Jump to content

Recommended Posts

567062995_popondettafurkata.png.5a250fc4273e4c197133e845c634f38c.png

 

(Φώτο από το διαδίκτυο)

 

Επιστημονικό Όνομα: Pseudomugil furcatus NICHOLS, 1955                                                    

Κοινές Ονομασίες: Popondetta furcata, Forktail Blue-eye , Blue eye rainbow fish                                                                                   

Ελληνικό Όνομα: -
Γενική Κατηγορία: Atheriniformes
Τάξη: Actinopterygii
Οικογένεια: Melanotaeniidae
 

Μέγεθος: 4 - 6 εκατοστά.

Βιότοπος:Το Pseudomugil furcatus συλλέχθηκε αρχικά από τον Peria Creek, παραπόταμο του ποταμού Kwagira (Kwagila), στην ανατολική Παπούα Νέα Γουινέα. Συλλέχθηκαν επίσης από τη Σάφια (Safia), στην κοιλάδα του ποταμού Μούσα (the Musa River). Το είδος έχει εξάπλωση στην Παπούα Νέα Γουινέα μεταξύ Dyke Ackland και Collingwood Bays.

Ο φυσικός τους βιότοπος είναι ρυάκια με καθαρό νερό, με χαμηλή ως μέτρια ροή, σε δασικές περιοχές με πολύ πυκνή βλάστηση.

Μετρήσεις νερού, που αναφέρονται από τους φυσικούς τους βιότοπους είναι: θερμοκρασία 24-28,5 ° C; pH 7,0-8,0 και σκληρότητα 90-180 ppm.

 

Συντήρηση στο ενυδρείο
PH: 7-8 (Ιδανικά: 7.5)
KH: -
GH: 5°-12° dGH (Ιδανικά: 7°-8°dGH)

TDS: 90-180 ppm

Υπάρχουν αναφορές 

5-25° dGH

και TDS  90-534 ppm
Θερμοκρασία: 24-28°C (Ιδανικά: 25°C)

 

Λίτρα: Ένα κοπαδάκι 8-10 ατόμων , μπορεί να διατηρηθεί σε ενυδρείο 80 καθαρών λίτρων . Ιδανικά είναι, όμως, το ψάρι αυτό να φιλοξενείται σε ενυδρείο 100+ λίτρων και σε ομάδες πάνω από 10 άτομα

 

Κοινωνική συμπεριφορά: Φιλήσυχο ψάρι, ιδανικό για κοινωνικό ενυδρείο μικρόσωμων ψαριών.

Διαχωρισμός φύλλου: Τα αρσενικά έχουν πιο έντονα χρώματα από τα θηλυκά. 

 

Διακόσμηση ενυδρείου: Καλύτερα να διατηρείται σε πυκνά φυτεμένα ενυδρεία, αλλά πρέπει να έχουν και αρκετό χώρο για κολύμβηση, με χαμηλή προς μέτρια ροή νερού. Το νερό πρέπει να είναι καλά οξυγονωμένο. Ξύλα, ρίζες και αρκετά φυτά, ακόμα και φυτά επιφάνειας, συνιστώνται, αφού ο φωτισμός του ενυδρείου πρέπει να είναι σχετικά χαμηλός. Παρόλο αυτά μπορεί να συντηρηθεί και σε ενυδρεία με πιο έντονο φωτισμό, με προϋπόθεση ότι θα υπάρχουν περισσότερα φυτά, ώστε το ψάρι να έχει κρυψώνες όταν αισθάνεται κίνδυνο.

 

 Ζώνη Κολύμβησης: Κυρίως στο μέσο του ενυδρείου

Τροφή: Στη φύση τρέφεται κυρίως με ζωοπλαγκτόν, φυτοπλαγκτόν και ασπόνδυλα . Ιδανικά, μεγάλο μέρος της διατροφής θα πρέπει να περιλαμβάνει ζωντανή τροφή όπως daphnia, nauplii artemia (baby brine shrimps), microworms κλπ., αν και γίνονται δεκτές και καλής ποιότητας ξηρές τροφές μικρού μεγέθους (flakes, granules).

 

Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο: 2 χρόνια.

 

Ιδανικοί Συγκάτοικοι:  Cyprinids, Gobiids, Eleotrids (πχ Tateurndina ocellicauda με το οποίο συνυπάρχει στον βιότοπο) και μικρές Melanotaeniides .

 

Υποείδη και υβρίδια: -

 

Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Τα αυγά σκορπίζονται στο νερό. Για την τόνωση της αναπαραγωγής, είναι απαραίτητο να αυξηθεί η θερμοκρασία του νερού κατά 2-3 βαθμούς.

 

Αναπαραγωγή στο κυρίως ενυδρείο

Απαραίτητη προϋπόθεση να μην υπάρχουν άλλα ψάρια στο ενυδρείο και να υπάρχει μεγάλος αριθμός φυτών. Το ποσοστό επιβίωσης των μικρών σε τέτοιες συνθήκες είναι αρκετά υψηλό.

 

Σε ένα ξεχωριστό ενυδρείο αναπαραγωγής.

Για το popondetta furkata, η ομαδική αναπαραγωγή είναι χαρακτηριστική, επομένως 8-10 θηλυκά και 2-3 αρσενικά πρέπει να τοποθετηθούν στο ενυδρείο. Με μια τέτοια αναλογία, τα θηλυκά μπορούν να γεννήσουν περισσότερα αυγά και να μην κουραστούν πολύ από τα αρσενικά. Το java moss ή άλλα moss και παρόμοια φυτά τοποθετούνται στο κάτω μέρος. Μελλοντικά τα αυγά θα κολληθούν σε αυτά. Μπορούμε να μεταφέρουμε περιοδικά το moss με τα κολλημένα αυγά σε ένα επιπλέον ενυδρείο, για να μην φαγωθούν από τους γονείς τους. Η επώαση, ανάλογα με τη θερμοκρασία, διαρκεί 10-14 ημέρες. Διατηρούμε χαμηλή τη στάθμη του νερού στο ενυδρείο με τα αυγά. Απαιτούνται τακτικές μικρές αλλαγές νερού για τη διατήρηση της υψηλής ποιότητας του νερού και χρησιμοποιούμε αερόφιλτρο ή αεραντλία με χαμηλή ροή.

Όταν αρχίσουν να κολυμπούν ελεύθερα για τις πρώτες ημέρες ταΐζουμε τα μικρά με infusoria και στη συνέχεια με νεοεκκολαφθείσα αρτέμια , microworms και θρυμματισμένα flakes ή τροφή του εμπορίου κατάλληλη για γόνο. Τα μικρά μεγαλώνουν πολύ γρήγορα και σε ηλικία 3-4 μηνών ολοκληρώνεται η ανάπτυξή τους.

 

Γενικές πληροφορίες: Ένα ιδιαίτερα εμπορικό ψάρι, λόγω των όμορφων χρωμάτων του και του σχετικά χαμηλού κόστους του. Τα πραγματικά τους χρώματα και την συμπεριφορά τους θα τα βγάλουν μόνο σε ιδανικές συνθήκες.

 

large.1387030893_popondettafurkata1.png.48b98ea0b909a0a97a41df1d77005afa.png

 

large.1427658898_popondettafurkata2.png.874c7bc61851c7ad2833747d011bda0c.png

 

Πηγές:

rainbowfish.angfaqld.org.au
fishbase.se
myanimals.org.ua
blog.tetra.net/ru/ru

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...