απαιτούνται χαμηλότερες θερμοκρασίες. Το πολύ πολύ, εάν η χελώνα δεν έχει στο ενυδρείο θερμαντήρα, πηγαίνει σε υποθερμία.
    
   θεραπεία
    
   Η θεραπεία για την υποβιταμίνωση Α στις χελώνες απαιτεί δύο φάσεις. Στο πρώτο, πρέπει να χορηγηθεί βιταμίνη Α. Η προτιμώμενη οδός είναι η στοματική, μέσω ειδικών σταγόνων (Κτηνίατρο!!). Προσοχή όμως γιατί και η υπερβολική δόση βιταμίνης Α προκαλεί μεγαλύτερη και δυνητικά θανατηφόρα βλάβη από την υποβιταμίνωση. Η βιταμίνη Α θα χορηγείται μία φορά την εβδομάδα, τουλάχιστον για τέσσερις εβδομάδες.
    
   Δεύτερο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να ανοίξει εκ νέου τα βλέφαρα της η χελώνα, αφαιρώντας όλο το κυτταρικό περιεχόμενο κάτω από αυτά: απολέπιση κύτταρων και  βακτηρίων που συσσωρεύονται λόγω της νόσου. Θα είναι ο κτηνίατρος χρησιμοποιώντας έναν ειδικό τρόπο για να προσπαθήσει να ανοίξει τα βλέφαρα και να κάνει την πλύση του ματιού, για να εξαλείψει το υλικό.
    
   Ένα άλλο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να προσπαθήσετε να ταΐσετε με μικρά κομμάτια φαγητού μπροστά στη μύτη της. Αποφύγετε το άνοιγμα του στόματος, με τα χέρια επειδή κινδυνεύουμε εύκολα να προκαλέσουμε κατάγματα.
    
   Η θεραπεία με αντιβιοτικά συσχετίζεται κανονικά όταν υπάρχουν πνευμονικές επιπλοκές όπως η πνευμονία: παράδειγμα όταν η χελώνα μερικές φορές ανοίγει το στόμα της σαν να είναι πεινασμένη χωρίς λόγω.  Εδώ πιθανόν να έχετε μια πνευμονία στη θέση της.
    
   Όσο για τη θεραπεία, αν ληφθεί εγκαίρως και αν η χελώνα διατηρηθεί σε σωστή θερμοκρασία, ξαναπαίρνει το επάνω της σε μερικές ημέρες. Αλλά αν επιμείνουμε στη διατήρηση της χελώνας στο κλασικό ενυδρείο με τον πλαστικό φοίνικα, χωρίς θερμαντήρα και λάμπα Uv, τότε μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες ή η χελώνα να μην θεραπευτεί ποτέ. Θα παρατηρήσετε βελτιώσεις επειδή θα ανοίξουν τα μάτια της και θα αρχίσει να τρέφετε ξανά αυθόρμητα.
    
   Στο σημείο αυτό είναι απολύτως απαραίτητο η διόρθωση της διατροφής: φρέσκα τρόφιμα: ψάρι, γεωσκώληκες, μικρά κομμάτια κρέατος, σφαιρίδια για πέστροφα, τομάτες, καρότα, σαλάτες ... οι χελώνες είναι κυρίως σαρκοφάγες όταν είναι μικρές, αλλά τείνουν να γίνουν φυτοφάγες καθώς γίνονται ενήλικες. Επίσης μην ξεχνάμε όπως και στους ανθρώπους, εάν μάθουμε ένα μωρό να τρώει πίτσα σιγά μην φάει μετά την φρουτόκρεμα. Θέλει υπομονή και επιμονή….. για να δείτε τη τραβάμε και εμείς σαν γονείς!!  
  • By Χρήστος
   Ένα άρθρο απο την Γκάμπυ Τραχανίδου-Kleeberg D.L.C. St.-ερπετολόγος


   ΧΕΛΩΝΑΚΙΑ ΝΕΡΟΥ

   Τι είναι καλύτερο γι' αυτά ;
   μερικές συμβουλές που θα διευκολύνουν τη ζωή σας

   Στο άρθρο αυτό, θα προσπαθήσουμε να συμβουλέψουμε και να καθοδηγήσουμε όσους από εσάς ρωτάτε για γενικότερα (όπως το στήσιμο ενός σωστού ενυδρείου για χελώνες ή πόσο πρέπει να ταΐζονται) αλλά και για πιο εξειδικευμένα θέματα όπως η αναγνώριση του φύλου, η σεξουαλική συμπεριφορά, και η αναπαραγωγή αυτών των πανέμορφων ζώων σε συνθήκες αιχμαλωσίας.
   Τα πολύ μωρά χελωνάκια δεν έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις. Αυτό που τους αρκεί, είναι πολύ φως -τεχνητό φυσικά με λάμπα UV ή UVB. Μία αρχικά ευρύχωρη χελωνιέρα του εμπορίου έστω και πλαστική αν και θεωρώ πως οτιδήποτε πλαστικό είναι πολύ κακή ιδέα θα βολέψει τα χελωνάκια σας. Το πόσα χελωνάκια θα αγοράσετε εξαρτάται από το τι θέλετε να κάνετε. Αν κάποιος αγοράσει πάνω από 5 ζώα, τότε σίγουρα είτε σκοπεύει να κάνει αναπαραγωγή ή απλά θέλει να μάθει κάποια πράγματα παραπάνω για το πώς λειτουργεί ιεραρχικά η μικρή αυτή ομάδα από χελώνες. Σε αυτή την περίπτωση φροντίστε να αγοράσετε περισσότερα θηλυκά ζώα. Αυτό, γιατί όταν αρχίσει η περίοδος του φλερταρίσματος από τη στιγμή που τα χελωνάκια σας ενηλικιωθούν η μοναδική ή οι δύο μόνο θηλυκές που θα έχετε θα δέχονται έντονο στρεσάρισμα από το αδιάκοπο και έντονο φλερτάρισμα των αρσενικών έτσι που στο τέλος θα κάθονται απομονωμένες στο κομμάτι της ξηράς και από φόβο δεν θα θέλουν να βουτήξουν καθόλου στο νερό και δεν θα τρέφονται.
   Εγώ στο άρθρο αυτό θα αναφερθώ αρχικά στην κατοχή 2 χελωνών καθώς βρίσκω πως η παραπάνω παράγραφος είναι για πιο προχωρημένους κατόχους και όχι για όσους έχουν αγοράσει πρόσφατα τις χελώνες τους που είναι φυσικό να διαθέτουν και λιγότερη πείρα. (Μιλάμε πάντα για τις χελώνες με κόκκινες παρειές-αυτάκια- τις Trachemys scripta elegans τις κοινές Slider όπως έχουμε συνηθίσει να τις αποκαλούμε και για τις Trachemys scripta scripta ή τις Trachemys decorata. Όλες τους, μοιάζουν εκπληκτικά στο σχήμα και τις συνήθειες εκτός από το ότι προέρχονται από διαφορετικά μέρη του κόσμου. Θα τις δείτε όλες στο εμπόριο. Οι δυο τελευταίες απλά δεν έχουν τα κόκκινα αυτάκια χωρίς όμως να υστερούν σε ομορφιά, χάρη και ποικιλότητα σχεδίων στο καβούκι τους. Και μην ξεχνάτε... Όσο μεγαλώνουν τόσο πιο υπέροχες γίνονται. Είναι περήφανα πλάσματα, με όμορφα διαυγή μάτια -συνήθως πράσινα και γαλάζια ή κίτρινα- δυνατά σαγόνια και είναι υποχρέωσή μας να σεβαστούμε τη φύση τους και να μην τις πιάνουμε στα χέρια μας. Δεν τους αρέσει καθόλου. Ωστόσο μας μαθαίνουν και γεμάτες χαρά όταν ξέρουν ότι είναι η ώρα του φαγητού τους, έρχονται τρέχοντας προς το μέρος μας. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα χελωνάκια δεν δέχονται το άγγιγμα και την αγκαλιά. Υπάρχουν περιπτώσεις που το αποζητούν και θα δείτε τα ζωάκια σας να σκαρφαλώνουν στα τοιχώματα του ενυδρείου τους για να τα πάρετε στα χέρια σας. Ωστόσο, αυτές οι περιπτώσεις σπανίζουν.
   Τα μωρά χελωνάκια σας, θα έχουν το μυαλό τους συνέχεια στο φαί και όσο είναι μωρά μην τους το στερήσετε. Θεωρώ καλό πως τα πολύ μωρά είναι καλό να ταΐζονται 3-4 φορές τη μέρα όχι όμως μέχρι να χορτάσουν τελείως. Τα συμπληρώματα διατροφής είναι πολύτιμα σ' αυτή την ηλικία, για να δέσει σωστά ο σκελετός και το καβούκι των ζώων. Προσέξτε μόνο να μην παρέχετε υπερβολικές ποσότητες βιταμίνης Α γιατί μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα υπερβιτανίμωσης στα ζώα (καβούκι που τρίβεται εύκολα, συμπτώματα άρνησης τροφής, βλάβες όρασης και διάφορα άλλα). Κάτι ανάλογο μπορεί όμως να συμβεί αν αμελήσετε τελείως τις ανάγκες τους για τα ανάλογα συμπληρώματα. Ήδη οι τροφές του εμπορίου, αποξηραμένες γαρίδες ή κόκκοι περιέχουν αρκετές ποσότητες βιταμινών. Χορηγούμε τις βιταμίνες, διαβάζοντας προσεκτικά τις οδηγίες. Και πάντα αποφεύγουμε τις υπερβολές. Θα βρείτε στο εμπόριο και στα καταστήματα πώλησης μικρών εξωτικών ζώων τα αντίστοιχα βιβλία που αναφέρονται στην ανατροφή των μωρών, και που παρέχουν τις βασικές συμβουλές για όλα όσα το ζωάκι σας θα χρειαστεί από τα πρώτα του χρόνια μέχρι εκείνα της ενηλικίωσης. Διαβάστε, και συμβουλευτείτε το site μας.
   Η τροφή των μωρών πρέπει να είναι ποικίλη και θρεπτική. Θα τους έκανε καλό αν τους δίνατε να φάνε αλευροσκώληκες, κάτι που μπορείτε να βρείτε στα pet-shop πιο εύκολα από το να ψάχνετε για υδρόψυλους ή γαιοσκώληκες στη φύση, τα οποία ίσως και να μεταδώσουν ασθένειες στα ζωάκια σας, γιατί το ανοσοποιητικό τους σύστημα έχει προσαρμοστεί από την γέννησή τους στις συνθήκες αιχμαλωσίας.Στα πρώτα στάδια της ζωής τους αυτά τα αστεία πλασματάκια είναι σαρκοφάγα, γιατί έχουν ανάγκη από πρωτείνες και οι αποξηραμένες γαρίδες και τα ψαράκια που τους δίνουμε καλύπτουν αυτή τους την ανάγκη σε πρωτεΐνες. Όταν όμως ενηλικιωθούν, τότε αρχίζουν να τρώνε φυτά που φυτρώνουν στις λίμνες. Εμείς πως μπορούμε να καλύψουμε αυτή τους την ανάγκη; με λαχανικά-οι δικές μου μεγάλες τα τρώνε θαυμάσια- και γενικά με τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες. Υπάρχουν ειδικοί κατάλογοι με τέτοιες τροφές για να αποφασίσετε ποιο θα είναι το μενού της ενήλικης χελώνας σας.
   Τι γίνεται με την επιλογή του σωστού ενυδρείου; Να αλλάζετε τακτικά το νερό της χελωνιέρας. Ειδικά αν ταίζετε τα μικρά στην ίδια χελωνιέρα στην οποία ζουν, πολύ γρήγορα θα λερώνεται και θα μυρίζει. Επειδή όμως τα μικρά μεγαλώνουν -κάτι που εξαρτάται και από τις ποσότητες της τροφής-, θα χρειαστείτε μια μεγαλύτερη χελωνιέρα και αυτή τη φορά όχι πλαστική αλλά γυάλινη τουλάχιστον των 60 λίτρων στην οποία θα πρέπει να έχετε τοποθετήσει κλαδάκια ή πέτρες που θα έχετε κολλήσει με ειδική μη τοξική σιλικόνη, δημιουργώντας ένα κομμάτι γης στο οποίο τα χελωνάκια θα μπορούν να ανεβαίνουν για να στεγνώσουν, να χωνέψουν και να λιαστούν. Καλό είναι αυτό το κομμάτι γης να μην είναι εντελώς επίπεδο, ώστε να επιτρέπει στο ζωάκι σας να στεγνώνει και το κοιλιακό τμήμα του οστράκου του. Χρησιμοποιήστε όλη σας τη φαντασία και τη δημιουργικότητα για να το κάνετε αυτό. Πάρτε ένα απλό τετραγωνισμένο ή μιλιμετρέ χαρτί και σχεδιάστε τις διαστάσεις και το πώς φαντάζεστε ότι θέλετε να είναι το ενυδρείο-χελωνιέρα σας. Αν δεν μπορείτε, τότε ψάξτε σε κάποιο κατάστημα με είδη για ζώα για να βρείτε ένα έτοιμο που θα σας καλύπτει, και βρείτε μία πέτρα από συνθετικό μη τοξικό υλικό, η οποία δεν θα είναι βαριά και θα μπορείτε να την τοποθετείτε / αφαιρείτε και να την πλένετε εύκολα. Προσθέστε αληθινά (ειδικά για ενυδρείο φυτά μέσα στο νερό) ή ψεύτικα που απλά διακοσμούν και βοηθούν τα ζώα να κάθονται πάνω τους και να στηρίζονται όταν έχουν κουραστεί από το κολύμπι. Οι χελώνες δεν είναι ψάρια. Είναι ικανές να καταστρέψουν με τα πόδια τους τα φυτά, να τα ξεσκάψουν ή να τα φάνε. Προτιμήστε για υπόστρωμα λεπτή άμμο για το ενυδρείο τους, την οποία καλό θα είναι να την καθαρίζετε με κάθε αλλαγή νερού, όπως και το ενυδρείο τους. Είναι περίεργα ζώα και στην προσπάθεια να το δοκιμάσουν, αν αυτό αποτελείται από μεσαίο προς χοντρό χαλίκι, μπορούν να το φάνε και να πάθουν απόφραξη εντέρου. Μετά απαιτείται χειρουργική επέμβαση και το αγαπημένο σας πλασματάκι θα ταλαιπωρηθεί απερίγραπτα.
   Επειδή μεγαλώνοντας τα χελωνάκια θα αρχίσουν να λερώνουν περισσότερο το χώρο τους με υπολείμματα τροφής, με νιτρώδη και προϊόντα αμμωνίας κατά την αποβολή ούρων και περιττωμάτων, θα πρέπει να τοποθετήσετε στο ενυδρείο τους, ένα δυνατό φίλτρο. Ακόμα καλύτερα αν έχετε ένα εξωτερικό φίλτρο σε συνδυασμό με έναν δυνατό κυκλοφορητή που θα βοηθά τα αιωρούμενα σωματίδια και τα κατάλοιπα που αποβάλλουν οι χελώνες να φτάσουν γρήγορα στο φίλτρο. Προτείνω να μην ταίζετε μέσα στο χελωνάριο. Κανένα φίλτρο δεν είναι τόσο δυνατό που να μπορεί να τα βγάλει πέρα με τα υπολείμματα της τροφής που αφήνουν οι χελώνες κατά το τάισμά τους. Εγώ ταΐζω τις χελώνες μου τοποθετώντας τις σε λεκάνες και αφού αφήσουν εκεί τα περισσεύματα της τροφής και ό,τι θα έχουν αποβάλλει, τις πλένω με λίγο χλιαρό νεράκι και τις επιστρέφω στον μικρό τους βιότοπο. Καθαρίζω το ενυδρείο μου καλά μία φορά στις δεκαπέντε μέρες, με ένα αυτόματο σύστημα αδειάσματος και γεμίσματος του ενυδρείου με νερό. Τέτοια συστήματα θα βρείτε στα καταστήματα πώλησης ειδών για κατοικίδια. Να κάνετε τακτικά και μία μερική αλλαγή του νερού. Κάτι τέτοιο για μία φορά τη βδομάδα δεν είναι ιδιαίτερος κόπος. Με τον τρόπο αυτό θα βοηθήσετε το φίλτρο σας να δουλέψει καλύτερα, να κρατήσει περισσότερο, θα προστατέψετε την υγεία των ζώων σας, και φυσικά θα χαίρεστε βλέποντας τα ζωάκια σας να πλέουν στο κρυστάλλινο καθαρό νερό και όχι σε ένα νερό που έχει αλλάξει χρώμα κι έχει θολώσει γρήγορα. Το καθάρισμα του ενυδρείου είναι μπελάς, αλλά είναι ο μοναδικός μπελάς και τα ζώα αυτά που ζουν δίπλα μας αξίζουν με το παραπάνω τα καλύτερα. Ζητήστε την συμβουλή του καταστήματος από το οποίο αγοράσατε τα χελωνάκια σας, και κυρίως ΔΙΑΒΑΣΤΕ. Όσο πιο ενημερωμένοι είστε, τόσο πιο υγιή και ευτυχισμένα θα είναι τα ζωάκια σας.
   Με την πάροδο του χρόνου, και όταν τα μωρά θα έχουν κλείσει τον ένα χρόνο, το τάισμα σιγά-σιγά πρέπει να λιγοστεύει. Διαφορετικά τα ζώα σας θα μεγαλώσουν πολύ γρήγορα, θα γίνουν υπερτροφικά και δεν θα τα χαρείτε και πολύ σε εκείνη την παιδικότητα που με κανονική ποσότητα τροφής διατηρούν μέχρι και τα τρία τους χρόνια. Μετά την ενηλικίωση δοκιμάστε να δώσετε στα ζώα σας και τροφή που περιέχει φυτικές ίνες, λίγο μαρούλι, λίγη ρόκα κ.λ.π. μέχρι να βρείτε τι τους αρέσει. Αν μπορείτε να βρείτε φυτά που μεγαλώνουν στο γλυκό νερό, ακόμα καλύτερα.Το ασβέστιο είναι ζωτικής σημασίας γι' αυτό να βάζετε στο νερό του ταίσματος. Ορίστε μία μέρα ή δύο μέρες κατά τις οποίες δεν θα ταΐζετε καθόλου τις χελώνες σας. Δεν θα πάθουν τίποτα απολύτως.
   Όταν πια τα χελωνάκια σας φτάσουν στην ηλικία της ενηλικίωσης, εκεί τα πράγματα αλλάζουν. Δυο χελώνες που έχουν μήκος 12 εκ. η κάθε μία θα χρειαστούν ένα χελωνάριο τουλάχιστο120X100 ή 120 εκ. στο πλάτος και το μήκος και το ύψος (το οποίο καθορίζει βέβαια και το βάθος του νερού)θα το καθορίσετε εσείς ανάλογα με το τι θα προσθέσετε μέσα για υπόστρωμα, τι εξοπλισμό θα χρησιμοποιήσετε και πως θα διακοσμήσετε το χελωνάριο. Εγώ προτείνω το ύψος να είναι για ένα χελωνάριο διαστάσεων 50-60 εκ. Να ξέρετε ότι οι χελώνες αυτές, μεγαλώνουν αρκετά και μπορούν να φτάσουν και τα 18 εκ. ειδικά οι θηλυκές με το που θα κλείσουν τα 5 τους χρόνια. Όταν φτάσουν στην ηλικία αυτή, τότε θα μπορούμε να μιλήσουμε και για αναπαραγωγή. Να είστε προετοιμασμένοι ψυχολογικά ότι η αναπαραγωγή στην αιχμαλωσία, δεν είναι ένα ιδιαίτερα εύκολο έργο. Επίσης θα πρέπει να έχετε πολύ καλά σκεφτεί τι θα κάνετε με τα αυγά. Θα τα αφήσετε να εκκολαφθούν; Τι θα κάνετε με τα χελωνάκια που θα γεννηθούν αν οι φάσεις της συνεύρεσης, της εκκόλαψης, και της επώασης πετύχουν και δείτε ξαφνικά να σκάνε τα αυγά και μια ομάδα από μικρά κεφαλάκια να σας κοιτάζουν από μέσα απ' το αυτό τους; Θα πρέπει να έχετε φροντίσει ώστε να βρείτε σπίτια για τα μωρά. Σε καμία περίπτωση μην τα απελευθερώσετε σε κανένα μικρό ποταμάκι από εκείνα που είναι γεμάτα χημικά και φυτοφάρμακα. Θα πεθάνουν και από έλλειψη τροφής και από δηλητηρίαση. Με αυτό το σκεπτικό μην αφήσετε τα αυγά να εκκολαφθούν.
   Όσον αφορά το φύλο των ζώων τώρα. Όσο είναι πολύ μικρά αυτό είναι πολύ δύσκολο να φανεί αφού τα γενετικά χαρακτηριστικά αρχίζουν να φαίνονται όσο το ζώο τείνει να φτάσει το τρίτο έτος της ζωής του. Αν είναι αρσενικό, τότε η ουρά του μεγαλώνει πολύ, χονδραίνει στη βάση της και γυρίζει συχνά προς το πλάι(όταν δεν κολυμπάει), ενώ του θηλυκού παραμένει κοντή, λεπτή και στητή. Τα νύχια του αρσενικού μεγαλώνουν εκπληκτικά, σε σχέση με του θηλυκού που έχει πάντα κοντά νυχάκια. Τα θηλυκά είναι πιο μεγαλόσωμα από τα αρσενικά της ίδια ηλικίας, και τα αρσενικά τείνουν να έχουν πιο επίπεδο καβούκι από εκείνο των θηλυκών και μέγεθος κατά κάτι μικρότερο από των θηλυκών.
   Η αναπαραγωγή είναι μία πολύ ευχάριστη και γεμάτη εκπλήξεις περιπέτεια, υπάρχουν όμως και κάποιοι κίνδυνοι ιδίως για τα θηλυκά σας ζώα, αν ο χώρος που τους έχετε φτιάξει για να γεννήσουν τα αυγά τους δεν είναι άνετος και τόσο βαθύς ώστε να χωράει το ζώο να σκάψει μέσα στο χώμα για να γεννήσει τα αυγά του. Αν δεν βρει αυτόν τον χώρο γρήγορα, η θηλυκή θα είναι ανήσυχη για αρκετό καιρό, θα κολυμπά πέρα δώθε, δεν θα τρέφεται και στο τέλος θα αδρανήσει και θα γίνει παθητική, γιατί τα αυγά της θα έχουν παρακρατηθεί. Αυτό ελλοχεύει σοβαρούς κινδύνους για τη ζωή της θηλυκής που εγκυμονεί αλλά έχει παρακράτηση αυγών. Θα πρέπει να γίνει ακτινογραφία για να δει ο γιατρός πόσα αυγά υπάρχουν και να αφαιρεθούν. Υπάρχουν βέβαια και χελώνες που αφήνουν τα αυγά τους απλά να πέσουν στο νερό όπως κολυμπούν. Θέλουν απλά να τα ξεφορτωθούν. Αυτά τα αυγά δεν έχουν πολλές πιθανότητες να επωαστούν, γιατί θα έχουν ήδη ραγίσει ή σπάσει.
   Να θυμάστε ότι μία θηλυκή χελώνα μπορεί να κάνει αυγά χωρίς να έχει συνευρεθεί με κανένα αρσενικό. Αν αυτό γίνει στο σπίτι σας, και μεγαλώσατε εσείς τη χελώνα, τα αυγά αυτά είναι αγονιμοποίητα.
   Αν θέλετε η συνεύρεση του αρσενικού με τη θηλυκή σας να πετύχει, χωρίστε τους για λίγο διάστημα, και μετά βάλτε τους πάλι μαζί, αφαιρώντας από τη χελωνιέρα τα άλλα ζώα που ίσως έχετε εκεί και αφήστε μόνο του το ζευγάρι. Θα δείτε έναν μαγευτικό τελετουργικό σχεδόν χορό προσέγγισης που θα τον θυμάστε για πάντα. Οι χελώνες ασχολούνται πολύ με το φλερτάρισμα, είναι ικανές -ειδικά τα αρσενικά- να μην έχουν τίποτα άλλο στο μυαλό τους εκτός από το φλερτάρισμα και το φαγητό. Ο αρσενικός κυνηγά σταθερά τη θηλυκή η οποία αν δεν είναι έτοιμη τον σπρώχνει. Εκείνος προσπαθεί ατελείωτα, κάνοντας γρήγορες επιδέξιες και χαριτωμένες κινήσεις με τα μπροστινά του πόδια μπροστά στο κεφάλι της και προσπαθεί να την συγκρατήσει. Αυτό μπορεί να διαρκέσει για αρκετές μέρες μέχρι ο αρσενικός να καταφέρει να παίξει επάξια τον ρόλο του. Υπενθυμίζω ότι για να πετύχει η αναπαραγωγική διαδικασία τα ζώα θα πρέπει να είναι σε ξεχωριστό δικό τους ευρύχωρο ενυδρείο στο οποίο θα έχετε στερεώσει με σύρμα ή με άλλα υλικά ένα κουτί από γυαλί ή πλέξι-γκλας με άνοιγμα μπροστά για να μπαίνει η χελώνα το οποίο θα έχετε γεμίσει με υγρό ζεστό χώμα. Το χώμα θα παίρνει θερμοκρασία από μία λάμπα κατά προτίμηση κεραμική η οποία θα πρέπει να βρίσκεται σε ύψος που να μη μπορούν να ακουμπήσουν πάνω της τα ζώα. Μόλις γεννήσει, αφαιρέστε αμέσως τα αυγά στα οποία πριν τα αφαιρέσετε με ένα μαλακό μολύβι θα έχετε σχεδιάσει ένα σταυρό και την ημερομηνία. Αυτό γιατί θα χρειαστεί να τοποθετήσετε τα αυτά σε ένα κουτί με χώμα πάλι υγρό και ζεστό, αλλά το σημάδι θα πρέπει να βρίσκεται προς τα επάνω. Δεν γνωρίζετε πότε ακριβώς θα γεννήσει η χελώνα και τότε ίσως να κοιμάστε ή να είστε στη δουλειά. Αν μετά από 24 περίπου ώρες ένα γονιμοποιημένο αυγό περιστραφεί, τότε ο πλακούντας σπάει και το έμβρυο πεθαίνει. Δεν είναι κάτι απλό, ούτε όμως κάτι ιδιαίτερα δύσκολο. Να θυμάστε ότι τα ζώα που θα έχετε στο χελωνάριο μπορεί κάποιες φορές να μπλεχτούν σε καυγάδες δαγκώνοντας άσχημα, είτε για λόγους κυριαρχίας, είτε από ζήλια είτε για λόγους που εμείς αγνοούμε. Αν και οι πληγές αυτές κλείνουν γρήγορα στα ερπετά, ποτέ μην βάλετε ένα μικρότερο ζωάκι κοντά σε μεγάλα. Κι αν δεν μπορείτε να κάνετε αλλιώς, φροντίστε να σταματήσετε τη φιλονικία. Δεν θέλω σε καμία περίπτωση να σας τρομάξω, γιατί οι χελώνες είναι υπέροχα και ήσυχα άκακα ζωάκια. Πολύ σπάνια μπορεί να συμβεί αυτό. Γενικά τα ζώα μας έχουν πάντοτε ανάγκη την επιτήρησή μας, όπως κι εμείς έχουμε την ανάγκη να τα βλέπουμε, και να τα παρατηρούμε.
   Δεν είναι απαραίτητο να αφήσετε τις χελώνες σας να πέσουν σε χειμερία νάρκη, όμως αν το αποφασίσετε, είναι πιο απλό από ό,τι φαντάζεστε. Προς το παρόν ταΐστε τα ζωάκια σας καλά για να έχουν δυνάμεις για την μεγάλη δοκιμασία της χειμερίας νάρκης. Λίγες εβδομάδες πριν αποφασίσετε να τις αφήσετε να πέσουν σε χειμερία νάρκη φροντίστε σιγά - σιγά να κατεβάζετε σταδιακά τη θερμοκρασία στο ενυδρείο και να μειώνετε τις ποσότητες της τροφής.
   Θα σας αποχαιρετήσω κάπου εδώ, προτείνοντας να μην αγοράσετε περισσότερα από 2, άντε 3 χελωνάκια. Αλλιώς θα πρέπει να χτίσετε ένα μεγάλο χελωνάριο και αυτό είναι κάτι που στοιχίζει αρκετά. Αν βέβαια μπορείτε να το κάνετε, κάντε το και θα πάρετε μεγάλη χαρά. Μπορείτε να το αφήσετε και για αρκετά αργότερα. Να το κάνετε όμως μόνο στην περίπτωση που όπως πάντα λέμε: "ΑΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΔΙΑΘΕΣΕΤΕ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΝΑ ΔΩΣΕΤΕ ΠΟΛΥ ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΔΑ"
   Σας παραθέτω εδώ έναν πολύ χρήσιμο τύπο για να μπορείτε απλά και εύκολα να υπολογίσετε σύμφωνα με τις διαστάσεις του ενυδρείου σας τον όγκο του νερού που έχετε βάλει μέσα, σε λίτρα. Θα σας χρειαστεί κάθε φορά που θα θέλετε να προσθέσετε κάποιο ειδικό υγρό π.χ. αντιθολωτικό, αντιχλωριακό κ.λ.π. το οποίο απαιτεί γνώση του όγκου του νερού σε L (λίτρα). Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι ένα μέτρο για να μετρήσετε το ύψος του νερού από τον πάτο του ενυδρείου. Τα βελτιωτικά νερού όχι μόνο θα υποστηρίξουν λειτουργικά τα φίλτρα σας, και θα αναβαθμίσουν την ποιότητα του νερού αλλά και θα διατηρήσουν τα ζωάκια σας υγιή.
   Όγκος νερού = (μήκος ενυδρείου x πλάτος ενυδρείου x ύψος νερού από τον πάτο του ενυδρείου)/ 1000
   π.χ. 100 x 50 x 35 : 1000=175.000 :1000= 175 L.

   Γκάμπυ Τραχανίδου-Kleeberg
   D.L.C. St.-ερπετολόγος
×
×
 • Create New...