Jump to content

Recommended Posts

Colomesus asellus amazon puffer 

 

(φωτογραφίες από το ενυδρείο της @gixxer )

 

Επιστημονικό όνομα: Colomesus asellus

Κοινές ονομασίες: Amazon Puffer, Peruvian puffer, Brazilian puffer, the Nice Puffer

Ελληνικό όνομα: -

Γενική κατηγορία: Puffer

Τάξη: Tetraodontiformes

Οικογένεια: Τetraodontidae

 

Μέγεθος: Σε άγρια μορφή αυτό είδος puffer φτάνει τα 14 cm, στα ενυδρεία δεν ξεπερνούν τα 8 cm .

 

Βιότοπος: Το είδος αυτό συναντάται σε όλους τους ποταμούς της κεντρικής και νότιας Αμερικής. Θα το συναντήσετε στους ποταμούς Αμαζόνιος, Ρίο Pará, Tocantins, Jari, Xingu, Tapajós, Uatumã, Madeira, Trombetas, Negro, Purus.

 

Συνθήκες στο ενυδρείο

PH: 5,5-8,0 (Ιδανικά: 7 )

KH: 2-17

GH: 5-19°dGH

Θερμοκρασία: 24-28°C ( Ιδανικά: 26°C )

 

Λίτρα: Κατ΄ελάχιστο τα 120 λίτρα για μια ομάδα 4-5 ψαριών με ιδιαίτερη έμφαση στο μήκος του ενυδρείου (πάνω από 90cm)

 

Κοινωνική συμπεριφορά: Συνεχώς βρίσκονται εν κινήσει, είναι ένα έξυπνο και περίεργο ψάρι. Σε αντίθεση με σχεδόν όλα τα άλλα pufferfish γλυκού νερού, τα Amazon puffer δεν είναι κυριαρχικά και δεν παρουσιάζουν επιθετική συμπεριφορά απέναντι στο είδος τους ή σε άλλα είδη (εξακολουθούν ωστόσο να είναι fin nippers). Στην πραγματικότητα είναι νευρικά και άκεφα όταν διατηρούνται μόνα τους και γίνονται πολύ λιγότερο «νευρωτικά» όταν διατηρούνται σε ομάδες. Κατά τη διάρκεια της ημέρας τα ψάρια θα ακολουθούν το ένα το άλλο, με πιθανές μικροδιαφωνίες πάνω στο φαγητό, αλλά τη νύχτα (ή εάν κάτι τα ανησυχεί) θα εγκατασταθούν στο υπόστρωμα ως ομάδα. Προτείνεται η διατήρησή τους σε ομάδες τριών ή περισσότερων ατόμων.

 

Διαχωρισμός φύλλου: Δεν είναι εφικτός

 

Διακόσμηση του ενυδρείου: Φαίνονται να προτιμούν ταχέως κινούμενα ύδατα όπου τα επίπεδα οξυγόνου είναι υψηλά. Τα Amazon puffer δεν προτιμούν ιδιαίτερα μια συγκεκριμένη σκληρότητα ή pH και τα πηγαίνουν καλά σε ένα σχετικά ευρύ φάσμα θερμοκρασιών νερού, αλλά δεν μπορούν να ανεχθούν κακή ποιότητα νερού. Επειδή προτιμούν φυσικά ισχυρά ρεύματα και καλά οξυγονωμένο νερό, είναι καλή ιδέα να τοποθετήσετε τη ροή του φίλτρου σας έτσι ώστε να μπορούν να κολυμπούν ενάντια στο ρεύμα. Εναλλακτικά μπορείτε να τοποθετήσετε έναν κυκλοφορητή. Κατά τα λοιπά αγαπούν την πυκνή βλάστηση, καθώς τους αρέσει να εξερευνούν, εφόσον συνδυάζεται με έναν ανοιχτό χώρο κολύμβησης.

Εξυπακούεται και λόγω των διατροφικών τους συνηθειών ότι η φίλτρανση πρέπει να είναι πολύ καλή (η ζωντανή ή κατεψυγμένη τροφή παράγει αρκετούς ρύπους).

 

Ζώνη κολύμβησης: Στο μέσο του ενυδρείου αλλά γενικότερα εξερευνούν όλα τα μέρη του ενυδρείου.

Διατροφή: Τα Amazon puffers είναι παμφάγα ψάρια που τρώνε σαλιγκάρια, γαρίδες και οτιδήποτε κινείται στον βιότοπό τους όπως προνύμφες κουνουπιών και σκουλήκια. Στο ενυδρείο, η διατροφή τους θα πρέπει να αποτελείται κυρίως από σκληρά, τραγανά τρόφιμα, όπως σαλιγκάρια, καβούρια και μικρά μύδια ή κυδώνια. Μπορείτε επίσης περιστασιακά να τα διατρέφετε με άλλες ζωντανές ή κατεψυγμένες τροφές. Η τήρηση αυτών των κανόνων διατροφής επιβάλλεται από το γεγονός ότι τα δόντια των Amazon puffers συνεχίζουν να μεγαλώνουν καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής τους και ο μόνος τρόπος για να τα φθείρετε και να τα κρατήσετε σε αποδεκτό μέγεθος είναι να προσφέρετε σκληρά τρόφιμα. Ακόμα και τότε, τα Amazon puffers είναι ιδιαίτερα επιρρεπή σε υπερμεγέθη δόντια.

 

Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο: Συνήθως ζουν 10 χρόνια.

 

Ιδανικοί συγκάτοικοι: Η καλύτερη λύση είναι species ενυδρείο. Η σχετικά ειρηνική φύση αυτού του Puffer (εξ 'αυτού και η κοινή ονομασία the nice puffer) και το γεγονός ότι είναι ένα από τα λίγα puffers που υπάρχει φυσικά σε γλυκά νερά, το καθιστούν συχνή επιλογή για κοινωνικό ενυδρείο. Ομως παρά την «ωραία» φήμη τους, τα Amazon puffers δεν είναι κατάλληλα για το τυπικό κοινωνικό ενυδρείο. Δεν βλέπουν τα άλλα ψάρια ως φαγητό, αλλά εξακολουθούν να τσιμπούν πτερύγια παράγοντας που θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη. Συνακόλουθα, αν επιθυμείτε να διατηρήσετε τα Amazon puffer σας με άλλα ψάρια, αναζητήστε γρήγορα είδη με κοντά πτερύγια. Δεν συνιστώνται  ως συγκάτοικοι αργά κινούμενα ψάρια όπως τα σκαλάρια και τα γκουράμι. Τα περισσότερα γρήγορα κινούμενα ψάρια έχουν καλές πιθανότητες.

 

Υποείδη και υβρίδια: -

 

Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Δεν έχει καταγραφεί.

 

Γενικές πληροφορίες: Τα ψάρια Puffer έχουν τη δυνατότητα να «φουσκώνουν» με νερό ή αέρα, εάν απειλούνται. Αυτός είναι ένας αμυντικός μηχανισμός που τους βοηθά να μην τους τρώνε τα μεγάλα αρπακτικά ψάρια.

Είναι πολύ επιρρεπή στην ασθένεια  ich .Επίσης παράγει τοξικές ουσίες όταν κινδυνεύει και το καθιστά μη βρώσιμο.

 

Colomesus asellus amazon brazilian puffer

 

Colomesus asellus peruvian puffer

 

Συντάκτες : @gixxer @marinos

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...