Jump to content

Άρχισαν οι μαγκιές από τα Tiger Barbs..


Recommended Posts

Ας μου συγχωρεθεί αν το άνοιξα σε λάθος κατηγορία, δεν ήξερα σε ποια κατηγορία ψαριών να το εντάξω.

 

Θεωρώ ότι δεν χρειάζεται να αναφέρω όλες τις συνθήκες του ενυδρείου, αν χρειαστεί να το κάνω.

 

Να πω χοντρικά ότι πρόκειται για 125αρι ενυδρείο με ψαροσύνθεση που ξεκίνησε να δημιουργείται από τις αρχες του έτους. 11 Tiger Barbs, 6 Corydoras Aeneus (Bronze) και 2 SAE που πρόσθεσα πριν λίγο καιρό.

 

Όλα όμορφα αυτό το διάστημα με την εξής σημαντική παρατήρηση. Τα Tiger Barbs μέχρι προχτές ήταν πολύ ήσυχα και απόλυτα κοινωνικά με τα υπόλοιπα ψαράκια, ένα όμορφο κοπαδάκι νεαρής ηλικίας που σιγά σιγά άρχισε να αποκτάει πιο έντονα χρώματα, μεγαλύτερη άνεση στο φως και την παρουσία μου μπροστά στο γυαλί, με σβηστά φώτα αισθανόταν πολύ πιο άνετα ξεκάθαρα. Πλέον - αν και τους πήρε καιρό θεωρώ - βγαίνουν μπροστά πολύ πιο άνετα, καταλαβαίνουν πότε έρχεται το τάισμα και αποκτούν τρελή ενέργεια όποτε ετοιμάζεται η τροφή τους, έρχονται στο χέρι μου καθώς αρχίζει το τάισμα κλπ κλπ.

Άλλος αέρας.. που όμως χτες παρατήρησα ότι μάλλον "παραπάει".

 

Άρχισαν λοιπόν τα τσιμπήματα στο άνω πτερύγιο των Corydoras.. τα Sae δεν τα πειράζουν. Αλλά τα Corys τα πήραν για τα καλά στο κυνήγι..

Σε σημείο να φαίνονται μικρές δαγκωνιές και στα 6 Corys όμως.

 

Και το χειρότερο, τώρα που σας γράφω ένα ολόκληρο κοπάδι με 11 Τιγράκια κυνηγάει 6 γατοψαράκια και δεν τα αφήνει σε ησυχία.

Βλέπω τα Corydorάκια να κρύβονται μέσα στα φυτά και τα Tiger barbs να τριγυρίζουν αναζητώντας τα.. ξαφνικά ένα Cory ξεπετάγεται από το πουθενά και τα Τιγράκια να το κυνηγούν επίμονα από πίσω για νέα τσιμπιά..

 

Ριχνω τροφή. Όλα μαζι έρχονται μπροστά και τρώνε παρέα χωρίς το ένα είδος να πειράζει το άλλο. Μετά από λίγο που τελειώνουν τη μάσα νά'σου πάλι το κακό "παιχνίδι" από τα διαβολάκια..

 

Διάβασα πολύ πριν τα βάλω εκεί μέσα, ειδικά αυτά τα δύο είδη. Όλοι έλεγαν ότι αν τα Τιγράκια είναι πάνω από 5-6 τότε γενικότερα δεν πειράζουν άλλα ψαράκια, ειδικά αν πρόκειται για Corydoras που "κανένας δεν τα πειράζει αυτά".. αμ δε..

 

Ψάχνω λύση.. να στήσω νεο ενυδρείο να μεταφέρω τα Corydoras που λατρεύω, να τους βάλω την άμμο που γουστάρουν και να τα καμαρώνω μόνα τους.. πότε το παίρνεις, πότε το στήνεις, πότε το στρώνεις, πότε τα μεταφέρεις.. να τα μαζέψω και να τα επιστρέψω στο κατάστημα πριν πάθουν μεγαλύτερη ζημιά (δεν ξέρω και μέχρι που μπορούν να το φτάσουν τα ατιμα τα Tiger..), να δώσω 11 Τιγρακια μου είναι σίγουρα πιο δύσκολο..

 

Υπάρχει κάποια λύση πέρα από το "διαζύγιο";

Θα προχωρήσει πολύ αυτό το "πείραγμα";

.. και κυρίως, υπάρχει κίνδυνος για τα Corydoras που πρέπει να σταματήσει άμεσα;

Για να δώσω την "εικόνα", αυτή τη στιγμή έχει πειραχτεί μόνο το πάνω πτερύγιο σε πολύ μικρό βαθμό, ούτε ουρές ούτε τίποτα άλλο. Και σαφέστατα αντιλαμβάνομαι ότι πλέον τα γατοψαράκια απέκτησαν νέο στρες, κάτι που μέχρι πριν 2 μέρες δεν υπήρχε καν.. Και συμβαίνει και στα 6 γατοψαράκια στον ίδιο βαθμό.

 

Καμιά πρόταση πέρα από την πιο δυσάρεστη για εμένα;..

 

Να δώσω και μια "άποψη" του ενυδρείου..

 

46d9c2135dcd5ce63fc7e3162c5737eb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Μάκη σε αυτήν την περίπτωση το διαζύγιο είναι η μόνη λύση . 

Βρες ένα 80 λίτρο μεταχειρισμένο  και βάλε τα Corydoras εκεί .

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Το ότι εμείς είμαστε παλαβοί και το βλέπουμε σαν μόνη λύση δεν σημαίνει ότι την αποδέχονται και οι συμβίοι βέβαια.. την έριξα την ρουκέτα στη γυναίκα για να κόψω αντίδραση αλλά μου αντιπρότεινε να με ρίξει στο ήδη υπάρχον ενυδρείο να κάνω τον διαιτητή μεταξύ των κοπαδιών..[emoji28]

Αστειάκι αστειάκι το θέμα με στεναχωρεί αφού έκανα όλα μου τα "πλάνα" στο κομμάτι του που θα μπορούσα να το τοποθετήσω στο σπίτι και τελικά μάλλον θα πρέπει να αποχωριστώ τα γατοψαράκια με κάποιο τρόπο. Είτε αυτός λέγεται επιστροφή στο κατάστημα είτε χάρισμα σε κάποιον φίλο.
Εχω έναν γνωστό που θα μπορούσε, θα τον ενημερώσω σε λίγο και βλέπουμε. Διαφορετικά θα επιχειρήσω το κατάστημα και δεν το θέλω..

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

The end off this story που λέμε και στη βουνίσια Κρήτη..[emoji16]

Τα 6 Corydoras μετά κόπων και βασάνων μαζεύτηκαν από το ενυδρείο και επέτρεψαν στο κατάστημα. Με μεγάλη στεναχώρια από μεριάς μου (τρέφω τεράστια συμπάθεια στο είδος) αλλά προέχει η υγεία τους και η όσο πιο απροβλημάτιστη πορεία στον πλανήτη ετούτο.

Παραείμαι ρομαντικός σε τέτοια θέματα και αλήθεια το λέω, το εξάντλησα από χτες το απόγευμα μήπως καταφέρω να πάρω νέο ενυδρείο να τα βάλω μέσα ώστε να συνεχίσω να τα φροντίζω για χρόνια ακόμα, μόλις τρεις μήνες τα είχα αλλά οι κανίβαλοι εκεί μέσα είναι εντελώς απρόβλεπτοι τελικά..
Δεν έπαιρνε ούτε ο χώρος αλλά ούτε και η γυναίκα από λόγια παίδες, μιλάμε για ενυδρείο 80 λίτρων μίνιμουμ που δεν μπαίνει από τη μια στιγμή στην άλλη στο σαλόνι.

Δεν ήταν γραφτό, τέλος. Έχω όμως ένα ρεζουμέ. Τα Tiger barbs θα πειράξουν ουρίτσες και πτερύγια όσος καιρός κι αν περάσει, με ότι κοπάδι κι αν φτιάξεις από δαύτα κι άσε να λένε οι πολλοί πως πάνω από 6-7 "άτομα" δεν παρενοχλούν τους υπόλοιπους συγκατοίκους.. εδώ ενόχλησαν τα Corydoras, τα πιο ήσυχα και καλόψυχα ψάρια των τροπικών μας ενυδρείων..

Τα Sae έμειναν, ελπίζω να μην έχω νέα προβλήματα στο μέλλον και με εκείνα.. αν και πλέον ο χώρος απαρτίζεται από ένα τσούρμο κwlopsarα όπως θα έλεγε κι η Ναταλία..[emoji16]

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

@makis206Έκανες αυτό που έπρεπε φίλε Μάκη για να διαφυλάξεις τα ζωντανά, και πολλά μπράβο για την άμεση ενέργεια σου. Απλά η δεύτερη σκέψη μου είναι μήπως έπρεπε να δώσεις τα tiger γιατί δεσμεύουν πιθανές 

μελλοντικές σου επιλογές.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Εγώ θα έδινα τα Tiger ! εύκολα ... ?

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

έλα ρεεεε έδωσες  τα κόρυ και κράτησες του βάνδαλους, κρίμα :unsure:

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Σίγουρα αγαπώ περισσότερο τα Corydoras από τα Tiger barbs παιδιά, γενικότερα όμως είμαι από εκείνους που δεν θέλουν να ανακατεύουν πολλά είδη μέσα στο ενυδρείο και γενικότερα όταν το έστηνα (φυτά κρυψώνες κλπ κλπ) είχα στο μυαλό τα Tiger barbs.
Μετά τα δυο Black Moor που χαρισα επειδή μεγαλωσαν αρκετά για το 125αρι μου ήθελα να μεταβώ σε κάτι πιο δραστήριο που να ταιριάζει απόλυτα με το νερό του Ηρακλείου που μένω.
Ψάχνοντας αρκετά κατέληξα εκεί.
Γι'αυτό και πήρα σταδιακά 11 από αυτά (για 10 πήγαινα βασικά αλλά στην τελευταία αγορά θα έμενε ένα μονάχο του στο κατάστημα οπότε το πήρα κι αυτό) και άρχισα να απολαμβάνω ένα τρομερό κοπαδακι. Λίγες μέρες μετά είπα να βάλω και μερικά Corydoras, ψαράκια που είχα παλιοτερα για πάνω από 6 χρόνια στα "νερά" μου.
Ψάχνοντας για συμβατότητα με τα Tiger Barbs όλοι έλεγαν ότι "πάνω από 6 Τιγρακια δεν πρόκειται να δημιουργησουν καταστάσεις".. "τα Corydoras δεν τα πειράζει τίποτα" και άλλα τέτοια.
Κι όντως για 3 μήνες τα πήγαμε μια χαρά.

Τις τελευταίες μέρες όμως αρχισαν τα πανηγύρια, παρατηρησα τα τσιμπημένα πτερυγια και χτες το απόγευμα είδα τα πιο ενοχλητικά Tiger Barbs που συνάντησα ποτέ. 11 βλαμμένα να την πέφτουν σε όποιο Cory βρισκόταν μπροστά τους καθισμένο ήρεμα στον βυθό του.. κι όταν τα Corys αγχωθηκαν και κρύφτηκαν στα φυτά είδα το κοπάδι των Barbs να χωρίζεται και να ψάχνει όπου υπάρχει κρυψώνα. Τσιμπιά και να'σου το Corydoras να εκτινάσσεται από το πουθενά να βρει ησυχία σε άλλο σημείο.. χαμός.

Αν μείνουν μόνα τους είναι απίστευτο κοπάδι, πραγματικά δίνουν ωραία ζωή στο ενυδρείο. Δεν έχουν την καλοσύνη των Corydoras αλλά δίνουν ωραία κίνηση και ζωή στον χώρο. ΑΝ είναι μοναχά τους και δεν έχουν αλλά ειδη να ενοχλήσουν είναι απόλαυση. Είναι 11 και ήταν το είδος με το οποίο ήθελα από την αρχή να ασχοληθώ αυτή την περίοδο, θα μου ήταν πιο δύσκολο να τα αποχωριστώ. Εχουν πολλά καλά στοιχεία κι αν εξαιρέσω το τελευταίο συμβάν δεν βρήκα άλλο λόγο να τα δώσω. Τα Corys τα επέλεξα σαν "συμπληρωμα" αργότερα αφού με έπεισαν πολλοί (σε sites και youtube κυρίως) ότι θα τα πάνε καλά μαζί. Αλλά..

Όλα καλά, δεν πρόκειται να προσθέσω κάτι άλλο μαζί τους έτσι κι αλλιώς. Μόνα τους με τα Sae μέχρι στιγμής και τα δεύτερα περιμένω απλώς το "σήμα" να τα δωρίσω σε φίλο.

Να φαγωθούν μεταξύ τους τα Tiger δεν φοβάμαι, κι ας ρίχνουν μερικά περίεργα παιχνίδια τα αρσενικά ώρες ώρες. Συμβαίνει αυτό στο είδος.

Corydoras θα έρθουν ξανά στο σπίτι κάποια στιγμή. Τα πιο αγαπημένα ψάρια που φροντισα ποτέ. [emoji846]

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...