Jump to content

Πότε χρειάζεται γέμισμα η μπουκάλα με Co2;


Recommended Posts

Όσοι χρησιμοποιείτε για καιρό Co2 στα φυτεμένα ενυδρεία σας θα έχετε έναν μπούσουλα, εμείς οι νέοι σε αυτό το κεφάλαιο ψάχνουμε με τις ώρες στον ιστό και ξεκάθαρες πληροφορίες δεν καταφέρνουμε να βρούμε.[emoji39]

 

Παίρνουμε λοιπόν τη νέα Co2 μπουκάλα μας και δεν ξέρουμε το περιεχόμενό της. Τη βάζουμε να δουλέψει κι απλώς περιμένουμε το πότε θα αδειάσει ώστε να πάρουμε την πρώτη εικόνα του βάρους της μετά το πρώτο της γέμισμα ώστε να έχουμε μια "αρχή" στις ενδείξεις μας.

 

Όλες οι μπουκάλες αναγράφουν πάνω τους κάποια στοιχεία (ημερομηνία κατασκευής κ.α..) και μεταξύ τους το απόβαρο (tare weight) μαζί με τον "λαιμό", την στρόφιγγα κλπ.

 

Η ερώτησή μου τώρα στα μπακαλίστικα.. πόσο ζυγίζει το Co2;

 

Το δικό μου παράδειγμα:

 

- πήρα δύο ίδιες μπουκάλες των 2kg εκ των όποιων η μια "τρέχει" στο ενυδρείο μου για τρεις περίπου εβδομάδες.

- έχω δεδομένο το βάρος τους όταν είναι εντελώς άδειες (tare weight) στα 5.17kg αφού αναγράφεται πάνω στις μπουκάλες

- ζυγίζοντας τις η ήδη χρησιμοποιούμενη μου δίνει βάρος 6.3kg συνολικά (προφανώς έχει ακόμα Co2 μέσα) ενώ η δεύτερη που δεν χρησιμοποίησα ακόμα ζυγίζει στα 6.7kg, λογικό να δείχνει παραπάνω αφού η πρώτη έχει ήδη δώσει αρκετό από το Co2 της στο ενυδρείο.

 

Κι εδώ ο μπούσουλας που λέγαμε. Αν το tare weight είναι στα 5.17kg σε μια 2kg μπουκάλα, το πλήρες γέμισμά της με Co2 θα πρέπει να μου δώσει συνολικό βάρος στα 7.17kg περίπου;

Υπολογίζω δηλαδή ότι η πρώτη (6.3kg σήμερα) βρίσκεται "στη μέση" ενώ η δεύτερη (6.7kg) είναι σχεδόν γεμάτη; Έτσι πάει;

 

Κι άλλη μια απορία. Όταν έχουμε διπλό μανόμετρο με ενδείξεις υψηλής και χαμηλής πίεσης, περιμένουμε εκείνο της υψηλής να μας πει πότε η μπουκάλα μας πρέπει να ετοιμάζεται για γέμισμα σιγά σιγά;

 

- Θα αρχίσει να πέφτει ο δείκτης στα "κόκκινα" κάτω των 500psi όπως είναι οι δικές μου για παράδειγμα ενδείξεις; Η μπουκάλα που τρέχω τώρα δείχνει στα 750psi αυτή τη στιγμή βέβαια.. πέφτει γρήγορα αυτή η ένδειξη όταν αδειάζει η μπουκάλα η παίρνει μέρες;

 

- Παρατηρούνται αστάθειες στην παροχή Co2 όταν αδειάζει η μπουκάλα ενώ το μανόμετρο της υψηλής παραμένει στη θέση του;

 

- Περιμένουμε να σταματήσει εντελώς η παροχή Co2 ώστε να την αποσυνδέσουμε από το σύστημα για να την πάμε για αναπλήρωση;

 

- Την ζυγίζουμε περιμένοντας να φτάσει περίπου στο tare weight της (χλωμό το τελευταίο αλλά το ρίχνω κι αυτό στα options) [emoji16]

 

Η πρώτη φορά είναι πάντα δύσκολη γι' αυτό συγχωρέστε αν έριξα κάποια βλακεία παραπάνω.[emoji846]

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

πριν 50 λεπτά, το μέλος makis206 έγραψε:

Όταν έχουμε διπλό μανόμετρο με ενδείξεις υψηλής και χαμηλής πίεσης, περιμένουμε εκείνο της υψηλής να μας πει πότε η μπουκάλα μας πρέπει να ετοιμάζεται για γέμισμα σιγά σιγά;

ναι, οταν παει στο κοκκινο σιγα σιγα ετοιμασου.

 

πριν 52 λεπτά, το μέλος makis206 έγραψε:

πέφτει γρήγορα αυτή η ένδειξη όταν αδειάζει η μπουκάλα η παίρνει μέρες;

οχι, σ΄εμενα μπορει να περασει απο 2 εβδομαδες μεχρι και ενα μηνα απο την στιγμη, που παει στο κοκκινο (εξαρταται πόσο CO2 βαρας).

πριν 56 λεπτά, το μέλος makis206 έγραψε:

- Παρατηρούνται αστάθειες στην παροχή Co2 όταν αδειάζει η μπουκάλα ενώ το μανόμετρο της υψηλής παραμένει στη θέση του;

κανονικα - οχι

πριν 57 λεπτά, το μέλος makis206 έγραψε:

- Περιμένουμε να σταματήσει εντελώς η παροχή Co2 ώστε να την αποσυνδέσουμε από το σύστημα για να την πάμε για αναπλήρωση;

ναι (τουλαχιστον εγω περιμενω)

πριν 58 λεπτά, το μέλος makis206 έγραψε:

- Την ζυγίζουμε περιμένοντας να φτάσει περίπου στο tare weight της (χλωμό το τελευταίο αλλά το ρίχνω κι αυτό στα options)

Ζυγιζουν αυτη , που το γεμιζουν. Αν θελεις ζυγισε και εσυ.

Δεν γεμιζουμε μεχρι τον "λαιμο", καθολου καλο δεν ειναι (και δεν το κάνουν στο γεμισμα). Αν παει το υγρο CO2 μεσα στο συστημα (needle κτλ), θα μπουκωσει.

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Άρα όντως το μανόμετρο υψηλής θα δώσει μια εικόνα της κατάστασης του Co2 μέσα στη μπουκάλα, όχι τίποτα άλλο απλώς άκουγα διάφορα ότι η πίεση στο μανόμετρο μπορεί να μην καταγράψει μείωση (ίσως και να μην το δω ποτέ στα κόκκινα άκουσα) αλλά παράλληλα θα σταματήσουν να παράγονται φυσαλίδες στον diffuser όταν το Co2 φτάνει στο τέλος του..

Σε κάθε περίπτωση είναι πράγματα που θα τα δω και στην πράξη σίγουρα, πριν βρεθώ προ πρώτης εκπλήξεως όμως είπα να πάρω μια δεύτερη μπουκάλα να κάθεται σε περίπτωση που η πρώτη αδειάσει εντελώς απροειδοποίητα και χρειαστούν ώρες (.. έως και αρκετές μέρες..) μέχρι να μου την γεμίσουν ξανά. Φαίνεται όμως ότι και προειδοποίηση θα υπάρξει αλλά και χρόνος αντίδρασης από μεριάς μου - πράγμα βέβαια που θα μου κάλυπτε και σε μεγάλο ποσοστό η αγορά της δεύτερης.

Έχοντας λοιπόν σαν πρώτη εικόνα τα 800+ psi της πρώτης σύνδεσης του μανόμετρου και των 750 περίπου που βλέπω σήμερα, αλλά και με το κόκκινο να ξεκινάει στα 500psi στην ένδειξη θεωρώ ότι υπάρχει ακόμα αρκετό απόθεμα στην πρώτη μπουκάλα και παρακολουθώ εν καιρώ πως θα πάει.

Ευχαριστώ για όλες τις πληροφορίες Ναταλία, με κάλυψες πλήρως.![emoji846][emoji106]

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

μην αγχώνεσαι, τα φυτα χωρις CO2 θα ειναι μια χαρα και 2-3 ημερες, αρκει να χαμηλωνεις τον φωτισμο. Αφηνα και μια εβδομαδα χωρις CO2,  μονο με 2 λαμπες απο τις 4-ς. Εβαζα μονο μια δοση Flourish Excel ή Easy carbo της easy life .

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Στα υπόψιν κι οι τελευταίες πληροφορίες για την περίπτωση που στραβώσει κάτι πολύ, να είσαι καλά.![emoji846]

Link to comment
Share on other sites

πριν 8 ώρες, το μέλος makis206 έγραψε:

Άρα όντως το μανόμετρο υψηλής θα δώσει μια εικόνα της κατάστασης του Co2 μέσα στη μπουκάλα, όχι τίποτα άλλο απλώς άκουγα διάφορα ότι η πίεση στο μανόμετρο μπορεί να μην καταγράψει μείωση (ίσως και να μην το δω ποτέ στα κόκκινα άκουσα) αλλά παράλληλα θα σταματήσουν να παράγονται φυσαλίδες στον diffuser όταν το Co2 φτάνει στο τέλος του.

 

Δεν είναι τελείως λάθος αυτό που άκουσες και ο λόγος που συμβαίνει είναι επειδή όταν δεις την πίεση να έχει πέσει κάτω από 56 bar (~800 psi), το CO2 σχεδόν έχει τελειώσει και είναι συνήθως ζήτημα λίγων ημερών ανάλογα πόσο ρίχνεις και αυτό γιατί η υγροποίηση του CO2 επιτυγχάνεται στα 56 bar. Αν έχουμε λιγότερο από 56 bar τότε το CO2 είναι μόνο σε αέρια μορφή που σημαίνει πως η μπουκάλα είναι στα τελευταία της. Τουτέστιν ακόμη και μόνο 10 ml να έχεις CO2 σε υγρή μορφή, πάλι 56 bar θα έχεις γιατί ειδάλλως δεν θα ήταν σε υγρή μορφή.

 

Αυτό πρακτικά μεταφράζεται με το μανόμετρο στο μεγαλύτερο διάστημα να είναι «κολλημένο» στα 56 περίπου bar (ανάλογα και τη θερμοκρασία) και όταν το CO2 τελειώσει να αρχίζει να κατεβαίνει πολύ επιθετικά. Για αυτό η ποσότητα του CO2 μετριέται με το βάρος και όχι με την πίεση.

 

Και σε όλα τα παραπάνω παίζει ρόλο και η θερμοκρασία καθώς το CO2 έχει την ιδιότητα να αυξάνει τον όγκο του όσο αυξάνεται η θερμοκρασία και επειδή η φιάλη έχει σταθερό όγκο αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της πίεσης – εξού και το καλοκαίρι θα παρατηρήσεις αυξημένες πιέσεις.

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Όχι τυχαίο το "Μέντορας" λοιπόν.! Φίλε μου έλυσες απορίες που έψαχνα καιρό, ακουγα για υγρό και αέριο Co2 και είχα μπερδευτεί εντελώς ενώ δεν βρήκα κάτι να τα εξηγεί τόσο αναλυτικά οπως έκανες εσύ.

Τώρα μάλιστα, έχω έναν κάποιο καλύτερο μπούσουλα στο μυαλό και θα στείλω μια ώρα νωρίτερα την πρώτη μπουκάλα για γεμισμα. Ευκαιρία να δώσει κι η δεύτερη τώρα ότι περιείχε με την αγορά της ώστε να πάρει κι αυτή τη σειρά της σε κανένα μήνα από τώρα όπως υπολογίζω.

Λογικά λοιπόν μετά το γέμισμα αυτή θα πρέπει να δείξει για αρκετό καιρό άνω των 56bar στο μανόμετρο υψηλής, όσο δηλαδή υπάρχει μέσα της και το Co2 σε υγρή μορφή σωστα; Κι όσο έχει υγρό Co2 μέσα της αυτό θα ακούγεται αν ας πουμε ανακινηθεί η μπουκάλα; Φυσικά δεν είναι κατι που θα δοκιμαστει με το μανόμετρο συνδεδεμένο και την ηλεκτροβάνα ανοιχτή..[emoji16]

Ευχαριστώ για τις τόσο χρήσιμες πληροφορίες σου.![emoji846]

Link to comment
Share on other sites


Έτσι ακριβώς, στο 95% χοντρικά του χρονικού διαστήματος θα είναι σταθερό το μανόμετρο και στο τέλος θα αρχίσει η βουτιά. Πρακτικά - γιατί αυτό είναι στην ουσία που σε ενδιαφέρει - όταν αρχίσει να κατεβαίνει θα πρέπει να το παρακολουθείς συχνά γιατί αφενός ανάλογα πόσο ρίχνεις θα τελειώσει σύντομα και αφετέρου θα αρχίσει να μειώνεται η συνολική παροχή του CO2. 

 

Κοινώς αν θέλεις να το εξαντλήσεις όλο και μετά να αλλάξεις τη μπουκάλα, τότε προς το τέλος λόγω πτώσης της πίεσης στη μπουκάλα θα μειωθεί η πίεση σε όλο το σύστημα και κατ’ επέκταση η παροχή του διοξειδίου στο ενυδρείο. Αυτό μπορείς να το παρατηρήσεις με διάφορους τρόπους όπως το να σου μειωθεί η πίεση στο κύκλωμα (συνήθως η πίεση που καταγράφει το δεύτερο μανόμετρο), να μειωθούν οι φυσαλίδες που έχεις ορίσει καθώς και να αυξηθεί το pH στο ενυδρείο. Συνεπώς σε αυτή τη φάση (στα τελειώματα) πολλές φορές χρειάζεται να αυξήσεις την παροχή/πίεση του κυκλώματος όσο κατεβαίνει η πίεση της μπουκάλας για να το ισοσταθμίσεις στα επίπεδα που το είχες.

 

Υ.Γ. Δεν νομίζω ότι μπορείς να ανακινήσεις τόσο δυνατά την μπουκάλα με τα χέρια έτσι ώστε να ακούς γκλου γκλου. :P

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites



Υ.Γ. Δεν νομίζω ότι μπορείς να ανακινήσεις τόσο δυνατά την μπουκάλα με τα χέρια έτσι ώστε να ακούς γκλου γκλου. [emoji14]


[emoji23][emoji23]

.. είπα μήπως με μια απλή ανακίνηση ακουγόταν, δεν είχα σκοπό να την κάνω και κοκτέιλ [emoji28]

Να σου πω την αλήθεια και σκεπτόμενος πως δούλευε το μανόμετρο αυτόν τον καιρό, κάπως με μπερδεύουν τα νούμερα και μάλλον έχει να κάνει με τις διαφορετικές μετρήσεις που μπορεί να δίνει ένα μανόμετρο συγκριτικα με κάποιο άλλο. Τι θελω να πω.

Όταν έβαλα πρώτη φορά το μανόμετρο (το Pro SE-Series dual gauge της Co2art έχω για την ακρίβεια) στην μπουκάλα η ένδειξη στον δείκτη υψηλής πίεσης πήγε λίγο πάνω από τα 800psi. Μετά από μερικές μέρες και με ήπια κατά τη γνώμη μου παροχή σε Co2 (οι φόβοι του πρωτάρη..[emoji6]), και αφού όμως αύξησα αρκετά την παροχή στην πορεία παρατηρώντας πάντα τον drop checker και περιμένοντας υπομονετικά, η ένδειξη του μανόμετρου αυτού κατέβηκε στα 750psi περίπου και έκτοτε παρέμεινε κολλημένη εκεί.
Για να σου δώσω μια ιδέα, έχω το σύστημα περίπου τρεις εβδομάδες. Το μανόμετρο κατέβηκε από την δεύτερη εβδομάδα και μέχρι σήμερα παραμένει εκεί στα 750psi.

Δεν παρατηρώ πτώση στο δεύτερο μανόμετρο, εκεί που το έχω ρυθμίσει εκεί παραμένει - λίγο πριν τα 30psi δηλαδή για κλασικό diffuser με κεραμικό πάνω στο "ποτηράκι".

Τι παρατηρώ όμως. Παρατηρώ μια αστάθεια στον μετρητή φυσαλίδων.
Ρυθμίζω σήμερα στις 2 φυσαλίδες/δευτερόλεπτο (σε Rio 125 τρέχει το σύστημα) και την επόμενη ημέρα αυτό το 2/sec πέφτει σε 1,5 περίπου.
Να το πω διαφορετικά, οι 120 φυσαλίδες ανά λεπτό στον μετρητή πέφτουν στις περίπου 100.. ρυθμίζω ξανά τον τελευταίο ρυθμιστή, τρέχει σταθερά με 120/λεπτό όλη μέρα, την επόμενη όταν ξεκινάει το σύστημα (για όση ώρα κι αν το αφήσω) θα έχει ρίξει ξανά τις φυσαλίδες στις 100/λεπτό.

Τα μανόμετρα στα 750psi σταθερά το υψηλής, στα 30 που έχω ρυθμίσει το δεύτερο.. Κι εκεί τώρα αναρωτιέμαι.

Όντως αδειάζει η μπουκάλα αλλά για καποιο λόγο δεν πέφτει κάτω από τα 750psi;
Μήπως επειδή αρχίζει να αδειάζει η μπουκάλα, θα πρέπει να δώσω περισσότερα από 30psi στον diffuser ώστε να μη χάνει τη μέτρηση φυσαλίδων ο μετρητής την επόμενη μέρα;

Έχω τσεκάρει τα πάντα εννοείται, διαρροή δεν υπάρχει πουθενά, ο diffuser είναι ακόμα καθαρός και διαχέει μικροσκοπικές φυσαλίδες, πραγματικά δεν ξέρω τι άλλη ενέργεια να κάνω πέρα από το να τρέξω τη μία μπουκάλα για γέμισμα ώστε να ξέρω ότι δεν ευθύνεται εκείνη τουλάχιστον.
Γι' αυτό αναφέρθηκα σε "ασταθειες" αν τελειώνει μια μπουκάλα παραπάνω.

Που θα πάει θα το λύσω αυτό το μυστήριο κάποια στιγμή.

Κατά τα υπόλοιπα ευχαριστώ γι' ακόμα μια φορά που μου ανοίγετε τόσο τα μάτια. [emoji846]
Link to comment
Share on other sites

πριν 9 ώρες, το μέλος makis206 έγραψε:

Μήπως επειδή αρχίζει να αδειάζει η μπουκάλα, θα πρέπει να δώσω περισσότερα από 30psi στον diffuser ώστε να μη χάνει τη μέτρηση φυσαλίδων ο μετρητής την επόμενη μέρα;

 

Αυτό θα χρειαστεί να το κάνεις όταν πέσει πιο χαμηλά η μπουκάλα και θα σου ρίξει και εκεί την πίεση οπότε θα χρειαστεί να το αυξήσεις για να το κρατήσεις στα 30 psi. Από τη στιγμή που η πίεση είναι σταθερή, δεν θεωρώ ότι έχει σχέση το χάσιμο φυσαλίδων με αυτό.

 

Σε αυτό που περιγράφεις με τις φυσαλίδες κάτι ίσως διαφεύγει της προσοχής σου γιατί ειδάλλως δημιουργείται το εξής παράδοξο:

Αν κάθε μέρα αυξάνεις την παροχή και αυτό συνεχίζει την επόμενη ημέρα να ρίχνει 100/min και εσύ την αυξάνεις και άλλο και αυτό συνεχίζει το ίδιο την άλλη ημέρα και την ξανά αυξάνεις την άλλη ημέρα και αυτό συνεχίζει και πάλι το ίδιο, τότε αυτό σημαίνει ότι θα φτάσει σε σημείο να είναι τέρμα ανοιχτή και να συνεχίζει να ρίχνει 100/min πράγμα που δεν νομίζω να ισχύει.

 

Γενικά δώσε μερικές μέρες ακόμη στο σύστημα να δεις αν θα αρχίσει να πέφτει πιο απότομα η πίεση στη μπουκάλα γιατί λόγω του ότι έχεις μικρή σχετικά κατανάλωση - γιατί από ότι καταλαβαίνω δεν πρέπει να έχεις pH controller έτσι ώστε να δουλεύει και το βράδυ το σύστημα και το δουλεύεις μόνο την ημέρα (διόρθωσέ με αν κάνω λάθος) και λόγω λίγων λίτρων - μπορεί να σου αργεί λίγο η απότομη πτώση της πίεσης και αυτό να εξηγεί αρκετά από τα υπόλοιπα. Σε κάθε περίπτωση θα το δεις στη πορεία.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Όπως ακριβώς το φαντάστηκες, δεν έχω ph controller και το μανόμετρο ξεκινάει με την ηλεκτροβάνα που είναι συνδεδεμένη σε χρονοδιακόπτη και δουλεύει συγκεκριμένες ώρες καθημερινά. Ακολούθησα τις κλασικές συμβουλές που διάβασα παντού πριν το στήσω, εκκίνηση δηλαδή του Co2 δύο ώρες πριν ανάψουν τα φώτα και κλείσιμο μία ώρα πριν εκείνα σβήσουν. Συνολικά δουλεύει 8 ώρες τη μέρα με φωτοπεριοδο 7 ωρών.

Προφανώς κάτι μου διαφεύγει και γι' αυτό σπάω το κεφάλι μου την τελευταία εβδομάδα γιατί συμβαίνει αυτό με τις φυσαλίδες στον μετρητή.
Το "κακό" που κάνω σχεδόν καθημερινά είναι μάλλον το ότι δεν αφήνω το σύστημα να μπει στη δική του "ρουτίνα", εννοώ ότι κάθε μέρα κάτι πειράζω μήπως διορθωθεί αυτό που παρατηρώ. Κι αυτό τελικά μάλλον δεν αφήνει το σύστημα να έρθει στα ίσια του..

Τη μια θα ανεβάσω λίγο την μικρή πίεση του diffuser, την άλλη θα πειράξω τον μικρορυθμιστή του μετρητή φυσαλίδων, την επόμενη θα αντικαταστήσω τον diffuser μήπως ευθύνεται εκείνος τελικά..
Εννοείται πως το πρώτο που πήγε το μυαλό μου ήταν η διαρροή, πράγμα που έλεγξα πολύ προσεκτικά και δεν διαπιστώνω το παραμικρό, σε κανένα σημείο από την μπουκάλα μέχρι τον diffuser.

Τελευταία αλλαγή που έκανα χτες (θα ήθελα μια απάντηση για το τι πιστεύεις σε αυτό), και αφού το είδα σε βίντεο στο οποίο έδωσε ιδιαίτερη "βάση" ο παρουσιαστής, άλλαξα τη θέση της ανεπίστροφης βαλβίδας (check valve - έχω εκείνη της Co2art) από το ψηλότερο σημείο της σωλήνωσης που την είχα μέχρι χτες, σε άλλο σημείο ώστε να βρίσκεται πιο χαμηλά από το ύψος του diffuser μέσα στο ενυδρείο.. δεν μου ακούγεται σωστό αλλά ήταν το μόνο που δεν είχα δοκιμάσει μέχρι σήμερα και είπα να το τσεκάρω κι αυτό μήπως και σταματήσει να παρουσιάζεται η πτώση φυσαλίδων στον bubble counter. Σε λίγο θα κάνω δοκιμή να ανάψω το σύστημα ώστε να το ρυθμίσω από την αρχή (χρειάζεται να γίνει αφού χάθηκε η πίεση στον σωλήνα μετά την αλλαγή της θέσης της ανεπίστροφης) και θα το σβήσω πάλι ώστε να δω τη συμπεριφορά του bubble counter το μεσημέρι που θα ανοίξει με τον χρονοδιακόπτη..


Αυτό δεν κατάλαβα.


....και λόγω λίγων λίτρων - μπορεί να σου αργεί λίγο η απότομη πτώση της πίεσης και αυτό να εξηγεί αρκετά από τα υπόλοιπα.


Λόγω λίγων λίτρων αποθέματος Co2 στη μπουκάλα εννοείς;
Κι αυτό με την "απότομη πτώση της πίεσης που ίσως αργεί" δεν κατάλαβα, που "συμβαίνει" αυτή η μείωση της πίεσης και τι μπορεί να την "καθυστερεί";

Άβυσσος πάντως το "σύστημα" κι όπως φαίνεται όσο πιο "περίπλοκο" γίνεται (bubble counters, check valves κλπ κλπ), τόσο πιο πιθανό είναι και να σου βγάλει κάπου θεματάκι. Έχω φίλο με μονο μανόμετρο και straight line στον diffuser και δεν αντιμετώπισε ποτέ τέτοιου είδους προβληματισμούς.
Κι η πλάκα είναι ότι δείχνει τόσο εύκολο να το φτιάξεις ενώ αν παρουσιαστεί πρόβλημα σαν το δικό μου μπορεί να σου φάει τόσες μέρες και ενέργειες να το διορθώσεις..

Πρέπει να γεμίσω τη μια μπουκάλα όμως, να αποκλείσω το σενάριο να φταίει εκείνη κάπου έστω..[emoji846]

Link to comment
Share on other sites

Να ρίξω κι ένα update πρωινό πρωινό, ευελπιστώ ότι μετά τις σημερινές αλλαγές θα εξαλειφθούν τα όποια προβλήματα στο εξής.

Πριν λίγο παρέδωσα την πρώτη μπουκάλα για γέμισμα, να την βάλω να τρέξει από την αρχή όταν με το καλο την παραλάβω να τελειώνω μια κι έξω με το άγχος του πότε θα αδειάσει. Όταν την παραλάβω θα αποκτήσω έναν ακόμη μπούσουλα για την δεύτερη που έβαλα στο ενυδρείο να τρέχει όσο γεμίζει η πρώτη. Λογικά θα μάθω πόσο Co2 είχε περίπου όταν την παρέδωσα σωστά; Θα δούμε.

Παράλληλα έκανα και το μεγάλο βήμα, πήρα τον inline diffuser της Co2art να τελειώνω με τις σωληνώσεις μέχρι το ενυδρείο και τα λοιπά συμπράγκαλα μέσα του. Τον έβαλα στην έξοδο του φίλτρου κι αφού πέρασε καμια ώρα με το νερό να τρέχει μέσα του, άνοιξα το Co2 να κάνω μια πρώτη ρύθμιση.

Από εδώ και πέρα αναμονή να ανοίξει το σύστημα στην καθορισμένη ώρα του (14:30 για την ακρίβεια) για έλεγχο και τελικές - ελπίζω - ρυθμίσεις. Ελπιζω να πάει καλά γιατί αρχικά διέκρινα μια μικρή διαρροή από τον diffuser, τον έσφιξα παραπάνω και παρατηρώ..



Link to comment
Share on other sites

εύχομαι να σου γεμίσουν σωστά την φιάλη γιατί όλοι δεν την γεμίζουν σωστά, επίσης ρύθμισε τώρα που έχεις τον Co2art την πίεση στα 33-35 psi

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Κάπου εκεί τον ρύθμισα (είχα στο μυαλό να του δώσω κάτι παραπάνω από 30psi) αλλά θα τον ελέγξω μια ακόμα φορά λίγο μετά το άνοιγμα της ηλεκτροβάνας για να τον φέρω εκεί ακριβώς που λες. Φαντάζομαι ότι δεν αλλάζω κάτι στον bubble countrer σωστά; Αν δηλαδή επέλεγα τις 2 φυσαλίδες ανά δευτερόλεπτο με τον κλασικό κεραμικό diffuser, το ίδιο θα κάνω και με τον inline ναι;

Όσον αφορά το γέμισμα της μπουκάλας φαντάζομαι ότι την παρέδωσα στα σωστά χέρια, την ανέλαβε ο Μισιρλής που τις πηγαίνει μαζικά σε δικό του άνθρωπο που συνεργάζονται χρόνια. Θα πρέπει να έχω υπομονή μερικές μέρες (δεν τις πηγαίνει μία μία εννοείται) αλλά λογικά θα γίνει σωστό γέμισμα στον χώρο που θα πάει.

Ευχαριστώ Χρήστο.![emoji846]

Link to comment
Share on other sites

στους ινλινε η διάχυση είναι καλύτερη και κατά πάσα πιθανότατα θα χρειαστείς λιγότερες φυσαλίδες ανα λεπτό, αλλά αυτό θα το δεις απο τον τροπ τσεκερ.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Με κάλυψες πλήρως. Και πάλι ευχαριστώ.![emoji846][emoji106]

Link to comment
Share on other sites

πριν 9 ώρες, το μέλος makis206 έγραψε:

Τελευταία αλλαγή που έκανα χτες (θα ήθελα μια απάντηση για το τι πιστεύεις σε αυτό), και αφού το είδα σε βίντεο στο οποίο έδωσε ιδιαίτερη "βάση" ο παρουσιαστής, άλλαξα τη θέση της ανεπίστροφης βαλβίδας (check valve - έχω εκείνη της Co2art) από το ψηλότερο σημείο της σωλήνωσης που την είχα μέχρι χτες, σε άλλο σημείο ώστε να βρίσκεται πιο χαμηλά από το ύψος του diffuser μέσα στο ενυδρείο.. δεν μου ακούγεται σωστό αλλά ήταν το μόνο που δεν είχα δοκιμάσει μέχρι σήμερα και είπα να το τσεκάρω κι αυτό μήπως και σταματήσει να παρουσιάζεται η πτώση φυσαλίδων στον bubble counter.

 

Δεν θεωρώ ότι παίζει κάποιο ρόλο αυτό και δεν μπορώ να καταλάβω πως θα μπορούσε κιόλας. Η ανεπίστροφη δεν θα αφήσει να περάσει τίποτα όπου και να τη βάλεις.

 

πριν 9 ώρες, το μέλος makis206 έγραψε:

Λόγω λίγων λίτρων αποθέματος Co2 στη μπουκάλα εννοείς;
Κι αυτό με την "απότομη πτώση της πίεσης που ίσως αργεί" δεν κατάλαβα, που "συμβαίνει" αυτή η μείωση της πίεσης και τι μπορεί να την "καθυστερεί";

 

Αναφερόμουνα στα λίγα λίτρα του ενυδρείου για την μικρή κατανάλωση που έχεις. 

 

Η απότομη μείωση της πίεσης αφορά την μπουκάλα όταν φτάνει στα τελευταία της και λογικά σε εσένα λόγω μικρότερης χρήσης (μόνο την ημέρα) και λιγότερης κατανάλωσης (λόγω λίτρων) να καθυστερεί με αποτέλεσμα να βλέπεις το μανόμετρο να παραμένει για παραπάνω διάστημα στα 750 psi που σου είναι τώρα.

 

Και όπως πολύ καλά είπε και ο Χρήστος, όσο βελτιώνεις την διάχυση μειώνεται η κατανάλωση. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Κι εγώ να φανταστείς πως είχα την εντύπωση ότι με τα 2bps καταναλώνω αρκετό Co2 συγκριτικά με άλλους..[emoji28]

Όλα κατανοητά λοιπόν και μένει να δω τη συμπεριφορά του bubble counter τώρα που άλλαξα τον diffuser και παραλληλα κόντυνε αρκετά η σωλήνωση μέχρι το εξωτερικό φίλτρο. Λογικα η κατάσταση θα σταθεροποιηθει καλύτερα τώρα, ίδωμεν.

Και πάλι ευχαριστώ και για ότι νεότερο θα ενημερώσω! [emoji846]

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...