Jump to content

Recommended Posts

Puntius titteya cherry barb

 

 

Επιστημονικό Όνομα: Puntius titteya (Deraniyagala, 1929)
Κοινές Ονομασίες: Cherry Barb
Ελληνικό Όνομα: -
Τάξη: Cypriniformes
Οικογένεια: Cyprinidae

Μέγεθος: 4-5 εκατοστά.

Βιότοπος: Είδος ενδημικό στην Σρι-Λάνκα στις λεκάνες εκβολής Kelani, Nilwala.

Συναντάται σε ρηχά, σκιερά και με χαμηλή ροή νερά, με αμμώδη υπόστρωμα και οργανική ύλη πχ. Φύλλα και κομμάτια ξύλου

Συντήρηση στο ενυδρείο:
PH: 6-8
KH: -
GH: 5-19°dGH (Ιδανικά: 7°dGH )
Θερμοκρασία: 20-27°C
Λίτρα: 60 λίτρα το ελάχιστο για μια ομάδα 6-8 ατόμων.

 

Κοινωνική συμπεριφορά: Γενικά ειρηνικό είδος ιδανικό για κοινωνικά ενυδρεία. Είναι κοπαδόψαρο και θα πρέπει να διατηρείται σε αριθμούς τουλάχιστον 6-10. Κρατώντας το σε τέτοιους αριθμούς ή και φυσικά μεγαλύτερους θα δούμε ωραιότερες συμπεριφορές και τα αρσενικά θα αναπτύξουν εντονότερο χρωματισμό στην ύπαρξη ανταγωνιστών. Καλό θα ήταν να υπάρχει μια αναλογία  ένα αρσενικό προς δύο θηλυκά. Παρόλα αυτά  όσο περισσότερο αυξάνονται τα λίτρα, οι αριθμοί και το ενυδρείο μας έχει αρκετές κρυψώνες αυτό παύει να είναι τόσο σημαντικό και μπορούμε να τα διατηρήσουμε σε αναλογία 1 προς 1.

Διαχωρισμός φύλου: Τα αρσενικά είναι μικρότερα, λεπτότερα και με πολύ πιο έντονο χρώμα από τα θηλυκά

Διακόσμηση ενυδρείου: Η διακόσμηση του ενυδρείου δεν είναι ιδιαίτερα σημαντική αν και σε πυκνοφυτεμένα στησίματα θα βγάλει εντονότερα χρώματα. Η προσθήκη ξύλων πετρών και ριζών δεν είναι απαραίτητη θα δώσει όμως μια πιο φυσική αίσθηση, και θα κάνει τα ψαράκια μας να αισθάνονται πιο άνετα.

Διατροφή: Είναι παμφάγο και δέχεται όλες τις τροφές του εμπορίου. Τρέφεται από τη στήλη την επιφάνεια αλλά και από τον βυθό. Ταΐζοντας όμως και ζωντανές ή κατεψυγμένες τροφές πχ. Artemia, Grindal,  βοηθάμε γενικά στην καλύτερη κατάσταση τους και φυσικά θα έχουμε εντονότερους χρωματισμούς.

Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο: 4-7 χρόνια

Ιδανικοί Συγκάτοικοι: Ήρεμα είδη μικρού μεγέθους που ζουν σε ίδιες συνθήκες διακόσμησης ενυδρείου και παραμέτρων νερού (πχ. Διαφόρων ειδών tetra, ζωοτόκα, ή άλλα μικρά κυπρινοειδή)

Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Όταν βρεθούν σε καλές συνθήκες θα αναπαραχθούν, και μπορεί να δούμε έναν μικρό αριθμό ψαριών να εμφανίζεται χωρίς καμία δική μας παρέμβαση. Εντούτοις για να αυξήσουμε τους αριθμούς θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε μια πιο οργανωμένη μέθοδο.

Στήνουμε ένα μικρότερο ενυδρείο και το γεμίζουμε με νερό από το ενυδρείο που ήδη τρέχει. Ο φωτισμός πρέπει να είναι αρκετά χαμηλός και να καλύψουμε την βάση του με κάποιου είδους υλικό το οποίο θα έχει τρύπες μέσα από τις οποίες θα μπορούν να περάσουν τα αυγά για να μην μπορούν να τα φτάσουν τα ενήλικα. Εναλλακτικά μπορούμε να γεμίσουμε ένα μέρος του με κάποιου είδους moss.

Το νερό πρέπει να είναι ελαφρά όξινο προς ουδέτερο και η θερμοκρασία προς τους 27 βαθμούς. Επίσης θα πρέπει να βάλουμε ένα αερόφιλτρο ή μια πέτρα αέρα για οξυγόνωση και κυκλοφορία του νερού.

Μπορούμε να βάλουμε ένα με δύο ζευγάρια και η διαδικασία του ζευγαρώματος θα ξεκινήσει το επόμενο πρωί.

Μόλις αντιληφθούμε ότι αυτό έχει γίνει θα πρέπει άμεσα να αφαιρέσουμε τα ενήλικα γιατί δεδομένης της ευκαιρίας θα τα φάνε.

Η εκκόλαψη θα γίνει 24 με 48 ώρες αργότερα κι ο γόνος θα κολυμπάει ελεύθερα 24 ώρες μετά

Πρέπει να ταΐζουμε με τροφή μεγέθους infusoria έως ότου είναι αρκετά μεγάλα για να δεχτούν τροφή όπως νεοεκκολαπτόμενη αρτέμια ή microworms.
Εύκολο και ανθεκτικό ψαράκι, χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις στις παραμέτρους του νερού. Κατάλληλο και για αρχάριους ξεφεύγοντας από τα ζωοτόκα που συνήθως προτείνονται. Αν του προσφέρουμε ένα όμορφο περιβάλλον και μια καλή διατροφή θα μας ανταμείψει και αυτό με τις συμπεριφορές και τα χρώματα που θα δούμε.

 

Male

large.1503321433_PuntiusTitteyamale.png.8f8614d714420ceda6d4996ad4701d0e.png

 

Female

large.858191872_PuntiusTitteyafemale.png.b7e5e73c53e678c47178bc196880d4aa.png

 

Οι φωτογραφίες είναι από το ενυδρείο του μέλους @Katrin

 

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...