Jump to content

Πηδάνε τα χρυσόψαρά εξω απο το ενυδρείο;


elle

Recommended Posts

Πήγα πριν απο λίγο στην κουζίνα για να πιώ λίγο νερό και περνώντας διπλα απο το ενυδρείο κατι τράβηξε την προσοχή μου στο πάτωμα.Κοιτάζω και τί να δώ , το χρυσόψαρο μου ο Goldie ήταν πεσμένος κάτω ακίνητος .

Το σοκ που ενοιωσα δεν περιγράφεται. Νόμιζα πως δεν έβλεπα καλά και ήταν κάτι αλλο αυτο το πορτοκαλι πράγμα που έμοιαζε με τον Goldie στο πάτωμα .Καθόμουνα μαρμαρωμένη και κοιτούσα μια αυτόν και μια το ενυδρείο μη μπορώντας να το πιστέψω. Ευτυχώς το ψαράκι κουνήθηκε λίγο και εγώ ξύπνησα και συνειδητοποίησα τι γινότανε και σε κλάσματα του δευτερολέπτου τον άρπαξα και τον έριξα στο νερό. Δεν ξέρω πόση ώρα εμεινε έξω πάντως αν και σοκαρισμένος δείχνει να είναι καλά.

Μολις μπήκε στο νερό αρχισε σιγά σιγά να συνερχεται και κολυμπάει σχετικά καλά αρα μάλλον δεν χτύπησε. Θα δείξει...Ελπίζω να πάνε όλα καλά.

Εδώ και δύο περίπου εβδομάδες το καπάκι του ενυδρείου είναι στην ανάκλισή για να μήν ανεβαίνει η θερμοκρασία. Το ανοιγμα είναι γύρω στα 10 εκατοστά και η στάθμη του νερού είναι γύρω στα 5 εκατοστα κάτω απο το υψος του ενυδρείου.

Πιστεύω πάντως πως πρόκειτε για ατύχημα και πως δεν το έκανε επίτηδες. Μάλλον τον κυνηγούσε ο πλέκο και καταλάθος βρέθηκε εξω. Μακάρι να μπορούσε να μιλήσει και να μου πεί.

Για καλό και για κακό πάντως εκλεισα αμέσως το καπάκι και δεν θα το ξανα αφήσω ανοιχτό ουτε και αν φτάσει η θερμοκρασία του νερού τους 35C. Ακόμη τρέμω απο την ταραχή.

Link to comment
Share on other sites

Οχι μόνο πηδάνε αλλά και αρκετά ψηλά!

Και φυσικά τα ψάρια δεν αυτοκτονούν!

Οι λόγοι που μπορεί να το κάνουν είναι είτε για παιχνίδι, είτε πάνω σε κάποιο κυνηγητό όπως είπες κι εσύ, είτε λόγω πείνας (ψάχνουν απεγνωσμένα για τροφή), είτε λόγω κακών συνθηκών (αναζητούν διέξοδο από το "πνίξιμο" που νοιώθουν). Οι κυριότεροι λόγοι πάντως είναι ο πρώτος και ο τελευταίος.

Αυτό όμως που μου κάνει εντύπωση, είναι ότι διατηρείς πλέκο με χρυσόψαρα μαζί... :thumbdown:

Το ξέρεις ότι θέλουν άλλες συνθήκες, τελείως διαφορετικές?

Τι πλέκο έχεις μαζί του?

Και σε τι νερό κρατάς τα ψάρια αυτά? (ρΗ, ΚΗ, GH, θερμοκρασία)

Υ.Σ.: Αν αφήσεις τη θερμοκρασία να πάει τόσο ψηλά όσο λες (35), τα χρυσόψαρα θα τα χάσεις αρκετά πριν φτάσει εκεί... και η λύση βέβαια δεν είναι να αφήνεις ανοικτό το καπάκι, αλλά να το τρυπήσεις και να βάλεις ανεμιστηράκια (τουλάχιστον).

Έγινε επεξεργασία - filoxenos
Link to comment
Share on other sites

Το συμβάν εγινε λίγη ώρα μετά το τάϊσμα τους και είμαι σχεδόν σίγουρη πως τον κυνηγούσε ο πλέκο γιατί αυτό συμβαίνει καθε μέρα την ώρα του φαγητού. Οι μάγκες τρώνε το φαγητό τους και μετά ορμάνε στην ταμπλέτα του οπότε και αυτός τους διώχνει για να μπορέσει να φάει την φάει με την ησυχία του.

Το ξέρω πως δεν ταιριάζουνε γιατι τα χρυσόψαρα είναι ψάρια κρύου νερού και ο πλέκο τροπικού αλλα οταν τα αγόρασα δεν το ήξερα και μετά τα αγάπησα και δεν θέλω να αποχωριστώ κανένα απο αυτά.

Σκέφτομαι μόλις μπορέσω να τα χωρίσω και ο πλέκο να πάει μόνος του σε ένα άλλο μεγαλύτερο ενυδρείο. Ετσι και αλλιώς αυτό επιβάλεται και λόγο του τελικού του μεγέθους (μέσα σε έναν χρόνο εγινε τριπλάσιος).Απλά θα πρέπει να κάνουν υπομονή για λίγο καιρό ακόμα και να ανεχτούν ο ενας τον αλλο.

Πάντως είναι μαζί εδω και έναν χρόνο (σε λίγες μέρες εχουμε γεννεθλια) και δεν αντιμετώπησα ποτε πρόβλημα. Μεγαλώνουνε κανονικά (εως υπερβολικά θα ελεγα) και είναι ζωηρά .Το ph του νερού είναι 7.5 - 8 και η θερμοκρασία 24C, η ΚΗ και η GH δεν θυμάμαι ακριβώς αλλα το νερό μας είναι αρκετά σκληρό. Το ξέρω πως δεν είναι ιδανικές οι συνθήκες για κανένα απο αυτά αλλα δεν γινεται αλλιώς. :)

Δεν σκοπεύω να αφήσω την θερμοκρασία να ανέβει :thumbdown: τα ανεμιστηράκια είναι στο πρόγραμα. Θα τα πάρω απο Θεσ/νικη σε δυο εβδομάδες που θα περάσω απο εκεί γιατι εδώ δεν βρήκα. Να δω βέβαια πώς θα τα βάλω στο ενυδρείο αλλα κάπια λύση θα βρεθεί.

Link to comment
Share on other sites

:thumbdown::)

Πήγα τώρα και τον είδα (τον ελέγχω σχεδόν κάθε 5λεπτο απο την ωρα που συνέβει) είναι μια χαρά. Στην αρχή ήταν σαν ζαλισμένος αλλα τώρα που ξαναπήγα σκάλιζε το χαλικάκι και μόλις με είδε έτρεξε στην άκρη του τζαμιού και μόλις ανοιξα το καπάκι ήρθε στην επιφάνεια. Του εδωσα λίγα flakes και εφαγε με όρεξη.

Η κίνηση του είναι και αυτή κανονική (στην αρχή κινούνταν λίγο πιο αργά μάλλον απο το σοκ).

Τελικά νομίζω πως μάλλον τη γλιτώσαμε. Θα αφήνω το καπάκι ανοιχτό αλλα θα βάλω προστατευτικο για να μην πεσει ξανά κανένας εξω. :)

Δεν θα το αντεχα να πάθει κάτι. Πρίν απο δύο μέρες εχασα το ένα απο τα δυο apple snails του ενυδρείου απο καθαρά δική μου βλακεία και μου στοίχησε πολύ ;) . Δευτερη απώλεια θα ήταν πολύ.

Link to comment
Share on other sites

Μπορεις να βαλεις ενα τουλι στο σημειο που ειναι ανοιχτο το ενυδρειο σου, εγω αυτο κανω, στερεωμενες οι ακρες του με βεντουζες του θα τις κολλησεις εξω απο το τζαμι του ενυδρειου σου και φυσικα ο πλεκο να φυγει απο κει γιατι δεν ειναι συμβατα και μπορει να στα χτυπησει τα χρυσοψαρακια σου.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Στην πρώτη φωτογραφία είναι η πρώτη απόπειρα για την καλυψη του ενυδρείου. :wootwoot:

Ηταν μια πρόχειρη και βιαστική λύση γιατι την επόμενη εφευγα για διακοπές και κατι επρεπε να γίνει για να μην βράσουν τα ψαράκια μου.

Επιασα το τουλι με λάστιχο γιατι δεν προλάβαινα να ψαξω για βεντούζες αλλα οπως αποδειχθηκε δεν βόλευε καθόλου.

Καθε φορά που ήθελα να ταϊσω τα ψάρια παλευα με τα τουλια και τα λάστιχα.Το μεγάλο σοου βεβαια ήταν ο συνδιασμος τους με τον ανεμιστηρα... οσο για το οπτικό αποτελεσμα αστα.. σαν μπομπονιέρα το έκανα το ενυδρείο.:)

Τελικά τώρα που γύρισα και είχα τον χρόνο να το σκεφτώ καλύτερα αποφάσισα να βάλω αυτό το πλάστικό πλέγμα το οποίο με βολεύει πολύ περισότερο και στο ταϊσμα αλλα και στην εξατμιση του νερου.

Gin πολύ καλύ η λύση με τις βεντούζες, βολεύουν πάρα πολύ :(:wootwoot::)

post-1422-1183037876_thumb.jpg

post-1422-1183037908_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Προχθες πηδηξε απο το δικο μου ενυδρειο το καινουριο ενα χρυσοψαρο.Δυστυχως ομως το βρηκα νεκρο. :wootwoot::):(

Link to comment
Share on other sites

Λυπάμαι πολύ για το ψαράκι σου :wootwoot::)

Εγώ σταθηκα πολύ τυχερή γιατί ήμουν στο σπίτι και έτυχε να περάσω απο εκεί λίγο μετά το συμβάν.

Βάλε και εσύ κάτι για να μή μπορούνε να πηδήξουν έξω. Εγώ απο τότε που εβαλα το πλέγμα ησύχασα.

Βεβαια αυτή είναι μια λύση μόνο για το καλοκαίρι λόγο ζέστης. Το χειμώνα θα ξαναβάλω το καπάκι του ενυδρείου στη θέση του.

Link to comment
Share on other sites

Αν κρίνω από τις φωτό δυστυχώς θα έχεις σύντομα να αντιμετωπίσεις και άλλα προβλήματα όπως είναι η άλγη που θα προέρχεται από το ηλιακό φως! Εξ ού και η θερμοκρασία των 35 βαθμών που αναφέρεις!

Link to comment
Share on other sites

Αλγη εχω σε φυσιολογικά επίπεδα και μόνο πάνω στο ξύλο και λίγη εως ελάχιστη στα φυτά .Προσωπικά δεν με ενοχλεί καθόλου ισα ισα που μου αρέσει κιόλας γιατι εχει γίνει σαν γρασιδι πάνω στο ξύλο.

Παραδόξως δεν εδω σχεδόν καθόλου αλγη στα τζάμια του ενυδρείου παρα ελάχιστη που την καθαρίζω κάθε 1 με 1 1/2 μήνα περίπου με ενα σφουγγαρι και είναι σαν πολύ μικρές πράσινες κουκίδες αραιά εδώ και εκεί.

Ισως να φταίει για αυτό το γεγονός οτι οι ακτινες του ήλιου δεν χτυπούν απευθείας το ενυδρείο καθώς το μπαλκόνι εξω είναι ολο καλυμένο με τέντα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...