Jump to content

Recommended Posts

Posted (edited)

Αναδημοσιεύω ενα προφιλ που ειχε συνταξει το μελος του φορουμ @george13, και οποιος νομιζει οτι θέλει κάτι πάνω στο προφιλ διόρθωση/διευκρίνηση/προσθηκη κλπ, παρακαλω να το αναφέρει, ευχαριστώ πολύ!

 

Επιστημονικό Όνομα:  Cichlasoma octofasciatum (Regan, 1903).

Κοινές ονομασίες:  jack dempsey
Ελληνικό Όνομα:
Γενική κατηγορία:
 
Κλάση: Perciformes
Οικογένεια: Cichlidae
 
Μέγεθος:
 Σε ιδανικές συνθήκες μπορεί να φτάσει έως και 25 εκατοστά το αρσενικό και 20 εκατοστά το θηλυκό .

Βιότοπος: Το Dempsey προέρχεται από  την Κεντρική Αμερική, την Ονδούρα, τη Γουατεμάλα και το Γιουκατάν .

Συντήρηση στο ενυδρείο
PH:
6.5-8  (Ιδανικα 7.0 - 7.5)

KH: 5-12
GH: 9-20
Θερμοκρασία: 22-28 °C (Ιδανικά 25°C)

Λίτρα:  Ένα ενυδρείο τουλάχιστον 240 λίτρων για ένα ζευγάρι. Από εκεί και πέρα όσο μεγαλύτερο χώρο προσφέρουμε τόσο καλύτερα για το ψάρι μας .

Κοινωνική συμπεριφορά: Μέτριας επιθετικότητας κιχλίδα η οποία κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγής μπορεί να γίνει αρκετά επιθετική με τα υπόλοιπα ψάρια του ενυδρείου. Μπορεί να συγκατοικήσει με άλλα  ημιάγρια ψάρια ίδιου μεγέθους σε ένα κοινόβιο ενυδρείο, αλλά θα κοιτάξει πρώτα να κυριαρχήσει στο ενυδρείο και ειδικά στο μέρος το οποίο έχει επιλέξει για την ηρεμία του.

Διαχωρισμός φύλου: Tο αρσενικό έχει  μεγαλύτερο και πιο μυτερό το ραχιαίο πτερύγιο, όπως επίσης είναι και αρκετά πιο μεγαλόσωμο από το θηλυκό. Το αρσενικό κάποιες φορές έχει μια μαύρη κηλίδα στο σώμα του. Το θηλυκό έχει κάποιες μικρές κηλίδες κοντά στα βράγχια και το χρώμα του είναι πιο ξέθωρο σε αντίθεση με το αρσενικό .

Διακόσμηση ενυδρείου: Το ενυδρείο καλό θα είναι να έχει αρκετές σπηλιές από πέτρες και ψιλή άμμο στον πυθμένα .Επίσης μπορούμε να έχουμε κάποια πολύ ανθεκτικά φυτά τα οποία και πάλι  θα είναι δεμένα  σε κάποια πέτρα ή ρίζα, διότι έχουν την ικανότητα να σκάβουν και να ξεριζώνουν όπως οι περισσότερες μεγαλόσωμες κιχλίδες.

Ζώνη κολύμβησης: Κυρίως στον πάτο και στο μέσο του ενυδρείου.

Διατροφή: Η Dempsey  είναι παμφάγα  κιχλίδα. Μπορούμε να ταΐσουμε όλων των ειδών τις τροφές (πέλλετ,flakes,κατεψυγμένη) αλλά θα τιμήσει σίγουρα και την ζωντανή.

Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο: 8-10 χρόνια σε κατάλληλες συνθήκες 

Ιδανικοί συγκάτοικοι:


Υποείδη και υβρίδια: Εlectric blue Dempsey. Είναι μια παραλλαγή αυτού του ψαριού η οποία είναι μικρότερη σε μέγεθος και πιο λεπτή. Επίσης δεν είναι τόσο άγρια και το κόστος της είναι αρκετά μεγαλύτερο από τα συνηθισμένα Dempsey. 

Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: H αναπαραγωγή στο ενυδρείο δεν είναι κάτι πολύ δύσκολο, αν οι συνθήκες του νερού και  το στήσιμο του ενυδρείου είναι κατάλληλα.

Οι Dempsey θα ετοιμάσουν το χώρο στον οποίο θα γεννήσουν τα αυγά τους. Θα σκάψουν την άμμο και θα δημιουργήσουν ένα λαγούμι στο οποίο η θηλυκιά θα τοποθετήσει τα αυγά της (περίπου 500). Μετά είναι η σειρά του αρσενικού ο οποίος θα περάσει από επάνω τους για να τα γονιμοποιήσει. Σε 3-4 μέρες τα αυγά θα αρχίσουν να σκάνε .

Από την στιγμή που θα γεννήσει η θηλυκιά είναι πολύ δύσκολο να περάσει κάποιο άλλο ψάρι από εκεί γύρω αφού οι γονείς γίνονται υπέρ προστατευτικοί.

 

Γενικές πληροφορίες: Οι κιχλίδες αυτές πήραν την κοινή τους ονομασία από ένα επαγγελματία πυγμάχο, τον Јаck Dempsey, λόγω του εριστικού χαρακτήρα τους.

Οι Jack Dempsey  έχουν γενικά γκρι, μωβ ή βαθύ καφέ χρώμα με μαύρες κηλίδες και γραμμές στην πλάτη τους.

Αν παρατηρήσουμε τα χρώματα να ξεθωριάζουν πρέπει να προβληματιστούμε, διότι αυτό θα σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά στο περιβάλλον του ψαριού ή ότι κάποια τιμή στο νερό έχει αλλάξει. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να καταλάβουμε και να προσπαθήσουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό στο ενυδρείο μας για να επανέρθει το ψάρι στην φυσιολογική του κατάσταση.

 

Πηγές¨.

American aquarium

seriously fish

animals.pawnation

practicalfishkeeping.co.uk

post-20575-0-42085500-1389786794_thumb.jpg

 

post-20575-0-46983000-1389786807_thumb.jpg

Edited by corto maltese
 • Like 1
Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

 • Similar Content

  • By Aquazone Project Team
   Επιστημονικό Όνομα: Astronotus ocellatus (Agassiz, 1831)
   Κοινές Ονομασίες: Oscar, Astronotus
   Ελληνικό Όνομα: Όσκαρ
   Γενική κατηγορία: Cichlid, Κιχλίδα
   Τάξη: Perciformes
   Οικογένεια: Cichlidae

   Μέγεθος: 25 - 35 εκατοστά (TL)

   Βιότοπος: Το συναντάμε σε βαθιά νερά του ποταμού Rio Supay στο Περού, του Rio Paraguay στην Βραζιλία, του Rio Orinoko στην Βενεζουέλα και του Rio Arauca στην Κολομβία. Πλέον συναντιούνται και στην Κίνα, στην Αυστραλία και στην Φλόριντα των Η.Π.Α..

   Συντήρηση στο ενυδρείο
   PH: 6,5-7,5 (Ιδανικά 6,8-7)
   KH: -
   GH: 4-18°dGH (ιδανικά 8-10°dGH)
   Θερμοκρασία: 22-30°C (Ιδανικά 25-26°C)
   Λίτρα: 400 λίτρα για ένα ζευγάρι μόνο του το ελάχιστο.

   Κοινωνική συμπεριφορά: Στο βιότοπο που ζουν δεν σχηματίζουν κοπάδι, διαμένουν μεν το ένα κοντά στο άλλο αλλά το καθένα στην δική εδαφική του περιοχή. Είναι ειρηνικό ψάρι σε γενικές γραμμές, αλλά θα φάει ότι χωράει στο στόμα του και αυτό σημαίνει ακόμα και άλλα μικρότερα ψάρια. Έχει παρατηρηθεί πως τα Όσκαρ έχουν ξεχωριστούς χαρακτήρες και θα υπάρξουν κάποια αρκετά επιθετικά σε σημείο να πρέπει να κρατηθούν μόνα τους σε ένα ενυδρείο. Σημαντικός παράγοντας για το παραπάνω είναι φυσικά και τα λίτρα που θα προσφέρουμε στα ψάρια.

   Διαχωρισμός φύλου: Δεν είναι εύκολος εκτός κι αν τα δούμε κατά την πράξη αναπαραγωγής.

   Διακόσμηση ενυδρείου: Στον εγγενή βιότοπο τους τα Oscars συναντώνται σε ποταμούς αργής ροής κοντά σε σημεία όπου υπάρχει πολύ βαριά υδρόβια βλάστηση. Σημαντικό για αυτά τα ψάρια είναι ο άφθονος χώρος για κολύμπι. Σε μικρά ενυδρεία ο διάκοσμος δεν θα τα ευχαριστήσει, ενώ αντίθετα σε μεγάλα ενυδρεία θα μπορέσουν να δεχτούν μέχρι και φυτά, όπου σε γενικές γραμμές αναφέρεται πως δεν μπορούν να συνυπάρξουν μαζί με τα όσκαρ, καθότι τα ξεριζώνουν. Επειδή είναι πολύ καλοί άλτες το ενυδρείο πρέπει να έχει καπάκι. Η πολύ καλή φίλτρανση, αλλά και η χαμηλή σχετικά ροή νερού, είναι απαραίτητα στοιχεία που πρέπει να έχει το ενυδρείο τους.

   Ζώνη Κολύμβησης: Κυρίως στη μέση του ενυδρείου, αλλά και στα ανώτερα στρώματα. Στη φύση κυνηγούν έντομα που βρίσκονται είτε πάνω στην επιφάνεια του νερού είτε λίγο πάνω από αυτήν.

   Τροφή: Ως επί το πλείστον είναι σαρκοφάγο ψάρι, αλλά δεν θα αρνηθεί καρπούς και λαχανικά. Στη φύση τρέφεται από υδρόβια και μη έντομα, μικρότερα ψάρια και σπανιότερα με φυτά και καρπούς δέντρων που πέφτουν στα ποτάμια. Η τροφή τους εκτός της περιόδου αναπαραγωγής δεν θα πρέπει να περιέχει πολύ μεγάλο ποσοστό πρωτεΐνης.

   Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο: Έως 18 χρόνια.

   Ιδανικοί Συγκάτοικοι: Η συγκατοίκηση δεν είναι αδύνατη με αυτά τα ψάρια, αλλά κάτω από προϋποθέσεις. Όπως προαναφέρθηκε, τρώνε μικρότερα ψάρια και αυτό σημαίνει ότι μπορούν να συγκατοικήσουν μόνο με παρόμοιου μεγέθους ειρηνικά ψάρια. Αυτό βέβαια προϋποθέτει μεγάλα ενυδρεία τα οποία καλό είναι να ξεπερνάνε τα 1000 λίτρα.

   Υποείδη και υβρίδια: Tiger Oscar, Velvet Cichlid και Μarble Cichlid. Από επιλεκτικές αναπαραγωγές υπάρχει και σε αλφική μορφή.

   Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Ωριμάζουν σεξουαλικά μετά το πρώτο έτος ηλικίας τους. Τα ζευγάρια που δημιουργούνται είναι και ζευγάρια ευ όρους ζωής εφόσον τους το επιτρέψουν οι συνθήκες. Στη φύση η αναπαραγωγή τους ξεκινάει με τις έντονες βροχοπτώσεις και την πτώση της θερμοκρασίας. Όταν θα δημιουργηθεί το ζευγάρι, καθαρίζουν μία πλατιά επίπεδη επιφάνεια την οποία ορίζουν ως περιοχή τους, και το θηλυκό εναποθέτει τα αυγά και το αρσενικό τα γονιμοποιεί. Όπως οι περισσότερες κιχλίδες, χαρακτηρίζονται για τα γονικά τους ένστικτά και προστατεύουν τόσο τα αυγά, από τα άλλα ψάρια) όσο και τους γόνους, μέχρι να αρχίσουν να κολυμπούν ελεύθερα. Τα αυγά εκκολάπτονται από την τέταρτη μέρα και αφήνονται σε ελεύθερη κολύμβηση μετά τις 6-7 μέρες. Τα νεαρά ψάρια πρέπει να τρέφονται συχνά με πλούσιες πρωτεϊνικά τροφές. Ζωντανή αρτέμια, ψιλοκομμένα bloodworms, δάφνια (ζωντανή ή κατεψυγμένη) αλλά και ψιλοκομμένη τροφή εμπορίου είναι ιδανική για το μεγάλωμα των μικρών.

   Γενικές πληροφορίες: Πρόκειται για ιδιαίτερα όμορφα αλλά και ενδιαφέροντα (από θέμα συμπεριφοράς) ψάρια. Βέβαια η ιδιότητά τους να είναι κυνηγοί αλλά κυρίως το τελικό τους μέγεθος, δημιουργεί την απαίτηση για πολλά λίτρα, οπότε δεν είναι εύκολα "προσβάσιμα" ψάρια για πολλούς χομπίστες. Σημαντικό επίσης είναι να γνωρίζουμε ότι τα πρώτα 20 εκατοστά του μήκους τους τα παίρνουν μέσα σε διάρκεια ενός ή και λιγότερου χρόνου, οπότε η λογική πως θα τα βάλουμε σε μικρό ενυδρείο και όταν μεγαλώσουν θα τα δώσουμε απορρίπτεται, καθότι μεγαλώνουν πολύ γρήγορα.
    
    

    

    

    

   Οι φωτογραφίες παραχωρήθηκαν από τον χρήστη kwstas_original
  • By AfricaTeam
   Επιστημονικό Όνομα: Nimbochromis venustus
   Κοινές Ονομασίες: Venustus
   Ελληνικό Όνομα: -
   Γενική κατηγορία: Cichlids
   Οικογένεια: Haplochromine
   Μέγεθος: Τα αρσενικά του είδους μπορούν να αγγίξουν τα 28cm μαζί με την ουρά, ενώ τα θηλυκά λιγότερο.

   Βιότοπος: Ενδημικό είδος της λίμνης Malawi. Ζει σε αμμώδες και σχετικά ρηχά νερά. (περίπου μέχρι τα 15μέτρα) όπου θα βρει και θα κυνηγήσει μικρά σε ηλικία ή μέγεθος ψάρια.

   Συντήρηση στο ενυδρείο
   PH: 7.2-8,8 (Ιδανικά:8)
   KH: 14-20°dKH
   GH: 10-18°dGH (Ιδανικά: 16°dGH)
   Θερμοκρασία: 24-27 °C (Ιδανικά: 25 °C)

   Λίτρα: Μπορούν να ζήσουν σε χαρέμι 1 αρσενικό με 3 ως 6 θηλυκά και τα ελάχιστα λίτρα είναι τα 450 για ένα χαρέμι

   Κοινωνική συμπεριφορά: Ψάρι αρπακτικό που οτιδήποτε άλλο ψάρι χωράει στο στόμα του θα το κυνηγήσει ή θα του στήσει ενέδρα για να γίνει το γεύμα του δεν συνιστάται η συγκατοίκηση με μικρότερα ή νεαρότερα ψάρια

   Διαχωρισμός φύλου: Τόσο τα αρσενικά όσο και τα θηλυκά του είδους αυτού παρουσιάζουν τον ίδιο χρωματισμό κατά την νεαρή ηλικία (ελαφρύ κίτρινο με καφέ στρόγγυλα στίγματα. ) Κατά την ενηλικίωση και περίπου λίγο πριν την εποχή του ζευγαρώματος το αρσενικό αποκτά μπλε χρωματισμό στο κεφάλι και ποιο έντονο κίτρινο στο σώμα καθώς φεύγουν και τα στίγματα. . Επίσης, τα αρσενικά είναι μεγαλύτερα απ΄ ότι τα θηλυκά,. Ασφαλείς διαχωρισμός του φύλλου γίνεται μετά την σεξουαλική του ωρίμανση .

   Διακόσμηση ενυδρείου: Αν θέλει κάποιος να φιλοξενήσει αυτό το είδος, θα πρέπει να φτιάξει το ενυδρείο του με πολύ άμμο και πέτρες οι οποίες θα σχηματίζουν φωλιές και περάσματα, αλλά και η άμμος καλό θα είναι να είναι ασβεστολιθική για το λόγο ότι ζουν σε σκληρό νερό. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι ένα μεγάλο ψάρι και πρέπει να του εξασφαλίσουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χώρο κολύμβησης .

   Ζώνη Κολύμβησης: Σε όλα τα στρώματα του ενυδρείου άλλα η αγαπημένη του συνήθεια είναι να ξαπλώνει στην άμμο στήνοντας ενέδρα προς εύρεση τροφής..

   Διατροφή: Είναι σαρκοφάγο. Τρέφεται με όλες τις τροφές του εμπορίου πρωτεΐνης, σε πέλετς, . Επίσης, μπορεί κάποιος να τα ταΐσει και χειροποίητες τροφές που έχουν βάση το ψάρι. Πολύ προσοχή πρέπει να δοθεί στο οι τροφές να είναι και βυθιζόμενες και όχι επιπλέουσες για αποφυγή της ασθένειας Malawi float . Τρώγοντας από την επιφάνεια αυτά τα ψάρια εγκλωβίζεται αέρας μέσα τους με καταστροφικά αποτελέσματα.

   Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο: Έως και δέκα χρόνια υπό καλές συνθήκες
    
   Ιδανικοί Συγκάτοικοι: Μπορεί να συστεγαστεί σε ενυδρείο με κάποιες μεγάλες κιλχίδες Haps , αλλά απαραίτητο είναι να έχουν τις ίδιες διατροφικές συνήθειες και σε πολύ μεγάλα ενυδρεία .
    
   Υποείδη και υβρίδια: Έχουν αναφερθεί υβρίδια και πρέπει να αποφεύγεται η συγκατοίκηση με το Nimbochromis Livingstonii
   Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Δεν είναι δύσκολο να ζευγαρώσει σε κατάσταση αιχμαλωσίας εφόσον τηρηθούν τα απαραίτητα λίτρα, τα απαραίτητα άτομα και ο κατάλληλος διάκοσμος.
   Είναι στοματοεπωάζον ψάρι. Το θηλυκό θα πάρει τα αυγά στο στόμα του αφού το αρσενικό τα γονιμοποιήσει. Ο χρόνος που θα χρειαστεί περίπου για να γίνουν τα αυγά γόνος είναι περίπου 21 με 25 ημέρες ανάλογα την εμπειρία του θηλυκού αλλά και την θερμοκρασία. Μόλις το θηλυκό απελευθερώσει τα μικρά, τότε αυτά θα τρέξουν να κρυφτούν σε μικρά ανοίγματα. Έπειτα θα αρχίσουν να αναζητούν την τροφή τους, γιαυτό θα είναι καλό να τρίβουμε φλέικς έτσι ώστε να μπορούν να τραφούν. Ένα ενήλικο θηλυκό γεννά περίπου 150 ψαράκια .

   Γενικές πληροφορίες: Ένας θηρευτής της λίμνης με επιθετικό χαρακτήρα και άγρια ομορφιά . Στα αξιοσημείωτα είναι ο τρόπος που στήνει ενέδρα στα θηράματα του ενώ δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι το κυρίαρχο αρσενικό στο ενυδρείο δεν θα ανεχτεί άλλα αρσενικά και θα τα κυνηγήσει μέχρι να τα σκοτώσει.
    

    

    

    

    

    

    
   Οι φωτογραφίες είναι από τα ενυδρεία των μελών μας tkalamat και johnbaggios.
  • By AfricaTeam
   (φώτο από το διαδίκτυο)
    
   Επιστημονικό Όνομα: Paracyprichromis Nigripinis
   Κοινές Ονομασίες: Blue Neon
   Ελληνικό Όνομα: -

   Γενική κατηγορία: Cichlids
   Κλάση: Perciformes
   Οικογένεια: Cichlidae
    
   Μέγεθος: Το είδος αυτό μπορεί να φτάσει τα 11 εκατοστά σε πλήρη ανάπτυξη. Τα θηλυκά λίγο  μικρότερα.
    
   Βιότοπος: Ενδημικό είδος της λίμνης Tanganyika.  Ζεί σε βραχώδεις περιοχές με σπηλιές, όπου ο βυθός αποτελείται από πέτρες και άμμο, σε βάθη από 10 ως 40 μέτρα.
    
   Συντήρηση στο ενυδρείο
   PH: 8 - 9,4 (Ιδανικά: 8,6)
   KH: 12 - 20 °dKH
   GH: 11 – 20 °dGH
   Θερμοκρασία: 23 - 27 °C  (Ιδανικά: 25 °C)
    
   Λίτρα: Τα ελάχιστα λίτρα που μπορεί να φιλοξενηθεί είναι τα 300 και 120 εκατοστά μήκος ενυδρείου με ελάχιστο αριθμό τα 8-10 άτομα.
   Τα ψάρια αυτά ζουν σε κοπάδια στα οποία αντιστοιχούν πολλές θηλυκές σε έναν αρσενικό.
   Μπορούν να φιλοξενηθούν και παραπάνω απο ένα αρσενικά αν τηρηθούν τα απαραίτητα λίτρα και οι συνθήκες διαβίωσης.
    
   Κοινωνική συμπεριφορά: Φιλήσυχο είδος. Καλό είναι να μην συμβιώνει με άλλα μεγαλύτερα είδη καθώς μπορεί να τεθεί θέμα επιβίωσης.
    
   Διαχωρισμός φύλου: Τα αρσενικά του είδους έχουν κόκκινο χρώμα με μπλέ οριζόντιες ρίγες  και μπλέ καταλήξεις στα πτερύγια τους, ενώ τα θηλυκά έχουν πιο μουντά χρώματα.
    
   Διακόσμηση ενυδρείου: Δεν έχει να κάνει αποκλειστικά με αυτά τα ψάρια, αλλά και απο τα ψάρια που θα τα συνδιάσουμε. Αν μπουν μόνα τους σε ένα ενυδρείο, χαμηλός φωτισμός, άμμος για υπόστρωμα και λίγες πέτρες (ψηλές κάθετες που να δημιουργούν σπηλιές) είναι αρκετές για την συμβίωση τους. Σε αντίθεση με τα Cyprichromis τους αρέσει να κολυμπάνε κοντά σε βραχώδης περιοχές και όχι σε ανοιχτά νερά, ιδιαίτερα τα θυληκά θα εκτιμήσουν μικρά περάσματα και ''κρυψώνες''.
    
   Ζώνη Κολύμβησης: Μέσες και πάνω ζώνες κολύμβησης.
    
   Διατροφή: Σαρκοφάγο είδος. Παρόλο των διατροφικών του συνηθειών, δεν μπορεί να τραφεί με άλλα ψάρια, αλλά στο φυσικό του περιβάλλον τρέφεται με ζωοπλακτόν. Το μικρό του στόμα δεν του επιτρέπει την κατάπωση μεγάλων τροφών, γι'αυτό καλό θα είναι να το ταΐζουμε μικρά σε
   μέγεθος pellets και διάφορα flakes.
    
   Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο: 5 - 8 χρόνια.
    
   Ιδανικοί Συγκάτοικοι: Μικρόψαρα της ίδιας λίμνης. Συνδυάζονται άψογα σε ένα κοινωνικό ενυδρείο Tanganyika. Μπορούν άνετα να συμβιώσουν με ''μικρά'' πετρόψαρα και κοχυλόψαρα (εκτός ορισμένων εξαιρέσεων).
    
   Υποείδη και υβρίδια: Υπάρχουν αλλες τρεις ποικιλίες του είδους, "Albino", "Chituta", "Kambwimba". Θα πρέπει όμωςνα κρατείται στο ίδιο ενυδρείο μόνο 1 είδος απο την οικογένεια αυτή διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος υβριδισμού.
    
   Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Είναι εύκολο να γίνει. Θα γεννήσουν πιο σπάνια σε ένα κοινωνικό ενυδρείο Tanganyika, αλλά σε ένα ενυδρείο μόνο με αυτό το είδος, οι γέννες θα γίνουν κάτι συχνό.
   Το είδος αυτό είναι στοματοεπωάζον. Το θηλυκό μπορεί να γεννήσει μέχρι και 20 αυγά τα οποία θα πάρει στο στόμα του κατά την διαδικασία της γονιμοποίησης τους. Στο διάστημα αυτό θα είναι επιφυλακτική, και δεν θα τρώει. Ο χρόνος περίπου που θα χρειαστεί για να γίνουν τα αυγά γόνος είναι περίπου 21 με 28 μέρες ανάλογα την εμπειρία του θηλυκού και την θερμοκρασία.
    
   Γενικές πληροφορίες: Mπορεί να φαίνεται ότι μοιάζουν αρκετά με τα "ξεδέρφια" τους τα Cyprichromis, αλλά στην ουσία το μόνο που έχουν κοινό είναι οι διατροφικές τους συνήθειες. Τους αρέσει να κολυμπάνε κοντά σε βραχώδης περιοχές και όχι σε ανοιχτά νερά. Διεκδικούν βράχους με σπηλιές και όχι απλά περιοχές στη στήλη του νερού. Επίσης τα αυγά στα Paracyprichromis γονιμοποιούνται έξω από το στόμα του θηλυκού, ενώ στα μεγαλύτερα "ξαδέρφια" τους μέσα. Παρ΄όλα αυτά το συγκεκριμένο "τελετουργικό", λαμβάνει χώρα στα ανοιχτά νερά και για τα 2 είδη.
  • By AfricaTeam
   Επιστημονικό Όνομα: Copadichromis borleyi (Kadango)
   Κοινές Ονομασίες: Red Fin
   Ελληνικό Όνομα: -
   Γενική κατηγορία: Cichlids
   Οικογένεια: Copadichromis
   Μέγεθος: Τα αρσενικά του είδους μπορούν να αγγίξουν τα 20cm μαζί με την ουρά, ενώ τα θηλυκά τα 13-16cm.

   Βιότοπος: Ενδημικό είδος της λίμνης Malawi. Ζει σε βραχώδεις περιοχές και σχετικά ανοιχτά νερά της λίμνης.

   Συντήρηση στο ενυδρείο
   PH: 7.8-8,8 (Ιδανικά: 8.2)
   KH: 14-20°dKH
   GH: 10-18°dGH (Ιδανικά: 16°dGH)
   Θερμοκρασία: 24-27 °C (Ιδανικά: 25 °C)

   Λίτρα: Μπορούν να ζήσουν σε χαρέμι 1 αρσενικό με 3 ως 6 θηλυκά και τα ελάχιστα λίτρα είναι τα 450 για ένα χαρέμι και ελάχιστο μήκος τα 150 cm.

   Κοινωνική συμπεριφορά: Από τα ποιο ειρηνικά ψάρια της λίμνης, δεν δημιουργεί προβλήματα σε άλλα ψάρια, δεν είναι εδαφικά κυριαρχικό παρά μόνο την περίοδο του ζευγαρώματος και δεν του αρέσει να συγκατοικεί με τα mbuna.

   Διαχωρισμός φύλου: Τόσο τα αρσενικά όσο και τα θηλυκά του είδους αυτού παρουσιάζουν τον ίδιο χρωματισμό, κατά την νεαρή ηλικία (μαύρο ασημί με κόκκινα ή πορτοκαλί πτερύγια). Κατά την ενηλικίωση το αρσενικό αποκτά μπλε χρωματισμό στο κεφάλι και κόκκινο έντονο ή κίτρινο στο σώμα. Επίσης, τα αρσενικά είναι μεγαλύτερα από τα θηλυκά. Ασφαλής διαχωρισμός του φύλλου γίνεται μόνο μετά την ενηλικίωση .

   Διακόσμηση ενυδρείου: Αν θέλει κάποιος να φιλοξενήσει αυτό το είδος, θα πρέπει να φτιάξει το ενυδρείο του με πολύ άμμο και πέτρες οι οποίες θα σχηματίζουν φωλιές και περάσματα.  Η άμμος θα ήταν προτιμότερο να είναι ασβεστολιθική για το λόγο ότι ζουν σε σκληρό νερό. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι ένα ψάρι με μεγάλη κινητικότητα και πρέπει να του εξασφαλίσουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χώρο κολύμβησης.

   Ζώνη Κολύμβησης: Σε όλα τα στρώματα του ενυδρείου

   Διατροφή: Είναι σαρκοφάγο. Στη φύση τρέφεται κυρίως με ζωοπλαγκτόν και με μικρά καρκινοειδή. Στο ενυδρείο θα τραφεί με όλες τις τροφές του εμπορίου πρωτεΐνης, σε πέλετς. Επίσης, μπορεί κάποιος να τα ταΐσει και χειροποίητες τροφές που έχουν βάση τη γαρίδα. Πολύ προσοχή πρέπει να δοθεί στην αποφυγή της ασθένειας Malawi bloat. Τα συγκεκριμένα ψάρια είναι πολύ επιρρεπή, και πρέπει να τους εξασφαλίζουμε πολύ καλή ποιότητα τροφής. Επιβάλλεται κατά περιόδους να ταΐζουμε με σπιρουλίνα, και με κάποιες άλλες φυτικές τροφές καθώς να τους παρέχουμε και βιταμίνες.
    
   Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο: Από 7 έως 10 χρόνια υπό καλές συνθήκες
    
   Ιδανικοί Συγκάτοικοι: Μπορεί να συστεγαστεί σε ενυδρείο με κάποιες μεγάλες κίλχίδες Haps όπως το Blue dolphin και οι aulonacara , αλλά όχι με μεγαλύτερα και κυρίως όχι με θηρευτές που τα αρσενικά τους έχουν παρόμοια χρώματα γιατί είναι πολύ πιθανόν να του επιτεθούν (Venustus – Livingsronii) και ενδεχομένως να το σκοτώσουν.
    
   Υπό είδη και υβρίδια: υπό είδη είναι τα Kadango τα Liuli και τέλος τα Sambia Reef με τις διαφορές να εμφανίζονται μόνο στον χρωματισμό των αρσενικών.
    
   Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Δεν είναι δύσκολο να ζευγαρώσει σε κατάσταση αιχμαλωσίας εφόσον τηρηθούν τα απαραίτητα λίτρα, τα απαραίτητα άτομα, και ο κατάλληλος διάκοσμος. Χρειάζεται επίπεδες μεγάλες πέτρες όπου και γίνετε το ζευγάρωμα.
   Είναι στοματό-επωάζον ψάρι. Το θηλυκό θα πάρει τα αυγά στο στόμα του αφού το αρσενικό τα γονιμοποιήσει. Ο χρόνος που θα χρειαστεί περίπου για να γίνουν τα αυγά γόνος είναι περίπου 32 μέρες ανάλογα την εμπειρία του θηλυκού αλλά και την θερμοκρασία. Μόλις το θηλυκό απελευθερώσει τα μικρά, τότε αυτά θα τρέξουν να κρυφτούν σε μικρά ανοίγματα. Έπειτα θα αρχίσουν να αναζητούν την τροφή τους, γιαυτό θα είναι καλό να τρίβουμε φλέικς έτσι ώστε να μπορούν να τραφούν.

   Γενικές πληροφορίες:  Ένα φιλήσυχο ψάρι ιδανικό για κοινωνικά ενυδρεία της λίμνης Malawi που λόγο χαρακτήρα θα μας προσφέρει ιδιαίτερη κίνηση στο ενυδρείο. Είναι ψάρια που τα ερωτεύεσαι με την πρώτη ματιά.
    

    

    

    

    
    
   Οι φωτογραφίες είναι από τα ενυδρεία των μελών μας tkalamat και johnbaggios.
    
×
×
 • Create New...