Jump to content

Πρωτεϊνικό φιλμ από φυτά επιφάνειας; Γίνεται;


Recommended Posts

Πρωτεϊνικό φιλμ δεν είχα ποτέ στο ενυδρείο μου παρά μόνο κάποιες φορές που τάιζα λίγο περισσότερο από το σύνηθες. Μικρό σκιμμεράκι με χρήση περίπου μισής ώρας για να το τραβήξει και τέλος. Το έβγαζα από το ενυδρείο και γενικότερα το έχω χρησιμοποιήσει πολύ σπάνια στα 13 χρονια ενασχόλησής μου με το χόμπυ.

Πάντα φρόντιζα για επάρκεια στην ανατάραξη της επιφάνειας (όχι τραγικά πράγματα ) και γενικότερα η επιφάνειά μου ήταν καθαρή χωρίς να με απασχολεί αυτό το πράγμα.

 

Πρόσφατα και λόγω εμφάνισης της bba σε μερικά φυτά μου αποφάσισα να πάρω μερικά Pistia Stratiotes με σκοπό να σκιάσουν κάποια από τα φυτά του βυθού, υπολογίστε ότι κάλυψα τη μισή επιφάνεια του 125αριού μου.

Αναγκάστηκα να μειώσω την ανατάραξη για δύο λόγους, πρώτος ότι δεν είναι κάτι που αγαπάνε τα Pistia και δεύτερος ότι ήθελα τα φυτά που επιπλέουν να μένουν όσο περισσότερο γίνεται στη θέση που τα τοποθετώ εγώ (η σκιά που λέγαμε.. ).

 

Εξακολουθεί να υπάρχει μια μικρή ανατάραξη αλλά σίγουρα όχι εκείνο το ρευματάκι που έβλεπα να πηγαίνει από τη μια μεριά του ενυδρειου στην άλλη.

 

Το πρωτεϊνικό φιλμ λοιπόν εντοπίστηκε πολύ έντονα από την αμέσως επόμενη μέρα. Σκίμμερ, αφαίρεσή του, καθαρή επιφάνεια και όλα καλά.

Προσοχή την επόμενη μέρα στο τάισμα, το βράδυ πάλι η επιφάνεια φουλ στο πρωτεϊνικό.

Έπαιξα λίγο με την ανατάραξη, έκανα και μια αλλαγή νερού για καλό και για κακό, λίγο καλύτερα την τρίτη μέρα τα πράγματα αλλά και πάλι, χωρίς σχεδόν καθόλου τροφή στο ενυδρείο να'σου παλι η χαζομάρα στην επιφάνεια έστω και πιο "λεπτή".

4η μέρα σήμερα τάισα μόνο αρακά. Το πρωτεϊνικό στο φουλ τώρα που το βλέπω. Να σημειώσω εδώ ότι μόλις χτες προσθεσα σύστημα Co2 για πρωτη φορά στο ενυδρείο μου αλλά προφανώς δεν έχει να κάνει αυτό με το φαινόμενο.

 

Κι ερωτώ, το παράγουν τα Pistia Stratiotes αυτό το πράγμα; Άλλη εξήγηση δεν βρίσκω. Ακόμα κι αν έκοβα εντελώς την ανατάραξη στην επιφάνεια αποκλείεται να έβγαινε τόσο σύντομα και σε τέτοια ποσότητα το πρωτεϊνικό. Μα κάθε μέρα;

Ροή εξακολουθεί να υπάρχει στο νερό μου (τη χρειάζεται και το Co2 εξάλλου ) απλώς μειώθηκε η ανατάραξη χωρίς να κοπεί παντελώς.

 

Ιδέες; [emoji846]

Link to comment
Share on other sites

Εγω πιστευω το πρόβλημα σου ειναι οτι μειωσες την ροή εβαλες και τα φυτα επιφάνειάς οποτε έπεσε παρα πολυ η ανατάραξη της επιφάνειάς σου.Το φιλμ αυτο το βγάζουμε από κακή ανατάραξη επιφάνειάς η πολυ πλούσια στοιχεία στην κολόνα του νερού.Εγω θα εβγαζα τα φυτα επιφάνειάς θα ανέβαζα την ανατάραξη και θα έβαζα ενα ντιμερ στο φωτιστικο να ρυθμίζω την ένταση του δλδ να την χαμήλωμα.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Εδώ είναι που παραξενεύομαι τώρα, τα πλούσια στοιχεία στην κολώνα του νερού δεν γίνεται να ανέβουν τόσο πολύ από τη μια μέρα στην άλλη σωστά; Πόσο μάλλον όταν εκείνη τη μέρα το τάισμα ήταν πολύ πιο "προσεκτικό" από την μακρινή καθημερινότητα χωρίς προβλήματα με το φιλμ.
Προστέθηκε Co2, μειώθηκε η ανατάραξη (εξακολουθεί να υπάρχει ομως στη μισή σχεδόν επιφάνεια του νερού έστω και πιο χαλαρή), προστέθηκαν με τη μία αρκετά φυτά στην επιφάνεια. Ούτε φωτοπερίοδος άλλαξε ούτε τίποτα, και μάλλον τώρα με τη σκιά που προσφέρουν αυτά τα φυτά στο μισό ενυδρείο τα πράγματα με τον δυνατό κατ εμέ φωτισμό που έχω (για τα δεδομένα του δικού μου ενυδρείου πάντα ) τα πράγματα - λογικά - θα ήρθαν καλύτερα για το νερό μου. Όχι;

Μπορεί η ανατάραξη να αφήσει τόσο "λίπος" να βγει στην επιφάνεια και μάλιστα τόσο ξαφνικά; Δεν θα είχα προβλήματα ήδη με αυτό τόσο καιρό με παραπάνω ανατάραξη και φουλ φωτισμό στο 100% της επιφάνειας του νερού; Τις μέρες που ταΐζω αρκετά; Δεν είχα ίχνος από αυτό, γι' αυτόν τον λόγο ανέφερα το πόσο σπάνια χρησιμοποίησα το σκίμμερ μέχρι σήμερα..

Αρχίζω να πιστεύω ότι τα Pistia Stratiotes πέρα από την πολύτιμη σκιά που μου προσφέρουν, όσο κουλό κι αν ακούγεται, κάτι προσθέτουν στο νερό. Ακόμα κι αν οι ρίζες που επιπλέουν μπορούν να μαζεύουν τα όσα "κακά" από τη στήλη αυτή.. σπάω το κεφάλι μου όμως. Ίσως τα "χνουδάτα" φύλλα τους, τι άλλο να σκεφτώ.. ίσως απλά θα πρέπει να προσαρμοστεί όλο το ενυδρείο στα νέα δεδομένα που άλλαξαν ξαφνικά (φυτά στην επιφάνεια, σκιά, Co2, μείωση ανατάραξης.. ).. ποιος ξέρει.

Θα παίξω λίγο με την ανατάραξη σήμερα και βλέπουμε. Για dimmer μάλλον δεν υπάρχει δυνατότητα αφού έχω τον Led φωτισμό της Juwel..

Link to comment
Share on other sites

Σκέψου ότι τα φυτά επιφανείας μπλοκάρουν την κίνηση του νερού και το οποιοδήποτε σκιμερ δεν μπορεί να καθαρίσει φουλ. Ειδικά αν είναι μπόλικα και δεν κινούνται με την ροή. Άρα η γνώμη μου είναι ότι απλά δεν μπορεί να τραβήξει όλο το βιοφιλμ, που μένει και το βλέπεις. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Καλημερα. Δεν φταίνε τα πιστια φίλε μου αυτό που νομίζω ότι φταίει είναι το co2. Πόσες ώρες το λειτουργείς; Πρέπει να το ξεκινάς μια ώρα πριν ανάψουν τα φώτα και να κλείνει μια ώρα πριν σβήσουν τα φώτα. Αλλά αυτό που νομίζω ότι φταίει είναι ότι δεν έχεις καλή διάχυση του co2 στο νερό και οι φυσαλίδες ανεβαίνουν κατακόρυφα στην επιφάνεια. Βάλτο κάτω από την έξοδο του φίλτρου για να σπρώχνει τις φυσαλίδες παντού μέσα στο νερό. Είμαι σίγουρος ότι αυτό φταίει.

Στάλθηκε από το Redmi 7 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ναι ισχύει αυτό που λες, το περίμενα και το είδα και στην πράξη. Με το να γεμίσω τη μισή σχεδόν επιφάνεια όμως έχω τη δυνατότητα και να τα μετακινώ μέχρι το σκίμμερ να καθαρίσει όλη την επιφάνεια.

Σκεφτείτε το διαχωριστικό που έχει ένα Juwel ενυδρείο από πάνω. Αν στριμώξω λίγο τα φυτά που επιπλέουν τότε η μισή επιφάνεια μένει καθαρή με τη ροή και την ανατάραξη της, η απέναντι είναι γεμάτη με τα φυτά που επιπλέουν. Στάσιμο σχεδόν νερό και φυτά που κινούνται ελάχιστα. Όσο δουλεύει το σκίμμερ όμως φροντίζω να τα μοιράσω και στις δύο επιφάνειες του ενυδρείου. Έτσι μοιράζεται ο ανοιχτός χώρος, η ανατάραξη αυξάνεται και στην στάσιμη πλευρά, τα περισσότερα φυτά μετακινούνται ελαφρά αλλά άνετα πλέον και στις δύο πλευρές. Μόλις μαζεψει το σκίμμερ όλο το ορατό τουλάχιστον φιλμ (δεν παίρνει πάνω από ώρα αυτό ), μεταφέρω ξανά όλα τα φυτά στη μια πλευρά, στην απέναντι δηλαδή από εκείνη που βρίσκεται η έξοδος του φίλτρου μου.

Την επόμενη βραδιά έχει γεμίσει πάλι όλη η επιφάνεια με πρωτεϊνικό φιλμ. Και εκείνη με τα φυτά, και η άλλη με την καθαρή επιφάνεια, τη ροή, την ανατάραξη..

Μετρήσεις που κάνω συνεχώς είναι όλα οκ, το τελευταίο 4-5ήμερο σχεδόν συμβαίνουν τα παραπάνω εξάλλου. Από τότε που έβαλα τα φυτά. Μάλιστα προσέχω περισσότερο στο τάισμα όπως είπα νωρίτερα.

Γι' αυτό φοβάμαι μήπως το παράγουν τα ίδια τα Pistia Stratiotes αυτό, όσο παλαβό κι αν ακούγεται..

Το παρακολουθώ πάντως και θα τη βρω την άκρη σιγά σιγά, πριν λίγο έκανα μια αλλαγή νερού 30% και βλέπουμε. [emoji846]

Link to comment
Share on other sites

Καλημερα. Δεν φταίνε τα πιστια φίλε μου αυτό που νομίζω ότι φταίει είναι το co2. Πόσες ώρες το λειτουργείς; Πρέπει να το ξεκινάς μια ώρα πριν ανάψουν τα φώτα και να κλείνει μια ώρα πριν σβήσουν τα φώτα. Αλλά αυτό που νομίζω ότι φταίει είναι ότι δεν έχεις καλή διάχυση του co2 στο νερό και οι φυσαλίδες ανεβαίνουν κατακόρυφα στην επιφάνεια. Βάλτο κάτω από την έξοδο του φίλτρου για να σπρώχνει τις φυσαλίδες παντού μέσα στο νερό. Είμαι σίγουρος ότι αυτό φταίει.

Στάλθηκε από το Redmi 7 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk


Το έχω φτιάξει ήδη αυτό, και με τα ωράρια του Co2 (1,5 ώρα πριν τα φώτα ανοίγει ) αλλά και με τη ροή. Προσπάθησα πολύ στο να επιτυχω διάχυση από μια μόνο έξοδο φίλτρου (ευτυχώς έχω δυνατό εξωτερικό ) που θα διώχνει στο υπόλοιπο ενυδρείο και τις φυσαλίδες του Co2 αλλά και θα κάνει παράλληλα μια κάποια ανατάραξη στην καθαρή επιφάνεια. Σαφώς και ανεβαίνουν κάποιες φυσαλίδες πάνω αλλά αυτό συμβαίνει από όλο το ενυδρείο και όχι μόνο πάνω από το diffuser του Co2. Φαντάσου ότι βλέπω φυσαλίδες κι ανάμεσα στα Pistia που βρίσκονται στάσιμα στην απέναντι πλευρά του ενυδρείου όσο τρέχει το Co2.

Το φιλμ εμφανίστηκε λίγο πριν την παροχή του Co2 εξάλλου, κάνα δυο μέρες πριν από αυτό έβαλα τα Pistia στην επιφάνεια..[emoji846]
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...