Jump to content

Recommended Posts

Metriaclima estherae  (Pseudotropheus estherae)

 

(φώτο από το διαδίκτυο)

 

 

Επιστημονικό Όνομα: Metriaclima estherae  (πρώην Pseudotropheus estherae )

Κοινές Ονομασίες:  Red Zebra -  Malawi Zebra Cichlid

Ελληνικό Όνομα: -

Γενική κατηγορία: Cichlids

Κλάση: Perciformes

Οικογένεια: Cichlidae

 

Μέγεθος: Το ψάρι αυτό φτάνει το αρσενικό τα 13 εκατοστά μήκος και το θηλυκό τα 10 εκατοστά .

 

Βιότοπος: Ενδημικό είδος της λίμνης Malawi. Ζει κυρίως σε πετρώδης περιοχές του βυθού σε βάθος περίπου των 10 μέτρων, και σπανίως περιφέρεται σε ανοιχτό χώρο.

Το φυσικό του περιβάλλον αποτελείται από πετρώδης περιοχές και άμμο.


Συντήρηση στο ενυδρείο

PH: 7,5 – 8,6 ( Ιδανικά: 8 )

KH:10 - 25 °dKH

GH: 6-10.°dGH

Θερμοκρασία: 25 - 28 °C ( Ιδανικά: 26 °C )

 

Λίτρα: Τα ελάχιστα λίτρα ενυδρείου που μπορεί να φιλοξενηθεί ένα χαρέμι από το είδος αυτό (1 αρσενικό + 6 θηλυκά) είναι τα 250 λίτρα και ελάχιστο μήκος ενυδρείου τα 120 cm.

 

Κοινωνική συμπεριφορά: Το ψάρι αυτό ζει σε μεγάλα χαρέμια (1 αρσενικό με 6+ θηλυκά) διότι με αυτό τον τρόπο μοιράζεται η επιθετικότητα των ψαριών, αλλά παρατηρούνται και καλύτερα οι συμπεριφορές. τους. Είναι χωροκτητικά ψάρια, για αυτό θα πρέπει ο διάκοσμος να αποτελείται από πολλές πέτρες που να σχηματίζουν κρυψώνες και σπηλιές. Σε πολύ μεγαλύτερα ενυδρεία είναι δυνατόν να φιλοξενήσουμε και παραπάνω από 1 αρσενικό.

 

Διαχωρισμός φύλου: Τα θηλυκά του είδους έχουν πορτοκάλι /κόκκινο χρώμα . Στα αρσενικά συναντάμε και αυτά που έχουν το ίδιο χρώμα με τα θηλυκά άπλα λίγο πιο έντονα άλλα υπάρχουν αρσενικά με χρώμα μπλε.

 

Διακόσμηση ενυδρείου: Αν θέλει κάποιος να το διατηρήσει στο ενυδρείο του, θα πρέπει να φτιάξει το περιβάλλον τους με πάρα πολλές ασβεστολιθικές πέτρες που θα σχηματίζουν σπηλιές και περάσματα και ο βυθός να είναι από λεπτόκοκκη άμμο.

 

Ζώνη Κολύμβησης: Κυρίως στον βυθό, αλλά και στα μεσαία στρώματα κολύμβησης.

 

Διατροφή: Τα ψάρια αυτά είναι κυρίως φυτοφάγα και θα ευχαριστηθούν τροφές που περιέχουν σπιρουλίνα. Δεν θα αρνηθεί όμως να τραφεί και με διάφορα flakes που κυκλοφορούν στο εμπόριο .

 

Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο: Συνήθως 5 με 8 χρόνια.

 

Ιδανικοί Συγκάτοικοι: Είναι συμβατά με κάποια άλλα mbuna εκτός από τα Maylandia callainos, Pseudotropheus Saulosi και τα Labidochromis Caeruleus καθώς μπορεί να υπάρξει υβριδισμός.

 

Υποείδη και υβρίδια: Σχετικά εύκολο να υβριδίσει με τα Maylandia callainos, Pseudotropheus Saulosi και τα Labidochromis Caeruleus, για αυτό πρέπει να τηρήσουμε κάποια βασικά κριτήρια διαβίωσης.

 

Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Είναι δυνατή και σχετικά εύκολη. Εφόσον το ζευγάρι εκ του χαρεμιού ζευγαρώσει, το θηλυκό θα κρατήσει τα αυγά στο στόμα του (στοματοεπωάζον) για περίπου 20 με 25 μέρες (ανάλογα το θηλυκό) μέχρι αυτά να αναπτυχθούν και να γίνουν γόνος. Μόλις γίνουν γόνος τότε τα αφήνει "φτύνει" ελεύθερα. Τα μικρά τις πρώτες 2-3 μέρες δεν θα τρέφονται κανονικά, αλλά θα τρώνε από τον λεκιθικό τους σάκο, και έπειτα θα αναζητήσουν τροφή. Αργότερα ιδανική τροφή είναι η αρτέμια ή και τροφές σε μορφή πούδρας .

 

Γενικές πληροφορίες: Είναι από τα ψάρια που είναι εύκολο να διατηρήσουν οι αρχάριοι χομπίστες ειδικά αν είναι το μοναδικό είδος μέσα στο ενυδρείο. Πρέπει να προσέξουμε πολύ να μην τα συντηρούμε στο ίδιο ενυδρείο με Labidochromis Caeruleus γιατί θα υβριδίσουν και ήδη στο εμπόριο κυκλοφορούν πάρα πολλά υβρίδια .

 

Metriaclima estherae  (Pseudotropheus estherae)

 

Metriaclima estherae  (Pseudotropheus estherae) female

 

Πηγές 

cichlid-forum.com

seriouslyfish.com

www.fishlore.com

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...